Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan? 

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan?

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan?

Kun mietin vuotta 2023, niin tunteet ovat jälleen kerran hyvin ristiriitaisia. Tapahtumia on ollut laidasta laitaan sekä maailmalla että kotosalla.

Sen takia keräsin kaksi listaa: 

 • ensimmäisessä on sellaisia tapahtumia maailmassa, jotka tavalla tai toisella ovat vaikuttaneet tai tulevat vaikuttamaan omaan elämääni; 
 • toisessa on henkilökohtaisen elämäni tapahtumat, jotka nekin ovat tavalla tai toisella vaikuttamassa maailmaan. 

Tämän ilmiön nimi on perhosvaikutus tai kaaosteoria

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan maailmalla? 

1. Suomi Natossa

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan? - Suomi Natossa

Kuva: Depositphotos

Pitkään sitä oli pohdiskeltu, mutta lopuksi hätä oli kädessä. Oma mielipiteeni oli aina sama: Suomi, jos mikä on maa, joka olisi hyötynyt NATO-jäsenyydestä jo aikaisemmin. Venäjän läheisyys osoittautuikin juuri niin vaaralliseksi, mitä povattiin. Toki, NATO on myös varmaan voittaja tässä erässä, koska sen Venäjän vastainen raja on nyt tuplaantunut. Vaikka jäsenyys maksaa, on nyt turvallisempi olo olla suomalainen. 

2. Etna purkautui jälleen

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan? - Etna

Kuvassa Etna on vasta keräämässä voimiaan purkausta varten (savuttamassa Sisilian ilmatilaa vuonna 2022)

Etna on ainoa aktiivinen tulivuori, jonka läheisyydessä olen käynyt. Sen takia Etnan purkaus kolahtikin. Vuoden 2023 purkaus oli tosin aika nössö, vähän tuhkaa lensi ympärilleen ja Catanian lentokenttä jouduttiin sulkemaan pariksi päiväksi. Toisaalta, ei sitä ikinä tiedä, milloin tulivuori aikoo aiheuttaa enemmän harmeja. 

3. Kuningatar Elisabetin kuolema ja Charlesin kruunajaiset

Kuningatar Elisabet II ja Prinssi Philip

Kuva: Depositphotos

Vaikka Euroopassa on paljon kuningaskuntia (ja kuninkaallisia), Ruotsinkin hovi on hauskaa seurattavaa, mutta Brittien kuningatar Elisabet II oli aivan oma luokkaansa. Hän todellakin hallitsi, eikä vain koristellut palatsiansa söpöllä hymyllä. 70 vuotta valtaistuimella – se on toiseksi pisin valtakausi koko maailman monarkian historiassa! Hän oli myös todellinen persoona, mitä Charlesista ei oikein pääse sanomaan. Charlesin ja Camillan brittihovi ei ole omaan makuuni, pahoittelen.

4. Serbian ammuskellut

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan? - Serbian ammuskelut

Kuva: MTV Uutiset

Serbian Belgradissa ammuskeltiin koulussa ja heti parin päivän päästä Belgradin viereisessä Mladenovacissa. Kouluammuskelut menevät mulla aina ihon alle. Tässä tapauksessa se oli myös lähellä ystävieni kotia. 

5. Kroatia liittyi euroalueeseen

Zagreb. Kroatia

Kuva: Depositphotos

Kroatia oli vuoden 2023 uusi maa minulle. Euron käyttöönotto muuttaa maan taloutta aika lailla, se on nähty. Olen seurannut euron käyttöönoton vaikutuksia läheltä Suomessa ja Virossa. Nyt mielenkiinnolla seuraan, miten uusi rahayksikkö tulee muuttamaan Kroatiaa.

6. Gazan sota 2023

October_2023_Gaza−Israel_conflict

Kuva: Wikipedia

Tämä vetää sanattomaksi. Lisää uhreja, kyyneleitä ja kärsimystä, ihan kun niitä ei olisi riittänyt jo viime vuosina. 

7. Euroviisut 2023

Eurovision

Kuva: BBC

Nämä Euroviisut olivat Suomen kannalta hyvin ristiriitaisia. Tavallaan, Käärijä vei voiton, vaikka pokaali lähti Loreenin mukaan Ruotsiin. Omastakin mielestä, Käärijän olisi pitänyt voittaa ihan virallisesti, koska heikosta laulutaidosta huolimatta (kyllä vaan, hän harjoittelee varmaan nytkin) oopperatason vokaalinen esitys ei vielä ole voiton tae. Voi olla, että tämän koko hässäkän vaikutus tulee olemaan yksi käännekohta Euroviisujen historiassa ja säännöt oikeasti muutetaan. 

8. Suomessa mitattiin kesäkuun kylmyysennätys

Suomessa mitattiin kesäkuun kylmyysennätys, kun lämpötila laski -7,7 pakkasasteeseen Enontekiön Saanatunturilla 1. kesäkuuta. Ei kai nyt jääkautta ole tulossa?

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan? - Saanatunturi

Kuva: iStock


Lista 2 tulee tähän: Viikko 52 – Vuotemme 2023

Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan?

Referenssit:

Kuvituksessa on käytetty kuvia Wikipediasta, kuvapankeista ja henkilökohtaisesta arkistosta.

Kuva-arkisto: © 2000-2024 VIA PER ASPERA AD ASTRA

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

6 vastausta artikkeliin “Mistä vuosi 2023 tullaan muistamaan? 

 1. On ollut kyllä erikoinen vuosi ja näiden lisäksi on käynnissä monta muutakin sotaa ja konfliktia, jotka saisi jo loppua.

  1. Oli, juu. Niin onkin. Sotia on tälläkin hetkellä käynnissä aivan liikaa, vaikka sellaista on vaikeaa uskoa kesken 21. vuosisataa.

 2. Tää olikin hyvä. Tykkään muistella vuoden tapahtumia samalla, kun katse alkaa kääntyä tulevaan. Paljonhan se tapahtui tänäkin vuonna maailmassa.

  1. Kiitos!
   Minullakin on tapana tehdä vuodelle lopputarkastus ennen uuden vuoden alkua. Jotain hauskaa siinä on ja toisaalta näistä retrospektiiveistä voi oppiakin jotain.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.