Matkavuosi 2023

Matkavuosi 2023 päkuva

Matkavuosi 2023.

Matkavuosi 2023 oli monella tavalla hauska. Sen lisäksi, että uusia maita on kertynyt viisi, joista kolme oli myös omassa bucket listassani, olemme toteuttaneet road tripin pidemmän kaavan mukaan ja bonganneet itsellemme uusia paikkoja.

 1. Kotimaan matkailu: Malta
 2. Road trip 4292
 3. Viisi uutta maata
 4. San Marino 
 5. Liettua: uusia horisontteja

1. Malta

Matkavuosi 2023 - Fort St. Angelo, Malta

Fort St. Angelo, Malta

Kolmen Maltan vuoden aikana saaristo tuli koluttua hyvin perusteellisesti. Kohteet, jotka eivät välttämättä kiinnosta maltalaisia itseään (liian turistimaista), olivat meidän mielestä varsin mielenkiintoisia. Kävimme tänäkin vuonna useissa museoissa ja nähtävyyksillä. 

Jos valitsen tämän vuoden listasta kohteet, jotka tekivät kaikista suurimman vaikutuksen, niin ne olisi:

Matkavuosi 2023 - Maltan Arkeologinen museo
 • Maltan Arkeologinen Museo – suosittelen jokaiselle Maltan kävijälle, koska museo antaa osviittaa koko Euroopan historiaan alkuajoista miltei tälle päivälle saakka.
Matkavuosi 2023 - Underground Valletta, Malta
 • Underground Valletta – suosittelen historian ystäville, erityisesti heille, keitä kiinnostaa lähihistoria.
Matkavuosi 2023 - Esplora, Malta
 • Esploran tiedekeskus on mainio kohde lapsiperheille ja lapsenmielisille – tämä on yksi parhaimpia tiedekeskuksia, joissa olemme käyneet.

Totta puhuen, jokainen kohde oli käymisen arvoinen, ja on aika vaikeaa sanoa, mikä museo olisi Maltalla tylsä tai turha. Hyvin heidän museovirasto on tehnyt työnsä. Maltasta kuulee myös usein, että suurin osa heidän museoista on EU:n rahoittamia ainakin osittain. Totta kai se on, myös muissa maissa menetellään samalla tavalla. Näin pienelle maalle kuin Malta sellaisen taakan ylläpitäminen verovaroista olisi mahdotonta. Ja sehän on ainutlaatuista, erittäin arvokasta historiallista perintöä koko Euroopalle. Jos Minun verorahoistani menee osa siihen tarkoitukseen, olen asiasta vain iloinen. 

Vuoden 2023 käyntikohteen blogissa:

Lisää kohteita:

2. Road Trip 4292

Liettuaan muuttaessamme päätimme tehdä pidemmän road tripin Euroopan läpi. Saimme samalla käytyä sekä jokaiselle uudessa maassa että katsastettua paremmin ne maat, joista olemme kiinnostuneet aikaisemmin.

Reitti kulki Maltalta Viroon Italian, San Marinon, Slovenian, Kroatian, Unkarin, Slovakian, Puolan, Liettuan ja Latvian läpi. Tarkoitus oli pysähtyä Sloveniassa, käydä uimassa Balatonissa ja päänähtävyytä oli San Marino, joka ylitti kaikki odotuksemme. 

3. San Marino

Matkavuosi 2023 - San Marino

San Marino oli mainio kohde, vaikka olimme käymässä siellä pahimpana turistisesongin aikana. Ihme kyllä, porukkaa ei ollut niin paljon, mitä olisin odottanut elokuun alussa olevan. Onhan se koko Euroopan loma-aikaa.

Niin kuin mainitsin, maa pääsi yllättämään monessa asiassa. Se, että se oli putipuhdas, ei liene mikään yllätys, mutta hintataso sen sijaan oli. Euroopan halvimpiin kuuluva bensan hinta sekä erittäin edullisia majoituksia ja ruokapaikkoja. Myös lahjatavarakaupat olivat poikkeuksellisen edullisia ja laadukkaita.

4. Viisi uutta maata

Uusia maita vuonna 2023 on kertynyt yhteensä viisi. Kroatiassa, Slovakiassa, Sloveniassa, Unkarissa ja San Marinossa en ollut käynyt aikaisemmin. 

Omasta mielestäni vuoden 2023 matkasaldo oli varsin hyvä. Saadaan nähdä, mitä vuosi 2024 tuo tullessaan.

Kardinaali muutos elämäntilanteessa tulee vaikuttamaan kaikkiin matkasuunnitelmiin. Ensinnäkin, muutto maasta toiseen on aikaavievä ja varsin kallis tapahtuma, joka verottaa lompakkoa sellaisen mukavan kaukomatkan verran koko perheelle. Joten nyt kaikki luksus-kohteet kuten Barbados tai Seychellit voi työntää tuonnemmaksi parilla vuodella. 

Myös aikataulullisesti erilainen tilanne asettaa omia rajoitteita. Vaikka koululomia on oppilailla vuodessa neljä tai viisi (maasta riippuen), opettajilla ei niitä näin tiheästi ole (ne ovat työpäiviä enimmäkseen). Eli koko perheen voimin emme pääse matkustamaan kuin pidempien koululomien aikana (joko jouluna tai kesällä), jolloin hinnat ovat purevampia kuin pohjoisnavan pakkaset. Nämä sesongit ovat myös ruuhkaisimpia, josta en todellakaan nauti.

Joten uutta bucket listaa vuodelle 2024 ei tule. Yritän tavoitella lähikohteita edellisestä 2023 vuoden listasta, kuten Norjaa, Kreikkaa ja Liechtensteinia. Belgiassa ja Luxemburgissa en ole vielä käynyt enkä nähnyt kunnolla Alankomaita. Näitä maita voisi tavoitella lyhyillä koululomilla. 

5. Liettuan horisontit

Liettuaan olemme vasta tutustumassa. Kotikaupunkimme Kaunas on nimensä mukaisesti varsin hienosti organisoitu ja kauniisti somistettu mesta, miesto sodas – puutarhakaupunki (tarkka käännös olisi kaupungin puutarha 😊). 

Kaunasin keskusta sekä sen Vanhakaupunki ovat varsin kompakteja ja helposti käveltävissä päästä päähän, vaikka koettavaa ja nähtävää kaupungissa on monen kilometrin verran. 

Vilna on hieman vaikeampi tapaus, onhan se kunnon suurkaupunki (täällä Pohjoismaiden ja Baltianmaiden keskuudessa). En ole vielä saanut mitään otetta siihen. Kesällä jatketaan sekä Kaunasin että Vilnan tutkiskelua.

Luetuimmat matkapostaukset 

Matkavuosi 2023 - luetuimmat matkapostaukset 2023

Vuonna 2023 ilmestyneistä matkapostauksista luettiin eniten näitä kymmentä. Eroa ei tosin ole kovin paljon suosituimpien kesken, mutta oli muutama täysin pimentoon jäänyt kappale myös.

 1. Meikkilaukku matkalla maailman ympäri
 2. Kaamosta pakoon – Syystalven aurinkoisempia matkakohteita
 3. Uusia trendejä matkailussa
 4. Tarinoita arjesta maailmalta
 5. Yhteisöpostaus: Matkasuunnitelmia kesäksi
 6. Koulu maailmalla: Malta
 7. Rohdot matkalla maailman ympäri
 8. Matka-aakkoset: U-Ö
 9. Majoitukset: tärpit ja flopit
 10. San Marino

Kaikki tilastot löytyvät täältä: Blogin vuosi 2023

Matkavuosi 2023.

Referenssit:

4 vastausta artikkeliin “Matkavuosi 2023

 1. Muutto toiseen maahan on ollut varmasti aikamoinen urakka kaikkine järjestelyineen. Kiva, kun jaksoitte yhdistää siihen roadtripin. Emme ole varsinaisesti suunnitelleet matkaa San Marinoon, mutta Pohjois-Italiassa tulee varmasti jatkossakin käytyä. Ehkäpä San Marino olisi näppärä yhdistää johonkin noista tulevista reissuista.

  1. Italiassa voi käydä kymmeniä kertoja ja löytää joka kerta jotain uutta. Kaunis ja monipuolinen maa.
   Suosittelen San Marinoa ehdottomasti! Joko päiväretki tai jopa parin yön kohteena, koska se oli yllättävän mielenkiintoinen paikka. Paljon siellä joutuu kävelemään, jos haluaa nähdä merkittävän osan pikkuvaltiosta.

   Muutto toiseen maahan oli tällä kerralla sujunut aika rutiineilla 😂. Toisaalta, tämä kerta tuli maksamaan aika rutosti (yleinen hintojen nousu vaikutti asiaan). Ja kun tiesimme, että seuraavan puolen vuoden aikana jäämme aika tavalla paikalle, oli kivaa saada matkustettua edes tuon verran.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.