Viikko 4 – Ekologisuus ja Tocănița de cartof

Viikko 4 - Ekologisuus ja Tocănița de cartof

Viikko 4 – Ekologisuus.

Ekologisuutta peliin

Tällä viikolla olemme pohtineet bloggaaja-kavereideni kanssa ekologisuutta ja pohdinta poiki sarjan postauksia eri puolelta blogimaailmaa. 

Oman postaukseni olen luvannut lähettää eetteriin jo huomenna (ilmestyi 30.1.2032) ja muut kirjoitukset ilmestyvät pikkuhiljaa.

Yhteisprojektin jo ilmestyneet postaukset:

Olen äskettäin törmännyt hyvin mielenkiintoisiin Savukallion Bloggaajan pohdintoihin minimalismista, omista arvoista ekologisuudessa ja eettisyydessä sekä käytännön asioista niihin liittyen. 

Myös tuore Helppoja ekotekoja -blogi keskittyy siihen, miten pienin askelin pääsee ekologisempaan arkeen.

Oma arki

Oma arki ei ole ollut viime aikoina kovin ekologinen, mutta voisin sanoa balanssissa 😅. Tuntuu siltä, että käytämme lentokonetta kulkuneuvona useammin kuin autoa. Löysimme itsemme Tallinnasta jälleen kerran. Muutama työperäinen ja henkilökohtainen asia pitää hoitaa, eikä se nyt onnistu Maltalta käsin. 

Olennainen osa maltalaista arkea on edelleen pikkukaupoissa ramppaaminen: joko päivittäin eri kaupoissa tai 3-4 kertaa viikossa 3-4:ssä eri kaupassa kerrallaan. Kaupat ovat kaikki lähellä, mutta eri kortteleissa. Mutta kun lihakaupasta ei saa vihanneksia ja pienessä sekatavarakaupassa pesuaineet ovat 25% kalliimpia kuin viereisessä korttelissa olevassa pesuainekaupassa, niin tulee juostua. 

Huomasin, että tarjousten ja halvempien tuotteiden perässä tulee nyt juostua enemmän kuin ennen koronaa. Myös ihan kaikkea ei edelleen saa kaupoista. Osa tuotteista palasi kauppoihin nyt (tosin usein arvokkaampina), osa ei. 

Vehnäjauhot, tonnikala ja moni muu on jo halvempaa kuin ennen sotaa. Ihmiset äänestävät ostokäyttäytymisellä, mitä hintaa he ovat valmiita maksamaan tuotteista. Kaupan väliportaat ovat ratkaisevassa asemassa. Kiusaus olla alentamatta hintoja on suuri, ellei kilpailutilanne sitä vaadi.

Uutta ruokaa

Luin Hannan Kotigourmeeta ja rakkautta Romaniaan -blogista resepti nimeltä Tocănița de cartofi, jonka pitää olla pohjimmiltaan makkara-perunamuhennos. Poika oli innostunut kokkaamaan uutta ruokalajia siltä istumalta. 

Minulla on sellainen olo, ettei siitä tullut muhennosta (ehkä perunaa oli liian vähän tai vettä liian paljon), vaan meidän tekele muistutti enemmän makkarakeittoa, mutta meni se hyvin kaupaksi. Tai ehkä juuri siksi. Paprika oli uudenlainen lisä, joka muutti suhteellisen perinteisen ruoan makua parempaan suuntaan. Punaiset ja keltaiset paprikat näyttivät iloisen värisiltä kattilassa. Suosittelen kokeilemaan!

Viikko 4 – Ekologisuus.

Referenssit:

15 vastausta artikkeliin “Viikko 4 – Ekologisuus ja Tocănița de cartof

 1. Hei, mahtavaa kun testasit muhennoksen. Ehkä tosiaan oli vettä sitten liikaa, tai peruna ei ollut tarpeeksi jauhoinen lajike. Sen saa keitellä aika ylikypsäksi, silleen että perunaa ei haarukalla saa sieltä ehjänä pois. Ekologisuutta tulee pohdiskeltua itsekin. En kuluta juurikaan esim vaatteisiin ennen kuin ne hajoaa päälle, ja vältän parhaani mukaan pikamuotia. Pidämme silmällä veden ja energian kulutusta, harmittaa kun täällä kylässä ei ole kierrätystä. Kaikki roskat samaan säkkiin, lasit, muovit, bio. Kaikki. Eikä niitä kannata erotella kun roska-auto ne kuitenkin laittaa samaan muiden kanssa. Jonkin verran pulloja kierrätetään, rahaa niistä ei saa.

  1. Tuo on tosi tylsää, ettei voi kierrättää mitään. Ehkä siihenkin asiaan tulee joskus muutosta, tulihan tänne Maltalle pullonpalautus (tänä vuonna 😅).

   Mulla on sellainen aavistus, että peruna oli vääränlainen. Se ei muhentunut niin kuin pitäisi. Siitä tehty muusikin oli täynnä klimppejä. Meille on nyt tullut uusia perunalajikkeita lähikauppaan, ja ne on jauhamaisempia. Pitää kokeilla uudestaan, koska muuten resepti oli tosi hyvin menestynyt meillä.

 2. Töissä tulee oltua kyllä paljon ekologisempi kuin ehkä kotona. Johtuen siitä, että me hyödynnetään lähes kaikki materiaali mitä jää, kuten nyt vaikka muoviastiat sun muut. Kaikki mitä tehdään tehdään kierrätysmateriaalista.
  Siltä osin en ole ekologinen, että olen maksimalisti ja vaatteita löytyy paljon. Toki iso osa on vanhoista vaatteista tehtyjä sekä kierrätyksestä hankittuja. Mutta siitä huolimatta…

  1. Mielestäni sinä, jos kukaan, olet ekoihminen. Harva meistä pystyy hyödyntämään second handia niin tehokkaasti, kuin sinä. Respect!

 3. Kiinnitän kyllä itsekin huomiota ekologisuuteen. Olen tarkka kierrättämisestä ja pyrin välttämään ruokahävikkiä.

 4. Itsekin yritän jatkuvasti kiinnittää huomiota ekologisuuteen ja toteuttaa sitä myös käytännössä. Ruokahävikista olen supertarkka ja ostan paljon kaupoista hävikkiruokaa. Päätin myös, etten osta ollenkaan pesukonetta uuteen asuntoon ja pesen pyykkiä vain pari kertaa kuussa. Kierrätän myös tarkasti roskat omiin pisteisiin ja en osta mitään turhaa 🙂

 5. En ole (vielä) ekologisuuden esikuva, mutta pikkuhiljaa tapojani parannan😅 Kiitti hyvistä eko-blogivinkeistä, uudet tuttavuudet itselle.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.