Joululahja tuliaisena

Joululahja tuliaisena

Joululahja tuliaisena.

Joululahjat ovat tätä nykyään varsin kiistanalainen aihe. Toiset ovat sitä mieltä, että joulupukkia on hyvää työllistää ja toiset ovat jyrkästi joulun kaupallistamista vastaan.

Ehkä jos mennään jälkeen kerran kultaista keskitietä. Kultainen sopii jouluun muutenkin. 

Vaikka matkailijoita kehotetaan usein “ottamasta mitään muuta kuin kuvia ja jättämästä mitään muuta kuin jalanjälkiä”, niin välillä tekisi mieli ostaa jokunen tuliainen. Joko itselleen tai lahjaksi. Jos nyt leikitään, että matkaan päästään juuri joulun alla tai jouluksi, niin joululahjoja voisi tuoda ulkomailta. Jotain vaihtelua sentään. 

Maasta kuin maasta voi löytää lahjoja joka makuun ja yleisen turistiroinan lisäksi aina on olemassa alueelle ominaisia tuotteita, jotka on valmistettu paikan päällä. Nykyään niitä on entistä enemmän tarjolla myös turistikaduilla, koska ilmiselvästi matkailijoiden ostoskäyttäytyminen on muuttunut. Kiinalaista halutaan ostaa vain Kiinasta.

Tänä vuonna keskitytään paikallisten tuottajien tukemiseen, koska viimeiset kaksi vuotta meni siihen, ettei matkustettu juuri mihinkään eikä mitään lahjoja tai tuliaisia ostettu.

1. Naapurimaista

Naapurimaista voi helposti tuoda tuliaisia vaikka ne olisikin suurempia kuin yksi nenäliina, koska sinne harvoin lennetään.

Viro

Viro

Viro on tunnettu omista käsityöläisistään jo vuosisatoja, joten sieltä voi ostaa perinteisten villasukkien ja pipojen sijaan paikallista designia olevaa sisustustavaraa ja huonekaluja sekä kosmetiikkaa, vaatteita ja asusteita. 

Villatakkeja myydään joulutorillakin eikä ne ole välttämättä stailattu Muhusaaren kuviointiin. 

Luonnonkosmetiikkaa ja paikallisia herkkuja, kuten sokeroituja manteleita, erilaisia meetvursteja tai hunajaa myydään sekä joulutorilla että pysyvillä toreilla, kuten Balti Turg

Kunnollisia designlaukkuja, koruja, villakangastakkeja tai juhlamekkoja joutuu lähtemään metsästämään kaupungille. 

Virolainen muoti on suunniteltu pohjoismaisiin oloihin ja tarpeisiin, joten se on väljää, lämmintä ja ronskia. Eesti Designia ei silti voi syytä tylsyydestä tai linjojen ja mielikuvitusten puutteesta. Siinä on myös omalaatuista glamouria. 

Kollaasissa:

Latvia

Latvia

Riiasta olen hankkinut koruja, suklaata ja kenkiä.

Baltian maat ovat kuuluisia omista meripihkatuotteista ja nykyään on paljon uudenlaisia interpretaatioita perinteisestä korukivesta. Itse tykkään suhteellisen eleettömistä koruista, joten katson aina nuorimpien suunnittelijoiden töitä.

Kengistä kuuluisin on maailmalla läpimurtonsa tehnyt I N C H 2. Kengät ovat järeää tekoa, joka on ominaista pohjoismaiden ja Baltian suunnittelijoille. Toisaalta, latvialainen muotoilu käyttää huomattavasti enemmän värejä ja yksityiskohtia verrattuna virolaiseen tai suomalaiseen. 

Pientä kivaa saa mukaan, kun ostaa latvialaista Laima-suklaata. Jos tykkäät Fazerista, tykkäät varmasti Laimastakin. Siinä on jotain samantapaista, karun merenrannan ja pitkän talven innoittamaa makua.   

Kollaasissa: 

Puola 

Puola

Gdanskista on tullut tuli ostettua paljon puolalaisia tekstiilejä ja asusteita. 

Taranko, Venezia, PRIMA MODA  – kaikki ovat Puolassa tuotettuja kenkiä, laukkuja ja vaatteita. Puolan vaatesuunnittelun koulukuntaa sijoittuu pohjoisen ja etelän väliin, joten se ammentaa inspiraatiota molemmista. 

Puolan vaatteissa ja asusteissa on paljon värejä ja yksityiskohtia, mutta se eivät ole yhtä koristeellisia tai mutkikkaita kuin vaikkapa italialaiset tai ranskalaiset. Hyvin maanläheistä ja kestävää tuotantoa vaihteleviin sääolosuhteisiin.  

Puolan ruoka on vailla vertaa, joten sieltä voi ostaa melkein mitä vain hyvin säilyvää tuotetta tuliaiseksi. Suosittelen kokeilemaan Sowa-nimistä konditoriaa. Suussa sulavien kakkujen lisäksi sieltä saa mukaan aivan poskettoman hyviä suklaatuotteita. 

Puolalaiset tuliaiset ovat edelleen Euroopan mittakaavassa varsin edullisia. 

Kollaasissa: 

2. Etelä-Eurooppa

Luksusta, klassikoita ja modernia designia.

Italia

Italia

Italiassa valmistetaan vaatteita ja asusteita edelleen käsin. 

Italialainen laatu on maailmankuulua eikä syyttä. Suunnittelu on todellakin mietitty loppuun asti ja tuote kestää vuosia (jos Pendolinoja, Fiateja ja Turun funikulaaria ei lasketa mukaan). Hinnat vaihtelevat 150-1500 euron välillä ja niiden hintaluokka riippuu täysin tekijän asemasta markkinoilla eikä siitä, kuinka laadukas tuote on. 

Nykyään pienten tuottajien paikallistaminen käy työstä, koska Italia on hukkumassa ketjuliikkeiden alle. Se ei silti ole mahdotonta. Kaikista varmin konsti on lähteä pääkauppakaduilta hieman sivuun. Esimerkiksi Milanon Duomosta katsottuna oikealle lähtee pienempi kauppakatu Via S. Pietro All’Orto, jolla artesaaniliikkeitä on vieri vieressä. Se on yksi kaduista, joita kannattaa kävellä alusta loppuun. 

Pienemmissä liikkeissä löytyy usein helmiä. Nimettömät tuotteet ovat myös huomattavasti edullisempia kuin brändikama, mutta laatu voi olla jopa parempi. Se tosin vaatii aika hyvää tietoisuutta materiaaleista ja valmistustavoista.

Hieno lahja on myös venetsialaisesta Murano-lasista valmistettu esine tai koru. Vaikka lasi on perinteisesti hyvin värikäs, pienessä määrin se piristää asua tai sisustusta mukavasti.

Makutuliaisiksi Italiasta voi tuoda oliiviöljyä tai yrttiseosta. Kotihengetärtä ilahduttaisi kokoelma käsinmaalattuja astioita tai design-sisustuselementtejä 

Öljypullo tai veitsisetti on ymmärrettävästi optiona vain silloin kun on muuta ruumaan menevää tavaraa. Tietysti ellet ole junalla tai omalla autolla.

Kollaasissa: 

Portugali 

Portugali

Portugalissa pitää olla paljon tekstiili- ja nahkatuotteiden valmistajia, mutta niitä ei juuri näy katukuvassa. Ehkä Lissabonissa sellaisia olisi löydettävissä, mutta Algarvessa en saanut paikallistettua yhtään. Portugalin turistikadut ovat täynnä rantalelukauppoja ja kelvotonta roinaa halpahallin tavoin. Ainoa poikkeus on perinteiset kirjatut kodintekstiilit, nahka-asusteet ja keramiikka.  

Harvoja paikallisten pikkupajojen valmistamia tuotteita myytiin Albufeira Shoppingissa ja Vanhan kaupungiin turistikadulla. Vöitä, lompakoita, pieniä pussukoita, keittiöpyyhkeitä, essuja ja matkamuistoksi jalostettuja perinteisiä kaakeleita. Nahkatuotteet ovat laatuunsa nähden varsin edullisia. Albufeira shoppingista ostettiin joskus laadukkaita nahkavöitä hintaan 8-10 €.

Portugalilainen oliiviöljy on hieman erilainen kuin italialainen tai espanjalainen, joten sekin on hyvä vaihtoehto tuliaiseksi. Parasta maassa on kuitenkin ruoka, jota joutuu nauttimaan paikan päällä. 

Kollaasissa:

Malta

Malta

Maltalla suurta tuotantoa ei ole juuri lainkaan (meidän mittakaavassa). Sen lisäksi maassa käsityötaitoja arvostetaan suuresti. Näin valtaosa tuottajista on pienyrittäjiä ja se koskee melkein kaikkea: maataloutta, vaatealaa ja koriste-esineitä. 

Pieniä pajoja on sekä joka toisessa autotallissa pitkin maata että Repubblikan varrella. Kultasepät työstävät uutta tuotetta samalla kun palvelevat asiakasta. Turistikojut ovat täynnä paikallista tuotantoa. 

Älkää antako hinnan hämätä: toisin kuin monessa muussa maassa, Maltalla maan symboliikalla varustetut matkamuistot eivät ole peräisin kiinalaiselta tehtaalta vaan ihan aidosti naapurissa olevasta autotallista. Niiden laatu myös tulee yllättämään hyvin positiivisesti vaikka ne ei missään tapauksessa ole hinnalla pilattu. 

Jos t-paidat, lippikset ja pyyhkeet ovat koneellisesti valmistettuja (joku on toki ommellut ja painellut sinne kuvia), niin taidelasi, korut, taidekeramiikkaa ja hajuvedet ovat täyttä käsityötä. 

Maltalla on myös jonkin verran omaa oliiviöljyä, hunajaa ja viinejä. Näitä voi ostaa sekä gourmet-kaupoista turistialueilta että tavallisista korttelikaupoista. Pienestä kaupasta voi rohkeasti kysyä neuvoa paikallisista tuotteista. Yleensä kauppias tietää tarkasti, mistä mikäkin tuote on peräisin  

Kollaasissa:

3. Eksoottiset matkakohteet

Eksoottiselta matkakohteelta harvoin odotetaan mitään ostosparatiisia. 

Barbados

Barbados

Karibian saarilta ei voi odottaa sitäkään vähää, koska siellä suunnilleen kaikki on tuontitavaraa. On silti mahdollista löytää jotain omaperäistä, jos oikein etsii. Ja jos rahaa riittää, niin sieltä saa ihan oikeita timantteja 😀.   

Lisää aiheesta: Muotia Matkan varrelta – Barbados

Kollaasissa:

Kiina

Kiina

Kiinasta löytyy tietysti kaikkea. Sellaistakin, mitä et tiennyt olevan olemassa.

Jos jätän väliin kaiken muovisen krääsän (jos perheessä on lapsia, niin lelukaupasta silti tarttuu jokunen futuristinen lelu, ne ovat paikallisissa myymälöissä muuten aika laadukkaita), niin mitä maasta voisi tuoda matkamuistoksi, mikä olisi hieman enemmän edustanut perinteistä Kiinaa?

Norsunluu koriste-esineet ovat niin ällö ajatus, etten edes käynyt kaupan sisällä, missä niitä myytiin. Vaikka norsu olisi kuollut vanhuuteen monta sataa vuotta sitten, silti minua etoaa edes koskea sellaisesta valmistettuun tuotteeseen. 

Helpompia ovat silkit. Perinteisten leikkausten lisäksi kaupoissa myydään nykyään varsin klassisia, länsimaiseen makuun olevia vaatteita. Silkistä valmistetaan myös ylellisiä petivaatteita.

Olen törmännyt Kiinassa myös puolijalokivistä taidokkaasti valmistettuihin koruihin ja koristeisiin. 

Kiinalaista posliinia on varsin vaikeaa pakata turvallisesti mukaan, mutta sekin onnistuu tarvittaessa. Pitää olla valmis näyttämään turvatarkastuksessa tuotetodistus, jos posliiniesine muistuttaa edes hiukan antiikkituotetta. 

Kollaasissa:

Uzbekistan

Uzbekistan

Uzbekistanissa matkamuistokauppa on on-off muotoa. Joko on kokonainen bazaari vain sitä varten (kuten Samarkandissa) tai sitten mitään ei löydy koko kaupungista (Kokand). 

Silkkituotteet suunnitellaan Uzbekistanissa huomattavasti perinteisemmällä tavalla, joten mitä todennäköisempää menee huiviin ja pashminoihin. Samaa pätee kamelin villasta tehtyihin vaatteisiin. Sukkien ja huivien lisäksi oli tarjolla liivejä, takkeja ja hanskoja. Näiden käyttöön ottamiselle pitää olla aika vilkas mielikuvitus.

Silkkejä myös kirjataan käsin.

Kieltämättä käsinmaalatut lasiset joulukoristeet ja keramiikka ovat aivan upeita tuliaisia, mutta ne ovat aina vaivalloista kuljettavaa. Ne pakataan varsin hyvin eli ei ole pelkoa, että ne hajoaa matkan varrella, mutta ne vievät aika tavalla tilaa pakkauksineen ja ne joutuu purkamaan turvatarkastuksessa, koska röntgensäteet eivät läpäise keramiikkaa. 

Helpompaa on ostaa paikallisia herkkuja, eli kuivattuja hedelmiä, yrttiteesekoituksia ja vihreää teetä. Varoituksena kuuluu sanoa, että valmiit asetelmat eivät ole laadultaan parhaimmasta päästä, eli parempi maistaa kaikkia ensin ja valita irtotiskiltä juuri se, mikä on kaikesta eniten mieleen. 

Kollaasissa:

Kirgisia

Kirgisia

Kirgisia yllätti käsityötaidoillaan. Siellä turisteille tarjotaan perinteisten kirjailtujen tekstiilien lisäksi upeaa nahkataidetta. En nyt keksinyt muuta sanaa. Nahasta tehdään suunnilleen kaikkea: tavallisten asusteiden lisäksi on ainakin tauluja, shakkipelejä, kyniä ja kännykkäkoteloita. Olen päässyt noin 10 metriä nahkakojujen rivissä eteenpäin, kun meidän lahjabudjetti oli täynnä. 

Jos ei halua ostaa perinteisiä kirgisialaisia kenkiä ja asusteita, niin tarjolla on myös varsin moderneja, laadukkaita ja hienosti muotoiltuja vaihtoehtoja. Niitä myydään tosin keskustoissa hienoissa ostareissa. 

Hyvin erikoinen tuliainen on perinteinen kirgisialainen koristeellinen veitsi tai puukko nahkakotelossa. Sellaista meille oli suositeltu monessa paikassa. Se on kyllä sellainen lahja, jota pitää harkita pari kertaa. Ruumassa sitä kyllä saa kuljettaa kotiin.

Kollaasissa:

Yleistä tuliaisista

Joululahja tuliaisena

Ostaessa hienon ja yleensä kalliin tuliaisen toki pitää ensin olla varmaa, onko se sittenkin saaja mieleen (ellei se ole tulossa itselleen). Onhan se noloa, että jostain toiselta puolelta maailmaa raahattu esine lentää suoraan roskiin

Yhtä tarkoin pitää miettiä, miten ne saa pakattua ja kuljetettua ehjinä kotiin. Kalliimpia matkamuistoja myyvissä kaupoissa on yleensä tarjota myös asiallista pakkausta kyseille tavaralle. Joten pitää vain rohjeta avata suunsa ja kertoa, miten sen meinaa kuljettaa. 

Kuvassa on Uzbekistanista ostettu lasipallo kuljetuslaatikkoineen. 

Yhtä tärkeää on tarkistaa, voiko kyseistä esinettä ottaa mukaan käsimatkatavaroihin, jos se on särkyvää tai arvokas ja se ylipäänsä mahtuu siihen. Tai voiko sitä kuljettaa ruumassa tai kenties joutuu poistamaan paristot/akut ennen ruumaan pakkaamista. 

Harkitusti ja tarpeen ostettu tuliainen voi olla varsinainen ekoteko, koska se ylläpitää perinteistä paikallista käsityötä ja taidetta. Ja toivottavasti näistä esineistä on iloa sekä ostos- ja lahjoitushetkellä että vielä vuosia sen jälkeen.

Ihania jouluhetkiä teille!

Joululahja tuliaisena.

Muut referenssit:

13 vastausta artikkeliin “Joululahja tuliaisena

 1. Ihailen sun maailman tuntemusta! Malta ja Uzbekistan jäivät näistä parhaiten mieleen 😊 mä arvostan myös kultaista keskitietä ja kannatan käytännöllisiä lahjoja. Kiva yllättää toinen jollain mitä toinen on ehkä miettinyt pidempään muttei raaski tai muista ostaa itse 😊

  1. Kiitos! Mutta olen matkustanut suhteellisen vaatimattomasti moneen muuhun verrattuna. Uzbekistan tuli minulle sellaisena yllätysämatkana. En olisi ikinä uskonut, että päädyn sinne ja vieläkin moneksi kuukaudeksi. Se oli hyvin erikoinen kokemus.

 2. Matkoilta tulee harvemmin ostettua mitään, lapset ostaa jotain pientä omilla rahoillaan.

 3. Olemme vuosikausia sitten sopineet, että suvussa lahjotaan vain alle 18-vuotiaita, eikä heitä enää juuri ole. Ruokatuliaiset, ihan kotiinkin, voisivat joskus olla ok, mutta käsimatkatavaroilla matkustaessa tila- ja nesterajoitukset tekevät niistä useimmiten mahdottomia. Toisaalta melkein kaikkea saa melkein kaikkialta, myös Suomesta 🙂

  1. Me lahjotetaan vielä lapsia ja lastenlapsia sekä vanhempia sukulaisiamme. Kyllä sellainen 7-10 lahjaa per joulu silti menee. On vielä muita suurimpia merkkipäiviä, mutta yritämme aina päästä niistä lahjakorteilla ja tilisiiroilla.

 4. Itseäni kiinnostaa tuoda ja saada maan käsityöläisiltä jotakin. Puolassa on paljon kierrätysmateriaaleista tehtyjä juttuja. Niitä toin viimeksi.

 5. Tosi hyvää joulua myös sinne! Vaikka itse suosinkin ns. aineettomia joululahjoja, on joululahja tuliaisena omasta mielestäni mitä mainioin idea. Pidän sitä itse todella hyvänä, että pyrkii käyttämään rahaa matkakohteessa. Joissain tapauksissa muuten on tärkeää tarkistaa myös se, että saaka kyseistä asiaa ylipäätään tuoda maahan…

  1. Se on totta, tuonnin ja viennin säännöt kannattaa tarkista, jos ostos on hieman erikoisemmasta päästä. En ole itse törmännyt siihen, että tuliaista ei saa Suomeen, mutta siihen, että jotain esinettä ei saa viedä maasta, kyllä. Esimerkiksi Barbadokselta on kiellettyä viedä pois luonnosta poimittuja esineitä, kuten kiviä, hiekkaa tai lehtiä. Säädös on tehty suojakseen saaren luonnonkierrettä. En tiedä, onko se edelleen voimassa tai poistunut (vuotta 2010 oli voimassa vielä).
   Osa maista kieltää tuomasta elintarvikkeita tai eläviä kasveja maahan.

   Itsekin suosin aineettomia lahjoja, vaikka kaikki läheiseni eivät niistä tykkää. Ostan ylipäänsä hyvin vähän lahjoja, mutta yritän osua jokaisen mieltymykseen, ettei lahja mene hukkaan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.