Top 10 suosikki kaupunkini

Top 10 kaupungit pääkuva

Top 10 suosikki kaupunkini.

Vaikka tämä ei ole varsinainen blogi-haaste päätin kuitenkin tarttua tilaisuuteen ja tehdä oman Top 10 listan suosikkikaupungeistani. Jos jokin CNN listassa pisti silmään, niin se, että siinä oli pelkästään suurkaupunkeja. Itse matkustan mielelläni niin, että reitilleni osuu enemmän taskukokoisia asutuksia. Suurkaupungit muistuttavat aina vain enemmän toisiaan, ainoastaan väestö eroaa toisistaan hieman.

Toki listauksia on olemassa lukuisia samankaltaisia. Listojen kohteet myös toistuivat aika usein. Toisaalta se on ymmärrettävää ja toisaalta välillä herää epäilyksiä, että listat ovat vain kopioita toisistaan. 

Myös matkabloggaajat tykkäävät tehdä top-listauksia, koska niitä on vain niin hauska tehdä 😁. Alla on linkkejä ainakin kahteen matkablogiin, joissa sellaisia postauksia esiintyy.

Tämän listan olen tehnyt nimittäin turistin näkökulmasta. Asumisen näkökulmasta asiat ovat aivan erilaisia.

Omaan listaani ei päässyt monikaan pääkaupunki. Vaikkapa Lontoo, vaikka tavallaan tykkäsinkin paikasta. Jätin väliin myös Pariisin, joka on monen listassa ykkössijalla. Vaikka se on omalla tavallaan viehättävä, monipuolinen ja nähtävyysrikas, Ranskassa on parempiakin ehdokkaita listaykköseksi.

Kaupunkien järjestys listassani on satunnainen.

1. Gdansk 

Top 10 kaupungit - Gdansk

Gdansk oli rakkautta ensisilmäyksellä. Se on juuri sellaisia paikkoja, joissa viihdyn. Sopivasti historiaa, nähtävyyksiä, rantaa, shoppailua ja luontoa. Vaikka vanhankaupungin alue on verrattain laaja, sen välittömässä läheisyydessä on paljon puistoja ja luontoa. Rantaviivaa riittää aina Sopotiin asti.

Gdanskissa on tosi helppoa liikkua myös julkisilla. Suuri plussa on lapsiystävällisyydestä.

2. Bathsheba

Top 10 kaupungit - Bathsheba, Barbados

Bathsheba ei ole edes mikään kaupunki, ehkä juuri ja juuri voi sanoa kyläksi. Se on alue Barbadoksella, kaukana kaikesta (vajaat 20 km pääkaupungista 😁). 

Koska se on Atlantin puolella saarta, siellä tuulee aina, aallot ovat äkäisiä ja usein korkeita eikä siellä voi edes kunnolla uida, toisin kuin Karibianmeren puolella. Mutta siinä on sitä jotakin. 

Luonnon voimat konkretisoituvat siinä navakan lämpimän tuulen henkäisyssä ja valtameren voimallisessa sykkeessä. Minulle Bathsheba on jonkinlainen retriitti, jossa meren läheisyys tuntuu iholla. Siellä minut valtaa erityinen, yhtä aikaa rauhan ja täysillä elämisen tunne. 

3. Kaunas

Kaunas

Entinen pääkaupunki on pieni ja kompakti matkakohde, jossa on kuitenkin esillä sekä Euroopan että Liettuan historiaa. 

Kaunas on paras matkakohde heille, jotka arvostavat luonnon läheisyyttä heti kaupungin sydämessä. Kaksi suurta jokea, Neris ja Niemen, joiden yhtymäkohdassa kaupunki sijaitsee, takaavat sen, että kuvankaunis luonto alkaa heti kotiovelta.

Kaunas suosii kävelijöitä ja pyöräilijöitä – kävelykatuja ja kevyenliikenteenväyliä on kilometritolkuilla. Ja toki, kaupunki on parhaimmillaan kesäisin, kuten Pohjois-Eurooppa ja Baltia yleensä.

4. Turku

Top 10 kaupungit - Suomen Joutsen

Mielestäni, jos matkustaa Suomeen, niin  pitää mennä maan vanhimpaan kaupunkiin, ei Helsinkiin. Miksi muuten aina Helsinki? Kotimaassa on useita lentokenttiä, joten sekään ei pitäisi olla ratkaisevana tekijänä kohdevalinnassa. Ehkä Turun (ja muidenkin kaupunkien) kannattaa mainostaa itseänsä ahkerammin. 

Minua turistina ylipäätään kiinnostavat historiallisesti merkittävät kohteet eikä niinkään maiden pääkaupungit. Minulle on tärkeää, että kaupungissa on sekä modernia että vanhoja osia, siellä pääsee tutustumaan maan perinteisiin, tavalliseen arkeen ja ihmisiin. Pääkaupungeissa minua häiritsee jonkinlainen persoonattomuus. 

Suomi on ylipäänsä sellainen maa, johon pääsee tutustumaan paremmin juuri pienemmissä paikoissa, kuten Turku, Rauma, Porvoo, Naantali tai Pori. Tunnelma on paljon  autenttisempi. 

5. Menton

Top 10 kaupungit - Menton

Yksi Ranskan Rivieran helmistä. Pienessä kaupungissa on kaikkea: upeasta rannasta korkeisiin vuoriin. On historiallisia nähtävyyksiä, rantapromenadi, muotia, ruokapaikkoja. 

Minuun Menton vetosi omalla perinteisemmällä ranskalaisella charmilla, josta puuttuu tyylien sekamelska, suurkaupungeille ominainen epäsiisteys ja ahtaus. Rauhallinen meno, kaunis luonto ympärillä – tämä on Ranskaa parhaimmillaan. 

6. Milano

Milano, Italia

Italiassa on niin paljon mielenkiintoisia ja monipuolisia kaupunkeja, että niistä oli vaikea valita vain yksi suosikkini. Päädyin lopulta Milanoon. 

Vaikka Milano on kunnollinen suurkaupunki, se on saanut säilytettyä omaperäisyyttään. Milanossa minuun vetoaa upea arkkitehtuuri, juuri niin runsaalla kädellä rakennettu, mitä italialaiselta tyyliltä voi kuvitella. 

Milano on melkein yhtä vanha kuin Rooma, joten historiallisista nähtävyyksistä sielläkään ei ole puutetta. 

Yllättävä fakta Milanosta: se on verrattain pieni, 1.35 miljoonan kaupunki. Italiassa ylipäänsä asutuskeskukset ovat kooltaan varsin maltillisia (Roomassakin on vajaat 3M asukasta). Ja vaikka metropolien alueilla arvioidaan asuvan kertoja enemmän ihmisiä, suhteellisen laajasti rakennettu asutus takaa sen, että kaupungeissa pääsee liikkumaan ja hengittämään. Eikä maaseutu jää tyhjäksi. 

7. Shenzhen

Top 10 kaupungit - Shenzhen

Shenzhen ei ehkä ole Kiinaa varsinaisessa tarkoituksessa. Vaikka Shenzhenin alueella on valtavasti nähtävyyksiä, se ei edelleenkään ole varsinainen ulkomaisten turistien rysä, enimmäkseen paikallisen suosima kohde.

Shenzhen on väljää ja puhdasta Kiinaa, jollaiseksi maata harvoin mielletään. Se on myös verrattain varakas alue, joten siellä näkee vain sen mitä haluaa, ja voi välttää kokonaan kaiken epämiellyttävän osan maan kulttuuria ja  politiikkaa. 

8. Vilamoura / Quarteira

Praia da Falesia

Vilamoura on vain yksi pieni alue Quarteiran kaupungissa. Tämä alue ei ole Portugalille ja sen kulttuurille ominainen vaan poikkeaa maan yleisestä ilmeestä melkoisesti. Sellainen Algarven Monaco.

Sen rajoilla sijaitsee myös yksi maailman kauneimmaksi rankatuista rannoista  – Falesia.

Ehkäpä se ranta, suuri luonnonsuojelualue (lintubongareiden suuressa suosiossa) sekä Vilamouran ökyrikas keskusta ovat niin hauska yhdistelmä, että olen tykästynyt siihen.

9. Riika

Top 10 kaupungit - Riika

Riika oli jäänyt sydämeeni heti ensimmäisellä näkymällä. 

Saumatonta fuusiota uutta ja vanhaa, Riika on lämmintunnelmainen ja avara kaupunki.

Sekä sen Vanhakaupunki että uudemmat keskustan osat ja rantapromenadi ovat yksi kauneimpia paikkoja, joita olen nähnyt. 

10. Birgu ja Paola, Malta 

Birgu, Malta

Olen pitkään pohtinut, mikä näistä kaupungeista on se minun lempiosa Maltalta. Paola ja Birgu sijaitsevat muutaman kilometrin toisistaan, ja ovat molemmat Maltaa aidoimmillaan. Tosin eri tavalla. 

Birgu on rantakaupunki, jota paikallisetkin suosivat iltakävelylle. Kaupungissa on useita merkittäviä museoita, kuvankaunis rantapromenadi ja upea näkymä Vallettaan salmen yli. 

Mutta miksi Paola? Paola on niitä harvinaisia kaupunkeja Maltalla, joissa ei ole rantaviivaa (on saarella sellaisiakin, vaikka ei heti uskoisi). Toki, siellä on pari kuuluisaa museota ja UNESCOn kohdetta (no, harvassa paikassa Maltalla niitä ei olisi). 

Mikä viehättää minua Paolassa, on sen moderni, mutta perin maltalainen henki. Se on kaupunki, jossa tuntee maan nykyajan sykettä, näkee Maltaa juuri sellaisenaan, millainen se oikeasti on. Suurehkot ostarit yhdistettyinä puistoalueeseen, kaunis kirkko, korkeakoulu, bussiasema leveine teineen, lukuisia kahviloita ja ikivanhoja historiallisia rakennuksia. 

Top 10 suosikki kaupunkini.


Listaan ei mahtunut kaikkia suosikkeja. Matkakumppanini äänesti myös Luzernin, Sillamäen, San Marinon, San Sebastianin puolesta. Vaikka mitä kivoja kaupunkeja on vielä mainitsematta. Ehkä seuraavalla kerralla…

Top 10 suosikki kaupunkini.

Referenssit:

Visits: 900

14 vastausta artikkeliin “Top 10 suosikki kaupunkini

 1. Vau, vielä olisi paljon nahtavaa. Kolme kaupunkia taisi olla tuttuja 😀 Maltalla olen käynyt aikaa sitten, mutta en muista oltiinko pääkaupungin ulkopuolella kovinkaan paljon. Joku risteily oli kiinnostaville luolille tarjolla, mutta ei hajua mistä se lähti.

  1. Malta on kehittänyt muita alueita pääkaupungin ulkopuolella turistien käyttöön vasta viimeisten 20 vuoden aikana. Luolia, jonne järjestetään retkiä, siellä on useita, joten aika vaikeaa sanoa, mikä niistä se silloin oli. Nykyään Malta on aika hieno kokonaisuus ja erilaisia nähtävyykisä on ympäri saarta.

  1. Kiitos kommentistasi!
   Se on totta, joskus kun etsii ideoita matkalle, sellaiset listaukset ovat hyviä alkupisteitä. Sieltä on helppoa poimia kohteita, joita haluaa tutkia tarkemmin. Ja kenties pääsee lopulta paikan päälle.

 2. Kiva lukea suosikkikaupungeista ja jos listaltasi jotain poimin, niin Riikassa pitäisi päästä käymään. Nyt taas menimme varaamaan Tallinnan reissun, mutta kyllä se Riika olisi seuraava Baltian kohde sitten. Osaisinkohan valita 10 omaa lempikaupunkia, mietin, vaikea homma.

  1. Riika on mainio matkakohde. Suosittelen lämpimästi.
   Kymmentä kohdetta oli todellakin vaikea valita. Myös Tallinnasta tykkään paljon. Se on kans yksi hieno viikonloppukohde.

 3. Kiitos linkkauksesta! Kivoja Pieniä kaupunkeja olet listaan saanut. Niistä tuttuja ja omia suosikkeja on Gdansk ja Turku. Milano ja Riika ovat tuttuja myös mutta eivät saaneet syttymään.

  1. Gdansk oli kyllä rakkas heti ensimmäisellä käynnillä.
   Onneksi erilaisia paikkoja on paljon joten jokaiselle löytyy oma sielimaisema, sekä kaupungeissa että niiden ulkopuolelta.

 4. Hyviä valintoja suosikkikaupungeiksi, jotka monet kiletämättä kuullostavat kiinnostavilta. Pitäisi itsekin tehdä jonkinlainen listaus. Hienoa, että Turku pääsi listalle, ja hienoa, että Pori myös mainittiin, vaikka ei listalle päässytkään. 🙂

  Vaikka nyt kaupungeista onkin kyse, niin mielestäni, jos Suomeen matkustaa, Lappi kannattaa myös pitää mielessä.

  1. Suomesta en voinut mainita kovin monia (kuulostaisi varmaan hassulta), mutta minulla on kotimaassa ikiomia suosikkeja Turun lisäksi, mukaan lukien Lahti, Naantali, Pori ja Rauma. On myös omia sielumaisemiani Suomen luonnossa, joita rakastan.
   Lappi on todellakin mainitsemisen arvoinen alue. Harmi, että turistit tietätävät siitä yleensä vain Rovaniemen ja joulupukin.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.