Matka-aakkoset: A – J

Matka-aakkoset

Matka-aakkoset: A – J.

Erilaisia aakkosia blogimaailmalla liikuu paljon. Myös matka-aakkosia tehdään eri tavoilla, kuten vaikkapa vuosikertoina. 

Vaikka olen juuri tehnyt onnellisuuden aakkosia, päätin koota omat matka-aakkoset tänne blogiin myös. Se on vain niin hauska haaste itselleen. Siinä tulee pohdittua monia asioita. Pohdinnat jätän sunnuntai-postaukseen ja tässä on enimmäkseen kuvia. 

Silloin, kun olin matka-aakkosteni puolivälissä, huomasin, että postauksesta on tulossa luvattoman pitkä, joten päätin jakaa sen oikein kolmeen osaan, noin 10 kirjainta kerrallaan. Minulla on se ongelma, etten osaa valita jokaisen kirjaimen kohdalla vain yhtä paikkaa 😀.

Halusin esitellä myös sellaisia paikkoja, joista nousee ristiriitaisempia tunteita.

Joten nyt tulee aakkosia pari-kolme viikkoa.  

Tässä on tietysti vain murto-osa kuvista ja paikoista, joissa olen käynyt, mutta näillä on minulle jokin erityinen merkitys tai tunnearvo.

Matka-aakkoset lentokone

Mitkä ovat teidän rakastetut ja/tai vihatut paikat, joiden kuvia katsoessa, tunteet nousevat pintaan tai tulee tarve esittää ne maailmalle? 


Matka-aakkoset: A – J


A

Alpes-Côte d’Azur

Matka-aakkoset: A - J
Alpes-Côte d'Azur

Ranska Alpit, Provence-Alpes-Côte d’Azur, jonka osa on myös Ranskan Riviera, on toki suosittu turistikohde, mutta minulle se on myös täynnä ihania muistoja vuosien takaa. Silloin, kun kävimme ensimmäistä kertaa Nizzan seudulla, siellä oli vielä turvallista ja väljää. Itselleni kaikista mieluisin paikka siellä on Menton.

Nämä kuvat on otettu vuorten rinteiltä, Sainte-Agnèsista.

Algarve 

Algarvessa vietetty vuosi on ikimuistoinen.

Matka-aakkoset: A - J
Falesia

Augustów

Augustów on ihastuttava, pieni puolalainen kaupunki, vähän kuin Suomen Naantali, joka herää eloon kesäisin. Merta siellä ei ole, sen sijaan on suuri järvi, johon on tehty myös uimaranta. 

Augustówissa olimme vierailleet Road Tripin 3801 aikana. 

Matka-aakkoset: A - J
Augustow

Birgu 

Birgu on pieni paikkakunta Vallettaa vastapäätä, jossa sijaitsee myös Fort St Angelo, Inquisitor’s Palace sekä, edelleen remontissa oleva Merimuseo. 

Birgu on yhtä historiallinen ja hienosti entisöity kuin pääkaupunkikin, mutta huomattavasti rauhallisempi paikka. Museoista, kahviloista ja hienoista promenadeista Birgusssa ei ole puutetta. 

Matka-aakkoset: A - J
Birgu

Biškek

Biškek on minulle ensisijaisesti Tšingz Aitmatovin kotikaupunki. 

Matka-aakkoset: A - J
Bishkek

Bridgetown

Barbadoksen pääkaupunki Bridgetown on monessa mittapuussa kylä, jossa on tosiaan presidentinlinna sekä ministeriöt. Kaupungissa on myös saaren ainoa pikku miinus: taksikuskien mielestä jokainen jalankulkija haluaa ajaa taksilla. 

Barbados on toisaalta suoriutunut maailmankuvassa hyvin: sieltä lähtöisin on maailman kovapalkkaisin laulaja Rihanna sekä yksi maailman kuvatuimmista kivilohkareista (1.2M kuvaa).

Elämäni paras lomamatka Barbados Bridgetown

Brno

Kämppä oli hyvä, mutta muuten kaupunki jätti tylsän tunnelman. En tiedä, parantaako kuuluisa tšekkiläinen olut kaiken, mutta ruoka siellä oli aika kelvotonta. Ehkä se olut on juuri siksi suosittua, että se peittää kaiken huonon maun alleen. Euroopassa törmää harvoin näin kehnoihin antimiin. 

Matka-aakkoset: A - J
Brno

C

Cittadella

Cittadella on Gozon sydän.

Matka-aakkoset: A - J
Cittadella

Costa Silencio

Costa Silenciolla kävimme sellaisella hauskalla hetkellä keskellä talvea, jolloin pieni kylä Teneriffalla oli todellakin hiljainen. Hotellien määrästä päätellen meillä kävi tuuri. 

Matka-aakkoset: A - J
Costa Silencio

Ciência Viva 

Tällaisissa paikoissa palaan lapsuuteeni.

Onnistunut perheloma Algarvessa Ciencia Viva

D

Delimara

Delimaran majakka on tätä nykyään yksi monista Maltan nähtäyyksistä. Vieressä on kuitenkin ihan toimiva sekä maan ainoa sähköntuotantolaitos, joka porskuttaa etenpäin kaasulla. Säiliöksi muutettu tankkeri on tuttu näky monelle Maltalla käyneille. 

Matka-aakkoset: A - J
Delimara

Dahlet Qorrot

Dahlet Qorrot on perinteinen gozolainen ranta, jota reunustaa hiljainen maaseutu. Se on paikallisten lapsiperheiden lisäksi kalastajien, koiranulkoiluttajien ja lammaspaimenten suosiossa. 

Gozon rantoja - Dahlet Qorrot

E

Esplora

Esplora sai oma sisäisen lapseni esiin jälleen kerran.

Esplora

Etna

Etnalla emme koskaan käyneet varsinaisesti (ehkä sen aika on vielä edessä), mutta tämä upea tulivuori saattaa meitä jokaisella matkalla, ollaan sitten menossa lentäen tai ajaen. 

Etna

EU

Euroopan Unionista voi olla montaa eri mieltä, mutta itse arvelen, että siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Sen ymmärtää ja näkee monessa asiassa, vaikka Euroopan halki ajaessa. Silloin, kun maiden rajoja voi ylittää näin lennosta, joskus pitkälle yli 100 lasissa, rahaa ei tarvitse vaihdella päivän välein eikä ole viisumeita tai muita muodollisuuksia. 

Opiskella voi mennä minne haluaa eikä se maksa sen enempää kuin sen maan kansalaisille, niin yleensä kolmannenkin asteen opinnot ovat ilmaisia. 

raja EU

F

Faro

Faro tarkoitti aika seikkailua. Tuloa, menoa, hauskanpitoa, ja lopulta sen läpi ajettiin silloin, kun Portugali jäi taakse.

Faro

Fergana

Fergana oli sillä tavalla erikoinen tapaus, että siellä käynti oli kuin olisin siirtynyt eri aikavyöhykkeelle tai eri maahan, jos Kokandiin vertaisi. 

Fergana

G

Gozo

Minulle hyvin rakas Gozo on kun pienoismalli, ei pelkästään Maltan, mutta koko maailman. Siellä tuntee sekä ajankulkua että tämän päivän sykettä. Saarella on rauhallista maaseutua, vilkasta kaupunkielämää, upeita rantoja, arvokasta historiaa, hienoa arkkitehtuuria ja henkeäsalpaavia maisemia. 

Ta Cenc Cliffs

Guangdong

Guangdong on Kiinan maakunta, jossa sijaitsee muun muassa Shenzhen, joka on suurempi kooltaan ja väkiluvultaan kuin moni valtio. Se on niin uusi ilmestys, ettei se edes näytä Kiinalta. Historiallisten rakennusten puute alueella on korvattu mitä ihmeellisimmillä nähtävyyksillä. 

Juuri siellä on se valtava eläintarha, jossa ihmiset joutuvat häkkeihin nähdäkseen eläimiä läheltä. Koko maailma on tuotu nähtäville Window of the World teemapuistossa ja historiallista Kiinaa voi ihmetellä miniatyyreina. 

Shenzhen

Gdansk

Gdansk on klassikko. Se oli pitkään meidän helppo ja turvallinen viikonloppumatkakohde, kun poika oli pieni. Sinne oli lyhkäinen lento Turusta, joten siellä oli helpompaa käydä kuin Helsingissä. 

Gdansk ei ole vain ikoninen Hansa-jokiranta. Siellä on ihania moderneja osia, upea hiekkaranta ja kilometreittäin puistoja, joissa oli kiva käydä lenkillä.

Gdansk

H

Hospedería El Convento

Hotelliksi muutettu luostari näyttää edelleen luostarilta, mutta sinne päästetään nyt tavallisia vieraita. Se oli niin erikoisen näköinen, että jouduin kysymään neuvoa vielä silloin, kun olen seisonut sen sisäänkäynnin vieressä. 

Hospederia El Convento

Hondoq Bay

Qala

Hondoq Bay on pieni ranta Gozon Qalassa, jossa on vietetty lukuisia iltoja. 

Hong Kong

Hong Kongista en itse asiassa tykännyt. Sen ainoa hieno paikka siellä, se kuuluisa näköalatasanne, jonne jonotettiin 3h vain siksi, että meillä oli liput ostettu etukäteen, muuten jonoa olisi ollut 5h. Väkeä oli paljon, ja kuvien ottaminen oli aikamoinen puuha. Muuta siellä pikkuisella pätkällä ei ollutkaan.

Hongkongissa on myös suuria luonnonpuistoalueita, joissa emme päässeet käymään. Voi olla, että siellä maakunta olisi näyttänyt parempia kylkiään. 

Hong Kong

Heinola

Harvalle suomalaisellekaan Heinolan nimi sanoo mitään. Pieni kaupunki saa ylpeillä sekä loistavalla kylpylähotellilla että upeilla maisemilla.

Heinola

I

Istanbul Airport

Istanbulin lentokenttä on kuin keskikokoinen suomalainen kaupunki. Itse lentokentän päätoimi vaatii 1085 työntekijää ja yhteensä 16000 ihmistä on töissä siellä erilaisissa tehtävissä varmistamassa, että 65.4 miljoonaa matkustajaa vuodessa ( 2022 tilastot) tuntee itsensä tervetulleeksi sekä pääsee turvallisesti omaan määränpäähänsä. 

IST on niitä harvoja lentokenttiä, joissa turvatarkastusta suoritetaan myös lähtöselvitetyissä tiloissa. Eli jostain päin maailmaa tulleet matkustajat joutuvat uudelleen turvatarkastukseen ennen jatkolentoa. 

IST

Idä-Virumaa

Idä-Virumaa on pitkään ollut pahamaineinen asuinalue, vähän kuin Viron Siperia: kaikki tiesi, missä se oli, mutta kukaan ei halunnut sinne. Alue on pienelle Virolle kuitenkin hyvin arvokas: siellä on ehjää asutusta, teollisuutta sekä maataloutta, jotka tarvitsevat työntekijöitä, se on myös historiallisesti tärkeä ja mielenkiintoinen maakunta. Sitä nyt yritetään elvyttää tositarkoituksella, ja se näkyy hyvin vahvasti Narvassa, Jõhvissa, Sillamäellä ja muilla pienillä Itä-Viron paikkakunnilla. 

Sillamäe

J

Jõhvi 

Jõhvi on juuri yksi Idä-Virumaan paikkakunnista, joka muuttuu niin nopeasti, että sen huomaa vuodessa. Tämä Jõhvi-kokoelmaa tähdittänyt talo on muuten saanut jo paikoitellen päälleen suloista vaaleansinistä väriä.

Johvi 2022

Jurmala 

Päästäkseen Jurmalaan pitää maksaa tietullia, eli koko kaupunki on tavallaan osa maksullista huvia. Elämää siellä on tosin vain kesäisin.

Jurmala

Jägala-Joa

Virossa on muutama harvinaisen hieno luontokohde, ja Jägala-Joa on yksi niistä. Toinen vastaava paikka on Keila-Joa. Vaikeaa sanoa, mikä näistä olisi voittaja. 

Keila-Joasta on enemmän iloa kaupunki-ihmisille, koska siellä on asutusta ja palveluja lähempänä kävijää. 

Jägala-Joa on lähinnä kohde, johon tullaan ihastelemaan luontoa, joten ravintolat ja asutukset ovat kohtuullisen matkan päästä.

Jägala-Joa

Matka-aakkoset: A – J.

Matka-aakkosten muut osat:

Muut referenssit:

12 vastausta artikkeliin “Matka-aakkoset: A – J

  1. Ilman muuta kannattaa lähteä mukaan! Niitä aakkosia oli tosi tehdä (ja teen edelleenkin tietty 😁)

  1. Onpa hauska! En olisi arvannut, että moni suomalainen tietäisi Augustowin olemassaolosta ja vieläpä että joku olisi käynyt paikan päällä 😍

 1. Tällaisia aakkosia ei olekaan ikinä itse tullut mietittyä, vaikka toki ihan hauskoja ovatkin. Ehkäpä voisi joskus itsekin kokeilla tämänkaltaista, tällainen nimittäin sopisi itselleni paremmin kuin vuosikoosteen muodossa tehty. Minulla olisi varmaan sama ongelma, että moniin kohteisiin tulisi useampia.

  1. Tarttukaa ihmeessä tähänkin haasteeseen/tehtävään, koska sitä oli tosi hauskaa värkätä. Tuli sekä katsottua kuva-arkistoa hyvin perusteellisesti vuosiin sekä pohdittua erilaisia asioita ja myös tunteita, mitä matkailu herättää.

  2. Mielenkiintoinen postaus! Aakkoset on mun yksi suosikkiaihe: pääsee samalla haaveilemaan matkasta tai katsoa miten erilainen kokemus joku paikka on ollut! Tein n. vuosi sitten samantapaisen postauksen : https://tyylimuru.fi/matkailun-aakkoset/
   Ja vastauksena kysymykseesi: en oikein välittänyt Shanghaista, ja takaisin lähtisin koska vain mm. Havaijille.

   1. Ihme, että minä missasin sun aakkoset silloin😊. Pitää äkkiä käydä lukeemassa.

    Shanghai oli itsellekin suhteellisen mitäänsanomaton paikka. Vaikka itse kaupunki on hieno, se ei ole sellainen paikka, minne tulen koskaan palaamaan (jos ei ole ihan pakko). Havaijille ei ole vielä kerennyt. Niitä kehutaan niin paljon, että pakko on joskus käydä katsomassa 😁.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.