Vihreä keidas keskellä Maltaa – Ta’ Qali National Park

Ta Qali National Park puisto, Attard, Malta

Ta’ Qali National Park puisto.

Tietysti suomalaisia voi vähän hymyilyttää maltalainen ajatus siitä, millainen kansallispuiston kuuluu olla. Ottaen huomioon se fakta, että Maltan saaristo on pinta-alaltaan pienempi kuin moni Suomen kansallispuisto. 

Ta’ Qalissa pääsee näkemään, miltä saaristo näytti ennen kuin ihmiset tulivat raivaamaan itselleen tilaa luonnolta. Vaikka puisto ei ole hoitamatonta metsää vaan puuistutuksia, joiden yläpuolelle on rakennettu ramppi, täällä pääsee näkemään monia Maltan alkuperäisiä puulajeja. Ramppi suojaa puita ja niiden kasvualustaa tuhoisilta ihmisten jalanjäljiltä. Ylhäältä aukeaa esteetön näkymä Mdinaan, Vallettaan ja merelle asti.

Maltan kasvillisuus on ollut kautta aikojen varsin monipuolista. Matalakasvuisten lajien lisäksi saaristosta löytyy myös erilaisia mäntylajeja, eukalyptusta, oliivipuita, bambua, acacioita ja muuta korkeakasvuista kasvillisuutta. 

Luonto jäi Maltan saaristossa sivilisaation jyrän alle useiksi vuosituhansiksi. Nyt moni laji on uhattuna, sekä kasvillisuudessa että eläinkunnassa. Puistojen ja suojelualueiden perustaminen voi auttaa niitä elpymään.

Ta Qali National Park puisto, Attard, Malta
Ta Qali National Park puisto, Attard, Malta

Jos raahautuminen keskelle saarta yhden pienen puiston läntin takia tuntuu työläältä, käynti Ta’ Qalissa voi yhdistää Mdinan ja Rabatin alueella vierailuun. Puiston kyljessä on myös Ilmailumuseo, Kotieläinfarmi ja käsityöläismarkkinat. 

Lähellä on myös 1800-luvulla rakennettu San Anton Gardens -palatsi ja puutarha.

Maltan keskiosa on muutenkin paljon väljempää ja vihreämpää kuin Vallettan, Slieman tai St. Juliansin alueet. Se on ruvennut rakentumaan umpeen vasta 70-80 luvulla, jolloin turismi alkoi kukoistaa alueella. 

Ta’ Qali on sillä tavalla harvinaista herkkua Maltalla, että täällä pääsee puiden alle varjoon.   

Ta’ Qali National Park puisto.

Referenssit:

20 vastausta artikkeliin “Vihreä keidas keskellä Maltaa – Ta’ Qali National Park

 1. Kauniin näköistä! Kieltämättä ei ole sellainen paikka, joka suomalaiselle tulee ensimmäisenä kansallispuistosta mieleen, mutta kukapa sen voi määritellä, miltä näyttää mikään “oikea” kansallispuisto. Kyllä tuolla voisin vierailulla käydä ihan mielelläni, jos Maltalle eksyisin.

 2. Opin tämän kansallispuiston olemassaolosta ihan äskettäin. Näyttää kovin kauniilta paikalta rakennuksineen ja värikkäine kukkineen. En ole käynyt Maltalla mutta joskus olisi mukava päästä sielläkin käymään. En ollut jotenkin osannut ajatella, että sielläkin on kansallispuisto, mutta varmasti kiinnostaisi siellä vierailla jos olisimme saarella.

 3. Oho, minulle tulikin ihan yllätyksenä, että Maltan kasvillisuus on noin monipuolista. Mukava kuulla, että luonnonsuojeluun on alettu kiinnittämään Maltalla enemmän huomiota (kuten monissa muissakin paikoissa). Myös kulttuurikohteissa itselleni on tärkeää päästä tutustumaan luontokohteisiin, joten tämä olisi mainio kohde.

  1. Maltan saarilla viihtyy monta sataa eri lajia, sekä flooraa että faunaa. Gozolla on kokonainen koskematon alue, jossa kasvavat oliivipuut ja eukalyptukset.

 4. Maltasta tulee aina ensimmäisenä mieleen miten täyteen rakennettu se on, tosin itse oon liikkunut ainoastaan just tuolla St Julians – Valletta -Sliema -akselilla. Kiva kuulla, että vihreyttäkin on edes hiukan jäljellä! Itse kaipaan aina kaupungeissa luontoon, eli mielelläni täällä vierailisin.

 5. Onpa hauska kansallispuisto! Malta on kiinnostava kivi Välimeressä. Ja historialtaan rikas. Kiinnostaa!

 6. Vaikka tuo Kiinan muuria muistuttava ramppi voi äkkiseltään vaikuttaa hassulta, niin itse asiassa tuollaisella pienehköllä alueella se on tosi kätevä: ei tarvitse vähää pinta-alaa tuhlata polkuihin. Hyvä, että yritetään säästää ja elvyttää mitä voidaan. Ja Mdinan ja Rabatin läheisyys on kyllä turistien houkuttelun kannalta plussaa.

  1. Joo, maltalaiset tykkäävät pystyttää muureja joka paikkaan. Ylhäältä näky ei ollut hullumpi tosin.

 7. Olen ollut Maltalla joskus todella kauan sitten, joten en muista saaresta juuri muuta kuin hassut vanhanaikaiset bussit, joilla liikuimme. Ne ehkä ovat jo historiaa. Minulle siis tämä blogitarina oli kaikki uutta. Todella herätti innostukseni lähteä Maltalle uudelleen.

  1. Joo, Malta on muuttunut paljon. Linja-autokanta on vaihtunut jo pariin otteeseen, koska silloin kun olimme saarella eka kerran, ne oli vielä erilaisia kuin nyt, mutta jo uudemman aikaisia. Täällä myös rakennetaan paljon, mutta onneksi ei vanhan päälle, mutta sen viereen. Joten Maltan ilme säilyy. Moni uusi museo ja nähtävyys on ilmestynyt. Itse asiassa kaikki kohteet, joista kirjoitin viime aikoina, ovat aika uusia, avattiin jossain 2009-2016 välissä. Maltalaiset osaavat kunnioita omaa ja maailman historiaa, se juuri tekee saaristosta kiinnostavan. Se osaa yllättää, mutta yleensä positiivisesti.

  1. Puisto on toki ollut olemassa jo pitkään, mutta näin hienoksi se kunnostetaan vasta vuodesta 2019. Työt jatkuvat vielä vuosia, mutta ne ei haittaa käytössä olevaa osaa. Vihreän alueen on määrä kasvattaa kokoaan ja tarjota paljon uusia aktiviteettejä. Joten, jos eksyt Maltalle uudestaan, tämä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

 8. Hieno. Rakennettuhan tämä on, mutta kansallispuiston tarkoitus on ainakin Suomessa myös vahvistaa ihmisen luontosuhdetta – se tässäkin tapahtuu! luonnonpuistot on luonnonsuojeluun keskeisesti pyrkiviä

  1. Kyllä, se koostuu suurimmalta osalta istutuksista. Siellä on pieni alue, jossa männyt ovat vanhoja. Niiden latvat näkyy siellä kuvassa rampin ylläpuolella. Onneksi Maltalla on edes tämä läntti, muuten ei tässä olisi mitään metsää missään. 6000 vuotta oli tuhottu yhteen menoon, nyt yritetään pelastaa, mitä voi.

  1. No tämä pieni lantti on sitten tosi vihreä. Maltan hallitus panostaa nyt siihen, että kaupungeista saadaan vihreämpiä. Siihen tarkoitukseen oli rahaa pistetty sivuun liki miljoona.

   Joo, Sisiliassa on käyty useampaan otteeseen ja aina lautalla. Jostain syystä auto oli aina mukana reissussa. Noh, toiset ottavat mukaan matkalaukun, minä auton 😂.

 9. Kaunista! Kyllä minä ainakin lähtisin tuonne vierailulle 🙂 Luonto aika usein saa väistyä ihmisen tieltä, joten aina hyvä jos jonkinlaisia suojelutoimia tehdään.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.