Mobiililaitteiden asetukset kuntoon matkoille

Mobiililaitteiden asetukset matkoille

Mobiililaitteiden asetukset matkoille.

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon mobiililaitteiden asetuksissa matkoilla, ettei kotiin palatessa puhelinlasku itketä. 

Ei ole varmaan mikään salaisuus, että puhelut, tekstiviestit ja mobiilidata voivat muuttua kullankalliiksi matkustaessa. Jokaisella itseään kunnioittavalla mobiilioperaattorilla on tätä nykyä tarjota matkapaketteja (tunnetaan myös nimeltä reissunetti, reissupaketti, netti ulkomailla, roaming-paketti yms.), joilla pääsee surffaamaan kaukomailla suhteellisen edullisesti. 

Jos paketti on valittu oikein, eli kohdemaa/maat on oikeat ja paketti on otettu käyttöön ajoissa (tai kenties tilattu etukäteen), kaikki on hyvin. On olemassa kuitenkin sudenkuoppia, jotka vaanivat matkailijaa siinä välissä, kun raja on ylitetty ja paketti on tullut voimaan. Tästä on nimimerkillä omakohtaista kokemusta ja oppirahat on maksettu sen mukaisesti. 

Harva tietää, että minkä vain matkapaketin aktivoituminen kestää muutaman minuutin sen jälkeen, kun maa vaihtuu. Erityisesti silloin, kun koneesta noustua puhelin joko käynnistetään tai vaihdetaan lentotilasta normaaliin. Silloin älypuhelin alkaa hakea verkkoa ja päivittää itsensä ajantasalle. Se muun muassa lataa kaikki tekstiviestit, WhatsApp, Telegram ja Messenger viestit sekä päivittää sovellukset, jos sitä ei erikseen estetä. 

Kotimaassa ja nykyään myös Euroopassa tätä tuskin huomaa. Vaikka oma liittymä ei sisällä EU/ETA dataa, lisämaksu on operaattorista riippuen 1-2.50 € per 1 Gt. Parin euron lisämaksu puhelinlaskusta ohitetaan olankohautuksella.

Hinnasto muuttuu dramaattisesti, kun EU:n rajat ylittyy. Ja mitä eksoottisempi on maa, sitä eksoottisempi on hinta. Kun ollaan Kauko-Idässä, hinta per Gt alkaa pyöriä 100-200 euron hujakoilla. Ei, ei siellä ole desimaali virhettä. Ja tekstiviesti saattaa maksaa 17 euroa. Matkapaketin kautta hinnat ovat murto-osa näistä. 

Suomen operaattorit tarjoavat matkapaketteja 10-30 euron hintaan. Yleisin käytäntö on saapuva ilmainen tekstiviesti, jossa on ilmoitus tarjolla olevista matkapaketti-vaihtoehdoista. Tärkeintä on saada paketti ajoissa päälle.

Miksi lasku yllättää?

Lasku saattaa silti yllättää suuruudellaan, jos puhelimen käynnistymisen ja matkapaketin käyttöönoton välissä kuluu muutama hetki. Myös reissunetin datan määrä ei ole järin suuri, joten se voi helposti loppua kesken, jos puhelin alkaa latailemaan päivityksiä peleihin ja muihin sovelluksiin.

Asetuksia muuttamalla sen voi tehokkaasti estää. 

Uuden puhelimen tehdasasetuksiin kuuluu automatisointi, eli kaikkien sovellusten päivitykset ja viestien mediat on laitettu latautumaan automaattisesti sekä kaikki puhelut ovat sallittuja. Se on toki käyttäjälle helpotus, ettei tarvitse heti alkuun aloittaa puhelimen käyttöä säätämisellä. Se on myös omalta osaltaan turvallisuuskysymys, koska sovellukset uudessa puhelimessa saattavat olla vanhentuneita tai vaille maakohtaisia asetuksia. 

Näin ollen puhelin pitää huolta itsestään ja omasta turvallisuudestaan. Mutta ei käyttäjän lompakosta. 

Mitä asialle voi tehdä?

Ennen matkaa asetuksia voi mukauttaa sen verran, ettei puhelin pääse surffailemaan omin nokkinensa heti käynnistyessään. 

Kuten olen maininnutkin, älypuhelin on nopea imuroimaan kaikki päivitykset ja uudet viestit silmänräpäyksessä. Toinen este paketin käyttöönotolle on saapuva puhelu. Alla on ohjeet, miten asetuksia voi muuttaa estääkseen ylimääräistä (ja turhaa) datan käyttöä matkustaessa. 

Tämän esimerkin olen koonnut Android-puhelimeni päälle. Meidän perheen käytössä ei Apple-laitteita ole, joten en osaa sanoa, kuinka paljon se tulee erottumaan iPhonen asetuksista. Tuskin kovin paljon, luulisin. 

1. 

Perusasia liene mobiilidatan pois käytöstä ottaminen.

Kuva 1. Kuvassa mobiilidata on päällä.

Kuva 1. Kuvassa mobiilidata on päällä.

Tosin, tätä asetusta voi käyttää vain silloin, kun Wi-Fi on tarjolla. Ilman nettiyhteyttä älypuhelimesta tulee nopeasti hyvin vajaaälyinen laite. 

2.

Voi myös laittaa datasäästön päälle. Se pienentää sisään tulevan datan määrää, mutta turvautuu puhelimen cache-muistiin, joten sitä ei ole järkevä pitää päällä silloin, kun datan rajoituksia ei ole. 

Kuva 2. Datasäästö päälle.

Kuva 2. Datasäästö päälle.

3. 

Mobiilidatan käyttötarkoitusta voi myös säätää.

Tämä löytyy Google-tilin asetuksissa. Koska lataan kaikki sovellukset vain Google Playn kautta (turvallisuussyistä; IPhonelle se on App Store), niin ne kaikki saa hallintaan Google-tilin kautta. 

Kuvat 3a ja 3b. Sovellusten latausasetuksia ja median toistoasetuksia.

4.

Tätä kikkaa voi myös käyttää, jos haluaa varmistaa, ettei tule puheluita häiritsemään h-hetkellä. Laita päälle Älä häiritse -tila. Silloin tekstiviestit tulevat läpi normaalisti (eli reissupaketin ilmoitus saapuu niin kuin pitääkin), vaikkakin hiljaisina, mutta puhelut eivät. Tämän tilan voi muokata sallimaan poikkeuksia, kuten puhelut läheisiltä.

Kuvat 4. Älä häiritse tila.

Kuvat 4. Älä häiritse tila.

Tämä on hyvä kikka myös silloin, kun on matkoilla toisella puolella maapalloa niin, että päivä ja yö vaihtavat paikkaansa. Näin lehtimyyjät eivät pääse häiritsemään keskellä yötä. 

5.

Wi-Fi puhelu on myös uusi ja hyödyllinen keksintö. Tosin, vastapuolella pitää olla samanlainen palvelu käytössä, että se toimii. Se on periaatteessa sama asia, kuin esim. WhatsApp-puhelu, paitsi sitä varten ei tarvitse erillistä appsia.  

Kuvat 7. Suojattu Wi-fi.

Kuvat 5. Wi-fi puhelu.

6. 

Ostosten todennus on hyvä olla päällä. Se on turvallisuuskysymys. Erilaisia huijauksia on nykyään paljon ja niiden kekseliäisyys oikein hirvittää. Näin pääsee varmistamaan, ettei rahaa lähde omille teille käyttäjän tietämättä. 

Kuvat 6. Ostosten todennus aina päällä.

Kuvat 6. Ostosten todennus aina päällä.

7. 

Julkisia verkkoja (myös hotellien nettiä) kannattaa käyttää suojatun yhteyden kautta . Tässä minulla ei ole kuin maksuton 250 Mb näkyvissä, koska en ole käynyt EU:n ulkopuolella pariin vuoteen, eikä täällä minulla ole tarvetta käyttää julkisia verkkoja, koska mobiilidataa riittää mainiosti kaikkeen. Saldoa voi ostaa lisää. 

Kuvat 5. Wi-fi puhelu.

Kuvat 7. Suojattu Wi-fi.

8.

Varmuuskopiointi on tärkeä toiminto, mutta sen voi säästää siihen asti, kunnes Wi-Fi on saatavilla.

Kuvat 8. Varmuuskopiointi

Kuvat 8. Varmuuskopiointi

9.

Muihin kikkoihin kuuluu Oma turva -asetuksia. Sitä kautta pääsee varmistamaan esimerkiksi sen, ettei omaan puhelimeen yritetä murtautua tai jäljitellä sitä. Toinen toiminto mykistää ilmoitukset ja puhelut ajon ajaksi. 

Kuvat 9. Oma turva

Kuvat 9. Oma turva

10.

Muuten kaikkia jakelukanavia kannattaa pitää kiinni silloin, kun niitä ei käytetä. Näihin lukeutuvat Bluetooth, Lähijako, Wi-Fi, Tukiasema, NFS. Väitetään, että niiden kautta ulkopuolinen (hakkeri) saattaa päästä laitteeseen sisään. Teoriassa kyllä, vaikka salasanasuojaus olisi päällä. Niin tai näin, ainakin akku säästyy, kun ylimääräiset toiminnot eivät ole päällä. 

Mobiililaitteiden asetukset matkoille

Kyber-turvallista matkaa teille!

Mobiililaitteiden asetukset matkoille.

Referenssit:

Mobiililaitteiden asetukset matkoille.

11 vastausta artikkeliin “Mobiililaitteiden asetukset kuntoon matkoille

 1. Kiitos kattavasta tietopaketista.
  Nuo on hyvä muistaa ja kannattaa myös huomioida, että Euroopan sisälläkin saattaa olla poikkeuksia. Muistaakseni esim. Sveitsi ei kuulu meillä olevan operaattorin “Eurooppaan”, joten maksut ovat korkeammat.

  1. Näin se onkin, operaattorista riippuen EU ja ETA/EEA-maat käsitellään eri tavalla. Esim. Sveitsi, UK, Norja tai Monaco eivät yleensä kuulu samaan tariffiin, mutta niille on erillinen hinnoittelu. Minulla ei ole tietoa kaikista Suomen operaattoreista, mutta meidän oma veloittaa kohtuullisen edullisesti näistä vanhan Euroopan maista. Ongelmia syntyy vasta silloin, kun manner vaihtuu.

 2. Kiitos tästä. Minulla on ollut käytännössä aina työsuhdepuhelin eli en ole hirveästi joutunut miettimään näitä. Nyt olen sen(kin) edun kanssa omillani ja todellakin saan kaikki laskut itselleni. Reissuhommat juurikin mietityttävät, että mitenkäs niitä asetuksia olisi hyvä säätää.

  1. Eipä kestä. Niin se on, parempi olla tietoinen vaihtoehdoista ja vaaroista, kun joutuu omille, oli se sitten puhelinlasku tai purjehduskisa 😁

 3. Itse juuri UK:sta palanneena yllätyin, ettei ainakaan omalla operaattorillani ollut lainkaan mitään nettipakettia tarjolla eli näissä hyvä muistaa, että Eurooppa ei ole sama kuin EU.

  1. On se vaikeaa muistaa väliällä, että Eurooppa ei ole yhtä kuin EU. Se on tosin aika outoa, ettei operaattorilla ole mitään reissupaketteja. En tiennyt, että tällaista on olemassa. Toisilla operaattoreilla UK liittyy matkapaketteihin ja toisilla on erillinen tariffi sitä varten (edullisempi kuin reissunetti), niistä, joita olen tutkinut.

 4. Tämäpä hyödyllinen postaus, kiitos! On ollut helppoa nykyliittymälläni kulkea Euroopassa, mutta hinnat muuttuvat mitä kauemmas maailmalla matkaa. Kannattaa kyllä tuntea puhelimensa toiminnot reissussa.

  1. Joo, Euroopassa on vähän aikaa takaperin tullut voimaan asetus, joka on kuluttajille erittäin hyödyllinen. Eli operaattorit eivät enää pääse velottamaan maltaita EUn rajojen sisäisestä roamingista. Joten nyt pääsee surffailemaan miltei kotimaan hinnoilla. Se on tosi mukava uudistus. Vieläpä jos kaukomaille tulisi jokin samantapainen sääntö.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.