Underground Valletta – Ritareista Toiseen Maailmansotaan

Underground Valletta

Underground Valletta museo.

Underground Valletta on uudehko, maan alla sijaitseva museokohde. 

Tunneleiden historia on varsin kiehtova.

Alunperin ne olivat rakennettu Maltaa linnoituksena pitävien ritareiden toimesta. Kapeat ja matalat tunnelit toimivat sekä salakäytävinä että viljavarastona. Niiden kolmas tärkeä tehtävä oli vesi- ja viemäröinnin toimi erityisesti silloin, kun Malta oli saatettuna.

Tunneleita oli levennetty ja niiden verkosto oli laajennettu Toisen Maailmansodan aikana, jolloin Maltalle pudotettiin 17 000 tonnia pommeja. Vallettan väestö muutti maan alle tiheäksi rakennettuun suojien verkostoon. Pimeissä, vettä tihkuvissa tunneleissa, jotka tärisivät joka kerta, kun pommitus alkoi, oli varmaan aika ahdistavaa ja pelottavaa olla. 

Nyt museon kuraattorit ovat löytäneet ja haastatelleet vielä elossa olevia ihmisiä, jotka olivat sodan aikana tunneleissa piilossa. 

Mitoitusten mukaan tunneleihin olisi pitänyt mahtua 38000 ihmistä kerrallaan, joka olisi aikamoinen tungos. Kaikki kaavaillut paikat eivät koskaan menneet kaupaksi, koska moni jätti laskeutumatta pommisuojiin niiden ahdistavan olemuksen takia. Myös pommitusten aikainen tärinä ei lisännyt viihtyvyyttä yhtään. 

Pienemmistä huoneista isompien tunneleiden kyljessä joutui vähän maksamaan, joten se oli hieman varakkaampien kansalaisten etuoikeus. 

Omaa sydäntä lämmitti erityisesti se, miten ihmiset yrittävät saada kolkosta pommisuojasta kodikasta. Myös uskonnosta haettiin lohtua. 

Kaakelit lattioilla ei kuitenkaan ole koristeita vaan ihan käytännöllinen asia: ne auttoivat pitämään lattiat kuivempina. 

Piirustukset seinillä ovat WWII aikaisia. Kun ihmiset eivät saaneet ottaa mitään suurempia tavaroita mukaan, saivat lapset viettää aikaa piirtäen seinille. 

Museoon pääsemiseksi vaaditaan hyväjalkaisuutta ja umpinaisia kenkiä liukumattomalla pohjalla. Korkokenkiä, sandaaleja tai varvastossuja kävijöillä ei hyväksytä.

Kun lähdimme kierrokselle, ymmärsin miksi: lattia on on todellakin kostea, vaikka en kokenut sitä erityisen liukkaaksi. Ehkä minulla oli hyvät lenkkarit jalassa. Päähän tulee vielä suojakypärä ja otsalamppu, joita puetaan suojamyssyn päälle.

Kierros on aina opastettu ja lähtee MUŻA:ta (The Museum of Fine Arts). Vierailun hinta on aikuiselta 15 euroa, ja se on mielestäni hyvin kohtuullinen tästä kohteesta.

Alle 6-vuotiaita museoon ei sallita turvallisuussyistä (se on kyllä ihan järkipäätös) ja 6-11-vuotiaiden lasten on oltava aikuisen seurassa. Kohde ei ole myöskään esteetön enkä suosittele sitä klaustrofobiasta kärsivälle. Käytävät ovat paikoitellen ahtaita ja matalia eikä päivänvaloa näy missään. Pitkistä käytävistä on myös vaikea päästä nopeasti pois. Muuten museossa ei ole mitään pelottavaa tai epämiellyttävää. 

Underground Valletta museo.

Referenssit:

7 vastausta artikkeliin “Underground Valletta – Ritareista Toiseen Maailmansotaan

  1. Ei vitsi, tunneleissa on sitä jotakin! Olisin ihan täpinöissäni tuolla. Loistokohde! Aikanaan Vietnamin Cu chi tunneleissa (vain turisteille isonnettu versio) kaikessa pilkkopimeydessään ja ahtaudessaan oli vähän kamala. Onneksi hämähäkit ja käärmeet siivottiin aamuisin pois, että turistit pääsivät sinne konttailemaan 😅

  2. Kiitos, oli jälleen mielenkiintoinen juttu upeilla kuvilla! Tällaiseen olisi mielettömän hieno päästä tutustumaan.

  3. Maan alla sijaitsevat museokohteet ovatkin erittäin kiinnostavia. Tästä muuten tuli vähän mieleen Virolahden Bunkkerimuseo, jossa olimme hiljattain; eipä ole sodan aikana olot kovin häävejä koskaan, jo asian kuvittelukin tuntuu hurjalta.

    1. Se on totta, pelkkä ajatus siitä, että pitää viettää tuntikausia tai päivä maan alla ankeassa, kosteassa kopissa hirvittää. Sodan kasvot on aina rumia.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.