Hyvää Pääsiäistä!

Hyvää Pääsiäistä 2023

Hyvää Pääsiäistä 2023!

Kirkon tutkimus ja koulutuskeskus teetti taannoin tutkimuksen, jonka oli määrä selvittää suomalaisten uskovaisuutta. 

Tutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaiset pitävät itseään uskovaisina, mutta eivät halua olla kirkon jäseninä. Tosin vain murto-osa laittoi syyksi ateisminsa. Suurin osa ei jaksanut maksaa kirkollisveroa tai ei ollut tyytyväinen kirkon poliittisiin linjauksiin viime aikoina. 

Massiiviset joukkopaot kirkosta milloin mistäkin syystä ovat vähentäneet kirkon jäsenmäärää. Joskus on syynä ollut liian maallistuneet ajatukset ja löperö suhtautuminen, milloin taas liian tiukkapipoinen ajatuskanta. Kaikille ei voi olla mieliksi tosin.

Toisaalta se, että kirkko on osa valtiota, voi olla jo vanhentunut ajatus monien mielestä. Uskonnon koetaan olevan vapaaehtoinen ja henkilökohtainen asia, johon valtiolla ei tarvitse olla pääsyä. 

Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset suhtautuvat kirkkoon kuitenkin varsin myönteisesti. Otetaan vertailuun esim. eteläinen naapuri, Viro, joka on Euroopan yksi ateistisin maa. 

Siitä huolimatta siellä on eläviä seurakuntia, jotka keräävät ison kirkon täyteen joka ikinen sunnuntai. Olevisten kirkko on Tallinnan suurin kirkkoyhteisö. Kirkkoon ovat kaikki tervetulleita, vaikka ei osaisi sanaakaan viroa. Tilaisuudet videoidaan ja niitä löytyy YouTubesta. Kirkon ilmapiiriä on vaikea havaita videolla, joten paikan päällä olo voi avata uusia tuntemuksia. 

Siellä käy usein myös suomalaisia puhujia. Lämminhenkisellä seurakunnalla on mielenkiintoinen historia ja pelkästään lähes tuhatvuotinen kirkkorakennus on nähtävyys, jonka torni kohoaa korkealle vanhan kaupungin ylle.

Tallinnassa on Suomen ev.lut kirkkoon liittyviä seurakuntia kaksikin, mutta suomalaisten asukkaiden määrään nähden niissä on joskus varsin hiljaista. Olen kerran ollut paikalla, kun henkilökunta poislukien oli 3 kuulijaa itseni lisäksi. Kirkko järjestää muutakin ohjelmaa, mm. muskari, joko kerää lapsiperheitä musiikin pariin.

Suomessa kirkoissa käydään enimmäkseen tärkeimpinä kirkkopyhinä, joulun lisäksi se toinen on juuri pääsiäinen. Monet perhejuhlat liittyvät vahvasti kirkkoon, esim. kaste, häät, hautajaiset, mutta monissa maissa niitä vietetään kaukana kirkosta.

Viime vuonna olen joutunut selostamaan pääsiäisen tarkoitusta ja perinteitä uzbekistanilaisille tytöille (Hyvää Pääsiäistä 2022). Silloin tuli pohdittua myös omaa suhtautumista uskoon ja uskontoon.


Miten teillä vietetään pääsiäistä?

Hyvää Pääsiäistä 2023!

Referenssit:

7 vastausta artikkeliin “Hyvää Pääsiäistä!

  1. Joillekin pääsiäinen on pelkkää mämmiä- Onneksi kukaan ei ole pakottanut maistamaan.

  2. Ihana kukkakollaasi 🌼🌼 Pääsiäinen on yhdessäolon aikaa, syödään, ulkoillaan, vähän laiskotellaan. Kirkossa ei meillä juurikaan käydä. Ihanaa Pääsiäisen aikaa teidän perheelle!

    1. Kiitos!
      Meidänkin pääsisäinen sujui rauhallisissa tunnelmissa tänä vuonna. Tosin, kaverini kävi moikkaamassa Tallinnasta asti.

  3. Mielenkiintoinen postaus – kiitos siitä. Meillä pääsiäistä ei juurikaan vietetä. Ja jos vietettäisiinkiin, uskonnollisuus on siitä riisuttu pois. Nautimme vain vapaapäivistä ja toistemme (perheen siis) seurasta. Minä katselen pääsiäistyylistä viikonloppukimppuani ja nautin muutamia suklaanamusia kahvin kanssa. 😉

    1. Mekään ei kovin paljoa enää juhlita, kun kukaan ei jaksa ees suklaamunia syödä. Täällä Maltalla meno on kuitenkin varsin mittavaa, myös kirkollisia tapahtumia on paljon.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.