Lukulistani 2022 (Vol. 4). Millainen lukija olen?

Lukulistani 2022

Lukulistani 2022 (Vol. 4). Millainen lukija olen?

On aikamoinen haaste kirjoittaa luovasti, nasevasti ja oivaltavasti asioista, jotka kiinnostavat lukijaa juuri nyt. Ehkä sen takia harva joukossa kestää kaikkia bloggaamisen paineita, pysyy valitulla tiellä ja menestyy. Lahjakkuutta ja lujaa tahtoa se vaatii. 

Mistä ja miten kirjoittaa, on ainainen kysymysmerkki jokaiselle bloggaajalle. Ajan kanssa se ei muutu miksikään. Kiinnostaako lukijaa sama aihe, joka polttaa omaakin päätä? Jos minua ei kiinnosta jokin aihe, josta uskon lukijan kiinnostuneen, pitääkö silti siitä kirjoittaa? Kirjoitanko kummastakin lainkaan? 

Kaikille ei koskaan voi olla mieliksi. Se on selvä. Eikä kukaan jaksaa lukea vain yhtä ja samaa tyyliä olevaa tuotantoa vuosikausia. Jokaisella lukijalla on mitä todennäköisemmin useita suosikkeja, sekä bloggaajista ja somettajista että kirjailijoista ja taiteilijoista. Jokaisessa ihmisessä on useita eri puolia, rooleja ja lahjoja.

Itsekään en jaksaisi lukea aina vain yhtä blogia tai kirjaa ja katsoa samaa taideteosta ja elokuvaa. Haluan vaihtelua elämään. 

On minullakin paljon blogeja, joita seuraan vuodesta toiseen. Minulla on toki myös kirjoja ja kirjailijoita, joihin palaan aina uudestaan, on rakkaita taiteilijoita ja elokuvia, mutta jos nyt pysytään vain aiheessa “blogejani”. 

Olen joskus kerännyt lempiblogejani samaan postaukseen useita kertoja:

Tähän postaukseen olen tehnyt myös yhden kokeen. Olen etsinyt käsiini ja kahlannut läpi useiden bloggaajien suosikkilistoja ja huomasin oudon ilmiön: välillä blogi saa minut koukkuun välittömästi ja välillä jättää kylmäksi, vaikka sitä olisi vuolaasti kehuttu. 

Olen lukenut läpi useiden tunnettujen ja suosittujen sekä aloittelevien bloggaajien teokset, joita en normaalisti seuraa. Välillä en voinut kuin ihmetellä, miksi jokin blogi on suosittu. Ja välillä taas, täysin tuntematon bloggaaja saa minut kyyneliin. Ollaan näinkin erilaisia.

Blogissa tai tekstissä voi viehättää jokin yksityiskohta: kirjoitustyyli, oivallukset tai syvällisyys, se voi koskettaa samanlaisen elämäntilanteen tai kokemusten takia. Ilmeisesti on silti niin, että ihmisten kognitiivisissa kyvyissä on niin suuria eroja, että standardeja ei juurikaan ole. Jokaiselle kirjoittajalle on oma lukija, tarinalle kertoja ja kuuntelija, kuvalle  – taiteilija ja katselija.

Lukijan lojaalisuus

Lukulistani 2022

Mikä kaikki vaikuttaa lukijakokemukseen tekstistä? Vuorovaikutukseen tarvitaan molemminpuolinen mielenkiinto tai taito ymmärtää toista. Myös kulttuurinen ja kielinen tausta vaikuttaa siihen, miltä luettu tuntuu lukijasta. Tuskinpa tulen tykkäämään myöskään sellaisesta kirjoitustyylistä, jolloin tunnen itseni idiootiksi lukiessani postauksen.

Miksi joskus lopetan blogin seuraamisen? Harvoin, mutta sellaistakin tapahtuu. Joskus toki blogin aihepiiri muuttuu niin radikaalisti, ettei se jaksa enää kiinnostaa. Näin kävi muutaman lifestyle- ja matkablogin kanssa, joiden kirjoittajat siirtyivät kirjoittamaan pelkästä pikkulapsiperheen arjesta. Minulla se vaihe on ohi eikä vaippa-arki enää sytytä. 

Toinen suuri syy lienee bloggaajan suvaitsemattomuus. Yhtäkkiä blogiin ilmestyy jokin sellainen teksti, ettei koko nivaskaa tee mieli enää lukea. Rasismi, toisten bloggaajien haukkuminen tai mielipuolinen salaliittoteoretisointi saavat minut luopumaan kirjoittajasta kokonaan. 

Vielä yksi syy, miksi lähden blogin seuraajista, on bloggaajan äärimmäinen sisäänpäin kääntyneisyys. Mitään vuorovaikutusta ei koskaan synny, vaikka jättäisi kuinka monta kysymystä kommenttikenttään. Kaikki ne harvat kommentit, jotka tällaisiin blogeihin ilmestyvät, jätetään aina vain vastaamatta. Olen kyllä aina kirjoittanut vain asiallisia kommentteja ja jos kysyn, niin asioista, jotka liittyvät artikkelin aiheeseen ja kiinnostavat minua todella. 

Mielenkiintoni hiipuu nopeasti myös silloin, kun blogin tekstit toistuvat kerrasta toiseen. Yksitoikkoisuus on tehokas tunnelmantappaja. Eihän oikeassa elämässäkään näin ole. 

Enkä pysty lukemaan pitkään kauttaaltaan negatiivisuuteen keskittyneitä blogeja: totisia sairaskertomuksia ja elämä on p***stä -teoksia, joissa tilanne ei kehity. 

Näin ollen on hyvä, että blogeja on joka makuun ja joka elämäntilanteeseen. Että blogeja tulee ja menee. Näin jokaiselle meistä riittää luettavaa, pohdittavaa ja kommentoitavaa. 

Lukulistani 2022

Lukulistani 2022

Lukulistani vuoden 2022 mallia, jossa on sekä vanhoja suosikkejani että uusia tuttavuuksia. Kaikki seuraamani blogit ovat tyyliltään ja aiheeltaan tosi erilaisia, mutta niissä on yksi yhdistävä tekijä: vaikka blogissa on selkeä linja tai teema, se ei nouda sitä täysin orjallisesti. Lifestylea, mielipiteitä, matkailua, muotia, ruokaa, sisustusta ja kasvatusta – kaikki mahtuu samojen kansien väliin. Yhtä monipuolisesti, kuin oikeassa elämässä. 

Tässä on vain osa blogeista, joita seuraan enemmän tai vähemmän säännöllisesti. 

Lifestyle

Ihanat valopilkut lifestyle-maailmassa
Ihanat valopilkut lifestyle-maailmassa
 • Tiia Koivusalo: Lämminhenkinen, hauska, rehellinen, aito – näin voi kuvailla sekä blogia että ihmistä sen takana. 
 • Tuula’s life: Moderni, inspiroiva, kultturelli – tässä on blogi ja nainen, joista haluan ottaa mallia. 
 • Marjon matkassa: Räiskyvän värikäs, iloinen, positiivinen – blogi saa näkemään elämää kirkkaammassa valossa. 
 • Kristallinhohtoa: Nimestä huolimatta blogi ilahduttaa harkitulla Scandi-tyylillä, jota itse en osaa toteuttaa yhtä taidokkaasi, tyylikkäillä matkoilla ja iloisella elämänasenteella. 
 • Heidin Italia: Henkeäsalpaavan kauniita kuvia Italian maaseudulta – tänne pakenen omaa arkea.   

Matkailu

Matkoilla maailmalla
Matkoilla maailmalla
 • Elämää nomadina: Kollegoiden seikkailut, tietopaketit, mielenkiintoiset kohteet – kuin olisin juttelemassa kavereiden kanssa.  
 • Elämää ja Matkoja: Vaikka blogissa ei matkusteta kovin tiheästi, heidän jokainen matkansa on elämys. 
 • Please Be Seated for Takeoff: Tämän blogin matkakohteet ovat vain puolet sen koukuttavaa luonnetta. Kirjoitustyyli on se toinen puolisko. En edes tiedä, kumpi on mielenkiintoisempi.  
 • Matkalla Missä Milloinkin: Jos haluaa matkustaa Kolin perukoilta Rioon ja takaisin Japanin kautta, niin tässä on se oikea blogi. Kun katson sen matkakohteiden listaa, puolet niistä ovat sellaisia, joita en tunne kuin nimeltä (jos sitäkään). 
 • Maailman äärellä: Uusimpia ihastuksia. Bloggaaja osaa kaivaa matkailun timantteja sieltä, missä harva osaa niitä etsiä.  

DIY

Seuraan kaikkia, kenellä on tuon värinen vaate 🤣 - DIY
Seuraan kaikkia, kenellä on tuon värinen vaate 🤣
 • VillaNanna: En ommellut mitään liki 20 vuoteen, en edes osaa neuloa – tästä pääsen ihailemaan, miten tuunaamalla kirppiksille hylätyistä räteistä syntyy ihanan omaperäinen tyyli.
 • Kristallikimara: Käsityöt taidokkaasti sisällettyinä lifestyleen – inspiraatiota arkeen luonnosta, kulttuurista, arkkitehtuurista, muodista ja kirjallisuudesta. Tällaisista yhdistelmistä juuri tykkään, jossa kaikki on luonnollinen osaa isompaa kokonaisuutta.  

Ruoka

Kotikokit maailmalla
 • Beach house kitchen: Makuelämyksiä kotoa ja matkojen varrelta – taidokkaasti valmistettua ruokaa, jossa tuoksu myös meri ja eksoottiset kukat kaukolomilta. Olkoon se vain kuvitelma, mutta se lisää makua helppoihin arkiruokiin ihanasti. 
 • Kotigourmeeta: Pelkät kuvat saavat veden kielelle. Tästä kuitenkin saan myös napattua sellaisia reseptejä, jotka ovat toteuttavissa omalla puutteellisella kokkaustaidollani. 
 • Bistroemo: Helppoja reseptejä arkeen – näin voi sanoa monesta blogista. Rakkaus salaatteihin ja niiden muokailuun sesongin mukaan on kuitenkin se, mikä saa minut avaamaan sivustoa jatkuvasti. 

Sisustus&Puutarha

Lepohetki puutarhahommien lomassa
Lepohetki puutarhahommien lomassa
 • Amalian maailma: Tästä ei puutarhablogi enää parane. Silmä lepää ja sielu iloitsee. Vuodesta toiseen Amalian salaperäinen puutarha jaksaa ilahduttaa.
 • Versoja Vaahteramäeltä: Lumoavan erilainen, japanilaistyylinen puutarhuri. 

Life

It's my life - It's now or never (J. Bon Jovi)
It’s my life – It’s now or never (J. Bon Jovi)
 • Tähän on tultu: Arkinen, pohdiskeleva, syvällinen – tästä saan itselleni ajateltavaa ja vertaistukea.
 • Elämä on: Vain elämää, mutta en pysty olla lukematta. Kirjallisuuspalkinto tännepäin, kiitos!
 • Aito ajatus: Silloin, kun tämä äijä väläyttää, se on sitten menoa. Jos olet sattunut nousemaan väärällä jalalla, lue tätä blogia. Mitä todennäköisemmin, naurat ääneen jo minuutin sisällä. 
 • Tuli vaan mieleen: Elämä miehen silmin. Syvällisemmin kuin yleensä.

Suosittelen myös kurkkimaan Nelkytplusblogit sivustolle. Sieltä löytyy lisää mainiota luettavaa kaikista aiheista. 

Mitkä ovat teidän suosikkiblogeja?

Lukulistani 2022 (Vol. 4). Millainen lukija olen?

PS. Kuvituksessa on käytetty bloggaajien omia kuvia ilman mitään valtakunnan lupia. Poistan, jos olet asiasta eri mieltä.

Muut kuvitukset on tehty Canvan avulla.

Lukulistani 2022 (Vol. 4). Millainen lukija olen?

Referenssit:

16 vastausta artikkeliin “Lukulistani 2022 (Vol. 4). Millainen lukija olen?

 1. Muakin harmittaa, kun monet blogit ovat muuttunut täysin vauvablogeiksi ja koska aihe ei kiinnosta minua yhtään, on sellaisen blogin lukeminen saattanut jäädä kokonaan. Kiva listaus ja tossa oli monta itsellekkin tuttua ja luettua blogia 🙂

 2. Täytyy sanoa, että sinulla on laaja lukupaketti. Ja kiitos maininnasta <3 On ihana nähdä, että oman pienen piirin lukijakunnankin ulkopuolelta tulee lukijoita 🙂 Lukulistassasi oli monta minulle jo tuttua mutta monta tuntematontakin ja niihin pitää tässä vähän tutustua.

  1. Toisten blogien lukeminen on hyvin inspiroiva. Paljon tulee ajatuksia ja ideoita omaan kirjoittamiseen. Taidokkaasti kirjoitetuista blogeista saa myös oppia paljon.

 3. Kiva lukea blogivinkkijä. Näin bloggaajana tulee kyllä silti aivan liian vähän luettua muiden blogeja! Täytyy yrittää petrata.

 4. Iso kiitos pääsystä listalle – hiukka huono omatunto, kun oma blogi kun on jäänyt päivittämättä kaikenlaisten kiireiden keskellä, vaikka matskua riittäisi ainakin 50 postaukseen : )

  “Itsekään en jaksaisi lukea aina vain yhtä blogia tai kirjaa ja katsoa samaa taideteosta ja elokuvaa. Haluan vaihtelua elämään.”
  Tämä toteamuksesi on niin totta, itsekin kaipaan todella erilaisia lukuelämyksiä ja tykkään kyllä lukea kaikenkarvaisten- ja ikäistenkin juttuja!

  Tästäkin postauksesta löysin uutta luettavaa ja seurattavia <3 Kaunista syyskuun viiimeistä viikkoa sinne maailmalle!

  1. Blogisi on kaunis, informatiivinen ja inspiroiva, niin sen pariin on aina kiva palata. Reseptit ovat vain yksi asia, mutta minua inspiroi suuresti myös makumatkailu. Se on itselleni myös hyödyllinen osio.

 5. Blogeja on valtavasti ja niiden taso ja kiinnostavuus itselle vaihtelevat huomattavasti. Toisaalta, ainakin löytyy jokaiselle jotain. Itseäni kiinnostavat blogit, joissa on tietoa jostain minua kiinnostavasta aiheesta, sekä blogit joissa analysoidaan tai pohditaan elämää. Oman elämän subjektiivinen raportointi kiinnostaa vähemmän.

  1. Itsellenikin on vaikeaa ymmärtää, miksi oman elämän faktojen luettelointi kiinnostaa. Mutta kai näillekin blogeille on lukijoita. Onneksi on paljon blogeja, joita on ilo lukea. Niiden tekstit tai kuvat (tai molemmat) ovat tasokkaita ja kiinnostavia. Jokaiselle jotakin.

 6. No nyt tuli paljon uutta tutkittavaa blogimaailmassa 🙂 Kiitos.

 7. Oi kiitos Nadine, on ilo ja kunnia päästä mukaan listallesi! Tässä oli omiakin suosikkeja listalla, mutta myös entuudestaan tuntemattomia, joihin pitää käydä tutustumassa.

 8. Kiitos Nadine kauniista sanoistasi ja kunniasta päästä listallesi jo toistamiseen ♥ Nuo adjektiivit, jotka olit liittänyt Marjon matkassa -blogiin on kyllä niitä, joita itsekin pyrin blogillani välittämään. Kenkäpostauksiakin on taas tulossa joten malta vain odottaa. Minusta jokainen päivä voi elämyksellinen tai siitä voi ainakin tehdä sellaisen kun ottaa mukaan seikkailuhenkeä ja myös ripauksellisen leikkimielisyyttä unohtamatta huumoria.

  Kivaa viikonloppua Nadine ♥

  1. Positiivinen elämänasenteesi on tarttuva asia. Sen väitteen allekirjoittaa varmaan jokainen seuraajasi.

   Kenkäjuttua tässä odotellessa 😁.

   Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

 9. Mielenkiintoinen blogilistaus, ja montaa huomasinkin jo lukevan entuudestaan ☺️ Asiaa puhuit tuossa, ja onneksi on erilaisia blogeja mistä itseä kiinnostavia sisältöjä voi etsiä. Ajan kanssa ne omatkin intressit välillä vaihtuu 🤔 Tykkään sun blogista mm. sen monipuolisuuden vuoksi !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.