Unelmien suhteellisuusteoria

Unelmien suhteellisuusteoria.

Unelmien suhteellisuusteoria - Etuoikeutettu unelmoimaan.

– Зачем он тебе? – спросила я сестру.

– Ты не понимаешь! Это же не диван, а сказка! Я должна его купить, иначе спать не смогу…

Каприз? Скорее, мечта. Такая же, как, например, встретить Новый год на загадочном острове Пхукет, получить в гово подарок ко дню рождения эксклюзивное шелковое платье, расшитое камнями Сваровски, обвенчаться с любимым на – это берегу Атлантического океана. А почему бы и нет? Чем плохи эти желания? Тем, что невыполнимы? Глупости. Давно подмечено, что женщина, мечтающая о многом, многое и получает. И еще, она совсем по-другому смотрит на жизнь, и мир видится ей бескрайним полем для всевозможных открытий… Все относительно.

– Miksi tarvitset sitä? kysyin siskoltani.

– Et ymmärrä! Tämä ei ole sohva, vaan satu! Täytyy ostaa, muuten en saa unta…

Päähänpisto? Pikemminkin unelma. Samanlainen, kuin esimerkiksi juhlia uutta vuotta salaperäisellä Phuketin saarella, saada syntymäpäivälahjaksi eksklusiivisen Swarovski-kivillä brodeeratun silkkimekon, mennä naimisiin rakkaasi kanssa Atlantin valtameren rannikolla. Miksi ei? Miksi nämä unelmat olisivat huonoja? Eivätkö ne ole toteutettavissa? Hölynpölyä. On jo pitkään huomattu, että nainen, joka haaveilee paljosta, saa paljon. Ja kuitenkin, hän katsoo elämää täysin eri tavalla ja hän näkee maailman loputtomana kenttänä kaikenlaisille elämyksille… Kaikki on suhteellista.

Alla Snitsar, Natali 4-2006


Unelmien suhteellisuusteoria

Mistä maailmalla unelmoidaan? 

Aika paljon riippuu lähtökohdista ja mistä ylipäänsä saa unelmoida. 

Olen pannut merkille, että maailmalla on vielä paljon parannettavaa (ainakin omasta mielestäni), erityisesti naisten asemassa ja ennakkoasenteiden sitkeydessä. Tapahtui useita kertoja, kun olen kuullut, ettei sellaisesta saa unelmoida, koska ei vain saa. Se on väärin. Miksi? Vastaus oli aina erilainen, mutta harvoin sillä oli tekemistä itse henkilön tai hänen omien toivomustensa kanssa. 

Unelmien suhteellisuusteoria - Etuoikeutettu unelmoimaan.

Yllä oleva pätkä on lainattu ukrainalaisesta naisten lehdestä. Sen toimittajat ovat varsin lahjakkaita kirjoittajia ja taitavia kielen käyttäjiä (sen takia jätinkin sinne myös alkuperäisen tekstin heitä varten, jotka osaavat venäjää). Sen takia se on ollut vuosikymmeniä yksi lempilehdistäni. Paperiversiona sekin on lopetettu jo muutamia vuosia takaperin. Digiversio on edelleen olemassa.

Melkein kenelle tahansa suomalaiselle Phuket ei ole mikään mystinen paikka, naimisiin itsekin menin Karibianmeren rannalla (Atlantti oli toisella puolella saarta). Minulla on jo Swarovski-kristalleilla koristetut kengät (koska olen enemmän kenkä- kuin vaatefriikki). Joten nämä unelmat kuulostavat minullekin varsin naiivilta. 

Tämä pätkä osui silmiini juuri sen jälkeen, kun olen palannut Uzbekistanin komennukselta. Se sai minut havahtumaan siihen, ettemme osaa arvostaa sitä, mitä meillä on. Olen toki sitä mieltä, että unelmoida pitää suuresti. Mutta pitää osata myös iloita omista saavutuksistaan. Parhaimmassa tapauksessa myös muiden saavutuksista 😁.

Unelmien suhteellisuusteoria - Etuoikeutettu unelmoimaan.

Monelle muulle maailman ihmiselle nuo sitaatin unelmat kuulostavat lähinnä matkalta toiseen universumiin. Se on  surullista. Ukrainassa sai sentään unelmoida mistä vain halusi. Ei toki ollut mitään takeita, että näistä unelmista olisi tullut totta. Monessa muussa paikassa unelmien pitää seurata tiettyä rataa, että niistä voi ylipäänsä puhua ääneen.

Onko unelman tarkoitus olla vain kaunis pilvilinna, jonka ei ole määrä toteutua, vai onko se tietty päämäärä, jonka saavuttamisen eteen tehdään määrätietoista työtä. Se on jokaisen oma asia. Meillä on sentään mahdollisuus unelmoida. Myös mahdollisuus tehdä unelmistamme totta.

Referenssit:

4 vastausta artikkeliin “Unelmien suhteellisuusteoria

  1. Unelmat ovat elämää ylläpitävä voima. Kun on jotakin mitä tavoitella, on motivaatiota tehdä asioita, jotta unelmat toteutuisivat.
    Ja on todellakin suhteellista mikä on pieni tai suuri unelma. Yhden itsestäänselvyys on toiselle vasta kaukainen haave. Tärkeintä on kuitenkin oma unelma, se mikä antaa voimia herätä aina uuteen päivään.

    1. Se on totta. Unelmamme pitävät meitä elämässämme kiinni. Sen takia olen tavannut viime aikoina niin paljon ihmisiä, joilla puuttuu elämän ilo. Joskus kaikki elämä on poissa, vain kuori on jäljellä.

  2. Unelmoin paljostakin, välillä. Toki ymmärrän, että saatan jotkut unelmani saada toteen toisin kuin haasteellisimmassa maissa tai tilanteissa elävät. Mutta minusta unelmoinnin pitää olla sallittua. Nuorten unelmille ei saisi nauraa.. jotenkin tuli mieleen kertomukset, kun vaikkapa koulun opo on kehottanut unohtamaan hölynpölyt ja valmistautumaan tavallistakin keskiverrompaan elämään. Toiset haluavat enemmän, toisille riittää vähemmän. Kukin tyylillään, jopa haaveissa.

    1. Minut teki surulliseksi kertomukset, joissa tytöt tunnistivat unelmoivansa opiskelusta, ulkomailla käymisestä, työurasta, mutta se kaikki on heille kiellettyä perheen toimesta. Naisen ura on kuulemma hellan ja nyrkin välissä. Sen takia toivonkin, että jokaisella olisi tila ja mahdollisuus unelmoida.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.