Kuivilla ollaan! – Matkalaukkuhaaste

matkustaminen ilman nesteitä

Onnistuuko matkustaminen ilman nesteitä?

Kuinka olisi vastata lentokentän turvatarkastuksessa kysymykseen “Onko teillä nesteitä matkatavaroissa?” – “Ei yhtään!”

Pelkistä kuivista aineista koostettu toilettilaukku ei ole mitenkään pakollinen, mutta hauska haasteena. Se on toki myös kevyempi ja turvallisempi matkoilla, koska kuiva-aineet eivät saa aikaiseksi yhtä paljon sotkua kuin nesteet, apriori. 

Siispä asetin itselleni haasteen kerätä listan hygieniatuotteita ja kosmetiikkaa, joka koostuu vain kiinteässä muodossa olevista aineista. Mitään ei saisi puuttua eikä mitään olisi tarvinnut ostaa määräpaikassa. 

Olen käyttänyt monesta tuotteesta erilaisia kuivaversioita jo pitkään, kohta parikymmentä vuotta, koska kuiva-aines on aina mukavampi kuljetuksessa kuin neste. Nesteillä kun on taipumusta levitä mahdollisimman huonolla hetkellä. 

Kun olen alkanut koota tätä postausta huomasin, että moni käyttämäni tuote on hävinnyt markkinoilta ja tilalle on ilmestynyt kasa uusia tulokkaita. En viitsi kuitenkaan viitata vanhoihin tuotteisiin (ellei ne on jollain tavalla poikkeuksellisia), vaan käytän viiteaineistona tämän hetken markkinatilannetta. 

Näin on sitten käynyt, että suurin osa tuotteista ei ole minulle tuttuja, joten kertokaa, jos joillakin on niistä kokemuksia.  

1. Deodorantti

Niitä on jo vuosikymmeniä ollut markettien hyllyillä pullollaan erilaisia, vaikka itse muistan vielä aikoja, jolloin ainoa tarjolla oleva versio oli aerosolipulloon pakattu dödö. Minä olen aerosoleille yliherkkä kuten migreenikot yleensä. 

Nykyään on helppoa valita omasta suosikista se kiinteämpi versio. 

2. Hampaiden puhdistus 

Tässä tehtävä vaikeutuu hieman. Kehitys on mennyt toiseen suuntaan: vuosikymmenien suuhygienian suosikkituotteen – hammaspulverin – hammastahna työnsi pois markkinoilla. Viimeisen kuivan tuotteen olen nähnyt kaupan hyllyillä 80-luvulla. 

Nyt hampaiden puhdistuspulveri on tekemässä uutta tuloa. Ei vaihtoehtoja nyt kovin montaa ole, mutta löysin ainakin Suomen ja Viron verkkokaupoista. 

3. Käsien/Vartalon puhdistus

Pieniä saippuapaloja saa melkein mistä vain kaupasta. Jos pala on vähän suurempi, niin voi varautua vain yhdellä palalla sekä käsien että vartalon puhdistukseen. 

Käsiä voi puhdistaa matkan varrella myös desinfioivilla / antibakteerisilla liinoilla. Se on normaalitilanteessa turha, koska käsidesiä ei lasketa 1L pussin sisällöksi. 

Oma suosikkini:

4. Shampoo ja hoitoaine

Kuivashampoota ei oteta lukuun, koska se on aerosolipullo ja yleensä nestettä.

Etsitään tilalle palashampoota ja hoitoainetta.

Jos palashampoo on vielä joten kuten siedettävää, niin toimivan, kiinteän hoitoaineen etsintä on minulla vielä kesken. 

Kiinteä hoitoaine on edelleen tuote, josta en saa otetta. 

Suomessa kiinteässä muodossa olevat hiushoitotuotteet ovat viimeistä huutoa, mutta muualla maailmalla niille nyrpistetään nenää edelleen. Syynä on se, että jopa kaikista hoitavin ja kosteuttavin tuote näyttää lisäävän volyymia ja rakennetta (lue: pörröisyyttä) hiuksiin. Oma laiska ja rutikuiva luonnonlaineeni vaatii öljyä pesussa ja silikoneja viimeistelyssä. Minulla on vielä suhteellisen vähän tukkaa, mutta ymmärrän, että kunnon, villin pehkon omistajat eivät halua rakennetta vaan sileyttä. 

Joten kerrankin suomalaisilla on etulyöntiasema hiusasioissa. 

Kuivia shampoita ja hoitoaineita Suomeen saa ainakin täältä:

5. Kasvojen puhdistus

Ei nyt mennä liinoihin enää. Se on kylläkin konsti, mutta kuiva ja arka iho ei tule kestämään viikon/viikkojen hankausta aamuin illoin. Tarvitaan kuivapesuainetta, ja mahdollisimman hellävaraista sellaista. 

Te onnekkaat, jotka pääsette peseytymään päästä varpaisiin yhdellä ja samalla saippuapalalla, olkaa kerrankin hiljaa. Meillä herkkähipiöillä on omat ongelmamme. 

Itselläni iho hilseilee haavoihin asti, jos yritän mennä tavallisen saippuan linjalle.

Olen vuosia käyttänyt yhtä ja samaa tuotetta, Givenchy Hydra Sparkling One Minute Glow Powderia. Se muuttuu veden lisättyään hieman vaahtomaiseksi, joten kevyen meikin sillä saa pestyä pois kertaheitolla. Rankemman puolen sotamaalausta joutuu hankaamaan vielä mitselaarivedellä tai liinoilla. 

Suosikkini Givenchyn Hydra Sparkling -tuotesarjaa ei markkinoilla enää ole, joten seuraavaksi pitää kokeilla jotain muuta, ehkä Dermalogican klassikkoa Daily Microfoliantia tai Dermosilin edullista Syväpuhdistava jauhe kasvojen puhdistukseen – uutuustuotetta.

Tämän hetken tarjonnasta olen bongannut myös näitä (ei vielä testattu henkilökohtaisesti):

6.  Kasvovoide

Nyt tultiin oikein raskaan sarjan haasteeseen. Kasvovoide kiinteässä muodossa on vaikea, muttei mahdoton tehtävä.

Esimerkkejä tarjolla olevista vaihtoehdoista: 

Itse olen käyttänyt näistä Decleorin tuotteita Neroli Bigarade Hydrating Night Balm Sekä Organic Rose Damascena Soothing Night Balm For Sensitive Skin ja en voi kun kehua. Koostumukseltaan balmi muistuttaa huulirasvaa. Huoneenlämmössä se on kiinteä, mutta sulaa öljymäiseksi käsissä. Vaikka nuo ovat enimmäkseen yörasvoja, päiväsaikana niitä pääsee käyttämään vähentämällä määrää hieman. 

Ohjeissa käsketään käyttämään herneen kokoista määrää, mutta itselleni riittää riisinjyvän verran tavaraa, erityisesti päivisin. Rasvaiselle / sekaiholle tarkoitettua tuotetta en kokeillut, mutta nämä kuivan ihon balmit toimivat täydellisesti. Mikään ei jää pintaan rullaamaan, tahramaan tai työntämään näppylöitä naamaan. 

Lämpimissä maissa päivävoiteeksi riittää aurinkovoide / puikko muutenkin.

7. Aurinkorasva

Se ei ole temppu eikä mitään. Aurinkosuoja on yksi lempiaiheitani. 

Kiinteistä aurinkosuojista kertova osia paisui niin suureksi, että erotin sen omaksi postaukseksi: 

Aurinkosuoja kulkee mukanani ei pelkästään matkoilla, mutta kannan yhtä aina käsilaukussani, ja se on nimenomaan kiinteässä muodossa (mukavuussyistä). 

Kiinteitä aurinkosuojia on tarjolla kahta lajia: puikko ja puuteri. Itse käytän molempia, miesväki käyttää vain puikkoja.

Puikko ja puuteri ovat kuitenkin joko hätävaraa tai paikallishoito matkoilla, eli kunnon rantalomaa niiden varassa ei pääse viettämään.

Puikot loppuvat nopeasti, jos niitä alkaa levittämään laajemmille alueille kuin pelkästään kasvoihin.

Helpoimpia käytössä ovat puuterimaiset aurinkosuojat, mutta niiden heikkous on siinä, etteivät ne kestä rankkaa hikoilua tai uimista. Ne myös värjäävät puuterin sävyiseksi kaiken, mihin koskevat.

Tässä ovat ne tuotteet, joita itse valitsen kaupan hyllyltä kertaa toisensa jälkeen (Koko lista tulee tähän).

Puikot:

  Puuteri:

 • Shiseido Sun UV Protective Compact Foundation SPF30 (olen käyttänyt tätä yli kymmenen vuotta ja nyt aloittanut kolmannen pakkauksen, koska tuote on toimiva, riittoisa, tarpeeksi vaalea väriltään, pysyy hyvin paikallaan ja kestää hikoilua ainakin omalla kohdallani)

Erikoistuote:

 • Clarins SOS Sunburn Soother (en löytänyt enää mistään, toivottavasti se palaa vielä valikoimaan). Pikkuinen purkki kiinteää balmia, joka todellakin toimii, jos vahinko on päässyt käymään. 

Lisää aurinkosuojista: 

8. Hiusmuotoilu

Yllättävän paljon on hiusmuotoilutuotteita kiinteässä muodossa, vaikka se ei nyt heti tule mieleen. Vahat, siloittajat, hiuskiinteet, tuuhettajat – niistä kaikista voi selvitä ilman nesteitä.

Omille hiukselleni olen todennut parhaaksi muutaman varsin tavallisen tuotteen:

Hiuspuuteri on luonnollisesti täysin vedetön pöly, jota käytän silloin, kun hiukset meinaa liimantua päälakeen. Vahat ovat hyviä silottamaan ja kiinnittämään hiukset paikoilleen. Nämä molemmat tuotteet ovat kovahkoa tahnaa, joka ei lähde purkista mihinkään itse. 

Hiuspuuteri käy minulle myös kevyellä hiuskiinteellä, jonka päälle voi myös kihartaa ja föönata (tämä tuote sen ainakin kestää). 

L’Orealilla oli joskus valikoimassa vahapuikko ja Schwarzkopfilla täysin kiinteässä muodossa oleva palavaha, mutta ne valitettavasti poistuivat valikoimasta.  

label.m Split-End Sealer Compact on myös loistava tuote, joka toivon mukaan tulee vielä takaisin, koska se oli yksi parhaimmista joukossa. Purkki on aika painava, mutta usein ratkaisin asian niin, että otin mukaan täyttöpakkauksen ilman kuorta. 

Minulla on ollut myös vastaavia tuotteita muilta merkeiltä, mutta ainakin itselleni nämä toimivat kaikista parhaiten. Monessa tuotteessa (esimerkiksi Shu Uemuran) pitoa on niin paljon, että saan tehtyä niiden päälle vaikka afron tai irokeesin. Kumpikaan ei ole suosikkikampauksiani ikävä kyllä. 

9. Hajuvesi

Sekin onnistuu. Monista tavallisista hajuvesistä on olemassa versioita kiinteässä muodossa. Itselläni on käytössä Marc Jacobsin Dot ja Salvatore Ferragamon Incanto Bloom. Minulla oli myös pari muuta, mutta jaoin ne eteenpäin enemmän tarvitseville.

Valintani on kai varsin tylsää – molemmat ovat mitäänsanomattomia kukkaistuoksuja, mutta kun niitä ei jaksa ostaa ihan joka lähtöön, klassikot kestävät aikaa ja sopivat moneen tilanteeseen. Näistä on myös aika vaikeaa päästä eroon kuluttamalla: tuntuu siltä, että pienestä purkista riittää loputtomiin. 

Kiinteän hajuveden hyviä puolia on se, että se ei haise yhtä vahvasti ympärilleen kuin spray (ellei sitä rupea levittämään päästä varpaisiin), mutta huono puoli on siinä, että se saattaa tarttua käsiin levittäessä. Silloin kaikki päivän sapuskat tuoksahtavat hajuvedelle.

10. Meikit

Meikit on helpoin tehtävä tässä sarjassa. 

Suurin osa meikeistä onkin kuivaa tavaraa, ja ongelmia kohtaavat vain he, joille ei sovi puuterimainen meikkivoide (nimimerkillä on runsaasti kokemusta asiasta). Naaman vetää helposti korpuksi, jos yritän käyttää epäsopivaa tuotetta. Suhteellisen rasvaisen voiteen päälle laitettuna puuteri näyttää tosi kammottavalta. 

Tähän mennessä sain otetta vain parista Diorin puuterimeikkipohjasta ja yhdestä Shiseidon tuotteesta. Nekin menettelee vain kesäiholleni.  

Ratkaisun löysin kiinteässä muodossa olevasta meikkipohjasta sekä uusimmista tulokkaista – cushionista. Jostain syystä cushion ei narahda turvatarkastuksessa nesteen tapaan, vaikka tietty määrä nestettä siinä on. Luulisin, että se menee samaan sarjaan kuin puhdistusliinat. Silloin, kun nestettä ei voi irrottaa pohjamateriaalista, sen saa ottaa koneeseen. Cushionissa ei muutenkaan ole kuin 10-15 g nestettä kerrallaan (uutena).

Minulla on ollut paljon erilaisia kiinteitä ja voidemaisia meikkipohjia, mutta parhaaksi valikoituivat:

Puuterimainen meikki omaan makuuni on Diorskin Nude Natural Glow Sculpting Powder SPF10 – sekin lopetettiin. Eli kun se on loppu, niin ei ole muita ehdokkaita tiedossa. 

Cushionista käytän Diorin Dreamskin moist & perfect cushion spf 50 – pa+++, yksi syy on korkea UVA/B-suojakerroin.

Jos tiedossa on iltamenoja, otan mukaan myös Clarinsin kulmapaletin sekä Diorin luomivärejä.

Huulipuna saa olla klassinen eikä kiiltona.

Ripsivärin voi toki ottaa kakkuna, mutta harva ripsari on tätä nykyään oikeasti nestettä. Vaikka ohjeissa sitä pitää määritellä nesteeksi, ripsiväriputkilon sisällä on yleensä joko geeliä tai hyvin vähällä kosteusprosentilla varustettua tahnaa. Joka tapauksessa turvatarkastus ei yleensä pidä ripsaria nestepurkkina. 

Vastaavia saa esimerkiksi tästä:

11. Erikoistuotteet

Vartalo: 

Hiukset:

Kasvot:

Meikit:

Onnistuuko matkustaminen ilman nesteitä?

Tässä vaiheessa postausta aika monella on varmasti valmiina kommentti, että onko pakko olla säkillinen meikkejä mukana jokaisella matkalla. Me olemme kuitenkin kaikki erilaisia, jokaisella on omat tavat ja tottumukset. Matkojen tarkoitus on jokaisella eri eikä tämä ole mikään pakkauslista. Olen koonnut mahdollisimman kattavan listan tuotteita, josta pääsee helposti nappaamaan vinkkejä omiin tarpeisiin. 

Onnistuuko matkustaminen ilman nesteitä?

Referenssit:

Onnistuuko matkustaminen ilman nesteitä?

Kuvitusseloste:

 • Korut: Made By Karin.
 • Tekstissä mainitsemattomat tuotteet:
  • Luomiväri Inglot (ihan passeli tuote, mutta olen käyttänyt parempiakin).
  • Edesmennyt Lancaster Sun Sensitive Protective Face Cream SPF 50 (oranssi rasia) – Mainio tuote! Ostan heti lisää, jos se palaa valikoimaan.
  • Decleor Aroma Sun Expert balmi.
  • Estee Lauderin kaksipäinen kajalkynä.
  • Shiseido Full Lash Volume Mascara.

Onnistuuko matkustaminen ilman nesteitä?

12 vastausta artikkeliin “Kuivilla ollaan! – Matkalaukkuhaaste

 1. Vaikka en enää juurikaan matkustele, niin sain tästä postauksesta vinkkejä muutamaan Dermosilin tuotteeseen, jotka aion hankkia. Mielenkiintoisimmalta kuulosti tuo suolashampoo. Dermosil on niitä harvoja nettikauppoja joista voi tilata tuotteita tänne Ahvenanmaalle. Menenkin heidän sivulleen katsomaan jos löydän jotain muutakin tilattavaa.

  1. Dermosilin tuotteissa on hyvä hinta-laausuhde. Plussa kotimaisuudesta.
   Tänne Maltallekaan moni nettikauppa ei toimita, se on kyllä välillä turhauduttavaa.

 2. Heh, aikamoinen säkillinen tosiaan on meikkejä mukana näin omasta näkökulmasta katsottuna 😀 Harvoinpa on itse tullut kokonaan ilman nesteitä matkustettua, vaikka se varmaan omalta kohdalta varsin helposti onnistuisikin. Helsinki-Vantaallahan niitä ei onneksi tarvitse enää ottaa laukusta pois.

  1. Kaikenlaisiin häihin ja kissanristiäisiin sitä on tullut matkustettuja 😁.
   Itse asiassa kaikki mainittu ja vähän enemmänkin mahtuu yhteen pienehköön pussukaan, noin 20x15x5, jos suurin osa tuotteista on matkakokoisina.
   Jos matkan tarkoitus on vain lomailua, niin pelkillä aurinkovoiteitta pärjää. Jos se on työmatka tai sukujuhla, niin se vaatii jo skarpimpaa lookia.

 3. 🙂 Minulla ei taida olla reissussa mukana kuin pari tuotetta. Meikkailuja en enää harrasta muutenkaan niin on pakollinen arsenaali pienentynyt entisestään.

  1. Mä rakastan meikkejä! Vaikka niiden käyttö on aina ollut maltillista omalla naamallani, mutta muiden meikkaaminen on minulle kuin meditaatiota.

 4. Vau mikä kattava listaus! Ylösotettu useampikin tuote. Huomaan olevani ihan jälkijunassa. Kaikki suunnilleen nestemäistä ja laukku aina pakko laittaa ruumaan, kun tuotteita niin paljon. Joskus pärjännyt käsimatkatavaroilla ja miniputeleilla, mutta hankalaa haalia tarpeeksi pieniä pulloja juuri silloin kuin tarvitsee.

  1. Nesteettömät tuotteet ovat tosi näppäriä matkustaessa. Matkalaukun painokin putoaa rutosti, kun ei tarvitse raahata täyttövedet mukana.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.