Hong Kongin kansallismaisema

Matka Hong Kongiin

Matka Hong Kongiin.

Vaikka Hong Kong on kuulunut virallisesti Kiinaan jo 25 vuotta, kuilu niiden kesken näyttää vain kasvavan. 

Hong Kongia on tosi vaikeaa mieltää Kiinaksi. Nuo ovat kuin kaksi eri maata, joilla on vain muutamia yhtymäkohtia historian uumenissa. Ihmisetkin näyttävät Hong Kongissa jollain tavalla erilaisilta, pidempiä ja erilainen hiustyyli.

Kulttuurisia erimielisyyksiä

Matka Hong Kongiin

Hong Kongilaiset ovat pitäneet Manner-Kiinan ihmisiä alempiarvoisina. Kiinalaiset eivät näe kolonialismissa mitään hienoa. Heidän silmissään kuningattaren kuva katukuvassa ei edistä omaa kulttuuria. Manner-Kiinan puolella elämä on rennomman tuntuista ja ihmiset ovat avoimia ja mukavia. Hong Kongissa tyyli sulkeutuneempi ja etäisempi.

Kontrasti on ulkomaalaisen silmissä suuri. Viihtyvyyden vuoksi asuimmekin yleensä Shenzhenin puolella vaikka työasiat edellyttivät Hong Kongissa käyntiä monena päivänä. Joka päivä on tietysti tehtävä rajamuodollisuudet. Onneksi se sujuu nopeasti. 

Manner-Kiinan ja Hong Kongin välillä on täysimittaiset rajamuodollisuudet. Myös viisumikäytäntö on erilainen: suomalaiset eivät tarvitse viisumia Hong Kongiin, mutta Manner-Kiinan puolelle – kyllä.

Nykyään, kun puhutaan yleisilmeestä, ei pääse enää sanomaan, että Hong Kong on hienompi tai rikkaampi. Kiina on ohittanut varallisuudessaan jo puolet muuta maailmaa. Se on vain erilainen. Arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu, liikennekulttuuri ja moni muu asia on vaan niin omalaatuinen. 

Ensivaikutelma

Itselleni tämä kaupunkivaltio oli vaikea. Ehkä juuri senkin takia, että se on ylikansoitettu toden teolla. Erityisesti vanhassa keskustassa, Wan Chain alueella, liikkuminen voi olla aika vaikeaa: valtavat määrät ihmisiä ja kapeat jalkakäytävät.

Wan Chai

Metrossa ihmisvirta vie mukaansa väkisin. Toki paikalliset tietävät, minne he ovat menossa, mutta turistille voi olla vaikeahko navigoida tupaten täysillä käytävillä. Siksi en voisi suositella Hong Kongia ensimmäiseksi ulkomaan matkakohteeksi. 

Uudemmat alueet ovat siistimpiä ja turistiystävällisimpiä. Hong Kongin rantabulevardi Tsim Sha Tsui kaupunginosassa on varsin hieno. Se on juuri se paikka, josta iltaisin aukeaa upea näkymä pilvenpiirtäjiä täyteen rakennettuun vastakkaiseen rantaan asti.

Tsim Sha Tsui

Meillä ei ole riittänyt aikaa käydä missään luonnonpuistossa, vaikka luulisin, että siellä olisi aika paljon katsottavaa. 

Hong Kongin kansallismaisema

Matka Hong Kongiin

Hong Kongin kansallismaisemaa päästiin sentään ikuistamaan kameralle kolmen tunnin jonotuksen jälkeen. Täytyy sanoa, että pienehkön lapsen kanssa se ei ollut mitään herkkua. Hässäkkää lisäsi sekin, että netissä ostamamme liput piti ensin vaihtaa luukulla fyysisiin lipukkeisiin. Ylös olisi voinut kävelläkin, mutta kun liput oli jo ostettu ennakkoon, niin päätettiin jäädä jonoon.

Victoria Peak on kai Hong Kongin kuuluisin nähtävyys. Se on tunnettu turistirysä, paikallisten illanviettopaikka sekä hääseurueiden vaellusreitti. 

Yllätyksekseni jono koostui enimmäkseen paikallisista. Joukossa oli muutama turisti mantereelta, mutta suurin osa oli kuitenkin ihan omaa porukkaa. Ehkä viikonloppu oli huono hetki lähteä tavoittelemaan sitä, mutta meillä ei ollut muita mahdollisuuksia silloin, kun olimme työmatkalla. 

Erikoisinta on Hong Kongissa se, että maisemat ovat parhaimmillaan juuri iltaisin. Päivisin kaupungin yllä roikkuu outo harmaahko pilvi. Sen koostumusta en tiedä: se voi olla sekä saastetta että vesihöyryä, joka voi olla subtrooppisille alueille ominaista. Tai sitten niiden sekoitusta. Liikennettä kaupungissa on kuitenkin paljon, siitä huolimatta, että suurin osa ihmisistä käyttää metroa.

Avenue of Stars

Metroverkosto on kattava ja usein ainoa konsti päästä paikasta toiseen. Lipuista on vaikea päästä jyvälle, mikä on se oikea. Omat liput olemme ostaneet luukulta, koska netistä niitä oli tosi vaikeaa hankkia. Nimittäin jostain käsittämättömästä syystä nettipalvelut Hong Kongissa olivat kivikaudella. Nettisivut ovat usein tönkköjä, tietoa joutuu kaivamaan hiki hatussa. 

Yleisvaikutelma

Matka Hong Kongiin

Yleisvaikutus Hong Kongista on tämä: meidän raha ei riittänyt siihen. Suomeakin arvokkaampi seutu, jossa saa maksaa itsensä kipeäksi päästäkseen edes johonkin ihmismäiseen tasoon. En oikein ymmärrä, miten paikalliset pärjää. Asuntojen hinnatkin oli jossain 10 000 per neliö (näin mainoksessa; 30m2 kämppä, joka olisi maksanut 300K). Eli jos ikinä enää Hong Kongiin, niin lompakon pitää olla triplaten paksumpi. 

Hong Kong on kätevällä paikalla, jos on menossa Manner-Kiinan puolelle, Shenzheniin tai muualle etelän seudulle. Lentoyhteyksiä Euroopasta on runsaasti ja monelle on helpompaa aloittaa matka hieman länsimaisemmasta kohteesta.

Jos aikoo siirtyä rajan yli useampaan kertaan, pitää tietysti olla monikertaviisumi. Hauska yksityiskohta on sekin, että rajan yli voi kävellä, siellä on vain joki välissä ja sen yli vie kävelysilta. Paikallisten jobbarien käyttämä keino siirtää tavaraa matkalaukkujen kanssa on halvempi kuin autolla. 

Kowloon Harbourfront Hotel

Puhelimessa saatetaan kysyä vaikka mitä, mutta mitään tietoa ei saa lähettää sähköpostilla. Turvallisuussyistä kuulemma. Mutta mistä ihmeestä minä voin tietää, kuka on langan toisessa päässä? Ilmeisesti tällä puolella maailmaa puhelinhujaukset ovat yleisempiä ja siellä taas sähköpostihuijaukset ja kaappaukset. (Itselläni on kokemusta kummastakin, voisin kertoakin, mutta eri postauksessa, kun tänne ei ne sovi).

Hotellimme parasta antia oli uima-allas. Huone oli parin makuuhuoneen perhehuoneisto, sängytkin niin kovia, että tuntui kuin olisi nukkunut tatamilla. Ikkunasta aukesi sumuinen näkymä lahdelle.

Matka Hong Kongiin.

Referenssit:

Visits: 528

8 vastausta artikkeliin “Hong Kongin kansallismaisema

 1. Hauska lukea kokemuksiasi Hong Kongista. Kerran olen käynyt ja tunsin itseni köyhäksi siellä. Turistina tuli mentyä vanhalla Star Ferryllä yli lätäkön, myös ikivanhalla ratikalla huristeltiin pakokaasujen keskellä. Vähän yskitti, kaikki ikkunat kun oli auki, että vähän ilma vaihtui. Olimme suunnitelleet hotellia Kowloonin puolelta. Eri vaihtoehtoja selaillessa kartta oli vissiin kääntynyt ympäri jotenkin ja päädyimme varaamaan vahingossa huoneen täysin toiselta puolelta kaupunkia, bisneskeskuksen puolelta. Tupakoimaton huoneemme oli sellainen “vain vähän tupakoitu” -huone.

  1. Kieltämättä Hong Kong jättää sellaisen tunnelman, että itse olisi tullut jostain kolmannen maailman maasta. Siellä ei ole mitään edullista missään: ei ruokaa, ei hotelleja eikä kulkuneuvoja. Jos jotain on halpaa (tai siis, affordable 🙂) niin se on niin karsea, ettei mitään tolkkua.

   Olen käynyt myös muissa rikkaiden suosimissa paikoissa, kuten Monacossa (klassikko), Vilamourassa (Algarve), Portomasossa (Malta)… Jostain syystä siellä ei tule sellaista masentavaa fiilistä. Muuten Monacossa, heti tuon Casinon alla olevan ostarin vastapäätä, jossa grillattu kana maksoi 50 €/kg, oli kahvilla, josta sai tosi maukkaita kanaleipiä ja salaattia hintaan 6 €/kpl. Istuttiin siellä syömässä ja juteltiin omistaja kanssa. Hän itsekin nauroi näille hintaeroille, mitä Monacosta löytyy.

 2. En ole koskaan käynyt täällä enkä oikein hinkunutkaan tähän suuntaan. Upea ja nähtävä paikka aivan varmasti, mutta jokin siinä “kinnaa”, emmekä ole esimerkiksi perheenä koskaan pohtineet tätä matkakohteeksemme.

  1. Meille se tuli vastaan työmatkan yhteydessä, joten olisi sääli jättää tuon maiseman kuvaamatta. Tosin, ruuhkaa oli siellä sen verran, että kovin mukavaksi kokemukseksi en voi sanoa.

 3. Kerran on käyty Hong Kongissa. Se kokemus olikin moninainen. Ihan reppureissaajameinigillä mentiin ja majoitusvaraus sen mukainen. Ihan hirveä kokemus, jolle osaa nauraa jälkeenpäin. Korkea rakennus, jossa hissi toimi satunnaisesti. Nuhjuinen pieni huone löytyi suunnilleen 16. kerroksesta. Kalterit ikkunoissa. Vuoteessa muovilakana, vessanpönttö oli irti lattiasta, rappukäytävän seinillä verta. Se yksi yö meni ja sen jälkeen siirtymien hotelliasujaksi 😀
  Oli kuuma aika ja käveltiin kadulla. Ihmeteltiin että miten niin tämä on ruuhkainen paikka, kun ketään ei näkynyt missään. Jossain kohti sentään hoksattiin, että jengi kävelee maan alla, suojassa kuumuudelta.
  Hyvin kokemusrikas ja värikäs kolmen päivän vierailu ;D

  1. Hong Kongissa vierailu, erityisesti se ensimmäinen, on aina aikamoinen elämys. Hyvin paljon se erottuu kaikesta, mihin olemme tottuneet.

   Ihmisiä Kiinassa ja Hong Kongissa tulvii kaduille vasta auringonlaskun jälkeen, kun he kammoksuttavat aurinkoa. Nyt vasta kun erilaiset 50+ aurinkosuojat on keksitty, heitä voi tavoittaa päiväsaikanakin kaduilla. Mutta aika vähin määrin edelleen.

 4. Hong Kongissa ei olla käyty. Viime vuonna se oli harkinnassa osana erästä reissua, mutta jätettiin se väliin ja keskityttiin meitä vielä enemmän kiinnostaviin paikkoihin. Tuonne Victoria Peakille olisi ruuhkasta huolimatta todella mukavaa päästä käymään. Kalliilta kuulostaa asuntojen hinnat, mutta alkaa ne Helsinginkin ydinalueilla varmaan tuota luokkaa jo olla.

  1. Hong Kong on sellainen ruksi-kohde: siellä on pakko käydä saadakseen ruksi to-do listalle. Luonnon ystävälle itse kaupungissa tekemistä on tosi vähän. Parhaat luontokohteet sijaitsevat siellä junamatkan päässä lähemmäs Kiinan rajaa.

   Victoria Peakille pitää mennä spontaanisemmin: ei mitään ennakkolippuja vaan tilanteen mukaan. Ylös voi kävelläkin, jos sitä junamatka ei välttämättä haluaa kokea. Varmaan sekin auttaisi, että siellä olisi heti aamusta. Tosin, silloin kuvista tulee sumuisia. Paras, ja ruuhkaisin aika, on illan suussa, jos haluaa napata juuri näitä kaikista hienoimpia kuvia.

   Rahaa tähän kohteeseen tosiaan menee rutosti. Hotellit maksaa, palvelut maksaa, ruokaa on suht kallis. Nähtävyydet ovat myös hinnoissaan.

   Jos mulla olisi pari viikkoa matka-aikaa, olisin tehnyt sen saman tempun, mitä me joskus yritettiin. Tulisin Hong Kongiin Euroopasta, koska yhteydet ovat sinne varsin hyviä, viettäisin siellä pari päivää. Sitten lähtisin Manner-Kiinan puolelle (viisumin pitää olla valmiina). Sitten muutama päivää Shenzhenissä. Siellä kaikki on jo huomattavasti edullisempi. Nähtävää on enemmän. Jengiä on vähemmän kaduilla.

   Shenzhenistä kävisin Kantonissa (itse Guangzhoussa tai jossain siellä alueella). Sinne on hyviä junayhteyksiä. Pikajunat ovat tosi edullisia Eurooppaan verrattuna.

   Sieltä joko Shanghaihin (tylsä paikka se on, mutta sellainen perikiinalainen) tai Pekingiin. Luotijunalla pääsee toki. Myös sisäiset lennot ovat suosittuja ja tosi edullisia. Shanghaissa riittää pari päivää, kun siellä ei ole juuri mitään katsomista. Ruksi. Peking – ruksi. Pekingissä taisi olla enemmän nähtävyyksiä, mutta kun emme päästy sinne asti koskaan. Aina oli jotain työasioita välissä. Kiinan muuri – ruksi.
   Ja kotiin 😁.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.