Majoitukset: tärpit ja flopit

Majoitukset tärpit ja flopit

Majoitukset: tärpit ja flopit.

Kuultuani lukijan toiveen postauksesta kivoimmista ja kamalimmista majoituksista jäin miettimään, mitä ne olisi voineet olla. Kamalimpia on ehkä helppo luetella, eikä niitä ole osunut kohdalle kuin muutama. Entäs ne kivemmat? Useina kertoina majoituksen kaikki osa-alueet eivät ole osuneet kohdalleen, mutta on jokin niin kiva juttu, että se jää vahvasti mieleen. Joskus on muuten hyvä paikka, mutta se ei yllä missään kohdassa ihan kiva -luokituksen yläpuolelle. 

Päätin kuitenkin kokeilla saada aikaan jonkinlaisen listan. 

7 x kivempi majoitus

Jos nyt aloittaisin listaukset parhaimmista majoituksista… Se on jopa vaikeampaa kuin huonoimmat, koska majoituksen yleisilmeen arvosteluun vaikuttaa myös oma mielentila. Eikä hotellialalla kovin montaa floppia esiinny, ainakaan pitkäaikaisesti: ne eivät jatka kovin pitkään majoituksina.

On toki olemassa perusasioita, joiden on oltava kunnossa ennen kuin majoitus on edes perushyvä. 

Majoituksen on oltava puhdas. Se on ehdoton vaatimus.

Hyvä sänky ja rauhallinen ympäristö tai hyvä äänieristys takaa minulle keskeytymättömän yöunen. Huonosti nukkuneena en jaksa innostua mistään. 

Plussia ovat myös hotellihuoneen sisustuksen toimivuus ja hyvä sijainti.

Mukavia yllätyksiä majoittajien toimesta

1. Toimivin huoneratkaisu: Tallink City, Tallinna.

Ensimmäistä kertaa olen majoittunut hotelliin pressimatkan yhteydessä, ja siitä tuli heti lempihotellini Tallinnassa. Huoneesta ei puutu mitään. Standard on hieman pienempi ja pelkistetympi, Delux on jo sitten yli kaikkien odotusten. Molemmissa huonetyypeissä on laadukkaat sängyt, täydellinen äänieristys ja toimiva kalusto. Ainoa miinus oli minulle uima-altaan puute, vaikka itse saunaosasto on loistava. 

2. Ihanin B&B talo: Rossella Piano, Montoro Inferiore, Italia.

Rossellassa meillä kävi tuuri olla talon ainoat asukkaat sillä hetkellä, vaikka siihen mahtuu varmaan tusina ihmisiä. Omaperäinen sisustus, piha-alue, terassi, ilmainen parkkipaikka, upeat maisemat – Italian maaseutua parhaimmillaan.

3. Omakotitalon kokonainen eka kerros, Barbados.

Saari on muutenkin upea lomapaikka, ja viimekertainen majoituksemme oli jo varsin tasokas ja tilava sekä mitä mainioimmassa paikassa: Paynes Bay rannasta vajaat 100 metriä. Siinä talossa ei enää ole majoitustoimintaa, mutta seudulla on runsaasti vastaavia. Yleisesti ottaen saarella palvelutaso on erittäin korkea. Esimerkiksi jokaiseen kotimajoitukseenkin kuuluu siivous ja lakanoiden vaihto vähintään pari kertaa viikossa.

4. Suomen kesää parhaimmillaan: Kumpeli Spa, Heinola, Suomi.

Heinolassa majoituimme vain kesäisin, joten voi olla osa sen lumoa oli peräisin kesästä. Mutta itse huone oli jo silloin tilava, hyvin varustettu, parvekkeellinen ja valoisa. Parvekkeelta näkyi upea maisema joelle. Hyvät saunat, uima-allas, tasokas ravintola, polkupyörävuokraus.

5. Yllätyslöylyt Keski-Asiassa: Moderno Hotel, Tashkent, Uzbekistan.

Hotelli yllätti monella tavalla, mutta erityisen mukava yllätys oli Harvian sauna ja iso uima-allas. Tässä kaikki oli kohdallaan: varustuksen taso, moitteeton puhtaus, maukkaat ruoat, ystävällinen palvelu ja sijainti. 

6. Eurooppalaista Kiinaa: Crowne Plaza Hotel&Suites Landmark, Shenzhen, Kiina.

Kiinassa on sekä perinteisiä kiinalaisia hotelleja että moderneja eurooppalaisia. Tämä on toki isoon ketjuun kuuluva hotelli, mutta palvelu oli huomaavaista, mutta täysin huomaamatonta, siisteys – huippua ja sijainti – erinomainen. Luohun kaupunginosa on uudempaa ja väljempää Shenzheniä, jossa oli helppoa ja turvallista liikkua.

7. Paras lasten uima-allas: Kalev Spa.

Väittäisin, että 0-10 vuotiaille lapsille Kalevissa on tarjolla paras vaihtoehto Tallinnassa. On siellä nykyään aikuisillekin tarpeeksi vesihuveja, mutta pieniä on huomioitu harvoin. Kalev Spa on myös uudistanut sisustustaan muutama vuosi sitten, joten huoneetkin ovat varsin tasokkaita.

Tästä listasta jouduin jättämään väliin monia tosi kivoja majoituspaikkoja kuten vaikkapa Cicha Woda | Apartamenty Zakopane, monin puolin onnistunut majoitus, paitsi että se oli hieman kaukana keskustasta lapsiperheille (silloin 5v). Jos nyt olisimme lähdössä Zakopaneen, niin se olisi mainio vaihtoehto. 

Gdanskissa olemme majoittuneet vuosien varrella moneen hienoon ja käytännölliseen kämppään. Samaten Albufeira Luxury Villa, Portugali, talo olisi ollut nappivalinta kesällä, mutta kun olimme matkustamassa jouluna. Talossa oli aika viileää ja uima-allas oli luonnollisesti jääkylmä, olisiko +12C. 

Myös road trippien aikana vastaan on tullut monia hauskoja paikkoja, kuten Farmhouse Strle tai Hauptstraße 76 Ferienwohnung. On vain niin vaikeaa luetella kaikkia.

Miksi majoitus ei miellyttänyt?

Tähän vaikuttaa myös moni seikka, mutta pahimmat miinukset ovat tässä:

Likaisuus  / epäsiisteys, kun siivous on suoritettu vasemmalla takajalalla. Se kyllä näkyy.

Huonot sängyt (tietysti) kivikova patja

Turvattomuus

Idioottimainen palvelu, jolloin virheitä sataa kuin runsauden sarvesta eikä kukaan viitsi edes anteeksi pyytää. Tai vastaavasti orjallinen miellyttämisen tarve, joka ärsyttää ketä tahansa suomalaista yhtä paljon kuin palvelun täydellinen puute. 

Rakennusvirheet, toimimaton kalusto, puuttuvat asiat. Esimerkkinä on huono äänieristys, vetävät ikkunat, huono ilmanlaatu ja toimimaton ilmastointi, rikkinäinen kahvinkeitin tai puuttuvat lakanat tai pyyhkeet. 

5 x floppi

1. Pyllynpyyhkijät ammatiltaan: Guangzhou

Kerran olimme majoittuneet 5* hotelliin Guangzhoussa, oikein bungalowiin, jossa oli myös ikioma terassi, laituri, uima-allas… Henkilökunta oli taas niin pihalla kuin olla ja voi. Senkin lisäksi, että ammattiosaamista ei riittänyt, puhumattakaan englannin kielestä, sähellystä oli yli tarpeen, joka paikkaan piti jättää tippiä, koska muuten kukaan ei viitsinyt palvella, ja sitä henkilökuntaa pyöri joukoittain ravintoloissa, aamiaisella, auloissa, uima-altaalla ja vessoissa. Olisi se muuten ihan hyvä hotelli.

2. BetonisänygtKowloon Harbourfront Hotel, Hong Kong.

Sängyt olivat kivikovia, vaikka huone oli aika hintava. Sama kuin olisi nukkunut lattialla. Eli, yöunista ei tullut mitään. Uima-allas oli tosin kiva.

3. Huoltopäivä: Kaunas cable-car apartment by Polo Apartments, Kaunas, Liettua.

Likainen, puoliksi toimimaton majoitus, jonkun firman luotsaama, jonka omistaja ei ilmeisesti käynyt paikan päällä vuosiin. Vesikatkos oli kirsikkana sen tortun päällä. 

4. Ghost town: EuroHotel, Maardu, Viro.

Omituisimpia majoituksia ikinä. Ainoa pistorasia on sijoitettu niin, että vedenkeitinkin joutui kiehauttamaan veden sängyn päällä. Kätevää ja turvallista 😕.

5. Hello Hitchcock: Ukraina 2003

Vuonna 2003, kun ajoimme koko Ukrainan läpi omalla autolla, vastaan on tullut sellainen hotelli-hirvitys, joita oli jo silloin vaikea löytää maailmalta. Veikkaisin, että Suomessa vankiloissa kalusteet ja mukavuudet ovat olleet paremmassa kunnossa viimeiset 50 vuotta. En uskaltanut edes riisua. Toisaalta huoneessa oli varmaan kylmempää kuin ulkona. Liinavaatteet olivat varmaan puhtaita mutta epämiellyttävän kosteita. Ikkunoista veti. Tyhjät käytävät näyttivät siltä, että olisin katastrofielokuvien keskellä. Muistaakseni se oli paikallaan edelleen seisova rautatieaseman hotelli Express

Tässäkin nominaatiossa olisi vielä petrattavaa: suurin osa kauhutarinoita ovat peräisin Pietarista, mutta myös eurooppalaiset osaavat tämän tempun. Pieniä virheitä saa helposti anteeksi, jos loput asiat ovat kunnossa. Onneksi kaikista pahimpia on helppo välttää. Netti on olemassa 😁.

Mikä on teidän paras ja pahin majoituskokemus?

Mukavia ja turvallisia matkoja teille!

Majoitukset: tärpit ja flopit.

Referenssit:

13 vastausta artikkeliin “Majoitukset: tärpit ja flopit

 1. Puhtaus ja hyvä sänky on kyllä edellytyksinä hyvälle majoitukselle reissussa.
  Huonoin kokemus on ollut kerran HongKongissa jossakin reppureissaajien hämärässä hotellissa (tai se on ehkä ihan liian hieno sana paikalle). Likaista ja rikkinäistä, veriroiskeita käytävillä ja rappukäytävissä. Kalterit ikkunoissa 20. kerroksessa. Hissit rikki.
  Yksi yö meni muovilakanoilla 😀
  Nyt sille jo nauraa, mutta silloin enempi pelotti.

  1. Kunhan kaikki loppuu hyvin, niin jälkeen päin saakin mojovat naurut. Onneksi mekin pääsimme nauramaan suurimmalle osalle omista ja toisten möhläyksistä.

 2. Puhtaus on meilläkin se ykkönen aina ja tietenkin se patja on tärkeä, jotta sitten jaksaa lomailla. Tällä hetkellä meillä on kaikki mennyt oikein hyvin tuolla maailmalla kun ollaan pyöritty. Ja jos jotain on ollut, kuten tukos suihkun lattiakaivossa, niin se ontultu hoitamaan asap.

  1. Se on hyvä, kun majoituksen huolto toimii. Loma on rentoutumista eikä ongelmien ratkaisemista (eikä todellakaan siivoamista) varten.

 3. Puhtaus ja hyvät yöunet ovat todellakin tärkeimmät jutut. Kauniissa paikoissa olette matkustelleet, varsinkin Barbados näyttää upealta!

 4. Majoituksella on väliä. Pahin majoitus oli Phi Phi saarella. Ostimme majoituksen mantereen puolelta ja sen piti olla tosi kiva. Paikan päällä selvisi, että se on bungalow, joka oli “selvinnyt” tsunamista. Haisi kamalalle, ovenkahvat olivat syöpyneet pois veden takia ja öisin tömistelin kuuluvasti vessaan mennessä, niin lattian täyttäneet torakat kerkisivät karauttaa sivummalle.

  1. Hyi olkoon, torakat ovat inhottavia kämppiksiä. Näitä on monessa etelän kohteissa, eivät ne ole vaarallisia, mutta silti…

 5. Opiskelija-aikoina matkustaessa tingittiin lentojen lisäksi myös majoituksesta – joskus ihan onnistuneesti, joskus vähemmän. Mitään ei hävinnyt huoneista päivän aikana ja sikeäunisena ei muiden asukkaiden melu haitannut, mutta usein kynsisienen ja luteiden pelko seurasi pitkälle kotimaahan asti. Tuuria on ollut siis matkassa!
  Näistä kokemuksista viisastuneena en valitse enää sitä kaikista edullisinta vaihtoehtoa ja kiinnitän todella paljon huomiota siivouspuoleen. Matkailuvirkailija-opintojen aikana joutui työharjoitteluissa kokemaan kerrossiivouksen huonot puolet ja on vain mahdotonta saada huoneita huolellisesti siivottua siinä ajassa joka annetaan. Siksi annan toisaalta armoakin siivoojille, jotka usein ovat harjoittelijoita tai hotellin ulkopuolelta tilattuja työntekijöitä ja joutuvat vain noudattamaan käskyjä.

  1. Mielestäni hotellialalla työilmapiiri on se, mikä ratkaisee, tekeekö työntekijä oma tehtävänsä kunnolla vai ei. Vaikkapa siellä Tashkentin Modernossa huoneet olivat siivottu aina moitteettomasti vaikka hotelli oli välillä tupaten täynnä. Joskus olen joutunut odottamaan vaikka puolisen tuntia, että huoneeni on valmis, mutta siivous oli aina täydellistä. Heillä oli tosin niin hyvä kahvikone, ettei odottamisesta olut mitään haittaa 🙂.

 6. Itselle ei oikein tule mieleen majoituksia suuntaan tai toiseen. Noista hyvän ja huonojen majoitusten listasta olen kyllä aivan samaa mieltä, esimerkiksi hyvä sänky on kaiken perusta, ja toisaalta, huono sänky pilaa muuten hyvänkin kokemuksen.

  1. Totta se on, että moneen muuhun asiaan pysty vaikuttamaan itse, mutta huono sänky on sittenkin ylitsepääsemätöntä haittaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.