Fort St Angelo – kivinen sota-alus

Fort St. Angelo - St. Angelon linnoitus.

Fort St Angelo – St Angelon linnoitus.

Fort St Angelo (tai Fortizza Sant’Anġlu maltaksi) oli huomattavasti valoisampi ja iloisempi kohde kuin samana päivänä käyty The Inquisitor’s Palace.

Vaikka se oli palvellut sodassa puolustusrakennuksena vuosisatoja, sen historiassa ja olemuksessa ei tullut esille synkkyyttä. Sankaruutta – kyllä. Ehkä osasyy oli linnoituksen erikoinen arkkitehtuuri. Siellä löytyi paljon kallion sisälle kaiverrettuja käyttäviä ja kammiota, mutta valtaosa rakennelmasta on korkealle kurottavia tasanteita, joista sai ihailla merinäköalaa, Vallettaa, Vittoriosaa ja Cottoneraa.

Jos ei museoista muuten tykkää, niin Fort St Angelossa kannattaa käväistä pelkkien näköalojen takia. 

Avara ja hienosti entisöity linnoitus nosti mielialaa kummasti.

Maltan merivoimien historiaa kattava museo tarjosi myös uutta tietoa aiheesta. 

Fort St Angelo on varsin suuri kompleksi, jossa lukuisat portaat pitävät huolta kävijöiden kunnosta. Ylätasangolla oli myös ihastuttava puutarha, jonka suihkulähteessä uiskentelee kultakaloja. 

St Angelon linnoitusta pidetään Maltan merkittävimpänä rakennuksena maan sotilashistoriassa. Syystäkin.  

Fort St Angelon historia alkoi jo keskiaikaisella Maltalla, koska niemeke oli strategisesti tärkeä paikka linnoitukselle puolustuksen kannalta. Näin Maltan suurin satama pysyi turvassa vihollisilta.

Linnoituksen historia lasketaan vuodesta 1274, jolloin siitä oli mainittu kirjallisissa lähteissä ensimmäisen kerran. Mitä ilmeisimmin, linna nimeltä Castrum Maris (linna meren äärellä) oli käytössä silloin jo vuosisatoja.

Vuonna 1530 St Angelon linnoitus oli saanut nykyisen nimensä Pyhän Johanneksen ritarikunnan toimesta. Ritarit ovat myös muokanneet ja laajentaneet rakennusta. 

Se näki vielä monia uudistuksia vuosisatojen saatossa. Carlos Grunenbergh antoi linnoitukselle sen nykyisen ilmeen vuonna 1689.

Toisen maailmansodan aikana Fort St Angelo sai 69 suoraa osumaa. 

Linnoitus palveli sotatoimissa ja tukirakennuksena merivoimille aina 1979 saakka, ennen kuin se pääsi eläkkeelle museona. 

Tuumasta toimeen päästiin vuonna 2007 ja vasta 1.11.2016 museo Fort St Angelo avasi ovensa kävijöille. 

Näin meillä on jäänyt käymättä koko the Heritage Malta passin kohteista enää vain kolme: Yksi helppo kohde Vallettassa, yksi vaikeasti saavutettavissa oleva Imgarrissa ja Maritime museum, joka on nyt remontissa. 

Nyt pojalla on kasassa 24 leimaa 27:sta. Näillä pääsee käymään kahdessa vapaavalintaisessa The Heritage Malta kohteessa. Hän ei vielä päättänyt, mihin mennään. Yksi varsin mielenkiintoinen kohde on maanalainen Malta. Sinne pääsee vasta 12 vuotta täytettyään. Joten synttärikutsut voi järjestää Maltan katakombeille – pojan oma idea 😁.

Fort St. Angelo - St. Angelon linnoitus.

Fort St Angelo – St Angelon linnoitus

Referenssit:

24 vastausta artikkeliin “Fort St Angelo – kivinen sota-alus

    1. Niinpä, se olisi, mutta tänä vuonna ei onnistunut, koska pojan olisi pitänyt olla 12 jo varaushetkellä. Ensi vuonna sitten 😁.

  1. Onpas upean näköinen paikka! Ja maanalainen Malta on varmasti huikea kokemus 💕

  2. Mekin taisimme tyytyä tuon ihailemiseen vaan vastarannalta matkalla Lascaris War Roomseihin, joka oli meistä ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen paikka! Kertoo vähän tuoreemmasta Maltan historiassa hienolla tavalla.

    1. Tutkin Lascaris War Roomsin nettisivuja, ja se vaikuttaa todella mielenkiintoiselta paikalta. Se olisi meille myös luonnollinen siirtymä historian opettelussa, koska 1000-1800 lukujen museot ovat nyt käyty läpi. Kiitos paljon vinkistä, Pirkko!

  3. Onpa tuo Fort St. Angelo upea paikka. Niin söpö tuo kultakala-suihkulähde. Kiitos vinkistä ja hienoista kuvista 🙂

  4. Tuo paikka on tullut muistaakseni nähtyä (etäältä), mutta ei käytyä. Epäilemättä tämä virhe pitä korjata seuraavalla visiitillä. Hauska ajatus nuo synttärit katakombeissa, olisi taatusti erilainen syntymäpäiväjuhla kaikille 🙂 Ahkerasti olette kyllä kolunneet nähtävyyksiä ja hyvä niin meidän lukijoidenkin kannalta.

  5. Oi että, miten hieno ja näyttävä kohde! Maltalla ei ole tullut käytyä, mutta kiinnostaisi kovasti! 🙂 Tosin nyt kelpaisi mikä tahansa lämmin ja aurinkoinen paikka, sillä ulkona sataa vaakatasossa vettä ja viimeisetkin lehdet tippuvat puista..

    1. Malta on todellakin monipuolinen ja aurinkoinen kohde – täydellinen loma on taattu. Minä arvostan täällä sen, että tarjontaa on kaikenikäisille, lapsia/teinejä/nuoria/iäkkäitä ei jätetä unholaan. Historiaa tarjotaan mielekkäässä ja helposti lähestyttävässä olevassa muodossa. Nähtävyyksiä ja huveja on joka makuun.

    1. Nuo näkymät olivat kyllä sitä luokkaa, että itse museossa käynti oli unohtua matkan varrella. Suosittelen lämpimästi jo pelkkien maisemien takia.

  6. Kaunista ja kuvista päätellen myös lämmintä. Olen joskus aikaa sitten käynyt Maltalla. Pitäisi käydä varmaan uudelleen 🙂

    1. Joo, lämmintä täällä on. Maltalla ei ole talvia sellaisenaan. Lämpötilat harvoin putoavat +15C alapuolelle ja on melkein aina aurinkoista.
      Ja kaunista täällä on. Joten tervetuloa vaan!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.