Loma vai stressi?

Lomastressiä

Lomastressiä.

Loma, stressiloma, lomastressi…

Omia lomasuunnitelmia tehdessäni huomasin, että lomalle lähdetään pääasiallisesti kahdesta syystä: rentoutumaan ja hankkimaan lisää stressiä. 

Olen tosissani 😀.

Lomastressiä

Lomastressiä - Excelsior, Valletta

Tappavan tylsää arkea yritetään päästä karkuun lomailemalla. 

Lomastressi on hauska ja moniulotteinen ilmiö: lomasuunnittelu-stressi, lomallaolo-stressi, lomaltapaluu-stressi. Miksi ihmeessä lomalle lähdetään stressin perään? 

Loma on aina stressaavaa. Vaikkakin useimmiten positiivinen. Sen takia loman jälkeen väsyttää: elimistö romahduttaa verenpaineet ja vaatii palautumista. 

Adrenaliini on aivoille kuin piristysruiske. Verenpaineen vaihtelut kuuluvat elimistön perustoimintoihin ja niitäkin säätelevät hormonit. Kun verenpaine nousee, olo on energinen ja pirteä, ja kun se laskee, alkaa nukuttaa. Kyse on kuitenkin terveen ihmisen terveissä rajoissa olevista vaihteluista verenpaineessa ja pulssissa. Jos nuo jumiutuvat liian ylös tai alas niin kyse on verenpainetaudista. 

Eli pienissä määrissä stressi piristää ja vahvistaa vastustuskykyä. Pitkittynyt tai stressinsietokykyä ylittävä stressi voi viedä koko työkyvyn. 

Stressinhallinnasta oli hyvä kirjoitus tässä: 5 toimivaa keinoa vähentää stressiä – Sinun hyvä elämä -blogi 

Miksi lomalla stressaannutaan?

Paceville

Uusi ympäristö on aina stressi aivoille. Uusi ruoka on stressi ruoansulatukselle. Ja niin edelleen. Ei kaikki stressi ole kuitenkaan pahasta. Vaihtelu virkistää – sanonta kuvastaa juuri tätä ilmiötä.

Ero positiivisen ja negatiivisen stressin välillä on se, että positiivisesta stressistä palautuminen on nopeampaa ja se vahvistaa elimistöä, koska kuvioon liittyy myös ns. onnellisuushormonien eli oksitosiinien, dopamiinien, serotoniinien ja endorfiinien erittymistä. 

Koska lomaa on yleisesti ottaen vain 5 viikkoa vuodessa, siihen ympätään kaikki vuoden toiveet ja odotukset. Toivelataus voi olla niin suuri, että koko homma räjähtää käsiin.

Tapahtumarikas loma voisi toki toimia hyvin, jos muistaa myös rentoutua ja antaa elimistölle aikaa palautumiseen. Aidosti ihminen pystyy rentoutumaan vain tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Se on jäänne ihmiskunnan luola-ajoista, jolloin vaaroja vaani joka nurkan takana. 

Sen takia moni lomailee aina samassa etelän kohteessa, omalla mökillään tai ihan vain kotona rakkaan harrastuksen parissa. 

Mitä jos työ on tosi stressaavaa? 

Villamoura

Jos työ on tylsä ja yksitoikkoinen eikä se tarjoaa mitään haasteita – sellainen, mitä osaa tehdä silmät kiinni ja aivot narikassa, – silloin uusiin kokemuksiin hyppääminen todellakin piristää.

Jos työ on muutenkin stressaavaa, haasteellista ja hektistä, silloin lomastressi vain pahentaa tilannetta. Tai jos ennen lomaa pitää lapata vuorellisen työtä, että pääsee lomailemaan, ja lomalta palattuaan se vuori on edelleen siellä tai jos työilmapiiri ei ole terve, niin tekemisiä täyteen buukattu loma ei tee millään tavalla hyvää.

On muuten aika vaikea muistaa olla suorittamatta lomalla samalla tavalla kuin suorittaa työssään. Suoritus-vaihde jää helposti päälle eikä toisenlaista lomailua edes osata kuvitella.

Silloin positiivinen lomastressi voi nopeasti muuttua negatiiviseksi, jolloin kaikki ärsyttää, ihmisten välille syntyy kinaa ja eripuraa.

Nyt minulta odotetaan hyviä vinkkejä lomastressin lieventämiseen, eikö niin?

Itselleni hyvän loman kulmakivi on tasapaino. Lomaan pitää kuulua sekä aktiivisimpia että rauhallisempia jaksoja, että pääsen sekä kokemaan jotain uutta että lataamaan akkujani. Kompromisseja pitää tehdä myös perheen sisällä: kuka ja mitenkin haluaa lomailla, että tasapainoa löytyy jokaiselle. 

Kuitenkin, jos lomasuunnitelmat alkavat karkaamaan käsistä, pitää ainakin yrittää pitää kiinni realiteeteista. Loma on palautumista eikä lisästressin hankkimista varten. Siitähän siinä maksetaan.

Kantapään kautta olen viisastunut tässäkin tapauksessa.

Miten teidän lomailu sujuu? Saatteko järjestää itsellenne juuri sellaisen loman, minkä tahdotte?

Lomastressiä - The Crane

Lomastressiä.

Referenssit:

13 vastausta artikkeliin “Loma vai stressi?

 1. Itsellä oli tuossa ihan kauhea stressi kun lähdettiin reissuun, tai oikeastaan kun selvisi meidän koirien hoitopaikan tilanne. Ei auttanut muu kuin lähteä kotiin kesken reissun.

 2. Niin totta taas 🙂
  Omaa lomaa on tänä vuonna niin paljon että varmasti löytyy päiviä joka tarpeeseen.
  Pientä jännitystä (sitä stressiä) voi tulla perusreissumme kanssa, sillä pikkasen on ihan itse järjestettyä seikkailun mahdollisuutta lennoissa. Jää nähtäväksi.
  Muuten olemme aika rentoja lomailijoita reissussa. Pakko ei ole suorittaa mitään eikä kerätä nähtävyyksiä. Kunhan fiilistellään ja kohdataan eteen tulevat tilanteet kohtuullisella ihmetyksellä.

  1. Pientä jännitystä saakin olla, ettei elämä muutu liian tylsäksi. Pitkittynyttä stressiä en sen sijaan suosittele kenellekään kokeiltavaksi🙂

 3. Tasapainon löytäminen lomalla on minustakin se kaiken a ja o. Kuten kirjoitit. Menoa ja tekemistä, jonka vastapainoksi tekemättömyyttä. Onnekseni meidän lomat on saatu aika pitkälti suunniteltua oman maun mukaan. Hirveää lomastressiä en ota, koska ajatuskin kauhistuttaa. Stressiä inhoan kaikin tavoin, niin arjessa kuin lomallakin.

 4. Nyökkäilin tätä lukiessani, totta joka sana, niin tuttua, niin tuttua. Vasta iän myötä olen oppinut (tai oikeastaan opetellut) hölläämään ja jättämään liiat odotukset takavasemmalle. Siten lomatkin menevät mukavasti ja omalla painollaan. En toki kaikista toiveista ja odotuksista pysty päästämään irti, mutta osasta kyllä. Lomani on pitkä, joten kaikenlaiseen tekemiseen ja olemiseen on aikaa. Joka vuosi ehdin jossakin vaiheessa kyllästyä lomamuudiin. Aikansa kaikkea, ajattelen.

  Pidän siitä, että lomalla on tekemistä mutta myös siitä, että on päiviä ja hetkiä, jolloin voi vain lillua, haahuilla ja olla tekemättä mitään. Tyhjyys ruokki luovuutta ja saa aikaan uudenlaista innostusta.

  1. Yllättävän kauan menee sen opetellessa ja tasapainon löytämisessä, että lomailemaan osaa järkevästi. Myös perhe-elämä asettaa omia haasteita ja tavoitteita. Mutta onneksi kumpikin löysimme perille 🙂.

 5. Oma lomani alkaa tänään. On kyllä oikein hyvä fiilis, tätä on odotettu.

  Erityisesti, jos olen viettänyt loman ulkomailla, erinäisiä koti- ja työjuttuja ehtii kasautumaan, mutta ei niitäkään loman aikana tule mietittyä. Loman jälkeen nuo kyllä aiheuttavat stressiä negatiivisessa mielessä.

  1. Se onkin vaikeaa, että loman aikana työt ei muuta kun kasaantuvat. Itselläni oli sama oravanpyörä kahteen vuosikymmeneen, eikä lomalle edes päästy kun pariksi viikoksi kerralla, muuten se olisi ollut jo töiden tulivuori palatessani.

 6. Pari viikkoa lomaa elokuussa, eikä yhtään stressiä. Lepoa, lepoa ja liikuntaa ihan kotioloissa ilman sen kummempia suunnitelmia 💞
  Aurinkoista kesää 🌻

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.