Ħal Tarxien Temppelit

Hal Tarxien Temppelit

Hal Tarxien Temppelit.

Hal Tarxien Temppelit kuuluvat Maltan UNESCOn maailmanperintökohteisiin. 

Nykytiedon mukaan rakennelma on megaliitisista temppelistä nuorin, eli sen rakentaminen alkoi noin 4500 BC ja paikka on ollut temppelikäytössä 2000 BC asti. Varhaisella pronssikaudella (2000 BC jälkeen) saarille saapuneet uudet asukkaat käyttivät joitakin temppeleiden alueita polttohautausmaana. Sen takia temppeleiden alueilta oli kaivettu runsaasti myös pronssikautisia esineitä.

Toisin kuin aikaisempina vuosituhansina, Tarxien temppeleitä oli koristettu runsain mitoin.

Täältä kotoisin on myös jättimäisen naispatsaan alaosa, joka on sittemmin siirretty Maltan Arkeologiseen museoon

Vaikka kaikki koristeelliset seinien osat, ruukut ja patsaat ovat taidokkaasti valmistettuja jäljitelmiä, vain päärakennelma on aito, paikan päällä pääsee hyvin tunnelmiin. Kaikki arvokkaimmat artefaktit ovat esillä Vallettassa, jossa on mahdollista ylläpitää hauraalle kiville optimaalista lämpötilaa ja kosteusprosenttia. 

Täällä ulkosalla on siis käsin tehtyjä jäljitelmiä alkuperäisistä esineistä ja ne ovat sijoitettu samoihin paikkoihin, missä ne alunperin löydettiinkin.   

Tarxien erottuu muista temppeleistä siten, että sieltä on löydetty paljon seinäkoristeita ja taidetta patsaiden lisäksi. Se on arkkitehtuurisesti edistyneempi rakennelma, josta kielivät myös jäljet kaarevasta katosta kuusikulmaisesta keskusrakenteesta sekä monimutkaiset kulkuyhteydet kammiosta toiseen.

Tulisijat ovat todisteena tulen käytöstä. 

Yhdestä temppelin kammiosta oli kaivettu esille paljon eläinten luita. Näin tutkijat ovat saaneet tietää, että ainakin vuohia, härkiä, sikoja ja pässejä oli kesytetty ja käytetty karjana jo silloin.

Tarxien ei tietysti pärjää näyttävyydessään vaikkapa Hagar Qim kompleksin temppeleille eikä Hal Saflieni Hypogeumille. Toisaalta se on helposti lähestyttävissä oleva kohde aika lähellä Vallettaa, ja sinne pääsee monella bussilla. Erityisesti jos aikaa on rajoitetusti eikä ole ajanvarausta Hypogeumille. 

Alue on muutenkin hyvin eläväinen. Se on väljempi kuin Valletta, ja siellä on tarjolla myös näyttäviä kirkkoja, vanhoja rakennuksia, kivoja kahviloita ja iso ostari pienempien kauppojen lisäksi.

Hal Tarxien Temppelit

Hal Tarxien Temppelit.

PS. Päivä oli enimmäkseen pilvinen, joten kuvista tuli aika haaleita 🙂. Jokusen auringonsateen olen silti saanut taltioitua kameralle.

Referenssit:

23 vastausta artikkeliin “Ħal Tarxien Temppelit

 1. Yhdessä dokkarissa, jota tässä taannoin katsoin kerrottiin tästä paikasta. Haluaisin tämän joskus nähdä.

  1. Siitä dokkarista olen kuullut jo toistamiseen. On pako kaivaa se esille ja katsoa. Tulin hirveän uteliaaksi, voiko nuo väittämät olla totta.

 2. Maltallahan on ihan huikean mielenkiintoinen historia. Hassua, en tiennyt ennen näistä Maltan temppeleistä mitään, mutta just eilen katsoin Netflixistä Ancient Apocalypse -dokkarisarjaa, missä niitä esiteltiin. Pelkkää spekulaatiotahan se on, mutta sen mukaan on mahdollista, että ainakin jotkut niistä temppeleistä olisivat paljon vanhempia kuin mitä virallisen tiedon mukaan.

  1. Mulla heräsi uteliaisuus sitä kohti. Nämä Maltan temppelit ovat periaatteessa suuri arvoitus, koska kaikki oletukset ovat tehty ihan pienen pienten tiedon murujen perusteella. Kukaan ei oikeasti tiedä, mitä ne ovat todellisuudessa, kuinka vanhoja ja mitä varten ne on rakennettu.

 3. Aika paljon Maltalla vaikuttaa olevan tällaisia arkeologisia löydöksiä? 🙂 Ite en välttämättä ymmärtäisi näiden päälle ja toteaisin niiden olevan “kivikasoja” 😀 mutta onhan niillä oikeasti pitkä historia takana.

  1. On. Onhan tämän maan historian mittaa päälle 8000 vuotta. Minua vähän harmittaa, että ne kaikista mielenkiintoisimmat löydät ovat sijoitettu erikseen, joten paikalle on oikeasti jätetty vain kiviskasoja. Temppeleiden alueilta on tosin kaivettu esille paljon erilaisia koriste-esineitä, koruja, kodintarvikkeita yms. Niitä on mielenkiintoisempaa katsoa, koska se on osaa esihistoriallista arkea. Ja toisten arki on aina mielenkiintoinen 😁

 4. Olipa mukava päästä näkemään tämäkin paikka Maltalla. Malta muutenkin kiinnostaa kovasti. En ole siellä vielä käynyt, mutta mielelläni kävisin.

 5. Upeaa historiaa. Täytyy siltikin olla rehellinen itselleen. Ei tämäntyyppiset kohteet kiinnosta itseä riittävän paljon

  1. Ei varmaan tarvitsekaan olla kiinnostunut ihan kaikesta tässä maailmassa. Itse en ole lainkaan kiinnostunut ruoista tai viineistä. Onneksi täällä Maltalla paljon erilaisia kohteita. Jokaiselle jotakin.

  1. Hyvin monipuolinen ja kompakti matkakohde Malta on. Erityisesti jos tykkäät historiasta. Suosittelen!

  1. Tarxien Temppelit on yllättävän suosittu kohde, vaikka se on suhteellisen pieni ja vaatimattoman näköinen vaikkapa Hagar Qim:in rinnalla. Se on vaan niin lähellä keskustaa, että sinne eksyy paljon ihmisiä. Livenä se on paljon vaikuttavampi, mitä kuvat antavat ymmärtää, vaikka mielikuvitusta on pelissä myös. Edes yksi temppeleistä on kyllä must see, muuten historiakierros ei tulisi täyteen.

  1. Paikan päällä en sellaista havainnekuvaa huomannut. Info on hyvin pikkuinen ja itse kohde aika pieni. Arkeologisessa museossa oli kaikista kuudesta temppelistä havainnekuvia. Niin suurin osa löydöistä on esillä siellä Vallettassa. Se on ymmärrettävää tietysti, mutta tekee varsinaisista kohteista vähän tylsimpiä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.