San Marino

Road trip 4292 - San Marino (23)

San Marino 2023.

San Marino on ollut pitkään omalla bucket-listallani ja tällä kerralla päätimme koukata sieltä päin, kun kerran ajettiin lähistöllä omalla autolla. Lentämällä ja julkisilla maa on varmaan myös tavoitettavissa, mutta netistä löytyy varsin ristiriitaista tietoa asiasta. 

Toisilla sivustoilla väitetään, että Riminin keskustasta menee suoraan bussi San Marinoon, ja toisilla ei ole mitään mainintaa siitä. Google Maps ei tunne mitään suoraa julkisen liikenteen reittiä. Sellainen yksityinen kyyti kuin BonelliBus – Daily connections between Rimini and San Marino tuli vastaan hakiessani. 

Huomasin itsekin, että suurin osa San Marinon turisteista on saapunut paikalle joko omalla tai vuokra-autolla. Turistibusseista ei näkynyt hajuakaan.

San Marino

San Marino oikeasti näyttää vähän nukkekodilta: moitteettomasti hoidetut pihat ja talot, virheettömät tiet ja halpa polttoaine. On vaikeaa kuvitella, että se on ihan todellinen asuinpaikka 33 598 ihmiselle (tilastot 2021). 

Maassa saa shoppailla ja syödä niin edullisesti, että hintalaput kaupoissa ja ravintoloissa saa hieromaan silmiään. En voinut vastustaa kiusausta ostaa matkamuistoksi 15€ maksavaa, käsintehtyä nahkaista iltalaukkua. Normikokoinen nahkainen käsilaukku maksaa noin 50€. 

San Marinossa melkein kaikki matkamuistokauppoissa myytävät tavarat ovat käsintehtyjä. Se on maan erikoisuus: kiinalaista krääsää sieltä ei järin helposti löydy. 

Niin yllättävää kuin se onkin, maassa on myös teollisuutta ja sitä kautta vientiä. Nahkatuotteiden lisäksi San Marinossa valmistetaan vientiin elektroniikkaa, keramiikkaa, viinejä ja juustoja. 

Pikkuinen maa ylitti odotuksemme monessa muussakin mielessä. Sen San Marino niminen pääkaupunki on miltei kokonaisuudessaan UNESCOn maailmanperintölistalla ja siellä asuu huikeat 4 056 asukasta (2021). Maan historia ulottuu niinkin pitkälle kun vuoteen 301.

San Marinon Vanha kaupunki, jonne pääsee kävellen tai ajamalla pitkin kiemuraista tietä sekä funikulaarilla (5€ edestakainen matka), on varsin suosittu turistikohde. 

Historiallisissa osissa oli verrattain paljon turisteja, mutta ei niin paljon, että mihinkään joutuisi jonottamaan, ottaen huomioon, että elokuu on lomasesongin huippu. Tilaa oli joka paikassa runsain mitoin, mikä oli varsin mukavaa. 

Vanhankaupungin miljöö on stailattu varsin hienoksi. Useat myyntikojut ovat myös työpajoja, joissa myyjillä on San Marinon kansallispukuja sekä muuta keskiajalta tuttua vaatetusta. Se oli mielestäni hauska yksityiskohta. 

Illemmalla pääsee katsomaan sen ajan henkisiä teatteriesityksiä. 

Upea Guaitan linnoitus Monte Titano vuoren huipulla on satumaisen kaunis. Vaikutusta lisäävät myös sitä ympäröivät vuorimaisemat. San Marinosta näkee esteettömästi Riminille ja merelle, vaikka matkaa on parikymmentä kilometriä.

Tältä erää emme käyneet missään museossa, joten on ensi kerraksi jotain uutta tekemistä.

San Marino jätti sellaisen vaikutuksen, että sinne on pakko palata joskus paremmalla ajalla. Erityisesti, kun tulen tarvitsemaan uutta käsilaukkua 😀.

Road trip 4292 - San Marino 2023
Guaitan linna Monte Titanon huipulla.

San Marino 2023.

Referenssit:

Visits: 1694

18 vastausta artikkeliin “San Marino

 1. San Marino on kyllä kiinnostava kohde! Ismo ehtikin jo kommentoida, että Riminiltä pääsee tosiaan paikallisbussillakin. Pikaisesta käynnistämme on vierähtänyt jo aikaa, mutta viime aikoina asuinkuvioitamme pohdiskellessa harkitsimme San Marinoakin. Jos ei asumaan, niin ainakin reissulle sinne on palattava!

 2. Meilläkin kyllä kutkuttelisi palata San Marinoon. Siellä käynnistä on jo melkoisesti aikaa ja tykättiin kyllä.
  Sinne tosiaan pääsee Riministä paikallisbussilla. Me mentiin aikoinaan sillä ja eräs kaveri ihan tänä vuonna, joten linja on yhä olemassa.

  1. Se on hyvä tietää, että San Marinoon pääsee helposti myös julkisilla. Riminiin on sitten helppo lentää, jos ei muuten pääse.

  1. Just sillä kohdalla ainoa merkki oli bensan hinta 😁. San Marinoon ajaa teollisuusalueen läpi ja vasta hieman myöhemmin alkoi ilmestymään oikeita kaupunkimaisemia. Rajat on muutenkin varsin häilyvä käsite nyky-Euroopassa.

 3. Heräsi kiinnostus kyseistä maata kohtaan. Pääkaupunki, jossa asuu 4000+ ihmistä, ihan parasta. Ja käsityötaidon ylläpitäminen! Sen sijaan että roudattaisiin Kiinasta myytävää turisteille.. kuulostaa siltä, että omaa työtä ja kulttuuria arvostetaan, siitä ollaan ylpeitä. Toivottavasti polku joskus vie tätäkin paikkaa ihastelemaan.

  1. San Marino yllätti varsin positiivisesti. Itselläkin jäi tutkimusmatka kesken, joten ei muuta kuin suunnittelemaan uutta visiittiä 😁

 4. San Marino on minulle tuntematon kohde, en ole koskaan käynyt. Kiinnostus kyllä heräsi tämän kuvauksen kautta. Kaunista näyttää olevan. Rauhallinen kuva piirtyi mieleeni.

  1. San Marino oli todellakin upea ja varsin rauhallinen paikka. Pakko palata takaisin jonakin päivänä.

 5. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Olen käynyt San Marinossa kymmenvuotiaana isovanhempieni kanssa. Jo silloin ajattelin, että onpa upea, kiehtova paikka. Me teimme vain päiväretken kohteeseen, ja nyt olisikin kiva palata sinne ja viettää aikaa pidemmin. Ja katsella maisemia ja paikkoja uusin silmin.

  1. San Marinossa varmaan jotain on muuttunut niistä ajoista, mutta paljon on pysynyt samana. Juuri sellaiselta perinteiseltä paikalta se vaikutti.

 6. San Marino tosiaan kiinnoostaa täälläkin. Erityisesti Guaitan linnoitus on ollut mielessä, sieltä tosiaan kuvien perusteella on erittäin hienot maisemat. Mutta selvästi San Marinossa riittää muutakin ihmeteltävää pariksikin päiväksi.

  En muuten tiennytkään, että maan hinnatkin ovat niin edulliset.

  1. San Marino oli meillekin monessa kohdassa aikamoinen yllätys, varsin positiivinen sellainen.

   Huomasin äskettäin, että siellä majoituksetkin ovat ihan kohtuuhintaisia, jos ei yritä just heinä-elokuun aikana. Elokuun puolivälissä majoitusten hinnat putosivat puolen siitä, mitä ne oli korkean sesongin aikana. Me ainakin varataan ensi kerta majoitus jostain sieltä päin, mutta hyvissä ajoin.

   Maassa ihmeteltävää riittää muutamaksi päiväksi varmaan, koska meille jäi sellainen fiilis, ettemme nähneet juuri mitään. Siellä on vielä museoita, käsityökauppoja, patikointireittejä ja ruokaakin pitää maistaa kunnolla. Eli ei muuta kun suunnittelemaan uutta visiittiä 😁.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.