Viikko 21 – Kesä on täällä

Viikko 21-2023 - Kesä on täällä - Birgu

Viikko 21-2023 – Kesä on täällä.

Harmi, että olen kirjoittanut tosi vähän muistiinpanoja tästä viikosta ja se tuntuu enemmän tapahtumarikkaalta kuin moni edellinen. Yritän nyt muistaa, mitä olisin halunnut kertoa siitä, jos saan muistini toimimaan jotenkuten 😁.

Kesä on täällä

Kesä on vihdoin saapunut Maltalle, kuten myös uudet aurinkorasvat. Tännekin on tullut jo muutama päivä kunnon kesäsäätä. Ilma selkeni ja lämpeni, meri on nyt saamassa omaa kesäistä turkoosia sävyä. 

Kesästä voin jauhaa loputtomiin. Joka vuosi kesän odotuksesta, alusta ja lopusta olen kirjoittanut useita postauksia. Olen vain äärimmäisen kesäihminen. Nautin sinivihreästä, avonaisesta merestä, kunnon lämmöstä, jopa otsalle puskeva hiki on parempi kuin luihin pureutuva kylmyys. Joten tämäkin viikkoni oli täynnä aurinkoa: aurinkosuojista kirjoittamista, kesän suunnitelmista lukemista ja ulkoilua. 

Pääsy kielletty

Viime tiistaina olen päässyt osaksi valtamedian uutisia, kun bussimatka katkesi yhtäkkiä kuin kananlento. Olin todistamassa koko tapahtumaa eturivistä, koska olin siellä ensimmäisessä bussissa, joka jäi sille tielle seisomaan. Muutama bussillinen matkustajia jäi tietöiden varrelle ihmettelemään mitä nyt tekisi. 

Nuorehko bussikuski oli oikein itku kurkussa selostanut meille, että nyt ei pääse. Hassuinta oli se, että henkilöautoja päästettiin menemään, mutta bussien eteen iskettiin betonipossuja. Vaihtoehtoinen reitti, joka autoilijoille osoitettiin, oli niin kapea ja kurvikas ränni, ettei busseilla ollut mitään mahiksia mahtua siitä. 

Tilanne kuvastaa hyvin Maltalla vallitsevaa liikennekulttuuria: busseilla ei ole minkäänlaisia etuoikeuksia. Niitä kiilataan, niille tööttäillään ja kiroillaan aivan kuin kenelle tahansa liikenteessä liikkuvalle kulkijalle. Ainostaan suuri koko ja röyhkeän raskas kaasujalka pitää ne jotenkin aikataulussa. 

Pikimustaa huumoria tilanteeseen on lisännyt se seikka, että se on lentokenttäreitti, eli suuri osa matkustajista oli menossa sinne. Joten pitkin Maltan maita ja mantuja, sakeassa pölypilvessä mateli pitkä letka ihmisiä raahaten perässään matkalaukkuja.

Onneksi itse en ollut myöhästymässä lennolta. Olin tulossa takaisin kaupungilta koululle hakemaan poikaa. En tietenkään mihinkään ehtinyt, koska puolen tunnin hikinen lenkki lentokentälle pilasi koko suunnitelmani. Olen kyllä jo tietoinen täkäläisistä tavoista järjestää arkensa, joten olen varustanut pojan bussikortilla ja avaimilla juuri sellaisia tilanteita varten. 

Enkä ole suunnitellut käveleväni niin pitkiä matkoja, joten jalassani oli uudet varvastossut. Sain rakkoja tietysti.

Tapahtuma oli poikkeuksellinen jopa Maltalle, joten moneen lehteen on ilmestynyt kirjoituksia asiasta, joissa kritisoitiin Infrastructure Maltan toimintaa kovin sanoin. Liikenneministeriö pahoitteli tapahtunutta ja lupasi, ettei sellaista enää koskaan tapahdu.

Noh, ehkä ei juuri sellaista, mutta jotain samankaltaista ne aina keksii täällä. Ettei vaan elämä kävisi liian tylsäksi. 

Kuvissa on Birgu Marina ja itch Gardens.

Viikko 21-2023 – Kesä on täällä.

Referenssit:

Visits: 649

13 vastausta artikkeliin “Viikko 21 – Kesä on täällä

 1. Ihania kesäkuvia 🙂 Tännekin on vihdoin kesän lämpö saapumassa ja pääsee kukkien istutushommiin. Mä en ole oikein kesäihminen, mutta paljon ihaniakin asioita on tässä ajassa 🙂

  1. Näin minäkin uskon. Liian kuuma ei ole hyvää, mutta myös liian kylmä on tylsää. Alle +20 on tosi surkea kesä, jolloin ei oikein voi tehdä mitään kesäistä.

 2. Hyvä että sitä kesää on saatu sinnekin 🙂
  Omiin Maltan kokemuksiin kuuluu myös liikenteen ihmettely. Paikallisbussilla oltiin menossa. Yhtäkkiä kuljettaja pysäytti kärrynsä ja singahti ulos kovaäänisesti ja isoeleisesti neuvottelemman toisen bussin kuljettajan kanssa. Epäselväksi jäi mikä kavereita hiersi niin paljon että piti koko liikenne pysäyttää. Turistina katsottiin parhaimmaksi siirtyä ihan suosiolla jalkaisin eteenpäin vartin neuvotteluja seurattua 😀

  1. Nyt se kesä on tulossa myös Suomeen 😁.

   Todennäköisesti nuo maltalaiset kuskit olivat vain päivittämässä säästä, vaihtamassa kuulumisia tai kysymässä, onko reitti selvä 😂. Täkäläisestä keskustelusta voi kuvitella, että nyt menee käsiksi, mutta oikeasti se on vain sivistynyttä rupattelua.

  1. Niin meilläkin oli notkahdus. Nyt on taas melkein normaali sää. Uskon, että tämä lämpöaalto saavuttaa Suomenkin kohtapuoli.

 3. Liikennekulttuurit kyllä vaihtelevat, mutta tämä oli kyllä erikoisen kuuloinen tapaus. Sen verran olen ollut raskaanliikenteen kanssa tekemisissä, etten lähtisi kilpasille. Valitettavasti näitä kyllä Suomessakin näkee ja kuulee, kun joku on lähtenyt uhittelemaan.

  Toivottavasti teillä kuitenkin kesä on lähtenyt hyvin käyntiin, Suomessa lämpöä vielä odotellaan.

  1. On meilläkin hyvin takkuileva kesän alku. Tänäänkin oli ennätyksellisen kylmä aamu ja vettä sataa kaatamalla.

 4. Kesästä ja kesän tuomasta fiiliksestä, lämmöstä ja tietystä vapaudentunteesta voisi kirjoittaa vaikka ja kuinka. Ihanaa, että teillä tuntuu kesältä! Täällä ollut nyt aamuisin n. 9 astetta ja päivällä pari siihen päälle.

  Ei ihme, että älämölö nousi bussien matkan stoppaamisesta. Kuulostaa aika uskomattomalta, että ilman varoitusta matka vain päättyy. Mitenhän huonompi kuntoiset sun muut pärjäävät tuossa tilanteessa. Tänään Savonlinnassakin oli mielestäni hassu tilanne. Keskellä kaupungin vilkasta risteystä oli kaksi miestä katuporalla hommissa. Ei varoituksia, ei merkkejä tai kiertotietä. No, “vilkas” risteys oli sillä hetkellä tyhjä, joten ohitin miehet vastaantulevien kaistaa pitkin pidemmän matkaa. Toinen auto valitsi jalankulkijoiden väylän. En tiedä kumpi teki pöllömmin, mutta ei siihen risteykseenkään viitsinyt jäädä töröttämään, kun ei tiennyt poraavatko minuutin vai vartin.

  1. Niinpä, Suomessa ei koskaan tiedä, minä päivänä kesä tulee ja ollaanko juuri sinä päivänä töissä. Se on harmillista.

   Olen kyllä kaikenkarvaisten tietöiden ja esteiden eteen sattunut elämäni aikana. Erityisesti Euroopan moottoriteillä se tuppaa olemaan aika kinkkinen yllätys.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.