Couscousta, kanaa ja paprikaa – värikkäämpää arkiruokaa

Couscous kana paprika - helppoa arkiruoka.

Couscous kana paprika – helppoa arkiruoka.

Sovellettiin pojan kanssa taas yhtä uutta reseptiä omaksi arkiruoaksi. 

Saimme kanta-asiakaspalkinnoksi Lidlistä rasiallisen couscous-suurimoita. Poika tykkää siitä, mutta minä en oikein osaa tehdä couscousista mitään. Oli hyvä sauma opetella. 

Couscousia käytetään Etelä-Euroopassa paljon ja pikkuhiljaa se on myös rantautumassa Suomeen. Couscous on oikeasti durumvehnää, joten keliaakikoille se ei sellaisenaan sovi. Olen kuullut, että on olemassa myös maissista valmistettu couscous.

Tällä kerralla kokeilut olivat erittäin onnistuneet maun puolesta. Ulkonäkö oli vielä kiikun kaakun, mutta nyt tiedän, miten siitä saa myös iloisemman näköisen ensi kerralla.

Pojan Kotitaloustunneilla esitettiin sellaista sovellusta kuin SuperCook. Se on hauska ja hyödyllinen (sekä monikielinen ja maksuton) myös tuollaiselle peukalo-keskellä-kämmentä kokille kuin minä, ei vain nuorille. Sieltä olen saanut eväitä tämän mestariteoksen valmistamiseen 😁.    

Tässä on siis helppo ja ravinteikas annos, jolla pääsee lisäämään vihannesten kulutusta juniorien lautasille melkein huomaamatta.

Tarvitaan:

Couscous kana paprika - helppoa arkiruoka - ainekset

400 g kanan fileesuikaleita (kaupan marinoituja tai naturel)

1 tl paprikajauhetta (sweet paprika)

½  tl chiliä (hot paprika)

2 kpl (n. 300 g) keltaista, punaista tai oranssia paprikaa

2 kpl (n. 200 g) porkkanaa

5 dl kasvis- tai kanalientä (fondista tai kuutiosta)

2 dl couscous-suurimoita

(1 sipuli hienonnettuna – meillä ei käytetä allergian takia)

Marinadi kananlihalle:

2 appelsiinia tai 200 ml appelsiinimehua tölkistä

2 rkl oliiviöljyä

2 tl paprikajauhetta

pippuriseosta jauhettuna maun mukaan (meillä oli mustan, vihreän ja punaisen pippuri-mix)

suolaa

(100 ml vettä)

Valmistus:

Jos ei tykkää kaupan marinadeista, voi sen tehdä alusta asti itse. 

Purista appelsiineista mehu korkeareunaiseen astiaan. Lisää oliiviöljy ja paprikajauhe. Sekoita niin, että mehusta ja öljystä tulee tasainen seos. Lisää ripaus suolaa ja pippurisekoitusta joukkoon maun mukaan. 

Upota kanan fileesuikaleet seokseen niin, että ne ovat kokonaan nesteen peitossa. Jos nestettä ei riitä, lisää hieman vettä joukkoon. Fiinimpi lopputulos syntyy, jos seokseen lorauttaa valkoviiniä tai valkoviinietikkaa. Lapsiperheissä en suosittele, koska jostain syystä nuoriso yleensä nyrpistää nenäänsä liian vahvoille mauille. 

Jätä jääkaappiin muutamaksi tunniksi maustumaan. 

Kun kanafilee on marinoitunut, lämmitä tilkka paistoöljyä korkeareunaisessa paistinpannussa tai paistokasarissa. Ota kanan fileesuikaleet marinadista pois ja ruskista niitä hieman. Näin ruokaan tulee paistetun eikä keitetyn kanan makua, josta meillä ainakin tykätään enemmän. 

Lisää joukkoon niin ikään suikaleiksi leikatut vihannekset ja anna ruskistua pari minuuttia. Lisää loput marinadista ja liemet. Tässä vaiheessa olen lisännyt vielä kumpaakin paprikajauhetta, koska käyttämäni vihannekset (paprika ja porkkana) ja couscous vaativat aika tavalla mausteisuutta lisää. 

Anna kypsyä keskilämmössä muutama minuutti, niin että vihannekset ovat alkaneet pehmentyä. Sekoita usein, ettei ne pääse kärventymään.

Kuumenna kiehuvaksi ja lisää joukkoon suurimot. Anna kiehua kannen alla miedolla lämmöllä 5-7 min. Meidän couscous oli sellaista 5 minuutin pikalajia, joten se oli valmis melkein heti. 

Sammuta virrat ja anna seistä kannen alla muutama minuutti. Jos käytössä on sellainen vanhanaikainen sähköliesi, jonka levyt pysyvät kauan kuumina, siirrä mielellään pois siitä, koska muuten paistos palaa pohjaan. 

Sekoita vielä kerran ennen tarjoilua.

Couscous kana paprika – helppoa arkiruoka.

Referenssit:

Visits: 568

9 vastausta artikkeliin “Couscousta, kanaa ja paprikaa – värikkäämpää arkiruokaa

  1. Kiitos, tämähän menee kokeiluun seuraavana kanapäivänä 🙂
    Osaan keittää tai paremminkin valmistaa itse tuotteen, mutta en ole keksinyt mitä kaikkea sen kanssa voisi tehdä. Kaapissa on, mutta hyvin harvoin käsittelyssä.

  2. Ihanan näköistä, kivasti koostettu postaus kuvineen, kiitos. Laitan reseptin talteen, vesi herahti kielelle.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.