Viikot 50-51 pyörivät joulun ympärillä

Jouluviikot 50-51 - 2023

Jouluviikot 50-51 – 2023.

Olen niputtanut nämä kaksi viikkoa yhteen postaukseen, koska niiden aikana ei kertakaikkiaan tapahtunut mitään niin erikoista, että aineistoa olisi riittänyt kokonaiseen juttuun. 

Puolet arjestani oli sairastamista ja toinen jouluvalmisteluja. 

Joulu Kaunasissa

Joulu oli Kaunasissa tänäkin vuonna ihan harmaa. Se on tosin varsin harvinaista, että joulu olisi Keski-Euroopassa valkeaa. Tilastollisesti lämpöä on melkein aina pari astetta plussan puolella. Tosin ainakin Kaunasissa haitari voi olla melkoinen.

December average Kaunas

Taisivat lämpömittarit olla glögissä meteorologeilla tänään: lämpöä oli hädin tuskin +5C

Täysin harmaaksi ei joulua voi sanoa, koska aaton illalla satoi lunta sentin verran. Ei siitä tosi ollut enää jälkeäkään seuraavana aamuna. Pari sataa kilometriä pohjoiseen, Latviassa on paksulti lunta, kuten myös Virossa. Tiet olivat heikossa kunnossa ainakin Joulupäivänä. 

Kylmänkestävät liettualaiset eivät helpolla luovu terassikaudesta.

Myös jokin valoilmiö oli ilmestynyt joulupäivän keskellä. Ei kai aurinko ole pilkahtanut pilvien raosta? Todistusaineistoa asiasta ei jäänyt, koska sen aikana, kun olin hakemassa puhelinta toisesta huoneesta, se loppui. 

On käyty myös Kaunasin joulumarkkinoilla. Aika pieni tapahtuma se oli. Muutama koju, joissa myydään joulunaiheisia herkkuja: kaakaota vaahtokarkkien kera, karkkeja ja vohveleita. Muuta myytävä kuin ruokaa kojuista ei löytynyt. 

Yhteen kojuun oli oikein jono ja siellä olikin  joulupukki. Joulupukki oli sentään hyvä: nuorehko mies, jonka aitoa partaa oli värjätty harmahtavaksi, näytteli omaa rooliaan hyvin luonnonmukaisesti. 

Joulumarkkinat Kaunasin suurtorilla

Pienmuotoisuudestaan huolimatta tapahtuma oli hyvin suosittu paikallisten kesken. Erityisesti lapsiperheitä oli paljon. 

Joulupöytään meillä hankitaan yleensä kalkkunaa ja lohta. En ole itse saanut  graavattua lohta, mutta sitä oli koulun pikkujouluissa ihan tarpeeksi minulle. Kukaan muu perheessämme ei sellaista syö, joten jätin väliin.

Ote joulupöydästä

Pääruokana meillä piti olla kalkkunaa, mutta kun sellaista ei aatonaattona kaupasta löytynyt, mieheni osti kanan. Minua alkoi epäilyttää tuon kanan ruumiinrakenne heti, kun näin pakkauksen. Tarkemmin tutkittuna kana osoittautuikin ankaksi. Ruokasanaston laajempi opetteleminen liettuaksi voi jatkossa osoittautua tarpeelliseksi. 

Nyt meillä oli sitten ankka-jouluateria. Hyvin sekin meni kaupaksi. 

Olen marinoinut sen appelsiinimehussa muutaman tunnin (olisi pitänyt pitää sitä marinadissa vielä pidempään) ja sitten paistettiin uunissa perunalaatikoiden kanssa samalla istumalla. Hyvää tuli.

Ja tämä uutinen ei ollut ankka, vaan ihan totta.

Jouluviikot 50-51 – 2023.

Referenssit:

Visits: 543

11 vastausta artikkeliin “Viikot 50-51 pyörivät joulun ympärillä

 1. Täällä oltiin koko joulun alusviikko sekä joulu ja osa välipäivistä kipeänä. Joten lomailusta ei päässyt nauttimaan kyllä ihan samalla intohimolla mitä yleensä.

  1. Sitten meitä on ainakin kaksi. Olen edelleen puolikuntoinen. Onneksi nyt on jo merkkejä toipumisesta.

 2. Hih, ihanan joustavaa tuo jouluruokailu. Ei kalkkunaa, no otetaan kana. Tai siis lopun viimeksi ankka. Suomessa menisi puolessa talouksista joulu pilalle kun kinkun joutuisi korvaamaan 😄. Appelsiini-ankka kuulostaa hyvältä!

  1. Kyllä Siperia opettaa olla joustava ruokavaliossa 😂. Tai noh, ei tällä kerralla ei ollut Siperia vaan Portugali, Malta ja Liettua. Tosi hyvä se ankka oli.

 3. Kaunista! Me olimme Salzburgissa, jossa satoi kaatamalla kolme päivää, ei valkeasta joulusta tietoakaan. Mutta. Loma on aina loma. 🙂

  1. Niin se onkin! Täälläkin satoi vettä ja räntä vuorottelen eikä auringosta ole tietoakaan, mutta sen on vaan otettava vastaan. Kävelykatu on ainakin koristettu hyvin kaunisti, joten ei valittamista.

 4. Kauniin jouluista siellä teillä on, vaikkei lunta olekaan✨ Upeat joulutähdet ja herkullisen näköinen ankka-ateria!😃

  1. Täällä on pakko sopeutua siihen, ettei joulusta tulekaan valkeaa. Valoja on todellakin kiitettävästi ja koristelut näyteikkunoissa ovat tyylikkäitä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.