Malta: plussat ja miinukset

Malta plussat ja miinukset

Malta: plussat ja miinukset.

Olen kirjoittanut ihan äskettäin pidemmän kuin nälkävuosi Malta-postauksen. Olen kuitenkin saanut palautetta, etten tuonut esille asuinmaani negatiivisia puolia riittävästi. Sen takia päätin täydentää edellistä kirjoitustani tällä tiivistelmällä.

Kaikki maakohtaiset hyvät ja huonot puolet ovat aina enemmän tai vähemmän katsojan silmissä. Joten vaikka pyrin objektiiviisuuteen, en pysty saavuittamaan sitä koskaan. Siitä ainoasta syystä, että olen ihminen. 

Minulla ei myöskään ole tapana haukkua maita, joissa olen asunut tai vieraillut, koska se, mitä en ymmärrä tai en pysty hyväksymään, ei välttämättä ole pahaa muiden silmissä. Millä oikeudella voisin muutenkaan mollata toisten asuinmaata pikkuasioista, eihän itselläni ole siellä edes äänioikeutta. Maassa maan tavalla tai maasta ulos.

Jos asuinmaa ei miellyttänyt, äänestin jaloin. Jos maassa on sellaisia epäkohtia, joita en pysty käsittämään/hyväksymään missään tapauksessa (esim. ihmisoikeuksien loukkauksia), jätän koko paikan väliin. Minä voin viedä omat vähäiset eurot siihen kohteeseen, jota pystyn kunnioittamaan tai investoida johonkin ihmisoikeusjärjestöön (Anmesty vaikka).

Malta plussat ja miinukset
Plussat

Plussat

1. Jos on kesä, niin se on kesää: on kuumaa ja aurinkoista. 

2. Merivesi on kesällä taatusti lämmintä, mikä ei etelässäkään ole aina itsestäänselvyys.

3. Ihmiset ovat tolerantteja ja tottuneita ulkomaalaisiin, aksentteihin, väreihin ja värittömyyteen. 

4. Malta on kuin tehty diginomadeille. Sekä majoitusmahdollisuudet että lainsäädäntö suosii muukalaisia.

5. Maltalaiset rakastavat lapsia ja kunnioittavat lapsuutta. Se ei kuitenkaan ole sössöttämistä vaan mahdollisuuksien antamista, tiukahkoa kasvatusta sekä oikeuksien ja velvollisuuksien balanssia. Leikkipaikkoja, teemapuistoja ja tapahtumia lapsille ja nuorille on paljon (maksullisia ja maksuttomia).

6. Englannin kielellä pärjää yleisesti, paitsi jos vastapuoli on italialainen, joka ei osaa englantia sen kummemmin. Maltalaiset osaavat usein myös italiaa.

7. Ihmiset ovat ystävällisiä ja avuliaita (niin kauan, kunnes sattuvat ratin taakse). 

8. Sataa harvoin.

9. Kylmää ei ole juuri koskaan.

10. Ympäristö on mielenkiintoinen ja arvokas. On monen tuhannen vuoden historiallisia kohteita sekä moderneja ja varsin mielikuvituksellisia seutuja.

11. Kaunis luonto.

12. Ruoka on hyvää. 

Malta plussat ja miinukset
miinus

Miinukset

1. Jos sataa, niin sataa paljon: kadut tulvii ja liikenne seisoo. Alamäet ovat vesiputouksia, hulevesijärjestelmä ei ole suunniteltu sellaisille vesimäärille. Sade yllättää maltalaisia samalla tavalla joka vuosi kuin lumi yllättää suomalaisia, samoihin aikoihin muuten, marraskuun ja joulukuun vaihteessa. 

2. Maailmanperintökohteiden keskellä eläminen on kivaa niin kauan, kunnes joutuu ajamaan töihin joka aamu ja vielä tulemaan takaisin illalla. Liikenne on kaoottinen ja ruuhkat ovat megaluokkaa, vaikka saaren koosta sitä ei heti pysty arvioimaan. Tietysti jos nelikaistainen tie supistuu yhtäkkiä kaksimetriseksi kuiluksi joidenkin puoliksi kaivettujen roomalaisten raunioiden takia, niin omaa historiaa pitää rakastaa toden teolla, ettei pinna pala heti.

3. Minä-minä-minä -ajotyyli ei auta asiaa yhtään. Teiden tukkiminen on yleinen käytäntö kuten myös bussipysäkeille ja suojateille parkkeeraaminen. 

Pahimmat pullonkaulat ovat muutama suurempi valtatie ja koulujen ympäristöt. Muuten vaikka liikenne onkin vilkasta, niin maaseudulla ajamaan pääsee vapaasti ja suurempi ongelma onkin parkkipaikan etsiminen. 

4. Kauppojen valikoimat ovat aika rajallisia eivätkä ruoan hinnat lompakkoa ilahduta. Vaatteita saa halvalla, mutta laatu on kiikun kaakun. Laadukkaampi tavara on hinnoissaan, joten moni lähteekin shoppailemaan Italiaan. 60 euron bussilippu maksaa itsensä takaisin vaivihkaa.

5. Ihmiset pakkautuvat asumaan pienelle alueelle Vallettasta pohjoiseen – eli Sliemaan, St. Juliansiin, Birkirkaraan ja Msidaan. Siellä on myös kiitettävästi palveluita ja kauppamahdollisuuksia. Mutta liikkumaan siellä ei pääse välillä edes jalan. Toinen suosittu (lue: tungosta täynnä) shoppailupaikka on Paola.

6. Jalkakäytäviä ei käytännössä ole. Se on kapea ja epätasainen kadun reunus, joka ei sovellu edes kävelemiseen. Kunnollisia promenadeja ja kevytliikenneväyliä on muutamassa paikassa, mutta projekti #Malta jalankulkijoille on vasta alkutekijöissä.

7. Maltalaiset ovat äänekkäitä ja sosiaalisia. Se on tosin ärsyke vain suomalaisille (ja ehkä virolaisille). Harva muu kansa on yhtä puhelias kuin Petteri Punakuono ja yhtä sosiaalinen kuin Grinch


Malta plussat ja miinukset

Itse en varsinaisesti tykkää tällaisesta vertailuista, koska ne ovat aina hyvin yksipuolisia. Ulkomaille muuttaessa pitää ymmärtää, ettei missään muualla elämänmeno ole pilkulleen samanlaista kuin Suomessa. Ei edes Virossa, joka on tähän mennessä ollut tavoiltaan samankaltaisin. Tiedän hyvin, ettei moni tästäkään vertailusta tykkää.

Silloin, kun minua ärsyttää jokin tietyssä maassa, lasken kymmeneen ja yritän olla hiljaa. Ärsytys harvoin johtuu siitä, että vastapuoli on oikeasti huonosti käyttäytyvä tai tahallaan minua loukkaava ihminen. Se johtuu minusta, omasta etnisestä alkuperästäni, tavoistani, kulttuurisesta taustastani ja  kyvyttömyydestäni ymmärtää toisten pointtia. 

Malta plussat ja miinukset

Malta: plussat ja miinukset.

Referenssit:

Visits: 989

11 vastausta artikkeliin “Malta: plussat ja miinukset

 1. Varmaan tuota kävelyä itse kaipailisin, mutta muuten olet kyllä oikeassa. Kiistämättä ettei elämä aina olisi vain ihanaa joka maassa, niin usein ihmiset ajattelevat negatiivisiksi asiat, jotka ovat todellisuudessa vai itselle vieraitaja paikallisille normaali arkipäivä.

  1. Minä vertaisin Maltaa vaikkapa Suomeen: ei Suomessakaan kävelyteitä sen kummemmin ole, heti kun ylitetään Kehä Kolmsen. Olen itse pikkukaupungista kotoisin, eikä siellä ole edelleenkaan kuin yksi kunnon reitti, olisko yhteensä 7 km. Loput on metsää, maanteitä ja sorapolkuja. Näitä om Maltallakin yllin kyllin. Täällä maaseudulla saa kävellä vaikka keskellä ajotietä, jos siltä tuntuu.
   Hienommissa maanosissa on taas merenrantapromenadeja ja pyöräteitäkin.

 2. Hauskasti sanottu, että varma sadeaika yllättää maltalaiset samaan tapaan kuin lumi suomalaiset. Aika samanlaisia me ihmiset ollaan joissain asioissa, vaikka eri puolilla maailmaa asuisimmekin.

 3. Hyvä postaus! Ei mikään maa ole paratiisi, mutta oma asenne ratkaisee viihtyvyyden. Jos olettaa kaiken olevan täydellistä, pettyy varmasti. Samoin jos olettaa saavansa esim. Suomen edut ja muuta päälle, niin paha mielihän siinä tulee.
  Maailmalle kannattaa lähteä avarin mielin ja muistaa, että jostain pitää luopua, että saa sitä hyvää uutta tilalle.

 4. Varsin realistisesti kirjoitettu. Varmaan nuo plussat ja miinukset ovat pitkälti juuri noin. Niiden perusteella on itselleni ainakin helppoa todeta, että miinukset ovat selvästi plussia vähäisemmät. Malta on varmasti mukava paikka asua.

  1. Kiitos kommentistasi, Mikko!

   Meillä ei ole Maltasta mitään valittamista. Olemme ratkaisseet tuon ajokulttuurisen ristiriidan niin, että ajetaan enimmäkseen bussilla. Jos on ihan pakko tai reitti on helppo ja selvä, niin voi ajaa autollakin 😁.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.