Matka-aakkoset: K-T

Matka-aakkoset K-T

Matka-aakkoset K-T.


Matka-aakkoset: K-T


Nyt on vuorossa toinen osa eli kirjaimet K-T. Ensimmäinen osa löytyy täältä: Matka-aakkoset: A – J

K

Krakova

Krakova on kaupunki, jolle moni on menettänyt sydämensä. Se on nähnyt paljon iloja ja suruja historiansa aikana. 

Matka-aakkoset K-T -Krakov

Krakova on myös ensimmäisiä Puolan kaupunkeja, joissa olen käynyt. 

Keila-Joa

Keila-Joan olen jo maininnut edellisessä postauksessa Jägala-Joen yhteydessä. Keila-Joa on lähempänä kaupunkiasutusta, joten se on myös suositumpi turistipaikka. Se on siistitty, siellä on pari ravintolaa ja kauppa, nurmikot ajettu ja silta on rakennettu. Se on turvallisempi lapsiperheille, ja sekin lisää kävijämäärää. 

Kuitenkin, niin kuin Virossa yleensä, kovin suuresta tungoksesta ei koskaan ole kyse. (Heinäkuinen Vanalinn on asia erikseen 😀).

Matka-aakkoset K-T - Keila Joa

Kokand

Kokandissa olen viettänyt kokonaiset 8 kk elämästäni. On siellä hienoja paikkojakin, mutta kaupungin paras anti on sen ihmiset.

Matka-aakkoset K-T - Kokand

L

Lampedziai

Lampedziai on alue Kaunasessa, Liettuassa. Järven ranta on varsin suosittu ulkoilualue erilaisine polkuineen ja seikkailupuistoineen. Suurin osa majoituksista siellä on perinteisissä omakotitaloissa, vaikka sisältäpäin ne on viimeisen päälle varustettuja aparthotelleja. Järvi on kesäisin kuvankaunis. 

En tiedä, onko se kätevä paikka, jos haluaa käydä katsomassa erityisesti Kaunasta ja sen keskustaa, mutta meille se on nappivalinta jokaisella roadtripillä Euroopassa. 

Matka-aakkoset K-T - Lampedziai

Lahti

Lahdessa tuli käytyä paljon sukuloimassa. Mielestäni se on Suomen kaupungeista yksi kauneimpia.

Matka-aakkoset K-T - Lahti

Linnanmäki

Lintsi on klassikko. Kukaan suomalainen, Hangosta Inariin, ei ole välttynyt siellä käymisestä. Kait…

Matka-aakkoset K-T - Linnanmäki

Lontoo

Lontoo on Euroopan mahtipontisimpia kaupunkeja. Joka kerta, kun ole käynyt siellä, se oli harmaahko ja kolea, vaikka en ole kastunut siellä kunnolla kertaakaan. Haluaisin nähdä Lontoon kesällä, silloin kun se on vihreä ja aurinkoinen.

Matka-aakkoset - Lontoo

Luzern

Luzern oli juuri sellainen kuin Sveitsin kuuluukin olla: kelloja joka näyteikkunassa, toinen toistaan upeampia maisemia ja kullan kallis pizza. 

Matka-aakkoset K-T - Luzern

M

Monaco

Monaco on yksi ikonisimpia paikkoja Euroopassa. Pikkuruinen valtio on myös hyvin kuuluisa maailmassa. Jos jokin pääsi yllättämään minut, niin Monacon oma betonitehdas sekä Lancaster-brändin valmistus. 

Vaikka kaupunkivaltio on täyteen rakennettu, siellä ei tule sellaista oloa, että talot kaatuu päälle, niin kuin Shanghaissa tai Hong Kongissa. Se on myös kiiltävän puhdas sekä vehreä. 

Matka-aakkoset K-T - Monaco

Margilan

Margilan on yksi Uzbekistanin silkkitien kaupunkeja. Se on niin vanha, ettei kukaan edes tiedä, kuinka kauan se on ollut olemassa. Uzbekkien historioitsijat olivat turhan laiskoja laittamaan omien kaupunkien perustamisvuodet ylös. 

Marsaskala & Marsaxlokk

Nämä kaksi kulkevat aina yhdessä turistien silmissä, vaikka maltalaisittain ne eivät ole edes vierekkäin. Niiden välillä on 3 km kiemuraista tietä. 

Matka-aakkoset K-T - Marsaxlokk
Marsaxlokk
Matka-aakkoset K-T - Marsaskala
Marsaskala

N

Narva

Narva oli minulle yllättävä paikka. Olen odottanut post-neuvostoliittolaista rajähtäneisyyttä, mutta kaupunki olikin jo palautettu vanhan Hansan helmeksi. Kuin olisi jossain Keski-Euroopassa. 

Toki, paikoitellen korjattavaa löytyy edelleen, mutta veikkaan, että muutaman vuoden päästä Narva palaa entiseen loistoonsa. Onhan se niin, että NL:n aika oli sen historiassa vain lyhyt, vaikkakin epäonninen ja rankka episodi.  

Nizza

Nizza oli ensimmäinen paikka, jossa kävimme Ranskan Rivieralla. Suosittuna turistipaikkana ja suurkaupunkina, se jätti hieman ristiriitaisen vaikutelman. En ole kovin iso suurkaupunkien ystävä.

Toisaalta se oli hyvä alku alueeseen tutustumiselle. Nizzan ympärillä olevat kaupungit ovat huomattavasti enemmän omaan makuuni. Niissä on enemmän omaperäisyyttä, vihreyttä ja luonnetta. 

Nadur

Nadur on hieman suurempi kaupunki, mitä meidän Gozon kotikaupunki Qala oli. Suurempi kirkko, muutama pieni museo, pari uimarantaa, mutta parasta oli maaseudun ulkoilureitit, jotka toki kulkevat osittain kaupungin kaduillakin. 

Siellä missä Qalassa oli yksi luonnonvarainen ulkoilualue, Nadurissa polkuja oli jo neljä, eli oli, mistä valita. Kummassakin oli kyllä upeita maisemareittejä.

Gozon patikointireittejä - In Via - Nadur Walks

Navoiy

Navoiy, joka on saanut nimensä kuuluisan uzbekkilaisen runoilijan mukaan, pelotti minua näin ensisilmäyksellä. Erityisesti hiekkamyrsky.  

Mystinen Uzbekistan - Navoiy

O

Olhos de Agua

Hassua, mutta jotkut kirjaimet eivät ole kovin suosittuja paikkojen nimissä. O-lta alkavia paikkojen nimiä toki maailmalta löytyy, mutta hyvin vähäisessä määrin. Ja vielä vähemmän sellaisia, joista minulla olisi ollut kuvia. 

Olhos de Agua, eli Veden Silmät, on asuinalueen nimi, joka oli meille kotiseutuna Portugalissa. Ranta on siinä kohassa tosi hieno, erityisesti laskuveden aikana. Sieltä pääsi bongaamaan erilaisia mereneläviä, sellaisia, jotka vetäytyivät takaisin veteen nopeasti.

Matka-aakkoset K-T - Olhos de Agua

Olhos de Aguasta alkoi monen kilometrin pitkä hiekkarantarykelmä aina Vilamouraan asti.

P

Taas, P on varsin suosittu alkukirjain. Valitsin vain viisi paikkaa niistä sadoista, joiden nimet sattuivat alkamaan P:llä ja joista on kaikennäköistä kerrottavaa. 

Piano

Pianoon päädyimme sattumalta. Pitkä ja rankka päivä ja oudosti jatkunut ilta loppui yllätykselliseen ja aivan mahtavaan majoitukseen. Pianoa (Montoro Inferiore) ympäröivät Parco Regionale Monti Picentinin vuoret.

Matka-aakkoset K-T - Piano

Padova

Padova oli sekin sattuman kauppa. Kaupunki itsestään oli aika hieno, suhteelisen hintava sellainen tosin. Harmi, että ajoimme sen kautta vielä koronan aikana, joten kovin paljoa ei tullut nähtyä. Joskus toiste sitten.

Matka-aakkoset K-T - Padova

Paimio

Vanha kunnon Paimio, joka oli meille kotikaupunkina liki vuosikymmenen. Totuuden nimessä pakko sanoa, että sen pari (vaikkakin varsin kuuluisaa) nähtävyyttä sekä pari pientä ei kovin suurta turistijoukkoa saa aikaiseksi. Luontokohteena kaupunki on huomattavasti mielenkiintoisempi.

Mainitsemisen arvoisia ovat Paimion Pyhän Mikaelin kirkko, Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola (poistui käytöstä sairaalana vuonna 2015) sekä Sähkömuseo

Paimio

Luontopolkuja Paimiossa on sen sijaan aika monta, joista kuuluisin on Paimion Luontopolku (hyvin mielikuvituksellinen nimi kyllä). 

Peetri

Meillä on taipumusta löytää itsemme P-paikoista 😁. 

Peetri oli meille kotikuntana saman verran kuin Paimiokin (kumpikin on T-paikan satelliittikaupunki: Turun ja Tallinnan). 

Peetri

Pakrin Majakka Paldiskissa

Pakrin Majakka on suhteellisen uusi nähtävyys. Se oli avattu yleisölle muistaakseni vuonna 2017.

Pakri Majakka

Paldiskissa tuulee aina, mutta majakan ylätasanteella tuulee niin, että tuntuu siltä, kun sukkien lisäksi pyörisi koko vaatekerta. 

Q

Qala

Qala on ihana pieni kaupunki Gozolla, jossa voisin viettää eläkepäiviäni.

Qala

Qoqon

Se on uzbekin kielinen nimi Kokandille.

Qoqon

Ta’ Qali

Ta’Qali on niitä harvoja paikkoja Maltalla, jossa pääse puiden varjoon. Maltalla on paljon rauhoitettuja, luonnonvaraisia viheralueita, mutta ne ovat yleensä joko vaikeakulkuisia (jos sinne lainkaan saa mennä) tai sitten täysin puuttomia. Tässä pääsee nauttimaan sekä luonnonvaraisesta kasvillisuudesta että ulkoilukäyttöön kunnostetusta puistosta.

Ta' Qali

R

Rishton

Rishton on pieni, pölyinen kaupunki Kirgisian ja Uzbekistanin rajalla. Se on maailmankuulu keramiikkamestareiden kaupunki, jossa vuosituhansien vanha perinne elää ja kehittyy.

Matka-aakkoset K-T - Rishton

Rooma

Ikuinen kaupunki on yksi niistä paikoista, joissa jokaisen ihmisen on pakko käydä kumartamassa ainakin kerran elämässään. Ainakin koko Euroopan sivilisaation kehitys oli saanut alkunsa siellä. Käytämme edelleen paljon roomalaisten keksintöjä, kellosta kieliimme.

Rooma

Riika

Riikalla on sydämessäni erityinen paikka. En osaa sanoa tarkkaan, mikä kaupungissa viehättää minua eniten. Ehkä se on vanhan ja modernin sulassa sovussa eläminen. Riikassa moderneja osia on osattu rakentaa niin, ettei ne peitä alleen sen vanhaa sydäntä.

Riika

Ruissalo

Ruissalo Turun kaikista paikoista oli minulle kaikista mieluisin. Siellä on tullut ulkoiltua lukuisia kertoja, mutta aina se jaksoi ihastuttaa. 

Ruissalo

S

Sillamäe

Sillamäe on yksi niistä Viron kaupungeista, joista jää outo fiilis. Osa pientä kaupunkia on kuin suoraan 30-50-luvulta (entisöitynä ja entisöimättömänä), jolloin se oli rakennettu ja poistettu kartalta. Siis, kirjaimellisesti: Sillamäe oli salainen alue, jossa kehitettiin ydinpolttoainetta rauhanomaisiin ja ei niin rauhallisiin tarpeisiin, sen takia kartalla sellaista ei NL aikana ollut.

Sillamäe

Myös pieni Sillamäen museo kertoo kaupungin historiasta elävästi. 

Toinen osa kaupunkia on viime vuosina eurooppalaiseen tyylinen rakennettu bulevardi ja moderni satama-alue.

Sevastopol

Sevastopol, alun perin Sevastopolis – kunniaa ansainnut kaupunki, on nyt jäänyt politiikan jalkoihin. Tai se on nyt ollut viimeiset 200 vuotta poliittisen tulivuoren huipulla. Se on nähnyt niin paljon sotia ja kärsimystä, että keväisin sen kaikki rinteet ovat punaisten unikkojen peitossa. Legenda kertoo, että unikko kasvaa siellä, missä sotilas on menehtynyt taistelussa. 

Khersonesus. Sevastopol

Samarkand 

Samarkand oli mielenkiintoinen, mutta toisaalta mielikuvitukseton kaupunki. Keskustasta ja muutamasta museosta on tehty itsensä toistavaa turistirysää. Samarkand näytti Uzbekistanilta kaikista vähiten. Se näytti islamin uskon ja kulttuurin avoilmamuseolta. 

Registon Samarkand Samarqand

Sete

Sete oli minulle tuttu Candice Renoir -rikossarjasta, joten halusin ehdottomasti nähdä sen livenä, kun kerran on tullut ajettua lähistöllä.  

Sete

(Š)

Sotši

Š-kirjainta käytetään suomen kielessä harvoin, joissakin vieraskielisissä sanoissa, ja usein sen myös korvataan tsh-yhdistelmällä, joten Sotši voi kirjoittaa Sotshi. Eikä kirjain ole edes nimen alussa. 

Silti halusin laittaa tänne kuvan siitä alueelta. 

Itse asiassa, sinne, mistä kuva on otettu, ei enää edes pääse. Venäjän ja Georgian (Gruusian) raja on luokiteltu vaaralliseksi aseellisen konfliktin alueeksi. Se on harmillista, koska vuoristo siellä on erittäin kaunista: korkeita vesiputouksia, koskia, joissa on makeaa, maukasta vettä, vuoristojokia ja järviä – siellä oli paljon turismia ja erilaisia aktiviteetteja tarjolla. Kuvat ovat vuodelta 2006.

Sotshi

T

Tallinna

Tallinna on ihana kaupunki. Kompakti, monipuolinen, moderni ja historiallinen yhtä aikaa – siellä päin oli kivaa asua. 

Tallinna

Tashkent 

Tashkent on yllättänyt minut. Se oli täysin erilainen kuin mitä olin Uzbekistanista kuvitellut. Kaupunki on saumatonta fuusiota alkuperäistä Keski-Aasian kulttuuria ja historiallista perintöä sekä uudenaikaisia tuulahduksia Euroopasta. 

Tashkent

Turku

Nyt kun ajattelen Turussa asumista, meillä ei ollut yhtään tuuria sen kanssa. Parhaiten viihdyimme Turun lähistöllä, mutta ei kuitenkaan sen lähiöissä tai keskustassa. Ehkä emme senkään vertaa ole kaupunki-ihmisiä.  

Turku

Teide

Teneriffan päänähtävyys on upea eikä se muistuta mitään sellaista, mitä olin nähnyt aikaisemmin. Teiden kuumaisemat olivat minulle täysin uusi, mahtava kokemus. 

Teide

Matka-aakkoset K-T.

Referenssit:

Matka-aakkoset K-T.

15 vastausta artikkeliin “Matka-aakkoset: K-T

  1. Moni paikka oli niin viehättävä, että sinne matkustaisin useammin kuin kerran. Ja taas aina tekee mieli nähdä jotain muuta 😊

 1. Upeita paikkoja! Turkukin oli mahtunut mukaan, jee! Palaan takuulla tähän konontiisi myöhemmin.

 2. Vau! Hienoja kuvia ja paikkoja. Taas tuli liuta sellaisia, joista en ole tiennyt mitään 😀
  Aina oppii uutta. Kiitos.

  1. Jokaisessa paikassa on jotain mielenkiintoista, vaikka sen tarina voi olla välillä iloinen ja välillä surullinen.

 3. Krakovaan ollaankin pian lähdössä! Odotukset ovat kaupungin osalta varsin korkealla. Rooma muuten tuntuu kaupungilta, joka jakaa aika paljon mielipiteitä. Itse kuulun ilman muuta siihen porukkaan, joka pitää kaupungista.

  Ja niin, mukavaa nähdä Lahti mainittuna! 🙂 Samoin Turun näkeminen lämmittää! Yhteensä näissä pian 20-vuotta asumista. Yksi suomalainen p-paikka listalta tosin puuttuu…

  1. Krakova on tosi mielenkiintoinen kaupunki. Siellä on tosi paljon nähtävää ja koettavaa. Toivottavasti ilmat suosii, koska Vanhan Kaupungin lisäksi Krakovassa on paljon muita ulkoilmanähtävyyksiä. Jos aikaa riittää, niin Auschwitzissa kannattaa käydä. Se oli synkkää, mutta monella tavalla avartava kokemus.

   Suomen aikana tuli pyörittyä Turun nurkilla enimmäkseen. Yritin kerran muuttaa Helsinkiin, mutta en viihtynyt siellä, ja olin yks-kaks takaisin Turussa. Suomessa on paljon p-paikkoja. Mikäs niistä puuttuu listasta 🤔?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.