Kiinteät aurinkosuojat – kova isku UV-säteilyä vastaan

Kiinteät aurinkosuojat pääkuva

Kiinteät aurinkosuojat – kokemuksia.

Mainosmaisesta otsikosta huolimatta kyseessä ei ole mikään kaupallinen yhteistyö. Tässä on osa postauksesta nesteettömästä matkalaukusta. Ei se, että matkalaukun materiaali ei saisi sisältää nestettä, mutta postaus kertoo siitä, miten pääsee matkustamaan pelkkien nesteettömien hygienia- ja kosmetiikkatuotteiden varassa: Kuivilla ollaan! – Matkalaukkuhaaste.  

Aurinkosuojat-osiosta tuli kuitenkin niin suuri, että päätin erottaa sen omaksi postaukseksi. Tässä postauksessa käsittelen vain kiinteässä muodossa olevia tuotteita. Suurempi artikkeli aurinkosuojasuosikeistani on tässä: Laiskan perheenäidin parhaat aurinkovoiteet.

Päätin myös julkaista sen nyt heti, keskellä talvea, koska aurinkosuojaa tarvitaan talvella yhtä lailla kuin kesälläkin. Puoli vuotta vaatteiden peitossa ollutta ihoa pitää suojata aurinkolomalla kahta kovemmin, jotta pääsee välttämään kaikkia haittoja, polttamisesta aurinkoihottumaan.

Laskettelurinteessä aurinkosuojaa tarvitaan yhtä lailla, vaikkakin vain avoimille ihon alueille, koska lumesta heijastettuna UV-säteilyn määrä on jopa 40% korkeampi kuin rannalla ja 60% korkeampi kuin kaupungissa.

Ihotyyppini on I, joten käsilaukustani löytyy aina jokin aurinkosuoja, joko puikkona tai puuterina. Kiinteää aurinkosuojaa on huomattavasti helpompaa levittää on the go sotkematta sillä käsiä, vaatteita ja ympäristöä. 

Olen kokeillut melkein kaikkia markkinoilla olevia merkkejä ja kirjoittanutkin asiasta paljon. Uutuuksia tulee tällä rintamalla nykyään paljon ja jatkuvalla syötöllä, joten tuntuu myös siltä, että UV-säteilyn aiheuttamien vaurioiden vaarat ovat kohta jokaisen ihmisen tiedossa. 

Puikko vai puuteri?

Aurinkorasvapuikkoja on ollut markkinoilla pari vuosikymmentä. Runsaasta tarjonnasta huolimatta hyvin harva niistä on hyvä kasvoihin levitettynä. Kosmeettisten haittojen lisäksi (kiilto ja tukkeutuneet ihohuokoset) useiden aurinkopuikkojen rasva muuttuu kasvoilla erittäin veteläksi. Ne valuu silmiin, kirvelee ja kutittaa. 

Puikosta aurinkorasvaa on suhteellisen vaikeaa levittää tasaisesti, erityisesti kasvoille ilman peiliä. Kun niitä haluaa pestä pois kasvoilta, silloin alkaa ongelmia: rasvat eivät meinaa lähteä millään. 

Puuterimaisia aurinkosuojia on helpompi ja varmempi levittää, vaikka peili on silti hyvä olla avuksi. Puuterista näkee aika hyvin, mihin sitä ei tullut vielä laitettua: suurin osa puutereista on värillisiä. 

Väri on sekä avuksi että haitaksi. Siitä kyllä näkee, mikä alue on missattu, mutta värin on oltava edes jokseenkin lähellä omaa ihonsävyä. 

Toinen suuri ero puikkojen ja puutereiden välillä on suojakertoimessa ja sen kestävyydessä. 

Puikoissa suojakerroin on yleensä korkea, SPF 30/50+. Se myös kestää erittäin hyvin (jos puikko on ylipäänsä laadukas).

Puutereissa suojakerroin on maksimissaan SPF 30/40, ja hikoilu verottaa siitä ison osan. Puuterin kerrostaminen päivän aikana on jokseenkin pakollista. Miltä naama näyttää iltaan mennessä, on sitten arvoitus. 

SPF 10/15 on puutereissa lähinnä vitsi, koska mikä vain puuterimainen tai nestemäinen meikkipohja antaa sen verran suojaa. Se riittää hyvin talvella jopa Etelä-Euroopassa asti, mutta ei mihinkään muuhun. 

Hyväksi havaittuja klassikoita ja uusia tulokkaita

Aurinkovoiteet kiinteässä muodossa (puikot), joita olen kokeillut:

Tässä uutuuksia, joita olen aikeissa kokeilla, koska näiden merkkien tuotteista minulla on muutenkin myönteistä kokemusta olemassa:

Puuterimaiset aurinkosuojat:

 • Shiseido Sun UV Protective Compact Foundation SPF30. Tätä olen käyttänyt ikuisuuden ja nyt on meneillään kolmas rasia. Tuote on aivan loistava. Se toimii moitteettomasti: se ei kuivata ihoa, siitä on olemassa tarpeeksi vaalea sävy minulle,  se on riittoisa ja pysyy hyvin paikallaan sekä kestää pientä hikoilua, jota saan aikaiseksi lämpimässä ilmassa tallustellen.

Tähän on olemassa ainakin nämä vaihtoehdot, mutta en koskaan saanut kokeiltua niitä:   

Kiinteät aurinkosuojat.

Referenssit:

Kuvitusseloste:

 • Korut: Made By Karin.
 • Tekstissä mainitsemattomat tuotteet:
  • Luomiväri Inglot (ihan passeli tuote, mutta olen käyttänyt parempiakin).
  • Edesmennyt Lancaster Sun Sensitive Protective Face Cream SPF 50 (oranssi rasia) – Mainio tuote! Ostan heti lisää, jos se palaa valikoimaan.
  • Decleor Aroma Sun Expert balmi.
  • Estee Lauderin kaksipäinen kajalkynä.
  • Shiseido Full Lash Volume Mascara.
  • Clarins SOS Sunburn Soother
  • Dreamskin moist & perfect cushion spf 50 – pa+++ 

Visits: 333

7 vastausta artikkeliin “Kiinteät aurinkosuojat – kova isku UV-säteilyä vastaan

 1. Hmmm, puuterimainen aurinkosuoja on jäänyt minulta testaamatta. Kiitos kun vinkkasit.

 2. Hyvä muistutus keskellä talveakin. Käytä aurinkovoidetta! Olen kova käyttämään aurinkovoidetta kesällä, mutta muinakin vuodenaikoina pitäisi. Josko senkin joskus oppisi /muistaisi…

  1. Minä en luovuttanut aurinkosuojan käytössä talvellakaan Suomessakin asussamme. Yövoide on ainoa tuote, josta se puuttuu 😅. Ehkä olen vain vainoharhainen.
   Nyt minulla on tietysti hyvä syy käyttää aurinkosuojaa ympäri vuoden, koska aurinkokin paistaa koko ajan 😎

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.