Kesäauringon alla

Väittämiä aurinkosuojista, joita pitää jos ei nyt heittää romukoppaan, niin ainakin kierrättää ja päivittää uudemman tiedon mukaan. 

Päivitetty 25.5.2024

Kesäauringon alla - Väittämiä aurinkosuojista

Väittämiä aurinkosuojista – Kesäauringon alla.

Olin päivittämässä aurinkosuojavarastoamme kesäksi, minkä yhteydessä tuli tutkittua vähän nettiä sen varalta, mitä uutta ja vanhaa tietoa liikkuu maailmalla.

Poimin netistä muutamia väittämiä, joista aika on ajanut ohi, mutta ne ovat edelleen sitkeästi läsnä uusimmissakin blogiartikkeleissa ja nettikauppojen sivuilla. Vastineita ja uudempaa tietoa olen kerännyt dermatologien ja aurinkovoidevalmistajien sivuilta (sellaisilta, joiden suojat myös toimivat).

1. Päivä-, BB- tai CC-voide, jossa on SPF, riittää suojaamaan ihoa auringolta

BB- ja CC-voiteet eivät suojaa auringolta tarpeeksi hyvin kaikissa olosuhteissa, vain koska niitä ei ole suunniteltu aurinkovoiteeksi. Niiden perimmäinen tarkoitus on korjata ihon virheitä eikä suojata sitä auringolta tehokkaasti. 

Ne kestävät huonosti uimista, hikoilua, hankaamista eikä niitä tule uusittua päivän mittaan tarpeeksi tiheästi. 

Värivoidetta pitää myös laittaa kasvoille ja kaulalle runsaasti, suositut ⅓ teelusikallista eli 1.5-2.5 ml, jotta suojan teho vastaisi purkin kyljessä ilmoitettua numeroa. Miltä naama näyttää sen jälkeen?  

Päivävoiteen SPF on periaatteessa yhtä hyvä kuin mikä vain kemiallinen aurinkosuoja ja se riittää suojaamaan ihoa pariksi tunniksi. Suhteutettuna UV-indeksiin sekä todelliseen UV-säteilylle altistumiseen se voi toki toimia, mutta varauksella. Päivävoidetta on myös hyvin kiemuraista sekä laittaa aamulla tarpeeksi että lisätä päivän mittaan. Kukapa viitsii läträtä kalliin hoitovoiteen kanssa? 

Fysikaalista suojaa hoitovoiteisiin laitetaan hyvin harvoin, koska silloin se jää vellomaan ihon pinnalle eikä imeydy juuri lainkaan. Meikkaaminen sen päälle ei juuri onnistu: meikki joko rullaa tai valuu pois.

Eli, jos on aikeissa käyttää päivävoidetta tai BB/CC-voidetta aurinkosuojana, niin pitää muistaa nuo kaikki asiat ja toimia sen mukaisesti. 

2. Suosi tuotteita jossa on vähintään suojakerroin 30

Suojakerroin 30 voi olla sekä tarpeetonta että riittämätöntä. Se riippuu täysin ihotyypistä sekä oleskelupaikan leveysasteesta. Myös ympäristö vaikuttaa siihen, mikä suojakerroin on tarpeellinen sillä hetkellä. 

Suomen oloissa SPF15 (myös päivävoiteen tai pohjavoiteen yhteydessä) saattaa riittää monille normaaleissa olosuhteissa, kuten kotoa töihin ja töistä kotiin, jolloin ei pääse sen kummemmin hikoilemaan eikä suoraan auringonpaisteeseen. 

Rannalle ja luontoon keskellä kirkasta päivää meneminen on taas täysin eri asia. Sen takia niitä suojia on runsaasti erilaisia, että voi soveltaa itselleen oikean kombinaation joka lähtöön. 

Helpoin tapa on seurata valmistajan ohjeita aurinkosuojan valinnassa. Nykyään se tehty tosi helpoksi, koska usein tuotteen tarkoitus tulee ilmi jo nimestä, esimerkiksi City Block SPF 50 (Clinique), Mountain Sun (Piz Buin), Urban Environment (Shiseido), Sun Beauty Water Resistant Ocean Friendly (Lancaster), Sun Sensitive Kids (Lancaster) yms.  

Toinen kätevä tapa on jonkin appsin  lataaminen puhelimeen, joka auttaa suojakertoimen valinnassa UV indeksin ja ympäristön mukaan, muistuttaa aurinkovoiteen uusimisesta yms. Minulla on edelleen käytössä se sama hyväksi havaittu UV Mate.

Pitää myös muistaa, että kehon eri alueet ovat eri tavalla alttiita auringonpaisteelle. Säteet osuvat otsaan, nenään ja korviin eri kulmalla kuin vaikka sisäreisiin. Joten niille alueille pitää antaa erityistä huomiota ja suojaa. 

3. Käytä hiuksiin UV-suojaa sisältävää suihketta 

Hiukset eivät periaatteessa tarvitse UV-suojaa. Ne ovat kuollutta ainetta (enimmäkseen keratiinia), jonka tarkoitus on suojata päätä palamiselta, kuumuudelta ja viimalta ja sitten putoaa pois. Sen takia uutta kasvaakin koko ajan. Tästä samasta syystä hiuksille tarkoitetussa UV-suojassa SPF:a ei ilmoitetakaan. 

Eli auringossa värinsä menettäneet, kuivahtaneet ja sotkuiset hiukset on pelkkää kosmeettista haittaa eikä se sisällä mitään terveysriskiä. Mutta kun meidän kulttuurissa terveen näköisillä ja hyvin stailatuilla hiuksilla on paljon merkitystä, niin ne kannattaa suojata. 

Itse asiassa aurinko ei tee terveelle, käsittelemättömälle hiukselle juuri mitään. Muistatteko lapsuutenne? Tai katsokaa omia lapsia. Heidän hiuksillaan on kuin maaginen taito kestää mitä tahansa: pitkiä päiviä ulkona, uimista meri- ja kloorivedessä. 

UV-säteily pääsee vahingoittamaan käsiteltyä (lue: valmiiksi heikentynyttä) hiusta huomattavasti syvemmälle. Myös keinotekoinen väri hiuksen sisällä kärsii siitä enemmän. Joten hiuksille tarkoitettu aine tähtää suojaamaan värjäyksen pigmenttiä sekä auttaa hiusta pitämään kosteutta sisällään. 

Hiusten suojasuihke yleensä sisältää öljyä muodossa tai toisessa, koska vetiset suojat haihtuvat hiuksen pinnasta turhan nopeasti.  

4. Hattu ja aurinkolasit ovat paras tapa suojautua auringolta

Hattu ja aurinkolasit. Ainoana suojana ne eivät toimi. Kaikki koulua käyneet tietävät, että auringonsäteillä on tapana heijastua erilaisista pinnoista (miten muuten me olisimme niitä nähneet?). 

Eli, myös vedestä, hiekasta, lumesta ja maasta heijastettuina naamaan osuu UV-säteilyä. Joten SPF ei ole pelkkä koriste myös hatun alla. Parhaimmassa tapauksessa naama palaa, pahimmassa – riski sairastua ihosyöpään kasvaa. 

Myös vaatteilla suojautuminen ei anna täydellistä turvaa säteilystä. Kangas aina päästää jonkin verran valoa läpi. Paras on erikseen merkitty UV-turvallinen vaatetus. Sellaista on olemassa monella uimapuku, päähine ja rantavaatteiden valmistajalla.

5. Korkean SPF:n käyttö aiheuttaa D-vitamiinin puutosta

Ilmeisesti se on täydellinen myytti, koska mikään tutkimus ei koskaan löytänyt yhteyttä aurinkosuojan ja D-vitamiinin puutoksen välillä. 

Pohjoisen oloissa kesällä kertyneitä D-vitamiinin varastoja ei silti tule riittämään seuraavaan kesään asti. Talvinen auringon valon niukkuus on sen verran pitkäkestoista, että D-vitamiinilisä on monille tarpeen. 


Kesäauringon alla - Väittämiä aurinkosuojista

Ihmisille, jotka vaihtavat aikavyöhykkeitä ja leveysasteita tiheästi, perehtyminen SPF:n saloihin on välttämätöntä. Myös runsas ulkoilu, urheileminen ja vesiaktiviteetit vaativat tarkempaa tietoa suojaamisesta.

Kotimaanmatkailua suosivilla tehtävä on helpompaa, mutta perusasiat on silti hyvää ottaa haltuun. Nyt juuri ennen uutta lomasesonkia on hyvä päivittää omia tietoja ja aurinkosuojapurkkeja.

Kaikista vaikein tehtävä on heillä, jotka matkustavat yhdestä äärimmäisyydestä toiseen, kuten Suomen talvesta tropiikkiin. Nimimerkilläkin on runsaasti kivuliaita kokemuksia näistä vaihteluista aina aurinkoihottumaan asti. Onneksi tutkimusta on tehty paljon ja nykyään aurinkosuojien valikoima on huomattavasti laajempi, mitä oli vuosikymmeniä sitten.

Viime vuonna tilasin aurinkovoiteita *Lookfantasticista, koska siellä on aina meneillään jokin kampanja (silloin sain aurinkovoiteeni jopa 33% alennuksella).

Lookfantastic Summer Shop 2024

Tänä vuonna olen täydentänyt varastoani Lovertesta, joka toimittaa Suomeen mm. Lancasteria.

Loverte Summer sale 2024

Väittämiä aurinkosuojista – Kesäauringon alla.

PS. Kuvituksessa käytetyt tuotteet ovat tällä kerralla enimmäkseen kuvausrekvisiittaa, eli käytännössä tyhjiä purkkeja, kelvottomia tai talvella käytössä olleita tuotteita. Odottelen vielä uusien aurinkovoiteiden saapumista, koska tilasin viime tipassa, kuten yleensä 😊.

Ainoa upouusi tuotesarja on Milk Shake / z.one concept -hiustuotteet. Mielestäni hyvin onnistunut vuosikerta: shampoo ja naamio ovat erittäin hoitavia ja suojasuihke on kevyt, mutta tehokas.

Milk Shake z.one concept
milk_shake® – sun & more

PSS. Tässä on uudempia hankintojani kesälle 2024, jo kovassa käytössä olevat Lancasterin, La Roch-Posayn ja Shiseidon tuotteet. Näitä olen käyttänyt vuosia enkä koskaan joutunut pettymään (Laiskan perheenäidin parhaat aurinkovoiteet)

Väittämiä aurinkosuojista – Kesäauringon alla.

Referenssit:

Väittämiä aurinkosuojista – Kesäauringon alla.

Kuvitus © 2019-2023 VIA PER ASPERA AD ASTRA

13 vastausta artikkeliin “Kesäauringon alla

 1. Kesäisin en laita värivoiteita ollenkaan, vain fysikaalinen 50 aurinkovoide ja sitten korostan vain vähän silmiä ja ehkä sipaisu kiiltoa huulille. Minulla on niin paljon pisamia, että näytän tosi pöljälle jos yritän piiloitella niitä värivoiteiden alle.

  1. Minusta pisamat ovat kauniita eikä niitä kannata peittää.
   Mulla on välillä parempia ja välillä huonompia jaksoja, joten joskus peitevoiteita tulee käytettyä.

 2. Erinomaisen tärkeä postaus, kiitos siitä! Itselläni on ympäri vuoden suojakerroin kasvoilla, tosin se on vain suojakerroin 15 ja saan sitä meikkipurkista. Kesällä käytän 30-50 suojakerrointa. Olen ilahtunut, että kauppojen hyllyillä on nykyään runsaasti vaihtoehtoja tuotteista, jotka eivät tahmaa ja joita voi sprayata.

  1. Kiitos!

   Suomen leveyksillä talvella UV-indeksi on niin matala, että SPF15 on enemmän kuin tarpeen. Itsekin käytin silloin SPF10-15. Tavallisessakin voiteessa, jossa suojakerrointa ei ole ilmoitettu, on SPF2-6.

   Etelämmällä talvellakin tulee vedettyä nasuun SPF15-30 talvella, ja kesä menee 50+ puolelle päästä varpaisiin.

 3. Käytän aurinkovoiteita ja erityisesti aurinkolaseja. Oma käsitelty hius ei auringosta nauti, joten hattua pitäisi muistaa käyttää. Usein unohtuu kotiin. En ota aurinkoakaan enää, vähän pelkään sen voimia. En millään haluaisi melanoomaa tai muuta… Mutta noin muuten aurinkoinen, lämmin sää on ihanaa!

 4. Joillakin myös tyhjät ja käytetyt purkit ja tuubit näyttävät ihan mielettömän hyviltä ja houkuttelevilta 😀 Upeita kuvia.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.