Lukulistani 2023: Matkablogit

Lukulistani 2023: Matkablogit (VOL. 5)

Tällä kerralla listassa on vain matkablogeja, joita seuraan syystä tai toisesta. 

Matkablogeja muuten harvoin seurataan: ne eivät ole lifestyleä, jossa pääsee ihailemaan toisten seesteistä arkea, kosmetiikkaa tai muotia, joista pääsee ammentamaan inspiraatiota päivän pukeutumiseen eikä ruokablogeja, joista pääsee hakemaan ideoita kokkaamiseen, kun pää lyö tyhjää. 

Matkablogeja kaivataan yleensä vain silloin, kun matkajalka alkaa väpättää.

Mitä tietoa matkablogeista haetaan?

pinni Yleensä niistä haetaan käytännön tietoa valitusta matkakohteesta, vinkkejä liikkumiseen ja nähtävyyksiin, majoituksiin ja ruokapaikkoihin. Blogeissa on usein paljon syventävää tietoa kohteista, koska tilaa ei rajoita muu kuin bloggaajan mielikuvitus.

pinni Harvemmin matkablogeista etsitään inspiraatiota tuleviin matkoihin, silloin kun määränpää ei olekaan vielä tiedossa. Mutta sellaistakin tapahtuu. 

pinni Matkablogeista joskus etsitään myös vertaistukea ja vaihtoehtoista infoa kohteista matkatoimistojen mainostekstien vastapainoksi. 

Miksi matkablogeja kannattaa seurata? Noh, OK, jos ei nyt seurata päivittäin, mutta avata aina silloin tällöin. 

Julkaisutahti on harvoissa matkablogeissa kovin tiheä (vaikka sellaisiakin blogeja on olemassa), koska harva matkailee ja kirjoittaa työkseen. Suurin osa matkabloggaajista on harrastajia, eikä matkailu ole niitä kaikista edullisempia harrastuksia. Ei edes kotimaassa.

Joten matkojen välissä matkabloggaajat postaavat erilaisia arvontoja ja haasteita. Viimeaikaisempia arvontoja liittyi tämän vuoden matkamessuihin, mutta jaossa on välillä matkatoimistojen ja alan toimijoiden lahjakortteja sekä kutsuja erilaisiin tapahtumiin. 

Mitä haasteisiin tulee, niin itsekin olen julkaissut viime aikoina useita matkailuun liittyviä haastepostauksia, kuten Matka-aakkosia ja 3 x blogihaaste matkabloggaajille

Oma listani

Mitkä ovat juuri minulle tärkeitä kriteereitä, miksi luen tiettyä matkablogia? Ne on varmaankin rinnastettavissa muihinkin lukemisiin: tärkeintä on se, että pystyn samaistumaan blogissa seikkailevaan hahmoon, tavalla tai toisella.

Nyt varsinaiseen listaan. Järjestys on satunnainen.

Tongariro_Tanja

1. Please be seated for Takeoff 

Tässä blogissa nautitaan matkoista ja ruoista hitaasti ja luvan kanssa. Tanjan ja Ismon seurassa pääsee paikkoihin, joita ei edes tiennyt olevan olemassa. Tarinaan uppoaa niin, että tuntee vuoriston tuulet iholla ja kuulee jalkojen alla narskuvia kiviä.

Edessa waterfalls Elämää nomadina

2. Elämää nomadina 

Anne ja Toni on tällä hetkellä ainoa pesunkestävä suomalainen diginomadi-pariskunta. Tätä blogia lukiessa usko maailman hyvyyteen ja kauneuteen palaa. Upeiden kuvien ja matkakertomusten lisäksi blogissa on paljon hyödyllistä tietoa matkailusta diginomadina.

Reissu-Jani Dumaluan beach, Panglaon saarella, Bohol

3. Reissu-Janin matkat 

Tässä blogissa tykkään laajan matkailukartan lisäksi perusteellisuudesta ja rehellisyydestä. Joskus on hyvä puhua asioista niiden oikealla nimellä. 

Aila ja Juha

4. Aila ja Juha 

Ymmärtääkseni Aila ja Juha ovat viettämässä eläkepäiviään matkustellen. Vauhtia ei tältä pariskunnalla puutu, vaikka osa matkoista tehdään pyöräillen. Myös tekstit ovat varsin taitavia, näin hienojen kuvien lisäksi.

Paris-Tour-Eiffel-cafe-Elamaa-ja-Matkoja-blogi-www.elamaajamatkoja.fi_

5. Elämää ja Matkoja 

Tämä on hyvin erilainen matkablogi. Se erottuu massasta kuin luksusmatka reppureissujen seasta.  

Riisitunturi Mailman äärellä

6. Maailman äärellä 

Heidi osaa matkustaa, kirjoittaa ja kuvata niin, että matkakuume nousee välittömästi vaarallisiin lukemiin. Miten voi yhdistää luontoa, retkeilyä ja luksusta näin taitavasti?

patong_beach_varjoliito Kohteena maailma

7. Kohteena maailma

Tämä on kuulemma yksi Suomen luetuimmista matkablogeista, mikä ei sinänsä ole ihme. Sen lisäksi, että blogi kattaa suuren osan maailmankarttaa, se on yksi harvoista matkablogeista, joita kirjoitetaan myös lapsiperheen näkökulmasta. 

Borneonnorsu-Kinabatangan-Malesia-23-1080x675

8. Matkalla Missä Milloinkin   

Tässä taitaa olla kaikkea, mihin omat rahkeet ei riitä. En ole käynyt Borneolla katsomassa norsuja, en uskalla mennä avantoon ja talvinen Kolin luonnonpuisto taitaisi olla minulle liian rankka haaste. Itse tyydyn Tallinnan Eläintarhan norsuihin, käyn Kolilla ruskan aikana ja kylmähoitoa saan Playa del Raisio -beachilla kesäisin. Mutta on kivaa katsoa, mihin muut pystyvät. 

Stonehenge Matkalle lähelle tai kauas

9. Matkalla lähelle tai kauas 

Sympaattinen ja monipuolinen blogi. Jos minua viehättää siinä jokin erityisesti, niin se on elämänasenne. Elämä on matkaa 🌍.

ali-ollin-alpakkatila - ajatusmatkalla

10. Ajatusmatkalla 

Jostain syystä tämä blogi ei ole kovin tuttu näky matkabloggaajien foorumeilla ja ryhmissä tai sitten sen isäntä ei vain halua hyppiä silmille. Blogi on kuitenkin ollut olemassa vuodesta 2016 ja on ehdottomasti yksi parhaista lajissaan. Antin matkoissa on aina ajatusta mukana. Se on myös perhematkablogi nykyään.  

hoga-kusten-korkea-rannikko- Elinan matkalaukussa

11. Elinan matkalaukussa

Tämän blogin muodonmuutosta oli hieno seurata. Aika harva matkablogi on pitänyt pintansa kirjoittajan elämänmuutoksessa. Elina on kuitenkin säilyttänyt sekä oman blogin punaisen langan (siitä ei tullut vauvablogi) että tuonut hienosti lapsiperheen haasteita sinne (juuri sopivasti). Sanoisin, että tällä hetkellä matkablogina se on varsin onnistunut kokonaisuus.

antiparos Kati

12. Täydellisen Kreikan saaren metsästys

Minä olen Kreikkaan jonkin verran pihkassa 🤭. Olen hyvin kiinnostunut Kreikan historiasta, mytologista, mutta myös maan upeista luonnonkohteista. Tämän blogin kautta pääsen ihailemaan paikkoja, joissa itsekin meinaan joskus käydä. Tosin, pääsenkö juuri sinne tai jonnekin muualle paikkaan Kreikassa, on eri asia. 

Lukulistani 2023: Matkablogit.

Lukulistani 2023 Matkablogit

Oletteko seuraamassa mitään matkablogia? Miksi juuri sitä?

Lukulistani 2023 Matkablogit

Kaikki kuvat ovat mainittujen bloggaajien omat.

Muu kuvitus:

Kuvitus: Happy Color ®

Lukulistani 2023: Matkablogit.

Referenssit:

16 vastausta artikkeliin “Lukulistani 2023: Matkablogit

 1. Kiitos Nadine kauniista sanoistasi niin meistä kuin muistakin, ja muutenkin oivallisesta listauksesta – jos ei tämän listan blogeja lukemalla matkakuume kasva niin ei sitten varmaan millään! Yksi itselleni uusikin löytyi, pitääkin käydä heti tutustumassa.

  1. Saan itseni matkakuumeiseksi aika helposti lukemalla. Ja vielä nuo kuvat! Itselleni visuaalisuus on tosi tärkeä blogein ominaisuus.

 2. Kiitos, oli ihanaa saada myönteistä palautetta tällaisena täysin harrastelijapohjalta lähtevänä kirjoittajana ja kuvaajana. Jaamme omaa matkailuamme erityisesti sillä silmällä, että toivoisimme muidenkin löytävän iloa tällaisesta “Ei kiirettä mihinkään” -matkailusta, jossa pysähdellään ja viivytään milloin missäkin. Kiitos sinulle!

  1. Harrastelija-blogeja on usein mukavampaa lukea, kuin maksettua sisältöä. Silloin lukukokemus on aidoimmillaan.
   Itsekin tykkään kiireettömästä matkaamisesta. Joskus haroin pääsen kokemaan sellaistakin.

 3. Kiitos maininnasta ja ihanasta kuvauksesta, Nadine!
  Hyvän listan olit koonnut muutenkin, tuttuja blogeja kaikki näistä itsellenikin!

  1. Elossa olevia matkablogeja on Suomessa kourallinen. Eihän se mikään kovin helppo ja halpa huvi ole 😁

 4. En ole matkailublogeja lukenut kuin satunnaisesti, mutta nyt aloin miettimään löytyisikö blogia Suomen matkailuun ja/tai maata pitkin matkustamiseen? Meillä harrastetaan näitä ja suunnitellaan jo pidempiä matkoja ulkomaille.

  1. Tiedossani ei ole täysin kotimaan matkailuun keskittyneitä blogeja, mutta esimerkiksi mainitsemani Elinan matkalaukussa ja Matkalla missä milloinkin blogeissa panostetaan kotimaahan tosi paljon. Myös Evasion – Aina matkalla blogissa on paljon kotimaan ja geokätköilyyn liittyviä juttuja.

   Maata pitkin matkustamista blogeissa on tosi paljon, ja suurin osa on road trippejä. On olemassa myös Maata pitkin FB ryhmä.
   Kaikista vaikuttavin matka pitkin Siperian maata on kuvailtu Tanjan Please be seated for takeoff -blogissa.

   1. Kiitos, mun pitää vilkaista ainakin nuo blogit!
    Kuulun ainakin Maata pitkin matkustajiin, mutta niissö yleensä on vain keskustelua yhden pienen asian äärellä. Puuttuu se kaikki muu pureksittava siitä ympäriltä. Jos noissa blogeissa saisi vähän muutakin, kuin pelkkiä juna-aikatauluja 🙂

    1. Maata pitkin matkustamisessa on edelleen se ongelma, että se on huomattavasti kalliimpaa kuin lentäminen. Myös junalla matkustaminen on erittäin hankalaa, jos matkustajia on enemmän kuin yksi tai kaksi aikuista. Tarvitaan jokin ratkaisevan käänteen, että julkisliikenne houkuttelisi suuria massoja matkailun kulkuvälineenä.

 5. Moi! Voi miten kiva postaus! Klikkasin monen blogin kohdalla ja ilostuin – ehkäpä jään seuraamaan. 🙂

  MInna

 6. Tässä olikin varsin kattavasti listattuna eri blogeja. Uskon myös, että suurin osa varmaan löytää matka-aiheisiin blogeihin juurikin silloin, kun jokin matka alkaa olemaan ajankohtainen. Selkeästi tämä tulee siin myös siitä, että iso osa lukijoilta tulevista yhteydenotoista koskee jotain tulevaa matkaa.

  1. Sen itsekin olen huomannut, että lukijat ovat varsin aktiivisesti yhteydessä silloin, kun blogi käsittelee heidän tulevaa matkakohdetta. Sitten seuraaminen saattaa loppua kuin seinään. Mutta eihän se tarkoita, ettei samaa lukija löydä blogiin uudestaan, jos kokemus sen lukemisesta on ollut hyvää ja sieltä löydettyä tietoa pietään hyödyllisenä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.