Viikko 26 – Arkisemmaksi ei voi mennä

Viikko 26 - Arkisemmaksi ei voi mennä

Viikko 26-2023 – Arkisemmaksi ei voi mennä.

Tapahtumarikasta kesää odotellessa istun täällä parvekkeelle ja katselen ilotulituksia. Tänään Maltan yläpuolella räiskitään oikein antaumuksella. Ihan kuin kaupungit olisivat kilpailemassa keskenään siitä, kenellä on enemmän rahaa lähettää savuna ilmaan.  

Ei ole epätavallista, että ilotulituksia on yhtä aikaa useassa paikassa, mutta nyt on ammuttu miltei päällekkäin, joten täältä katsottuna koko taivas liekehtii. Korttelin takanakin kuului lisää, mutta emme nähneet niistä kuin välähdykset ja varjot, ja tietysti järjettömät pamahdukset. Zurrieq on kuulemma erikoistunut äänekkäisiin paukkuihin.

Itse emme koskaan vaivautuneet lähtemään mihinkään ulos katsomaan ilotulituksia, koska meidän parvekkeelta niitä näkee päivittäin eri puolilla saarta. 

Ulkona on aika viileä näin illalla, vaivaiset +25 C astetta. Hauskaa, miten ilman lämpötilat tuntuvat erilaisilta etelässä ja pohjoisessa. Pohjoisessa +25 on hellettä ja etelässä viileähkö, lähellä kyseisen päivän alinta ikinä rekisteröityä lämpötilaa oleva lukema. 

Viikko 26

Viikko on ollut muuten varsin tasapaksu. Kokeet ovat loppuneet ja näin koulukin on virallisesti ohi tältä vuodelta. 

Ihmettelin tässä, miksi Maltalla vanhempia pidetään näin tiukasti eristyksessä koulun menoista. Myös kaikki yhteydenpito on joko lasten kautta tai yleisjakeluna sähköpostitse. Kaikki kokoukset ja vanhempainillat sekä henkilökohtaiset konsultaatiot ovat netissä. Livenä tapahtumia järjestetään aniharvoin ja sekin, missä itse olen ollut, oli ainoa ja maanlaajuinen. Keväällä järjestetty palkintogaala oli ensimmäinen kolmeen vuoteen. Ilmeisesti Maltalla päästiin kontaktittoman kasvatuksen makuun. 

Huomasin, että monessa muussa maassa opiskelun päämääriä puidaan vanhempien kanssa, vaikka se kuuluu ainoastaan lapselle, ainakin yläasteen ikäisestä alkaen.

Maltalla vanhemmille pidettiin sentään yksi infotilaisuus asiasta. En osaa sanoa tarkoin, mistä oli kyse, koska se oli maltaksi. Niin paljon kuin ymmärsin, tunnin höpötys oli siitä, kuinka tärkeää valinnaisten aineiden oikea valinta on lapsen tulevaisuudelle. Tarvitsemmeko sitä tietoa, se jää nähtäväksi.

Kun koulu on vihdoin loppunut, meillä alkoi loma myös arjesta. Yritämme toki pitää edes jonkin sortin järjestyksestä kiinni. Päivien kulkua sanelee sää, joka on tasaisen aurinkoista ja paahteista, joten vaihtelu liittyy vain tuulen voimaan. Keskellä päivää ei ulos ole asiaa, joten kaupassa käydään aamutuimaan. Maltalla kaupassa voi asioida heti klo 5 jälkeen. Isommat kaupat aukeavat toki myöhemmin, klo 7-8.

Illemmalla pääsee ulos kaupungille tai rannalle. 

Sen huomasin että jos haluaa syödä ulkona, hyviä ruokapaikkoja on enemmän syrjässä. Ja paras hinta-laatusuhde on pienissä take away -ruokapaikoissa, joissa paikallisetkin asioivat. 

Huomasin, että oma aivotoiminta hidastuu merkittävästi, kun ei ole tarvetta pitää itseään valppaana. Kai pitää järjestää itselleen lomastressiä, että piristyisi vähän 😁.

Viikon kohokohtia

Viikko 26 - Arkisemmaksi ei voi mennä

Viime viikolla kävimme katsomassa Antiikin-Kreikkalaisten vaasinäyttelyä. Antiikkia alettiin keräillä jo vuosisatoja takaperin, joten monet esineet ovat olleet maltalaisten aatelissukujen omistuksessa keskiajalta lähtien. 

Entisaikojen entisöintimenetelmät olivat tosin hyvin alkeellisia, joten usein vaasien päällä voi edelleen nähdä liiman jälkiä sekä nastojen reikiä. Nykyään on olemassa kokonainen tieteen alue, joka käsittelee konservointia ja entisöintiä.

Meidän milleniaalien jäljestä ei kovin paljoa entisöintiä tulla tarvitsemaan, koska muovi on erittäin resistentti materiaali. Vaikka hautoihin ei enää lahjoja laiteta, maaperässä ja merissä on ihan tarpeeksi muovipulloja ja polyesteripaitoja, joten meistä jää pätevä jälki tuleville sukupolville. 

Viikko 26-2023 – Arkisemmaksi ei voi mennä.

Referenssit:

6 vastausta artikkeliin “Viikko 26 – Arkisemmaksi ei voi mennä

  1. Päivien tietämisen suhteen pyrin aktiivisesti samaan tässä kohtaa elämää 😀
    Komeita ilotulituksia siellä onkin, miksi sitä lähteä hyvältä paikalta yhtään kauemmaksi.

  2. Ehkäpä aivoille on hyvä antaa vähän lomaa, tylsistyä ja olla vaan. Tuskaiseltahan se vähän tuntuu, kun tekisi mieli olla hyödyllinen koko ajan. Vähintään kirjoittaa jotain, mutta enpä tiedä, väittävät ainakin, että lepäily ja oleskelu tekisi hyvää. Loma-aikana onkin jännä miten aikataulut venyy ja vanuu ja kohta ihmettelee miten sitä pystyikään arkena toimimaan aamuvarhaisesta lähtien järjestelmällisesti.

    1. Tässä ollaan varmaan sellaisessa pisteessä, että aivoille on pakko antaa hetken rauhaa. Kirjoittaminenkin on kivempi, jos aivot ovat saneet levätä tarpeeksi.
      Lomalla tekemistä pitää olla juuri sen verran, että pääsee myös ihan vain olla. Se on kaikesta paras levon muoto, vaikka vaikeaa sitä on toteuttaa, kun on tottunut aina olla tekemässä jotain.

  3. Onpa siellä paljon ilotulituksia! Olin luullut että Maltalla puhutaan englantia noin ihan pääasiassa ja ettei omaa paikallista kieltä olisi ollenkaan. Siestan pitämisenkin ymmärtää kun juuri noina iltapäivän tunteina lämpötilat ovat kuumimmillaan. Jopa täällä Suomessa oli muutama päivä sitten niin monen päivän kuuma ajanjakso että siestaa oli vietettävä.
    Mukavaa heinäkuun jatkumista sinulle ja perheellesi!

    1. Kiitos! Samoin sinulle!

      On täällä pakko ottaa aika rauhallisesti päivän kuumimpana aikana, muuten sulaa pois hengiltä 😁

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.