Viikko 31 – Jäähyväiset Maltalle

Viikko 31 - Jäähyväiset Maltalle - Valletta

Viikko 31-2023 – Jäähyväiset Maltalle.

Jäähyväiset Maltalle

Muutto maasta toiseen on aina haikeaa aika. Tulee kelattua menneitä ja tulevia. Edessä odottavat uudet seikkailut, mutta jotain aina jää taakse.

Malta oli kuitenkin monessa mielessä hyvin erikoinen maa. Siellä, missä sisua yhdistetään erottamattomasti suomalaisuuteen, maltalaisuuteen voi yhdistää ritarillisuutta. Täällä ihmiskunnan historiaa pääsee tuntemaan nahoissaan. Vuosituhansien paino harteilla voi tuntua suurelta taakalta, mutta maltalaiset osaavat kantaa sitä ylpeydellä. 

Muuton yhteydessä tulee usein kirjoitettua pitkä maiden välinen vertailu, puitua alkuaikaista kulttuurishokkia ja siitä selviytymistä. En lähde siihen, koska en usko, että se voi koskaan olla puolueetonta ja aina relevanttia. Pohjoista ja etelää olen tuossa äskettäin vertaillut keskenään yleisellä tasolla, mutta en lähde vertaamaan Maltaa ja Suomea. Se olisi kuin vertaisi kahvia ja teetä 😁. 

Viikko 31 - Jäähyväiset Maltalle
Great Siege Square, Valletta

Jokaisessa asuinpaikassa on omat plussat ja miinukset eikä meidän lähdöllä ole suoraa yhteyttä Maltan varjopuoliin. Niitä miinuksia on riittämiin Suomessakin. En lähde kritisoimaan Suomeakaan, koska en vaan jaksa. Ulkosuomalaisia ja paluumuuttajia on muuten moitittu viime aikoina siitä, että he puhuvat ääneen siitä, mikä Suomessa ei miellytä. 

Asuminen Maltalla olisi monille suomalaisille ylitsepääsemättömän vaikeaa, koska moni asia ei toimi siellä samalla tavalla kuin kotimaassa. Lomakohteena maa on taas aivan loistava paikka. Juuri oman erilaisuutensa takia. 

Miksi luulen näin? Koska Maltalta puuttuu moni asia, jota suomalaiset rakastavat, mutta on läsnä moni seikka, joka ajaa muumeja hulluksi. Maltalla ei nimittäin ole metsiä, ruisleipää eikä ylenpalttisesti tilaa. Sen sijaan on ruuhkia, auringossa sulaneita aikatauluja, vasemmanpuoleinen liikenne, runsaasti ihmisiä ja paljon ääniä. Sauna on tarjolla joka vuosi muutaman viikon yhtenäisinä jaksoina eikä siitä pääse poistumaan kuin Suomeen. 

Karun saariston kauneus on täysin erilainen ja sitä pitää osata arvostaa, muuten maltalaiset loukkaantuvat verisesti. 

ST JOHN’S CO-CATHEDRAL, Valletta

Maltalaiset eivät ole millään tavalla päällekäyviä ja yliuteliaita, mutta äänekkäitä kyllä. 

Aina ei kaikki suju. Maltalla päin pitää omistaa stoallisia hermoja ja suhtautua elämän kiemuroihin huomattavasti kevyemmin. Mikään ei ole kiveen lyöty, erityisesti bussiaikataulu ja -reitti. Saa aina jännittää, milloin ja mitä kautta julkisliikenteen ajoneuvo kulkee.

Maltalle vai Gozolle?

Vuosittainen Madonna Tal-Karminu Fest Zurrieqissa

Mitä tulee Maltan ja Gozon vertailuun, Gozo ei olekaan kuin pääsaari 20 vuotta takaperin (sellaiseen vertaukseen olen törmännyt äskettäin). Se on sellainen, mitä pääsaari olisi voinut olla, jos asukasluku olisi pysynyt kurissa. Gozolla ei ole tarvetta rakentaa pilvenpiirtäjiä, siellä on paljon luontoa, näköalapaikkoja, kattava tieverkosto, korkea palvelutaso, hyviä patikointi- ja pyöräilymahdollisuuksia. 

Ruuhka tarkoittaa 5-10 min viivettä matkaan. Pariin kertaan vuodessa keskustaan ei pääse autolla. Esimerkiksi karnevaalin aikana yksi keskustan pääkaduista on suljettu. Se tietää kilometrin koukkausta kauppamatkalla. 

Turisteille on tarjolla laaja valikoima hotelleja ja yksityisiä majoituksia, maailmanluokan nähtävyyksiä ja UNESCOn listalla olevia historiallisia kohteita sekä shoppailua ja ravintolaelämyksiä.   

Pääsaarella sekä väestöluku että asukastiheys ovat räjähtäneet käsiin viimeisten 20 vuoden aikana. Autot, ihmiset ja rakennukset eivät yksinkertaisesti mahdu enää mihinkään. Sen takia aikataulut pettävät usein ja ruuhkia on välillä tosi paljon.

Viikko 31 muuttopuuhissa

Muuttokuorman siirtäminen asunnosta kadulle (klo 6.15)

Juuri ennen lähtöä kävimme hyvästelemässä lempipaikkojamme. Uskon, että Maltan saarille tulee palattua, jos ei nyt asumaan, niin ainakin lomalle.

Jokainen maa, jossa olen asunut tai oleskellut pidempään, on antanut minulle osan omaa sydäntään ja viisauttaan. Maltalle ja erityisesti Gozolle sydämessäni tulee aina olemaan erityinen paikka. 

Viikko 31 - Jäähyväiset Maltalle
Blue Grotto

Viikko 31-2023 – Jäähyväiset Maltalle.

Referenssit:

Visits: 1019

18 vastausta artikkeliin “Viikko 31 – Jäähyväiset Maltalle

 1. Onnea uuteen. Näin se menee, että sydän jakaantuu kahtialle, kun pitkään asuu jossain maassa.

  ❤️

 2. Olipa tunnelmallinen ja kaunis jäähyväispostaus! Nyt vasta tähän törmäsin, sen verran on ollut kiireisiä viikkoja että blogien seuraaminen on jäänyt ihan minimiin. Lähteminen on varmasti haikeaa, vaikka samalla mielen täyttäisi innostus uudesta (ja muuttostressi :D). Kaikkea parasta teille uuteen kotimaahan!

  1. Kiitoksia!

   Onneksi muuttostressi on nyt ohi, vaikka järjestämistä on vielä paljon, niin kuin yleensä näissä tapauksessa. Tottumista uuteen arkeen, vähän paperihommin, mutta yleisesti ottaaen näyttää lupaavalta.

 3. Olen ollut vaihto-opiskelijana Maltalla 5 kk ja käynyt siellä lomillakin varmaan lähemmäs 10 krt, mutta aina sinne on ikävä. Maltalaisia ystäviäkin on. Edellisestä käynnistä on jo 7 vuotta. Malta tuntuu kuin toiselta kodilta vaikka välillä siellä asuessa hermot olivatkin kovilla 😬

  1. Maltalla on se jotain. Sinne sydän jää helposti ja pysyvästi. Mehän vietettiin siellä kokonaiset 3 vuotta. Se on jo paljon ihmiselämän mittakaavassa.

 4. Ihanat jäähyväiset! Lähteminen on aina vähän ristiriitaista. Into ja jännitys uuteen ja haikeus ja luopuminen vanhasta. Onnea matkaan ja uuteen kotiin! 🥰

 5. Haikeaahan se on jättää tykätty paikka taakse, mutta toisaalta uudet tuulet odottavat. Tsemppiä uuden kodin laittamiseen, uudenlaisen elämän aloittamiseen ja mielenkiinnolla odottelen artikkeleita teidän tulevan kotimaan tapahtumista!

  1. Kiitos!
   Maltaa on todellakin vaikeaa jättää taakse, mutta onneksi se on pysynyt hyvin paikalla viimeiset 8000 vuotta 😁

 6. Sujuvaa muuttoa teille. On se aina iso juttu ja varsinkin maasta ja kulttuurista toiseen.

 7. Muutto on varmasti samaan aikaan haikeaa ja jonkin uuden alku. Ihanasti sanottu/kirjoitettu tämä: “Jokainen maa, jossa olen asunut tai oleskellut pidempään, on antanut minulle osan omaa sydäntään ja viisauttaan”. Näin se varmasti on!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.