Fort St Elmo

Fort St Elmo

Meitä aluksi epäilytti käydä museossa, jossa esitetään aseita ja sotaa varten kehitettyjä rakennelmia ja koneistoja. Fort St Elmo (maltaksi Forti Sant’Iermu) kun on kansallinen sotamuseo. 

Kokonaisuus oli kuitenkin varsin monipuolinen ja liiallinen synkkyys oli riisuttu näyttelystä pois. Museon konsepti on rakennettu sen roolin päälle, mikä linnoituksella oli Maltan puolustuksen kannalta. 

Plussaa tulee näyttelyn laajuudesta ja esteettömyydestä. Museon uusia osia on parhaillaan kunnostettavina, joten kokoelmaan on luvassa laajennusta.

Museo koostuu tällä hetkellä kuudesta osasta, joissa esitellään Maltan sotahistoriaa 7000 vuoden ajan aina WWII asti, sekä kahdesta kappelista.

Toinen Maailmansota on ehkä museon eniten edustettu sotilaallinen konflikti, osittain sen takia, että esineitä juurin siihen näyttelyyn on helpompaa kerätä. 

Ensimmäiset maininnat linnoituksesta ovat vuodelta 1417, mutta uskotaan, että samassa paikassa vastaava rakennus olisi ollut käytössä jo paljon aikaisemmin. Paikka on Maltalle strateginen: linnoitus puolustaa saarten suurinta ja tärkeintä satamaa.

Nykyisen tähtimäisen muotonsa Fort St Elmo sai kuitenkin vasta vuonna 1552 sotilaalliseen arkkitehtuuriin erikoistuneen insinööri Pietro Praton kädenjälkenä. Vuonna 1565 linnoitusta oli uudistettu sen mukaan, miten tietoisuus lisääntyi, joten suojamuureja, vallihautoja ja torneja rakennettiin parantamaan suojausta. 

1600- ja 1700-luvuilla tehtiin useita lisäyksiä, kuten kasarmit, kappelit ja majakka. 

Britannian vallan alla Fort St Elmoa kunnostettiin laajasti uutta tykistöä varten ja sillä oli tärkeä rooli Maltan puolustuksessa toisen maailmansodan aikana. Vuonna 1940 Fort St Elmo kärsi ensimmäisten rakennusten joukossa ilmapommitusten alkaessa saarilla. 

Kompleksi on niin laaja, että entisöintitöitä siellä tehdään tähän päivään asti, joten uusia osia avataan yleisölle sen mukaan, miten ne saadaan kunnostettua ja kokoelmia kerättyä niitä varten. Vaikka ensimmäinen näyttely oli avattu vuonna 1975, museon suurin kasvojenkohotus osui vasta vuoteen 2014-2015, jolloin se sai nykyisen ulkonäkönsä. 

Museon ja konferenssikeskuksen lisäksi linnoituksessa toimii Maltan Poliisiopisto sekä In Guardia ja Alarme sotilaalliset suojeluosastot.

Fort St Elmo

PS. Fort St Angelo oli mielestäni paljon mielenkiintoisempi 🙂

Referenssit:

Fort St Elmo

Visits: 261

9 vastausta artikkeliin “Fort St Elmo

  1. Mielenkiintoinen postaus! Matkoilla onkin kiva tutustua myös kohteen historiaan. 🙂

  2. Tämähän vaikuttaa kiinnostavalta kohteelta. Itseäni kiinnostaa joskus muutenkin vähän synkemmät kohteet, niitäkin on mielestäni hyvä päästä katsomaan. Sijaintikin näyttäisi olevan oikein hieno ja käymisen arvoinen kohde jo pelkästään sen vuoksi.

  3. Monia vaiheita on sielläkin eletty. Uusi paikka tämäkin. Mietin vain että mitkä ihmettä olen nähnyt sen kerran kun olen Maltalla ollut, niin paljon uutta ja kiinnostavaa on sinun kauttasi tullut paikkaan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.