Kaamosta pakoon – Syystalven aurinkoisempia matkakohteita

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita.

Kun Pohjois-Eurooppaa pikkuhiljaa valtaa harmaus, etelässä aurinkoa riittää vaikka muille jakaa (vaikka sataa sielläkin aina välillä). Kaamosta pakoon pääsee sekä lähelle että vähän kauemmas, tarjolla on jokaiselle jotakin.

Keräsin tänne muutamia hyviä vaihtoehtoja perheystävällisistä, Suomea aurinkoisemmista ja mielenkiintoisista matkakohteista. 

1. Lissabon, Portugali 

Talvikausi on varsin leuto 7 kukkulan kaupungissa ja aurinkoisia päiviä riittää joulukuuksikin takuuvarmasti. 

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Lissabon

Mitä parasta, näin kaupungista pääsee nauttimaan turistikauden ulkopuolella. Se on ehdottomasti plussaa, koska kuten kaikki Euroopan suositut suurkaupungit, korkean sesongin aikana tungos on melkoinen.  

Itse Lissabonin lisäksi pääsee tutustumaan helposti sen ympäristöön kuten historialliseen Sintran linnakaupunkiin tai Alentejon viinitarhoihin.

Joulun alla kaupunki koristellaan upeilla valotaideteoksilla. Joulumarkkinoita on kaupungissa useita, joista kuuluisimpia ovat Wonderland Lisboa, Campo Pequeno Christmas market ja Rossio square Christmas market.

Portugali on kuuluisa omista nahkatuotteista, lahjatekstiileistä, keramiikasta, viineistä ja ruoasta. Ainakin yksi pastel de nata -piirakka on pakko maistaa autenttisessa ympäristössä. Portugalilaiset osaavat tehdä ruokaa: sekä liha- ja kalaruoat että vegaanivaihtoehdot ovat kokeilemisen arvoisia.

2. Algarve, Portugali

Algarven alue on talvikauden klassikko, joka ei koskaan petä. Uskaliaimmat pääsevät nauttimaan uimisesta (merivesi on viitisentoista astetta lämmintä), mutta rantaelämä promenadeineen ja kahviloineen on avoinna jokaiselle. Lämmittämättömät uima-altaat ovat kiva lisä, jos ei ole turhan arka viileänraikkaalle pulahdukselle.

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Algarve

Hyvällä tuurilla päivälämpötilat nousevat yli kahteenkymmeneen asteeseen, mutta illat ovat valtameren rannalla aika viileitä, joten takki on varsin tervetullut varuste.

Joulutunnelmasta pääsee nauttimaan myös palmujen alla. Ohjelmaa on paljon, joulumarkkinoita on jokaisessa pikkukaupungissakin. 

Parasta on Algarven alueella kuitenkin ulkoilumahdollisuudet. Erilaisia patikointireittejä (yleensä aika helppoja), paljon tekemistä lapsille ja aikuisille. Upea luonto tulee kaupan päälle.

Albufeiran uuden vuoden ilotulitus on Euroopan kuuluisimpia. Viime kerran kun itse olin todistamassa tapahtumaa, show veti puoleensa kymmeniä tuhansia juhlijoita, eikä ihme, taivaalle oli tilattu myös raketein  ja tähtisuihkuin varusteluja taitolentokoneita.

3.  Ateena

Ateena on myös yksi niistä suurkaupungeista, jotka ovat parhaimmillaan turistisesongin ulkopuolella. Ihme kyllä, sesonki alkaa hiipua siellä jo syyskuussa.

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Ateena

Pitkälle joulukuuhun legendaarinen kaupunki kylpee auringossa ja lämmössä: meri ei päästä sitä jäähtymään järin nopeasti. 

Runsaudensarvi on muuten kreikkalainen käsite, ja sen olemassaoloon on helppo uskoa Elladan pääkaupungissa. 

Ateenasta pääsee myös saarihyppelemään, jos tekee mieli kokea aitoa Kreikan saaritunnelmaa. 

Koska Ateena on edelleen vasta omassa bucket-listassani, tässä on tuoreimpia Kreikka-asiantuntijan postauksia:

4. Rooma

Rooma on kohde, jossa jokaisen sivistyneen eurooppalaisen on miltei pakko käydä ainakin kerran elämässään. 

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Rooma

Vaikka Rooma ei nyt ole kaikista lämpimin ja aurinkoisin paikka talvella, turistirysän puute tekee syystalvella reissusta nautinnollisemman. Kaupunkimiljöö on kertoja mukavampi kokemus ilman neljänkymmenen asteen paahteessa leijuvaa pölyä ja silmiin valuvaa aurinkovoidetta. 

Omasta Rooma-reissustani on kulunut jo liki 20 vuotta, joten voisin pian käydä uudestaan katsomassa, onko Ikuinen kaupunki vieläkin siellä. Italian halki on usein ajettu, mutta Roomaa on niillä reissuilla kartettu tietoisesti. Sinne on parasta mennä aivan sitä varten.

5. Malta

Vaikka Maltalla marras-joulukuuta pidetään sadesesonkina ja siellä todellakin on olemassa mahdollisuus kastua, on erittäin epätodennäköistä, että sataisi monta päivää peräkkäin. Lämmintä on edelleen kuitenkin.

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Malta

Maltalla talvella on myös varsin edullista ja väljää. Silloin pääsee mihin vain museoon ilman jonoja ja ennakkovarauksia, terasseilla on aina tilaa ja voi nauttia ulkoilusta ilman mitään kuumuuden haittoja.

Joulumarkkinoita on useita, mutta suurin ja kuuluisin on tietysti Vallettan joulumarkkinat. Tapahtumaa on vaikeaa olla huomaamatta ja se on yli kuukauden pitkä: avataan joulukuun alussa ja suljetaan vasta uudenvuoden jälkeen. Viime jouluna alueella oli myös täysikokoinen maailmanpyörä upeine valoineen. 

6. Gdansk

Jos Etelä-Eurooppaan joutuu melkein aina matkustamaan lentämällä (vain harvalla on aikaa yrittää päästä maitse), Vanhan Hansan linnoituksiin pääsee nykyään näppärästi myös busseilla. Ympäristöystävällinen matkustustapa vaatii toki aika hyviä istumalihaksia: Gdanskiin pääsee Helsingistä 26 tunnissa.

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Gdansk

Tällä puolella Itämerta talvi on suhteellisen kuiva ja aurinkoinen, vaikkei kovin lämmin ajankohta. Suurin osa sateista tulee elo-lokakuun aikana.

Hansan kaupungeissa joulumarkkinat ovat varsin mielenkiintoisia ja erittäin käsityöpainotteisia. Niihin panostetaan oikein kunnolla eikä mitään muovikrääsää ole tarjolla vaan aitoa artesaanitavaraa – vaatteista ja työkaluista ruokaan ja makeisiin.

Gdansk on talvellakin tosi hieno ja mielenkiintoinen kaupunki. Jos ulkona ei tarkene, museoita, gallerioita ja kauppakeskuksia riittää loputtomiin.

7. Riika

Toinen helppo Hansakaupunki on Riika. 

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Riika

Arkkitehtuurisesti upea miljöö ja monipuolinen kulttuurinen tarjonta tekee Riiasta varsin mielenkiintoisen kokonaisuuden myös näin talvella. 

Riian joulutori on myös kuuluisa ilmestys. Kuukauden mittainen tapahtuma (talvella 2023/24 se on auki 3.12-1.1) ylpeilee niin ikään artesaanitöillä, paikallisilla ruoilla ja vanhanajan herkuilla. 

Vaikka Riiassa päivä on näin syystalvella aika lyhyt, kaupungin upea valaistus pitää huolta siitä, ettei kävijän tarvitse tarpoa sen katuja pitkin pimeässä.  

Samoin kuin Gdanskiin, Riikaan pääsee myös bussilla, kunhan muistaa jäädä bussista oikeaan aikaan pois.

8. Dresden 

Dresden on Saksan upeimpia kaupunkeja, mutta joulun alla ainoa asia, minkä yhteydessä Dresden mainitaan, on sen Joulumarkkinat. Juuri näin isolla J:llä.

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Dresden

Tämä tapahtuma on maailmankuulu käsite eikä syyttä. Se on myös Euroopan suurimpia joulutapahtumia, joka tarjoaa paljon muita nähtävyyksiä ja huveja perinteisten myyjäisten lisäksi. Pelkkä valaistus on jo itsessään taideteos.

9. Ranskan Riviera

Ranskan Riviera on toki hieman arvaamaton sään suhteen, mutta kun talvitakki joka tapauksessa kulkee mukana, mitään hätää ei pitäisi olla. Paikalliset kun somistautuvat turkkiinsa jo +15 C kieppeillä. 

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Nizza

Nizzan seudulla syystalvi tarjoaa myöhäistä ruskaa, aurinkoa ja pitkiä tyhjiä rantoja. Rivieran seutua on hauskinta tutkia road trippinä, koska nähtävää siellä on paljon ja jokainen pienempi ja isompi kaupunki on varsin omaperäinen. 

Yksi mielenkiintoisimpia kohteita on Monaco, jonka jouluinen koristelu on ihan omaa luokkaansa. 

Joulumarkkinoita taisi olla joka nurkassa pitkin rannikkoa, joten valinnanvaraa riittää.

10. Tallinna

Jos aikaa on varsin rajoitetusti, niin tuttu ja turvallinen Tallinna pelastaa tilanteen. 

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita - Tallinna

Senkin lisäksi, ettei aikaa mene kovin paljoa, laivamatka itsessään on jo hyvä alku tunnelmaan pääsemiseksi. Yleensä jo marraskuun alussa (jota Suomessa pidetään pikkujoulusesongin alkuna) laivayhtiöt tarjoavat erilaista ja juhlavampaa ohjelmistoa, laajempia ostosmahdollisuuksia ja erikoisempia ruokia.

Vaikka Tallinnan joulutori ei ole kaikista suurimpia, se on yksi laadukkaimpia Euroopassa. Käsitöitä, herkkuja ja lahjatavaroistakin suurin osa on paikallisten artesaanien tuottamaa. 

Vaikka ulkoiluilma voi olla aika epäkelpo, Tallinnassa pääsee helposti viimaa pakoon sisätiloihin myös sivistystarkoituksella. Kaikki museot, galleriat ja tiedekeskukset ovat auki normaalisti tai jopa laajentavat aukioloaikojaan. 

B-plan

Jos ei ole muistanut joulun tuloa riittävän ajoissa, ja matkaliput jäivät ostamatta, sekään ei ole mikään katastrofi. Jouluaattona voi kinkun mussuttamisen ohessa katsella netistä erilaisia jouluaiheisia matkailuvideoita. Siinä voi nopeasti kierrellä Eurooppaa ristiin rastiin. Kukaties tulee bongattua joku uusi kohde, johon seuraavana jouluna lähtee aivan fyysisesti. Jouluteeman sijaan voi keskittyä myös Karibian meren maisemiin ja varata liput maaliskuulle vaikka Barbadokselle.

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita.


Referenssit:

Hetki oli taianomainen, vaikka lumi ei tietenkään ollut aitoa.

Syystalven aurinkoisempia matkakohteita.

Visits: 1883

14 vastausta artikkeliin “Kaamosta pakoon – Syystalven aurinkoisempia matkakohteita

 1. Hyviä paikkoja lähteä kaamosta karkuun nuo listatut eteläisen Euroopan kohteet. Itse valitsisin ensimmäisenä Portugalin Algarven sillä silmäni ovat rakastuneet noihin rantakallioihin.

  Toiseksi lähtisin Maltalla, sillä siellä en ole vielä käynyt.

  1. Kumpikin kohde on ehdottomasti käymisen arvoinen. Portugalin maisemat ovat todellakin upeita, mutta on Maltallakin paljon iloa silmille, vaikka pieni paikka se onkin.

 2. Ihania ja houkuttelevia kohteita, ai että. Portugali on yksi suosikkini, Lissabon unelma. Sen aion vielä toteuttaa. Meillä suunnitteilla jouluksi matka Salzburgiin. Toivottavasti toteutuu.

  1. Salzburg on varmaan ihana kohde jouluksi. Uskon, että sielläkin panostetaan joulutoriin. Muutenkin hieno kaupunki, kulttuurisesti ja arkkitehtuurisesti arvokas.

 3. Upeita kaupunkikuvia! Niin kauniita nuo joulun ajan valaistukset monissa paikoissa. Dresdenin markkinat houkuttelisi jouluhullua😊

 4. Oi voisi lähteä vaikka heti, minne vaan. Nollakelit tuntuu taas luissa ja ytimissä. No onneksi jo ennen joulua lähdetään tällä kertaa reissuun, Kanarialle taas…

  1. Kanarian saaret on hieno kohde talveksi: aurinkoinen ja lämmin. Ehkä ei ihan rantakeliä, mutta silti. Mekin oltiin kerran Teneriffalla jouluna.

 5. Me ollaan vähän puhuttu, josko lähdettäisiin joulukuussa jonnekin suhteellisen lähellä olevaan kohteesren vaihteeksi. Periaatteessa nämä vaikuttavat kaikkikin oikein hyvältä vaihtoehdolta, mutta jos nyt pitäisi valita, niin ehkä eniten kiinnostaa sekä Gdansk että Dresden, joissa kummassakaan kaupungissa en ole käynyt.

  1. No nyt on tosi vaikeaa antaa neuvoa, koska mielestäni molemmat kaupungit ovat käymisen arvoisia.

   Gdansk on tosi lähellä sydäntäni, olen käynyt siellä paljon ja usein, mutta joka kerta se on yhtä mukava kokemus. Kaupunki on kotoisa, kompakti, monipuolinen ja mielenkiintoinen sekä kulttuurisesti että historiallisesti.

   Dresden on taas hieman suurempi ja fiinimpi, hienostuneempi sanoisin. Joulutori on aikamoinen elämys.

   Ero on kai eniten siinä, millaista tunnelmaa haluaa saavuttaa: Gdansk tarjoaa rennompaa tunnelmaa, missä Dresden on mielestäni enemmän sellainen saksalaisella perusteellisuudella varustettu kaupunki. Dresden sijaitsee varakkaammalla Euroopan alueella, se on koristeellisempi, ja tietysti kalliimpi kaupunki. Gdansk on taas edullisempi ja rosoisempi, mutta ruoka on Puolassa parempaa (mielestäni). Leivonnaiset ovat oma luokkansa.

  2. Me oltiin joskus Suomen vuosina joulu Gdanskissa. Oli leppoisaa ja Gdanskihan on hyvin kaunis kaupunki.

   Ravintoloista sellainen huomio, jotta vain harvat olivat jouluna auki ja niihin harvoihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.