Blogini täyttää 4 vuotta – Mitä bloggaaminen on antanut minulle?

Blogini täyttää 4 vuotta - Mitä bloggaaminen on antanut minulle?

Blogini täyttää 4 vuotta.

Bloggaaminen on todistetusti aikaa vievää ja joskus aika työläs harrastus. Postaus kuin postaus koostuu erilaisista osista, jotka kaikki vaativat vaivannäköä ja panostusta. Silti blogien pitäminen on varsin suosittu juttu, vaikka rahallista vastinetta niistä saa aniharva. 

Miksi minäkin istun täällä keskellä yötä vääntämässä seuraavaa postauista?

Bloggaaminen voi olla myös varsin antoisa harraste. Sen antia pääsee myös mittaamaan tarvittaessa.

Mitä bloggaaminen on antanut minulle?

Blogini täyttää 4 vuotta - Mitä bloggaaminen on antanut minulle?

Ja nyt en lähde pyörimään missään abstrakteissa sfääreissä vaan puhun tässä ihan todellisista taidoista ja tiedoista, joita bloggaamisesta saa ja pystyy helposti mittaamaan rahassa.

1. Kuvataide

Kuviini on tullut lisää fokusta ja tietoisuutta. Olen kehittänyt valokuvaustaitojani sekä teknisessä että tarinankerronnan mielessä. Sen huomaa paljain silminkin, kun katsoo kuva-arkistoani muutaman vuoden takaa. Tekniikkaa on turha asiasta kiittää, koska aloitin valokuvausharrastukseni ihan oikealla kameralla ja nyt kuvaan yksinomaan kännykällä.  

Se ei ole lainkaan huono asia sovittaa kuvat blogiin jo ottamishetkellä. Monessa tilanteessa tarkoituksellinen kuvaaminen on antanut täysin erilaista perspektiiviä siihen, miltä kuvan kuuluu näyttää. Tai oikeammin lienee sanoa, miltä kuva vaikuttaa: Mitä tahdon kyseisellä kuvalla sanoa? 

Erilainen kuvakulma voi muuttaa otoksen sanoman täysin. Tietoisen kuvauksen myötä erilaisia kuvakulmallisia vivahteita oppii näkemään jo ennen kuvaushetkeä.

Tästä on hyötyä esimerkiksi mainosalalla, journalismissa, muotialalla.

2. Maailmankatsomus ja verkostointitaidot

Näen maailmaa eri tavalla. Toki sen voi sanoa niinkin, että näen nyt heti, mistä voi repiä myyvän otsikon. Voi sanoa myös näin: mietin, mikä tarina on kertomisen arvoinen. Mietin kaikki asiat ikään kuin monelta näkökulmalta: omaltani ja lukijaltani. Kiinnostaako lukijaani tämä tarina? Millaisia tunteita se saattaa nostaa pinnalle? Vai kenties se jättää kylmäksi? 

Se, että joka asiaa pyörittelee monella tavalla antaa eri perspektiiviä elämänhallintaan. Myös blogiin tuleva palaute antaa asioille moniulotteisuutta. Vuorovaikutteisuus on yksi bloggaamisen vahvuuksista, hyödyllisimpiä ja vaarallisimpia työkaluja.

Näitä taitoja pääsee hyödyntämään laajasti johtamistehtävissä, opetusalalla, toimittajan työssä. 

3. Tarinankerronta

Omalla kohdallani asia oli aikaisemmin niin, että tarinan piti olla täysin fiktiivinen (ettei vaan kukaan tunnista itseänsä siinä), mutta varsin todenmukainen, koska kirjoitin lähinnä isoja, fiktiivisiä teoksia. Se oli yksi laji.

Bloggaaminen on täysin erilainen laji, jossa tarinan pitää mahtua muutaman sadan sanan formaattiin. Se oli minulle uutta. Se opetti keskittymään olennaiseen, pysyä linjalla ja asian ytimessä.

Hyviä kirjoittamisen taitoja tarvitaan monella alalla, vaikkapa kaupanalalla, toimittajan työssä, mainosalalla, asiakaspalvelussa, copywriterina. 

4. Kielitaitoja

Kielitaidot kehittyvät huimasti bloggaamisessa. Näin voi myös oppia vieraita kieliä. Jos joku ei vielä tiedä, niin suomi on minulle kolmas vieras kieli, jonka opin. 

Kielten taitamiseksi bloggaaminen on mainio instrumentti (sekä oman äidinkielen hiomiseksi että vieraiden kielten oppimiseksi). Hyvän lopputuloksen saamiseksi tekstiä joutuu prosessoimaan: korjailemaan, muotoilemaan uudelleen, vaihtamaan sanoja. 

Tässä esimerkki, eli yllä oleva kappale uusiksi:

Kielten oppimiseksi bloggaaminen on oiva työkalu, jolla saa kehitettyä sekä oman äidinkielen että vieraiden kielten taitojaan. Sujuvan tarinan luominen vaatii tekstin hiomista ja korjailemista, uudelleen muotoilemista ja synonyymien käyttöä. 

Kumpi versio on mielestänne parempi?

Kielitaidosta on hyötyä aivan kaikkialla, työssä ja sivilissä.

5. Teknisiä taitoja

Erilaisten bloggausalustojen käyttö, tekstinkäsittelyohjelmat ja kuvankäsittely ovat erottamattomia osia bloggaamista. 

Näistä on ihan oikeaa hyötyä myös työelämässä. Erilaisten ohjelmistojen käyttötaidot kertyvät vaivihkaa, ja mitä enemmän erilaisia ohjelmia taitaa, sitä helpommaksi muuttuu seuraavan oppiminen. 

Ohjelmisto-osaamista tarvitaan nykyään joka ammatissa, esimerkiksi kaupan kassalla, kirjanpidossa, pankin johtajana, kuvataiteilijana, projektijohtajana, kirjailijana, arkkitehtina, eläkeläisenä. Täysin teknisiä aloja en edes mainitse.


Kaikelle opitulle ei toki tarvitse olla rahallista vastinetta. Niin kuin olen toistamiseen maininnut, blogin kautta olen tutustunut ihaniin ihmisiin ja kokonaiseen uuteen maailmaan. Koen, että bloggaaminen antaa minulle huomattavasti enemmän kuin ottaa. 

Via Per Aspera Ad Astra

Blogini täyttää 4 vuotta.

Referenssit:

Blogini täyttää 4 vuotta.

Kuvapankkikuvat: Depositphotos®

Kuvitus: Happy Color®

Visits: 729

9 vastausta artikkeliin “Blogini täyttää 4 vuotta – Mitä bloggaaminen on antanut minulle?

  1. Onnea ja vau, 4-vuotta! ❤️🌹Bloggaaminen on mielekäs ja kaikin puolin hyödyllinen harrastus. Sinun monipuolista, tasokasta blogia on todella kiva seurata!

  2. Onnea onnea! Selkeästi blogi antaa sinulle paljon. Silloin sitä jaksaa kirjoittaa, eikä kirjoittaminen tunnu niin paljoa työltä.

  3. Onneksi olkoon blogin synttäreiden kunniaksi!

    Bloggaaminen antaa kyllä paljon sellaista jolle ei voi asettaa ollenkaan hintaa. Olen oppinut muiden blogeista, saanut harjoitusta omaan kirjoittamiseen sekä uusia ystäviäkin! Tietotekninen puoli on vielä hakusessa, mutta eiköhän sekin kehity kun mielenkiintoa riittää vain. Oman kasvun voi nähdä blogista hyvin 🙂

    1. Kiitos paljon!

      Blogi onkin moni kerta kasvun paikka, mutta se todellakin antaa paljon juuri siinä arvokkaammasta päästä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.