Viikko 33 – Muutoksessa 

Viikko 33-2023 - Muutoksessa.

Viikko 33-2023 – Muutoksessa.

Muutoksessa

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että muutos on ainoa pysyvä asia elämässä. Kaikki muuttavat paikasta toiseen, asiat muuttuvat ja liikkuvat.

Kun heittää verkot koko maailman meriin, ei koskaan tiedä minkälainen kala tarttuu pyydykseen.Tällä kerralla haavista löytyi Liettuan Kaunas. Liettua on yksi Euroopan nopeimmin kehittyvistä maista. Olin priorisoinut sen muutenkin ykköskohteeksi työnkuvan perusteella.

Eli seuraavat pari vuotta maisemat näyttävät suunnilleen tältä.

Viikko 33-2023 - Muutoksessa - Kaunas

Toki, nyt diginomadiperheen uraamme on tulossa tauko, mutta kun vastaan on tullut mahdollisuus ottaa tämä haaste vastaan, en voinut vastustaa kiusausta. 

Hauska yksityiskohta on se, että näinä aikoina Kaunasissa lämpöä oli enemmän kuin Maltalla. Vitsaltiinkin, että toimme mukanamme Liettuaan kuuman aallon Maltalta. 

Viimeisten kolmen viikon aikana ajettua tuli liki 5500 km, jouduimme lievän varkausrikoksen uhriksi, saatiin ikäviä uutisia perheenjäsenestä, vuokrattiin uusi kämppä ja opetellaan nyt uuden maan ja kaupungin kuvioita. Kaikkea mainittua eri maissa. Ihan vain elämää siis😅.

Paluumuuttajan kulttuurishokki 

Viikko 33-2023 - Muutoksessa - Kaunas

Vaikka emme muuta Suomeen vaan hieman pohjoisempaan aikaisemmasta olinpaikastamme, tätä ilmiötä voi kutsua kulttuurishokiksi vain leikkimielessä, on hauskaa huomata, että kolmen Maltan vuoden aikana on totuttu moneen asiaan niin, että erilainen asioiden järjestys ihmetyttää. 

Kaunaslaiset ovat sitä mieltä, että kaupungissa on välillä hirveät ruuhkat ja asua pitää työpaikan välittömässä läheisyydessä. Kun liikumme Kaunasissa autolla, ruuhkan poikaset lähinnä naurattavat. Ja melkein aina löytyy toinen tie. 

Kaunas sijaitsee suuren joen uomassa, joten vettä ja lämpöä riittää siihen, että kaupungin kasvillisuus on rehevä ja vihreä. Oikeastaan jokia on kaksi, Niemen ja Neris, joiden yhtymäkohdassa kaupunki sijaitsee. 

Väljyys ja vihreys ovat hauskaa vaihtelua Maltan karuille maisemille. En voi sanoa, että beachit ovat täällä samaa luokkaa, mutta kuitenkin uimapaikkojakin löytyy kiitettävästi. 

Tänään, kun kävimme rannalla, se oli suorastaan autio, vaikka lämpöä oli ruhtinaalliset +34C. Tämä uimaranta on tuskin luonnonvarainen, mutta sitä ei tule ajatelleeksi uidessa. Se on virallinen uimaranta, joten hyvin varustettu: vaihtokoppeja, kaksi rantavahtia ja kioski. Vesi oli jäistä, hädin tuskin +23C 😅.

Kaupungin ehdoton plussa on kattava pyörätieverkosto. Pyörällä täällä pääsee melkein mihin vain niin, ettei tarvitse käyttää ajotietä tai jalkakäytävää. 

Olen myös kuullut että julkinen liikenne on varsin hyvä, mutta tällä erää otimme asunnon työpaikan vierestä. Osa ikkunoista on tosin kävelykadulle päin, mutta äänet kantautuvat sisälle vain kesäisin, kun ikkunat on auki ja ravintoloiden terassit käytössä. Toisaalta puheensorinaa ja naurun purkauksia on helpompaa kestää ikkunoiden alla kuin liikenteen tai rakennusmaan ääniä. Kaiken lisäksi täkäläiset ovat hyvin hillittyjä äänen käytössä. Yöt ovat hyvin rauhallisia koska suurempi ajoväylä on monen sadan metrin päässä meiltä. Miljöö muistuttaa etelän lomakaupunkeja kauniine valoineen ja istutuksineen, Joten ollaan sitten taas lomalla ympäri vuoden 🙂. 

Ei tullut vielä kokeiltua mitään hienompaa ravintolaa, söimme pariin otteeseen vain ostarin Food Gardenissa. Noutopöydän tapainen, keskihintainen liettualainen ravintola oli varsin hyvä.

Kaunasissa yllätti väljyys. Kaunas vaikuttaa siltä kuin se olisi mitoitettu miljoonalle ihmiselle, mutta asukkaita ei ole kuin hieman päälle 300K.

Kävelykatu on varmaan 50 metriä leveä. Arvaan, että se on ollut joskus nelikaistainen tie, jota reunusti leveä jalkakäytävä ja keskeltä kulki vielä leveä puistoalue. Nyt kävelyosuudella pituutta on yli 2 km.

Julkinen liikenne kulkee seuraavilla kapeahkoilla yksisuuntaisilla kaduilla, jotka toimivat myös parkkipaikkoina ja pihoille ajoväylinä. 

Autoilulle on varattu kuusi- tai kahdeksankaistainen tie, joka mukailee joen rantaa ja kulkee kävelyalueen ympäri. 

Jokirantaa pitkin kulkee leveä pyörätie, jonka varrelle on pystytetty kuntoilupuistoja säännöllisin väliajoin.

Ostoskeskukset ja kaupat ovat hehtaarin kokoisia ja niitä on paljon. Kun kävelykadulta poikkeaa pari sataa metriä sinne tai tänne, siellä on jo Akropolis, Lidl, IKEA tai River Mall. 

Kaunasissa on myös lähiöitä, joissa on myös omia ostareita, kuten vaikkapa Mega. Se oli sananmukaisesti megakokoinen ja sinne eksyttiin puolivahingossa, koska Kaunas on myös niin kompakti, että vartissa siitä ajaa ulos. Etsittiin oikeasti huoltoasemaa ja löysimme itsemme Megasta.

Kaunas on hyvin vihreä ja luonnonmukainen. Kävelykatua pitkin menee viheralue ja sen kyljessä on useita puistoalueita. Jokiranta on jätetty melkein sikseen, vaikka puistoalueeksi sekin on parturoitu. Jokia ei ole maisemoitu lainkaan. Arvelimme, että se on luonnonsuojelun syytä, koska siellä pöpelikössä saattaa pesiä lintuja tai elää muuta flooraa ja faunaa, josta emme tiedä vielä mitään.

Autolla kaupungissa ei sinänsä tee mitään. Kaikki on lähellä ja kaikkialle näyttää menevän leveä jalkakäytävä ja pyörätie. 

Kaunas, Liettua

Viikko 33-2023 – Muutoksessa.

Referenssit:

Visits: 754

11 vastausta artikkeliin “Viikko 33 – Muutoksessa 

  1. Paljon onnea uuteen kotiin, työhön ja kaikkeen! Kaunas on tuttu muutamalta lyhyeltä pistäytymiseltä, mutta syvällisemmin en ole kaupunkiin tutustunut. Ensivaikutelma vaikuttaa olleen tosi positiivinen, toivottavasti viihdytte hyvin!

  2. Onnea kaikkeen uuteen 🙂 Varsin viehättävältä paikalta Kaunas kuulostaa. En ole siellä koskaan ollut. Mielenkiinnolla seuraan mitä kaikkea sieltä blogisi kautta vielä löytyy.

  3. Näyttää ja kuulostaa ihanalta paikalta! Mä en ole koskaan Kaunasissa käynyt, mutta vaikuttaa mielenkiintoiselta ja viihtyisältä kaupungilta. Paljon onnea uuteen elämään pohjoisemmassa! 🙂

  4. Kuulostaa, että hienon uuden kotipaikan olette löytäneet! Onnea uudelle elämälle Kaunasissa!

    Kerran on ollut ilo siellä käydä työpaikan virkistyskäynnillä. Pidin kaupungista: mm. sen fiiliksestä, vanhasta arkkitehtuurista ja isoista kakkupaloista. 😁

    1. Kaunas oli varsin positiivinen yllätys. Se näyttää olevan hyvin suunniteltu sekä turisteille että asukkaille. Ja leipurit ovat varsin taidokkaita 😁

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.