Viikko 49 – shakkeja, synttäreitä ja palatseja

Viikon 49 shakkeja synttäreitä ja palatseja.

Viikon 49 shakkeja synttäreitä ja palatseja - Kuvassa Grand master's Palace

Viikko oli täynnä toimintaa ja käänteitä, työkriisejä ja epätavallisia ratkaisuja. 

Joulu näkyi siinä ehkä kaikista vähiten, vaikka olemme jopa käyneet kääntymässä Vallettan joulumarkkinoilla. Ei tullut vastaan mitään sellaista, mikä olisi tuottanut pakottavaa tarvetta ostaa tai maistaa sitä. Ehkä olemme tottumassa täkäläiseen elämänmenoon.  

Summa summarum, meidän joulu on ottanut täysin uuden suunnan, eli otetaan käyttöön suunnitelma C – jouluoharit. Jotain sellaista josta puhuin jutun Ideoita DIY-joululahjoihin kohdassa 5. 

Viikonloppukin oli niin täynnä ohjelmaa, etten kerennyt julkaista viikon kuulumisia.

1. Pojan synttärit 

Lauantaina kävimme syömässä pojan syntymäpäivän kunniaksi. Päivä oli harmaahko, sellainen, jolloin ei oikein kannattaa lähteä mihinkään maisemareissulle. 

Ravintola Alexandria oli pojan oma valinta: hän tykästyi sen kanapihviin niin paljon, että halusi ehdottomasti syödä siellä uudestaan. Tällä kerralla ruoka oli saanut täydet pisteet. Virheetöntä kuin Michelin-ravintolassa. Mikä miellyttää täällä Maltalla on se, että kaikki mausteet tarjotaan erillisissä kulhoissa ja kipoissa, joten suolaa, pippuria ja kastiketta saa lisätä maun mukaan. Se on sellaiselle kronkelille syöjälle kuin minä (noh, meitä on kolme) pelkkää plussaa.

2. Shakkiturnaus

Shakkiturnaus oli pojalle ensimmäinen. Vaikka hänen omasta mielestään se oli ihan floppi (hän sijoittui isosta joukosta kuudenneksi), meidän mielestämme se meni varsin hyvin eli paljon yli ennakko-odotusten. Näin kylmiltään, mitenkään erityisesti treenaamatta. Nyt ainakin tiedämme, että tämä harrastus pääsee jatkoon.  

3. Grand Master’s Palace avoimien ovien päivä

Viikon 49 shakkeja synttäreitä ja palatseja - Kuvassa Grand master's Palace

Sunnuntai oli ahdettu täyteen tällä kerralla, koska samana päivänä oli järjestetty myös Grand Master’s Palace Open Day avoimien ovien päivä. Tätäkään ei voinut jättää väliin. 

Tällaisista tapahtumista ilmoitetaan sekä sanomalehdissä ja koulujen tiedotteissa että netissä. Museoissa järjestettävien tapahtumien kalenteri ilmestyy The Heritage Malta -sivustoille. 

Palatsi ei ole vielä avoinna yleisölle (suunnitelmissa on avata ensimmäisiä valmiita huoneita yleisölle ensi keväänä), ja entisöintityöt ovat meneillään. Tästä povataan Maltan yhtä vetovoimaisimpia nähtävyyksiä. 

Palatsi on ollut Maltan hallitsijoiden, parlamentin ja presidenttien virka-asuntona ja työpaikkana vuodesta 1570 ja aina vuoteen 2015 asti. Se on nähnyt suurimpia hallitsijoita ja kuuluisimpia historian tekijöitä suurmestari La Vallette:sta Winston Churchilliin ja kuningatar Elisabetiin.

Palatsi toimii edelleen Maltan Presidentin virastona, vaikka parlamentti on muuttanut uuteen taloon vuonna 2015. En tiedä, pääseekö yleisö missään muualla maailmassa toimivaan Presidentinlinnaan muulloin kuin avoimien ovien päivinä. Mutta Maltalla se on sitten ensi vuoden alusta mahdollista.   

Lisää kuvia ja historiaa palatsin omassa postauksessa: Grand Master’s Palace – parhaat palat 

Viikon 49 shakkeja synttäreitä ja palatseja.

Referenssit:

5 vastausta artikkeliin “Viikko 49 – shakkeja, synttäreitä ja palatseja

 1. Teillä ollut säpinäpäivät! Mutta eikös se oo ihan hauskaa 😁 Onnea pojalle synttäreistä sekä hienosta sijoituksesta shakkiturnauksessa. Shakkia pelataan minusta aivan liian vähän, noh meilläkin, vaikka pari vuotta sitten ostin shakkilaudan joululahjaksi lapselle.

  Onpa upea palatsi-entisöidyt rakennukset on mielenkiintoisia. Aina kun sellaiseen pääsee visiitille niin jaksan ihmetellä kaikenmaailman yksityiskohtia ja miettiä millaista elämää siellä on aikanaan vietetty…

  1. Kiitos onnitteluista!

   Joo, meillä on nyt jotenkin kaikki asiat liikkeellä. Ja se onkin hauskaa näin parin vuoden hiljaiselon jälkeen.

   Palatsi oli toden teolla hieno, ja meinaan tehdä siitä oikein kunnon postauksen, kunhan saan kuvat kuntoon. Niitä tuli otettu päälle 100, pitää valita parhaimmat palat postaukseen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.