Eko-Halloween

Ekologinen Halloween

Ekologinen Halloween.

Halloween ei kuulunut perheemme perinteisiin ennen kuin poika aloitti koulunsa. Sen jälkeen juhla on hiipinyt pikkuhiljaa meidänkin juhlakalenteriin.

Totta se on, vaikkei haluaisi, on vaikeaa olla huomaamatta sen olemassaoloa. Koristelujuhlissa ei ole mitään vikaa niin kauan, kunnes sitä varten joudut ostamaan kasan erilaista krääsää, josta suurin osa menee roskiin ensimmäisen käyttökerran jälkeen. 

Uusimpien juhlien haastavuus on siinä, että niitä halutaan koristella joka vuosi hieman eri tavalla siinä, missä vaikkapa joulu on perinteisyydessään helppo: otetaan vain esille tuttu ja turvallinen jouluastiasto, lapsuudesta tuttuja koristeita ja mummulta peritty joululiina. 

Miten Halloweeniksi voi koristella niin, ettei muoviroskan määrä lisäänny? 

Kun kysymys on kerran noussut esille, päätin saada selville, mitä tällä saralla on mahdollista tehdä.

1. Biohajoava Halloween 

Ekologinen Halloween - Kurpitsa kaiverrettu

Halloweenia voi koristella helposti ekomateriaaleilla. Vaikka tietystä näkökulmasta kukkien ja koristekurpitsojen kasvattaminen ei ole järin suuri ekoteko, se silti taisi voittaa muovin koristelussa. Toki laadukkaita muovisia koristeita voi käyttää vuosikausia (jos sellaisia ylipäätään on olemassa ja niitä jaksaa katsella vuodesta toiseen), mutta kukkia ja kurpitsoja on helppo kierrättää, eli viedä kompostiin tai biojätteeseen.

Huomasin muuten, että kurpitsojen kaivertaminen onnistuu vain käsistään hyvin taitavilta ja sitkeiltä tekijöiltä: kurpitsan kuori on yllättävän kovaa kaiverrettavaa. Joten ajan säästämiseksi suosittelen sen ostamista valmiiksi puhdistettuna ja kaiverrettuna kaupasta, ellei sisusta meinaa käyttää ruokaan. Kotona kurpitsan voi viimeistellä lyhdyksi (LED-)kynttilällä.

Tässä lisää ideoita koristeluun ja kattaukseen:

2. DIY-Halloween

Ekologinen Halloween - DIY

Halloween-koristeita voi myös tehdä itse luonnonmateriaaleista: paperista ja pahvista, kankaista ja langoista sekä niiden yhdistelmästä.

Paperiset koristeet ovat taas hyvin helppoja tehdä itse. Netistä löytyy paljon valmiita sapluunoita, kaavoja ja ohjeita.

Esimerkiksi tästä: 

3. Syötävä Halloween

Halloweenia voi taittaa myös syötäväksi. Erilaisia kurpitsasta tehtyjä herkkuja, pääruokia ja juomia voi helposti koristella Halloween-henkiseksi.

Kurpitsa-ruoat ovat yleensä helppoja valmistaa, koska suurin osa kypsyy uunissa ja epäonnistumisen mahdollisuus on suhteellisen pieni. Myös niiden ulkonäköä voi muokkailla jälkeenpäin edsustavammaksi. 

Tässä esimerkkejä:

Kakkuja on sitten hieman työläämpää vääntää ja niihin menee runsaasti aikaa, joten niitä voi haluttaessa ostaa konditoriasta jo valmiina. Toki se on kalliimpi ratkaisu, mutta jos leipominen ei muutenkaan kuulu vahvuusalueisiin, voi sen ohittaa näinkin. Omia leivonnaisiani voi käyttää suoralta kädeltä perheenjäsenten ja vieraiden pelotteluun, joten taidan kääntyä kaupan puoleen, jos niitä haluaa syödä.

Kakkureseptejä löytyy paljon kokeiltavaksi, jos uskallusta riittää:

4. Laiskan ekoilijan Halloween 

Ekologinen Halloween

Helpoin tapa koristella Halloweeniin ekologisesti on ostaa kaupasta valmiiksi ekosertifioituja koristeita. Ne ovat yleensä paperisia tai muista biohajoavista materiaaleista valmistettuja.

Servetit, kranssit ja astiat, joista saa luotua Halloween-tunnelmaa, ovat tarjolla jokaisessa ruokakaupassa, paitsi tässä tapauksessa pitää olla tarkkana niiden materiaaleista. Toiset ovat kestävämpiä ja toiset ei. 

5. Yhdistelmä-Halloween 

Kaikista fiksuin tapa on varmaan yhdistää erilaisia menetelmiä koristelussa. Se pätee kyllä kaikkiin juhliin, ei pelkkään Halloweeniin. 

Jokin osa koristelusta, vaikkapa liina tai astiasto, voi olla pysyvämpää sorttia. Kranssin voi tehdä joka vuosi uusiksi käyttäen sillä hetkellä käytössä olevia materiaaleja, missä servetit, kynttilät ja kukat ovat luonnollisesti kuluvaa aineistoa. Myös menua voi muutella hieman joka vuosi, ettei se menisi aivan liian tylsäksi. 

Tämä oma Halloween-asetelmani on aivan karseaa, kun Adamsilla kylässä olisi kuvattu. Lehdet pääsi kuivahtamaan ja maljakon olen hajottanut jo muutama viikko takaperin, joten käytän nyt jouluaiheista maitokannua.

Ekologinen Halloween.

Referenssit:

Ekologinen Halloween.

Visits: 782

9 vastausta artikkeliin “Eko-Halloween

 1. Kurpitsasta voin laittaa ruokaa, mutta muuten Hallowenit ovat jääneet vieraammiksi.
  Kerran viime vuosituhannella järjestettiin kyllä Hallowen-juhlat nuorten kanssa. Yhden kerran. Silloin Suomessa ei juuri aiheesta ollut mitään käsitystä. Oltiin siis vaan ennökoivia 😀 Se jäi kertajutuksi, niinkuin viikinkijuhlatkin tai muut teemaleirit joita toteutettiin.

  1. Nykyään Halloweenia mainostetaan kouluissa niin paljon, että se levisi myös lapsiperheisiin. Tänäkin vuonna kurpitsoja tuli koristettuja vaikka väkisin 😁

 2. Hyvät vinkit! Itse en ole Halloweenista välittänyt oikein koskaan, mutta lapsi sen sijana on hurahtanut siihen ;). On siis pakko hiukan panostaa…

 3. Hyviä vinkkejä! Halloween ei oikein ole mun juttu, mutta savikurpitsat ja syyskranssin laitan aina näihin aikoihin koristeeksi. Ne ovat lähinnä syyskoristeita, eivät niinkään Halloween-koristeita.

  1. Se on totta, syksyä on juhlittu Suomessa vuosisatoja ennen Halloweenin tuloa. Sadonkorjuujuhla oli tosin unohdettu viime vuosisadalla hetkeksi, mutta nyt se on ilmeisesti palaamassa kuvioihin.

   Halloween, näin vieraslajina, on aika tavalla muovikrääsän juhla. Jostain kummallisesta syystä siitä on tehty kouluissa iso juttu, vaikka se ei edes kuulu kovin monen maan perinteisiin.

 4. Hyviä vinkkejä, kiitos! Koululaisemme myötä paineita koristella halloweenia kotiin on tullut (->milloin laitetaan halloweenia äiti?), mutta kauheasti ne muovikrääsät ei innostele. Yritän ne kiertää muuten. Olen kurpitsoja kovertanut, vähän työlästä puuhaa kieltämättä!

  1. Me osallistuttiin pojan kanssa joskus kurpitsa-workshopiin. Piti kestää tunnin, mutta menikin 3 h kaivertaessa. Oli jokin erityisen kova kurpitsalaji 😅. Sen jälkeen tiesin jo, ettei tuo homma onnistu ihan käden kääntäessä: pitää varata tarpeeksi aikaa siihen puuhasteluun.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.