Minun matkavuosi 2022

Minun matkavuosi 2022 kollaasi

Matkavuosi 2022.

Vuosi 2022 oli mielenkiintoinen kokonaisuus. Sekä maailman menossa että henkilökohtaisella rintamalla. 

Korona, joka ei minua koskettanut kovinkaan paljoa, vaihtui sotaan, joka oli minulle varsin henkilökohtainen asia (sattuneesta syystä). Kuuliaana kansalaisena olen ottanut kaikki vaaditut rokotteet ja olen kantanut maskia liki kaksi vuotta kitisemättä, niin kauan, että uusi katastrofi pyyhkäisi koronan pois ihmisten mielestä. Nyt sitten pitää juosta joditablettien perässä, mutta sitäkään en ota tosissani, samoin kun en viitsinyt hamstrata vessapaperia.  

Tunnustan, että kesällä 2022 poistuneet koronarajoitukset, testipakot ja rokotustodistukset ovat tuoneet suurta helpotusta. Matkustamaan pääsee vapaammin, vaikka nyt matkailualalle iski uusi kriisi

Oma matkustaminen ei nyt joutunut millään tavalla kärsimään yleisistä ongelmista alalla tai maailmalla. Yksi lento oli noin tunnin verran myöhässä ja pelkäsin missaavani jatkolennon, mutta onneksi minut päästettiin jonon ohi lentokentän sisäisessä turvatarkastuksessa (Istanbulissa on sellainenkin jatkolentojen välissä) ja jatkolentokin oli yli puoli tuntia myöhässä.

Koska en ole vielä saavuttanut mitään mittavia kunniamerkkejä matkustamisessa enkä ole minkään matkailuseuran jäsen, käytän laskemiseen Googlen papukaijamerkkejä. Täällä Maltalla se on kätevä kaupunkien laskemiseksi, kun harrastaa paljon lähimatkailua. Kävellessään kaupungista toiseen ei aina edes huomaa, milloin paikan nimi vaihtuu. 

Hyvin vähän tuli matkustettua silkan matkustamisen takia. Lomailut ja huvikäynnit ovat hoituneet junalla tai bussilla, työasiat lentokoneella tai taksilla. 

Vuosi 2022 on ollut harvinaisen täynnä juuri lähimatkailua, joista yksi syy oli kieltämättä monin tavoin epävakaa tilanne maailmassa. 

Uzbekistan

Kokand, Uzbekistan
Kokand

Marraskuussa 2021 olen aloittanut määräaikaisessa pestissä Uzbekistanissa, joka oli minulle täydellinen terra incognita. Tässä tapauksessa en viitsinyt edes tutkia maata tarkemmin, koska halusin lähestyä sitä ennakkoluulottomasti.

Uzbekistan yllätti minut monessa kohdassa. Ehkä suurin ihmetyksen aihe oli maan uskonnollinen ja etninen heterogeenisyys. Sadan kilometrin välein kulttuurimaasto vaihtui niin, kuin olisin käymässä eri maassa. Tashkent, Kokand, Fergana, Samarkand, Rishton – kaikki kaupungit kuin olisivat sijainneet eri valtiossa.  

Tashkent, Uzbekistan
Tashkent

Uzbekistanista olen kirjoittanut paljon ja lisää luettavaa löytyy tästä: Uzbekistan Archives 

Kirgisia

Ata-Beijit Memoriaali, Bishkek
Ata-Beijit Memoriaali, Bishkek

Kirgisia, jonne satuin työmatkalle, oli sekin minulle uusi tuttavuus. Vaikka alueellisesti se sijaitsee Uzbekistanin lähellä, ja kielellisesti mailla on paljon yhteistä, niin kulttuurisen ja etnisen eron voi havaita näin turistin silmin. Uskoisin, että omaperäisyys syntyi siitä, että 94% Kirgisian pinta-alasta sijaitsee 1000-3000 m korkeudessa. Vuoret ovat muokanneet kirgiisejä enemmän kuin kirgiisit vuoria. Ja se on mitä mainioin asia, koska näin maassa on paljon koskematonta luontoa.

Ata-Beijit Memoriaali, Bishkek
Ata-Beijit Memoriaali, Bishkek

Kirgisian kulttuurinen perintö maailmalle on myös varsin mittava. Tsingiz Aitmatov on niitä ihmisiä, joiden kanssa oli kunnia elää samalla planeetalla samaan aikaan. 

Ata-Beijit Memoriaali, Bishkek
Ata-Beijit Memoriaali, Bishkek

Tästä lisää: Kirgisia Archives 

Viro

Ahtme, Kohtla-Järve
Ahtme, Kohtla-Järve

Virossa olen käynyt katsomassa muutaman itselleni tuntemattoman paikan sekä kiertänyt maata nostalgian takia.

Narva oli yksi kohde, jonne palasin tänäkin vuonna. Kävin siellä sellaisissa paikoissa, jotka jäivät käymättä viime visiitillä.

Narva
Narva

Tallinna oli lähinnä työmatkakohde, mutta ehdin nähdä siellä kavereitakin.

Kadriorg
Kadriorg, Tallinn

Jõhvissä vietin luppoaikaa ja palauduin työstressistä.

Jõhvi
Jõhvi

Lue lisää: Viro Archives

Malta

Matkavuosi 2022 - Valletta Waterfront
Valletta Waterfront

Maltalla olemme bonganneet muutaman uuden kohteen ja kaupungin. Maltalla on muuten vain yksi bussireitti joka pysyy saman kaupungin rajoilla (nro 133). Loput läpäisevät ainakin kaksi  kaupunkia kerralla. 

Nyt kun Maltalla pääsi liikkumaan vapaammin (kaikkien rajoitusten poistuttua), niin se tuntuu olevan loputon nähtävyyksien lähde. Me olemme käyneet nyt vain 25:ssä Heritage Malta museossa sekä muutamassa muussa kohteessa, kuten Akvaariossa. Kaupunkien ja kuntien listalta puuttuu vielä yli puolet. 

Matkavuosi 2022 - Valletta Waterfront
Valletta Waterfront

Uusia ja tuttuja paikkoja: Malta & Gozo Archives

Vuoden 2022 luetuimmat matkapostaukset

Matkavuosi 2022 - Malta Airin kone Tallinnan yläpuolella
Malta Airin kone Tallinnan yläpuolella

Googlen haetuimmat ovat Minun Tallinnani-sarjan postaukset, jotka ohittivat jopa edellisen vuoden suosikkeja. Ilmeisesti Viro ja Tallinna kiinnostavat suomalaisia toden teolla, jos niitä artikkeleita luetaan päivittäin minunkin blogissani, ja Tallinna-artikkeleita ilmestyy melkein päivittäin sekä blogeissa että muussa mediassa. 

Kaikkien kanavien kautta Top 10 luetuimmat matkailuun liittyvät postaukset oli seuraavat:

 1. 5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä 
 2. Uzbekistan: Arkea ja juhlaa vauvasta vaariin 
 3. Matkakalenterini – Mihin kannattaa matkustaa milloinkin – In Via 
 4. Matkaan käsimatkatavaran kanssa 
 5. Turhat tavarat pois matkalaukusta
 6. 3 pahinta mokaa ja epäonnistunutta matkaa  
 7. Matkaan lapsen kanssa
 8. Psst… Lentämälläkin pääsee  
 9. Vuoden 2023 bucket list 
 10. Missä kannattaa säästää matkustaessa?

Miten teidän matkavuosi 2022 on sujunut?

Matkavuosi 2022 - Turkki jäämässä taakse
Turkki jäämässä taakse

Matkavuosi 2022.

Referenssit:

Visits: 8

10 vastausta artikkeliin “Minun matkavuosi 2022

 1. Minä ostin joditabletit syksyllä 🙈 meillä ei tullut tehtyä edes kotimaan matkoja muistaakseni kuin kaksi. Tänä vuonna vihdoin haluisin tutustua kotikaupunkimme nähtävyyksiin 😊 passit on vasta ostoslistalle 🙈

 2. Uzbekistan postauksia luin aina mielenkiinnolla, ihan siitä syystä, että minulle tuttua oli vain nimi. Mitään muuta en maasta tiennyt.

 3. Kesällä vietin kolme viikkoa rakastamassani Tirolissa maaseudulla ja kaukana kaikesta hälinästä. Jouluna ollaan mökillä. Siinähän se. Ei paljon tule matkailtua yleensäkään.

 4. Hmm, matkailuvuosi 2022 oli vähän niin ja näin. Alkuvuonna Teneriffa, keväällä Tukholma, kesällä ja syksyllä vähän kotimaan matkailua. Oikeastaan olisi se huonompikin voinut olla. Saas nähdä mihin seuraava vuosi meidät vie..

  1. Toivottavasti vuosi 2023 tulee olemaan hieman tervejärkisempää kuin edeltäjänsä 😅. Myös matkailun pitäisi elpyä liki normaaliin lukemiin. Kunhan sota loppuisi ja maailman tilanne vielä normaalisoituisi, niin olisimme jo voiton puolella.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.