Viikko 41 – Syksy

Viikko 41-2023 - Syksy

Viikko 41-2023 – Syksy.

Minä olen jo unohtanut, millainen on syksy. Siis ihan oikea syksy: ruskaa, vettä niskaan, viileää tuulta ja pimeneviä iltoja (ja aamuja). Aamusta tarvitaan jo pipo ja hanskat.

Etelän syksy on enemmänkin tietynlaista hiljenemisen aikaa. Se tuleekin hitaasti: lämpötilat laskevat hiljalleen, päivä lyhenee suhteellisen vähän, luonnossa kasvu hidastuu ja moni kukkiva kasvi pitää pientä taukoa ennen talven kasvupyrähdystä.

Luonnossa hidastuminen johtuu useimmiten veden puutteesta: kesä on Etelä-Euroopassa kuiva sesonki. Sen aikana myös pohjavedet hiipuvat. 

Myrskyjä on etelässä enemmän talvella ja kevättalvella. Kevättalvi on sellainen jakso, jolloin lämpötilaeroja pääsee huomaamaan omalla nahallaan: aamusta on vähän päälle +10 ja iltapäivällä yli + 20C. Muina vuodenaikoina eroja yön ja päivän lämpötiloissa ei niin paljoa ole. 

Pohjolan syksy on huomattavasti ärhäkämpää. Yhtenä päivänä on kesä ja seuraavana – talvi: lämpötila voi pudota kymmenisen astetta, tuuli nousee ja tuo mukanaan kylmää sadetta.

Täyskäännös luonnossa tulee kuitenkin vasta ensimmäisten yöpakkasten aikaan. 

Sen huomasin, että pimeitä syysiltoja karkotetaan valaistuksella. Keski-Euroopassa valot eivät muistuta jouluvaloja vielä tässä vaiheessa. Enemmän sellainen tunnelmallinen syysvalaistus.

Kaunasin kävelykadulla valaistus on todellakin onnistunut. Se kaunistaa pimeneviä iltoja mukavasti. Vaikka on lokakuun puoliväli terassikalusteet ovat edelleen käytössä. Ulkona istuminen vaatii sisua ja pari kerrosta huopaa. Ne kahvilat, joissa on kaasulämmittimiä terasseilla, ovat suorastaan tupaten täynnä. 

Täällä luonto ei ole vielä menettänyt vihreää väriään kokonaan, mutta syksyä on jo ilmassa. Ruska on tosin vasta aluillaan, mutta uskon, että ensi viikolla luvatut yöpakkaset vauhdittavat sitä merkittävästi. 

Kaunas todellakin pääsee ylpeilemään puistoillaan. Tämä valtava Tammi-puisto sijaitsee ihan keskellä kaupunkia ja on jonkin sortin luonnonpuisto vaikka täysin hoitamatonta se ei ole. Tammipuut siellä ovat satoja vuosia vanhoja. Myrskyt verottavat niitä aika pahoin. Vaikka tänne asti kunnon myrsky ei ylettynyt, niin kaatuneita puita korjattiin pois aika paljon.

Viikko 41-2023 – Syksy.

Referenssit:

Visits: 1226

7 vastausta artikkeliin “Viikko 41 – Syksy

 1. Pimeyttä alkaa olemaan ja minäkin olen viritellyt valoja. Sanon niitä kausivaloiksi 😀 vaikka aika jouluvaloja taitavat olla noin laadultaan. Viime vuonna en laittanut mitään valoja ja protestoin mielessäni sähkön hintoja, vaikka ei ne taida olennaisesti mitään kuluttaa.
  Syksy on karua ja kiehtovaa koettavaa. Siinä vielä jotenkin viihdyn, mutta se kolmen kuukauden marraskuu joka mahdollisesti on edessä ei niin houkuttele.

  1. Niinpä, valoja joutuu virittelemään itse, jos ympäristö ei niitä tarjoa.
   Valkeaa talvia on paljon helpompaa kestää, se on jopa kiva 😁.

 2. Olipa kiva postaus, kiitos! Syksy yllätti minut tänä vuonna, sillä kesän lempeys tuntui luissa ja ytimissä vielä syyskuussa. Lokakuu onkin sitten ollut ihan eri sarjasta. Syksy on todella saapunut. Toisaalta nytkin on ollut mukavia ja aurinkoisia päiviä, ei siis valittamista, vaikka tuuli onkin ollut navakkaa ja välillä on satanut vaakatasossa.

  Vaikka en syksyihmisiä olekaan, jokin syksyssä viehättää. Ehkä juuri hämäryys, kynttilät, syksyn aurinko, värit. Tuleva talvi? Talvi on itselleni kesän jälkeen paras vuodenaika, toivonkin tulevalta talvelta lunta ja pakkasta!

  Minna

  1. Silloin kun aurinko paistaa, syksyä on helpompaa sietää. Ei täällä päin näkynyt ikävää kyllä 😕.

 3. Minusta ei ollenkaan huono, että on unohtanut millainen on Pohjolan syksy 😅 ei tämä niin herkkua ole. Karmee kylmä tuuli ja vesi täyttivät koko viikonlopun, ei paljon sään mukaiset vermeet iloa päiviin tuoneet – aurinko olisi kelvannut.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.