Matka-aakkoset: U-Ö

Matka-aakkoset U-Ö

Matka-aakkoset U-Ö.


Matka-aakkoset: U-Ö


Kyllä, olen aavistanut, että matka-aakkosten kolmas osa tulee olemaan se kaikista vaikein. Ei se, että paikat loppuvat maailmasta, mutta vastaan on tulossa sellaisia kirjaimia, joita kovin monessa kielessä ei ole edes olemassa. 

Yritän kuitenkin 😀. 

Aikaisempia aakkosten osia löytyy tästä:

U

Heti ensimmäisenä vaikeana kirjaimina on U. Mitähän tulee mieleen? Uralsk, Ufa, Ulan-Ude, Utrecht – en ole käynyt missään niistä, vaikka osaan jopa sijoittaa ne kartalle (Uralsk oli yllätys: se on Kazakstanissa eikä Venäjällä). 

Upper Barrakka Gardens 

Puisto on yleensä ensimmäinen (joskus myös ainoa) viheralue, johon turistit eksyvät Maltalla. Sen takia monille Valletta näyttäytyy kivisenä viidakkona, jonka harvat kasvit ovat kaikki ruukuissa. 

Upper Barrakka Gardens

Uni (Kokand University)

Siellä olen saanut ainutlaatuisen mahdollisuuden työskennellä rinnakkain ihmisten kanssa, jotka tulevat muokkaamaan Uzbekistanin tulevaisuutta.

Matka-aakkoset U-Ö - Kokand Uni

V

Varsova

Varsova on Puolan ainoa kaupunki, joka ei tehnyt minuun mitään vaikutusta. Eikä se edes ollut kiinni vuodenajasta: olimme siellä toukokuussa, jolloin sen olisi pitänyt olla parhaimmillaan. Suuri, kolkko ja muistutti liikaa Moskovaa. Muissa Puolan kaupungeissa sekä maaseudulla mikään ei muistuta enää siitä, että maa on joskus kuulunut kommunisti-blokkiin. 

Matka-aakkoset U-Ö - Varsova

Valletta

Mekin teimme sen virheen ensimmäisellä Malta-visiitillä, että kävimme katsomassa vain Vallettan turistisimpia paikkoja. Go with the flow -periaatteella. Upper Baraka Gardens -puistoon löysimme sentään silloinkin.

Matka-aakkoset U-Ö - Valletta

Ventimiglia 

Ventimiglia on pieni kaupunki Ranskan ja Italian rajalla. Juuri se, missä kaikki Mentonissa majoittuneet turistit kävivät kääntymässä vielä 2000-luvun alussa. Se  vain on niin hauskaa, että rajan voi ylittää myös näinkin kävellen. Silloin sellaista huvia ei ollut tarjolla näin laajasti, mitä nyt on.

Matka-aakkoset U-Ö - Ventimiglia

Huomasin, että Ventimiglia on muuttunut paljon viime näkemästä. Siellä, missä silloin joskus oli mutainen ranta, on nyt hieno bulevardi. Sekä uusi että vanha osa kaupungista on siivottu ja kunnostettu. Eikä ole enää puutetta turisteista, kuten silloin 2000-luvun alussa. 

Victoria

Tämä Victoria on Gozon pääkaupunki. Vaikka se on varsin kompakti, siellä on kaikkea: vanhakaupunki hienoine kirkkoineen, ostoskeskuksia, ravintoloita, museoita ja tietysti Cittadella. 

Cittadella, Gozo

Vilamoura

Vilamoura on… Vilamoura. Suhteellisen köyhän seudun ympäröimänä Vilamouran ökykaupunki on kun oma kääpiövaltio. Sellainen Algarven Monaco. Portugali, Lissabonia ja Vilamouraa lukuun ottamatta, ei ole missään tapauksessa rikas maa. Palkat siellä ovat pieniä (vuoden 2022 tilastot kertovat, että keskipalkka on 878 €), ruoka on edullista, mutta asumiskustannukset – suuria. 

Joten ökytaloja, veneitä ja autoja täynnä oleva Vilamoura erottuu joukosta silmiinpistävästi. 

Ylimääräisiä euroja osataan korjata rikkaalta väeltä myös taidokkaasti pois. Vilamouran rantabulevardilla kampaajalla käynti (väri ja leikkaus) kustantaa 140€, ja sama toimenpide muutama kilometri sivuun maksaa 35€ (huomattavasti paremmalla laadulla myös).

Matka-aakkoset U-Ö - Vilamoura

W

Wien

Wienissä en ole käynyt kunnolla. Katsottiin sen pilvenpiirtäjiä auton ikkunasta muutamaan otteeseen, mutta aina oli kiire eteenpäin.  

Matka-aakkoset U-Ö - Wien

Wan Chai

Wan Chai ja Central ovat Hongkongin uusimpia seutuja – pankkien ja isojen, maailmanlaajuisten yritysten pääkonttoreita pilvenpiirtäjissä, uudenkarheita ajoteitä ja siistejä jalkakäytäviä.

Matka-aakkoset U-Ö - Wan Chai

X

Xarolla

Xarolla on vanha mylly Zurrieqissa, joka on menettänyt siipensä myrskyssä. Toivottavasti se saadaan kuntoon vielä joskus.

Matka-aakkoset U-Ö - Xarolla

Y

Yyteri 

Yyterissä olemme käyneet niin pitkän aikaa sitten, ettei tässä koneessa löytynyt ensimmäistäkään kuvaa omasta takaa. Mutta paikka on niin kuuluisa, että kuvia siitä löytyy myös kuvapankista. 

Z

Zakopane

Zakopane on itsessään hyvin tavallinen kaupunki, mutta se toimii majoituspaikkana Tatravuoriston vaelluksille.  

Täysin mitätön paikka se ei kuitenkaan ole. Kaupungista löytyy hyvää ruokaa, vesipuisto, hieno kirkko ja hauska tori.

Matka-aakkoset U-Ö - Zakopane

Helpoin vuori on Gubalowka, johon menee köysirata hyvin läheltä kaupungin keskustaa. 

Zakopane - Gubalowka

Zurrieq 

Zurrieq on tavanomainen Maltan suurkaupunki, joka on myös tämän hetken kotikaupunkimme. Täällä asuu enemmän ihmisiä, kun Vallettassa.

Täällä on muutama kirkko, vanhakaupunki, lähiöitä, kauppoja ja palveluita sekä oma Lidl, ja se kaikki kävelymatkan päässä. 

Suurkaupungiksi Zurrieqin tekee sekä asukasmäärä (11 000) että sen koko. Kaupungin päästä päähän kävelee tunti ja vartti. Se on täällä paljon. 

Zurrieq

(Ž)

Minä en tiedä, onko Ž virallinen kirjain suomalaisissa aakkosissa, kun kerran se aina esitetään suluissa. Aakkosiin se tuskin kuuluu, mutta pidetään lisävarusteena.

Žytomyr

Minä olen käynyt monessa kaupungissa, joiden nimet alkavat Ž-llä, koska ukrainan ja puolan kielissä se on hyvin suosittu kirjain. Suurin niistä on Žytomyr, jonka läpi ajettiin matkalla Krimille vuonna 2003. 

Zytomyr

En tosin tiedä, onko kaupungista mitään jäljellä enää. Nyt paikan kuvat näyttävät suunnilleen tältä. 

Zytomyr

Å

Å on jälleen kerran hyvin paikallisessa käytössä oleva kirjain. Se on ominainen vain muutamalle Pohjoismaiselle kielelle, kuten ruotsille, norjalle, saamelle, baijerille ja tanskalle, ja sen lisäksi se esiintyy austronesiassa. 

Mitä kartasta löytyy? Åbo (minulle kyllä Turku), Åland, Århus, Åre, Ålborg … Vaikka olen käynyt suurimmassa osassa näistä maista, Å-kaupunkiin ei osuttu kertaakaan.

Kuva on Ruissalosta 🙂 Lähemmäs Å:tä ei pääse.

Matka-aakkoset U-Ö - Ruissalo

Alkuperäistietojen mukaan Aurajoessa puksuttava föri kulkee Turun ja Åbon väliä. Ja siinä heti förin vieressä on maankuulu funikulaari, joka ei tietysti tälläkään hetkellä toimi.

Ä

Ä on olemassa useissa kielissä, mutta kaikista eniten mieleen tulee silti Suomen kaupunkeja, Ähtäri ja Äänekoski ensimmäisinä. Kummassakin olen käynyt, mutta kummastakaan ei ole enää kuvia. Siitä on yli 20 vuotta, joten nekin harvat otokset, jotka oli otettu, ovat kadonneet ajan uumeniin. 

Ähtäri
Ähtärin kaupunki (Kuva: Mapio.net)
Äänekoski
Äänekoski (Kuva: Äänekosken kaupunki)

Kuvat ovat kuvapankista ja kuntien sivuilta.

Ö

Öi-öi. Nyt olen pulassa. Löytyykö koko maailmasta yksikään paikka, jonka nimi alkaa Ö:llä? 

Ainakin Ahvenanmaalta löytyy Ödkarby. Ödkarby postiosoitteeksi kirjoittaa 369 asukasta. Erityistä on se, että siellä on myös Ödkarbyn koulu. En itse ole käynyt paikan päällä. 

Hjortö Stugor & Stockhus Ödkarby
Hjortö Stugor & Stockhus, Ödkarby.

Toki Ö:llä alkavia paikannimiä on myös Saksassa ja Itävallassa, kuten esimerkiksi Ötztal

Oman kartan mukaan emme kuitenkaan koskaan edes ajettu Ö:n läpi. 

Matka-aakkoset U-Ö.

Refrerenssit:

14 vastausta artikkeliin “Matka-aakkoset: U-Ö

 1. Tämä on ollut kiintoisa sarja seurata. Taas monta uutta paikkaa, vaikka myös paljon tuttuja. Kuvia ei vaan ole tullut otetuksi niistäkään 😀

  1. Itsellekin on joskus käynyt niin, että olin paikasta niin lumoutunut, että unohdin kuvata sitä.

 2. Matka-aakkosten listauksessa on sekin hyvä puoli, että tulee vähän muisteltua missä on käynyt. Vähän ne meinaa välillä unohtua, mutta tälleen kiva muistella kaikkea seikkailuja eri paikoissa. Yhdessäkään näistä paikoista ei olekaan tullut käytyä. Paitsi Åbossa.

  1. Tavallaan jokaiselle kirjaimelle löytyisi paikka maailmalta, mutta se, että itse olisi käynyt paikan päällä – se oli siinä suurempi haaste. Sain itseni naurusta kipeäksi, kun olin etsimässä niitä nimiä kaikkien peräkylien seasta. Suomessa paikkojen nimissä ei härskiydessä säästetty.

 3. Mielenkiintoisia paikan nimiä. Suomessa on paljon sellaisiakin paikkoja, joiden nimeä ei välttämättä kehtaa joka paikkaan edes julkaista.

 4. Joo, nuo ovat varmasti niitä vaikeimpia kirjaimia. Varsin hyvin kuitenkin näillekin kirjaimille löytyi kohteita. Harmi kuulla, että Varsova ei tehnyt vaikutusta. Krakovan lisäksi saattaa olla, että tulee mentyä sinnekin nyt kevättalella. Vaikka Pori puuttuikin P:n kohdalta, oli Yyteri kuitenkin listalla! Ja Zakopanea odotan Krakovan matkan yhteydessä todella paljon, mitkähän siellä ovat parhaat patikointikohteet? Karmeita nuo Žytomyrin kuvat.

  1. Pori puuttuu, kun p-paikkoja oli liikaa. Joutui valkkaamaan 😁. Yyteri on yksi Suomen tunnetuimpia maisemia, Kolin lisäksi.

   Minun on vaikeaa ennustaa, millaiseksi Varsova näyttäytyy teille (meidän omasta käynnistä on jo liki 20 vuotta), mutta veikkaan, että Krakova silti tulee olemaan se parempi kohde. Se on muuten Puolan vanha pääkaupunki.

   Zakopane voi yllättää, koska se kehittyy hyvin nopeasti.

   Se, mikä on patikkareiteistä paras, on tosi vaikeaa sanoa. Ne ovat kaikki upeita. Gubalowka ei tule tarjoamaan teille mitään muita eväitä kun jätskiä kaupunkikierroksella. Me itse tykkäsimme paljon Giewont:in sekä Kasparowy Werch:in reitistä. Rysy on oma suosikkini Morskie Oko:n takia. Huom! Me kävimme vain helppokulkuisia ja turvallisia reittejä, joita pääsi kulkemaan alusta loppuun yhden päivän aikana, koska meillä oli lapsi mukana. Pisin päivä oli 14h. Rysyyn viime reissulla emme päästy, koska se oli vielä lumessa (kesäkuun alku se oli).

   Yksi hyvä paikka vertailla reittejä on alltrails.com. Puolan reitit ovat kaikki akia hyvin merkitty, niillä on vaikeus- ja turvallisuusluokitukset sekä niistä on paljon tietoa netissä ja paikan päällä. Ihmisiä patikoi paljon, mutta hyvin sillä mahtuu kulkemaan silti. Ainostaan toivon, ettette mene sinne juuri elokuussa. Silloin jengiä on niin paljon, ettei pysty hengittämäänkään vapaasti.

   Ai niin, ruokapaikoista suosittelen ainakin näitä:
   1. Morskie Oko Mountain Hut karczma, se on perinteinen taukopaikkamme Morske Oko reitillä, erityisesti heidän omenapiirikka on kuuluisa. Ruoka on perinteistä puolalaista.
   2. Gospoda Podkowa (Nowotarska 7, Zakopane): sekä ruoka että itse miljöö ovat erinomaisia.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.