Joulu Maltalla

Joulu Maltalla - Valletta

Joulu Maltalla.

Millainen on joulu Maltalla?

Yllätyksekseni joulu on Maltalla huomattavasti vaisumpi valoshow, mitä se Gozolla oli. Taloissa on toki valoja, mutta ei kovin monella eikä yhtä ylenpalttisesti kuin Gozolla. Erityisesti täällä maaseudulla koristeet ovat varsin maltillisia: joulukransseja, Jeesuksen syntymää esittäviä installaatioita, koristepalloja ja kukkia. 

Valletta joulukoreana

Tietysti aina joku neropatti onnistuu virittämään sellaisen vilkkuhirviön, että hänet pitäisi haastaa oikeuteen migreenikkojen ja epileptikoiden kiusaamisesta (se on tosin vain puoliksi vitsi – onneksi meidän makuuhuoneen ikkunat menevät talon sisäpihaan eikä kadulle).

Zurrieqin maltillinen jouluvalaistus

Tänään pihallamme kävi joulupukki, juuri kun yritin torkahtaa hetkeksi. Hyppäsin kauhuissani ja luulin ensin, että näen unta. Musiikki oli niin kova, että korviin sattui. Maltalaiset joulupukit ovat ilmeisesti tätä vuosisataa, koska heidän reki on pystytetty kuormurin kyytiin. Gozolainen joulupukki oli sentään hevoskärryillä. 

Joulumarkkinoita järjestetään useita ja monessa paikassa saarta. Itse kävimme vilkaisemassa niitä Vallettassa. Meidän nurkissa oli myös viime sunnuntaina joulumarkkinat, mutta me skipattiin ne Arkeologisen museon hyväksi. 

Vallettaan tuli myös pieni huvipuisto ja luistelukenttä. Järeistä koneista päätellen, jää on ihan oikeaa eikä mikään muovipeite niin kuin Albufeirassa oli. 

Toki kaikissa kaupoissa soi joulumusiikki, mutta maltalaiset tykkäävät myös esittää ja katsoa niitä livenä eli nyt pitkin Repubblikaa on esiintyjiä, lavoja, soittajia, tanssijoita ja kuoroja.

Vallettan huvipuisto ja joulumarkkinat

Jos jostain syystä haluaa mahdollisimman autenttisen joulun, niin voi syödä aattona tai joulupäivänä ruotsalaisessa ravintolassa Taste of Sweden. Lähemmäs sitä ei suomalaiseen jouluun Maltalla pääse. Joku juuri heitti FB:ssa, että olisi hyvä business-idea, avata täällä ravintola Taste of Finland 😀.  

Joulu on täällä tapahtumarikas sekä kaupallisella että hengellisellä puolella. Moni kirkko/seurakunta järjestää erilaisia tapahtumia joulun kunniaksi. Ensimmäisestä Adventista alkaen myös jumalanpalvelukset muuttuvat juhlallisemmaksi. Joulukirkko on mielestäni edelleen suositumpi mitä olen Suomessa tai Virossa ikinä nähnyt. 

Eli jos joulun viettää Maltalla, sitä on vaikeaa missata. 

Mitkä kaikki esineet saavat esittäytyä joulukuusena?

joulukuusikokelas

Ainoa hahmo, jota en ole vielä tavannut Maltan saarilla, on oikea maassa joskus kasvanut kuusipuu. Kaikki muu maan ja taivaan välillä muotoillaan jouluun sopivilla koristeilla.

Yleisin kuusimalli on valokuusi. Siinä ei esiinny muuta kuin valot. 

Muovikuusi on toiseksi yleisin malli, ja niitä on enimmäkseen sisätiloissa.

Mutta mitähän tässä kuvassa on?

Joulu Maltalla - L-Isla

Avasitte melkein oikein, se on joulukuusi! Taideteos komeilee L-Islan pääaukiolla bussiaseman edustalla. Ihan aitoa langasta virkattua peittoa kuusen muodossa.

L-Islan Senglea ja sen komea tilkkukuusi

Tässä on myös tyylinäyte Luqan kirkon edessä olevasta joulukuusitaiteesta. 

Luqan puiset kuuset

Hyvää jouluviikkoa teille!

Joulu Maltalla.

Referenssit:

Visits: 33

11 vastausta artikkeliin “Joulu Maltalla

  1. Vau! Onhan siellä vaikka ja mitä jouluista! Minä en oikein päässyt joulufiilistelyssä edes alkuun ja nyt on taas arki 😅 Tuo viimeinen puukuusi ja virkattu kuusi ovat kyllä upeita!

  2. Vautsi, tilkkutäkkikuusi on upea! Ja muutenkin kekseliäitä joulukuusia – ei tarvitse olla ilman, vaikka niitä ei maaperässä kasvaisikaan. 😀

    En toivottele jouluja, kun päädyin lukemaan Maltan joulusta vasta näin jälkikäteen, mutta hyvää vuotta 2023 teille! 🙂

    1. Kiitos! Onnea uuteen vuoteen teillekin!

      Joo, Maltalla ollaan varsin kekseliäitä kuusien suhteen 😁.

  3. Lempeää joulua sekä silmien ja kynttilöiden syttymistä rakkaiden ihmisten seurassa!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.