5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä

Ir-Ramla tal-Mixquqa
Ir-Ramla tal-Mixquqa helmikuussa 2021

5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä – lapsiperheen näkökulmasta.

Maapalloilija-blogissa esiintynyt lista Euroopan parhaista kesäkohteista laittoi miettimään omia mieltymyksiä kotimantereella. Please Be Seated for Takeoff -blogin Tanja oli ehdottanut kohteiden jakoa eri tarkoituksiin. 

Itse luokittelen paikkoja sen mukaan, mitkä niistä ovat parhaita kohteita lapsiperheille. Noh, kun en osaa ajatella elämää lapsiperheen arjen ulkopuolella. 

1. Algarve – toimiva klassikko

5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä Praia da Falesia
Praia da Falesia elokussa 2020

Algarve akselilla Faro-Olhos de Água. Miksi jätän pois laskusta kuvankauniin Carvoeiron tai tuulisen Sagresin? Siellä pääsy rannalle voi olla aikamoisen kiipeämisen takana. Ensin kapea ja jyrkkä polku tai rappuset alas, ja päivän lopussa ylös. Erityisesti rattaiden kanssa voi tulla ongelmia. Toki sielläkin on upeita paikkoja: Praia da Luz tai Meia Praia.

Farosta Olhos de Águaan rannat ovat helposti lähestyttäviä. Autolla pääsee hyvin lähelle rantaviivaa. Vedet ovat rauhallisia ja suhteellisen matalia. Farossa veden lämpötila on yleensä pari-kolme astetta korkeampi, kuin vaikkapa Albufeirassa.

5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä Praia da Oura
Praia da Oura syyskuussa 2020

Algarvessa on paljon aktiviteetteja lapsille. On vesipuistoja, eläintarhoja, surffikouluja, tiedekeskuksia. Ravintoloita ja kauppoja joka makuun.

Algarve on harvoin täynnä, tilaa on jopa heinä-elokuussa, jolloin koko Eurooppa viettää kesälomansa. On tietysti rantoja, joissa ei mahdu kuin seisomaan (esimerkiksi Albufeiran keskustan tienoilla sijaitseva Praia dos Pescadores), mutta niitä on helppo välttää. Onhan Algarve 100 km pitkä rantakaistale. 

5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä Praia Maria Luisa
Praia Maria Luísa kesäkuussa 2020

Majoituksia on joka makuun ja budjettiin. Lapsiperheiden suosiossa olevia kotimajoituksia on siellä runsaasti ja miltei jokaisessa pihassa on uima-allas.

Lisää: Onnistunut perheloma Algarvessa 

2. Gdansk – Baltian helmi

5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä Gdansk
Gdansk toukokuussa 2010

Useimmiten Baltian rantoja muistetaan Jurmalasta tai Klaipedasta. Gdansk tai koko Tripoli – Gdansk, Gdynia, Sopot – on myös mainio kesäkohde. 

5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä Sopot elokuu 2010
Sopot elokuussa 2010

Edullisen hintatason lisäksi, Puola on lapsirakas maa. Erilaisia huvipuistoja, nähtävyyksiä, museoita kaikenikäisille sekä upea hiekkaranta. Rantaviivaa pitkin pääsee kävelemään Gdanskin Brzeźnosta Gdyniaan asti. Matkan varrella on myös useita näköalapaikkoja. 

Sopot elokuussa 2010

Itämeri on Gdanskin kohdalla kesäisin aika lämmin matalahkon Gdanskin lahden takia. Sinilevät pysyvät poissa (ne ovat Suomen rannoilla), koska vesi on siellä suolaisempaa kuin vaikkapa Turun saaristossa.

3. Malta – pieni ja terhakka

Valletta
Valletta syyskuussa 2021

Maltan saaret ovat pieniä, mutta niillä on paljon tarjottavaa lapsiperheille. 

Äkkiseltään luulisi, että näin pienestä saaristosta tulee helposti turistirysä. Se pitää paikkansa, mutta vain osittain. Saarilla on paikkoja, joissa mahtuu hyvin lepäämään heinä ja elokuussakin. Tällaisia ovat Gozon saari, erityisesti ir-Ramla l-Ħamra (Ramla Bay), Il-Bajja s-Sabiha (Pretty Bay) Birżebbuġassa, Ir-Ramla tal-Mixquqa (Golden Bay Manikatassa) ja moni muu kaunis hiekkaranta.

Ir-Ramla tal-Mixquqa
Ir-Ramla tal-Mixquqa, Mellieħa, Malta helmikuussa 2021

Lisää: Gozon rantoja – Ramla Bay – Ix-Xtajta 

Ramla Bay
Ir-Ramla l-Ħamra (Ramla Bay), Nadur, Gozo toukokuussa 2021

Maltalla on huomioitu pienten ihmisten uteliaisuus ja toimeliaisuus hyvin, joten tarjolla on paljon nähtävää ja koettavaa. Erilaiset historialliset ja tieteelliset museot ja keskukset, mahtava Akvaario, Kippari Kallen kylä, huvipuistoja, veneretkiä… Lista on loputon. 

Uima-allas on myös varsin yleinen lisävaruste hotelleissa.

Lisää: Vauvasta vaariin – Malta lapsiperheille

4. Tallinna – loman tiivistelmä

Pirita, Tallinn
Pirita, Tallinna heinäkuussa 2013

Viro on helppo, nopea ja edelleen edullinen matkakohde lapsiperheille. Jos ei kerkeä tai ei pysty lomailemaan etelässä, Itämeren toisella puolella on kätevä ratkaisu ongelmaan. 

Toki Tallinna tarjoaa suurimman osan huveja, mutta muilla paikkakunnilla on myös muutama ässä hihassa. Vembu-Tembumaa on yksi lasten kestosuosikkeja, joka sijaitsee Tallinnasta parinkymmenen kilometrin päässä.

Mikä Tallinnassa on parasta, se on pomminvarma matkakohde. Siellä lapset eivät koskaan ole sään armoilla. Jos on rantakeli – päivää voi viettää Piritalla tai vesipuistossa. Jos sää on viileä, mutta aurinkoinen, erilaisia seikkailupuistoja on tarjolla runsaasti pitkin kaupunkia. Jos sadekuuro yllättää – niin Skypark tai Lennusadam pelastavat päivän. 

Kohtuotsan näköalatasanne
Kohtuotsan näköalatasanne, Tallinna kesäkuussa 2014

Moni ravintola ja ostoskeskus ovat huomioineet pieniä asiakkaitaan. Shoppailun lisäksi on tarjolla ilmaisia liukumäkiä, kiipeilytelineitä sekä ohjattuja aktiviteetteja.

Lapsiperheille tarkoitettuja kahviloita on Tallinnassa ehkä eniten koko Euroopassa. Laadukas lasten menu on aivan must joka paikassa. 

Lisää: Minun Tallinnani – Lapsellista menoa 

5. Suomi – kotimaan lumo

Paimion pohjavesialue
Paimion pohjavesialue kesäkuussa 2011

Jos jossain kohtaa vuotta kannattakin pysyä kotimaan nurkissa, niin se on kesä. Lyhyt ja ytimekäs kesäsesonki Suomessa on kaunis ja antoisa. 

Toki kesä voi kestää jonakin vuonna vain päivän tai viikon, mutta silloinkin voi ehtiä nauttimaan siitä täysin rinnoin.

Yyteri on yksi varteenotettava vaihtoehto. Kotimaan miltei ainoa hiekkaranta on kuvankaunis ja juuri sopiva lasten leikkeihin. Kunhan veden lämpötila on sellainen, ettei siinä jäädy pystyyn. Hiukan pohjoisempana vastaava paikka on Kalajoki.

Toinen vaihtoehto (ja oma suosikkini) on Turun saaristo. Siellä on jopa enemmän mahdollisuuksia, että rantavedet ovat uimalämpöisiä (kunhan sinilevä ei riehu). Saariston maisemat ovat aivan upeita. Parin päivän Rengastien kierros voi olla kesän kohokohta. 

Turku-Maarianhamina kesäkuu 2006

5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä.

Referenssit:

17 vastausta artikkeliin “5 Euroopan parasta matkakohdetta kesällä

 1. Hyviä kohteita. Käytiin tänä kesänä Algarven alueella ja se oli kyllä positiivinen yllätys. Aina ollut mielessä sellainen turistirysä, jossa myydään uimarenkaita ja sandaaleja joka kaupassa ja kauppiaat vielä huutelee perään, tai jotain tällaista 😀 Oltiin kahdella oikein hienolla rannalla, praia da Coelha ja praia de Sao Rafael. Ovat Albureiran lähelle. Kauuuunistaaa 🙂 Minä rakastuin niihin rantakallioihin ja niiden väriin 🙂

 2. Tykkään siitä että Suomi mainitaan koska meillä kesä on yksi parhaista kohteista ja paikoista maailmassa =D Tämä lista sopii myös tällei lapsettomana hyväksi “välttely” listaksi silloin kun kaipaa juurikin eroon siitä lasten huudosta ja melskeestä 😀 Ja toki hyvä linkattava lapsiperheisille ystäville. =)

  1. Suomen kesä on upea, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Harmi tosin, että kotimaatamme tunnetaan maailmalla hyvin huonosta turistikohteena. Pitäisi varmaan ottaa tämän asian seuraavaksi projektikseni.

 3. Minulle Krakova ja Zakopane ovat ykköskohteet. Niin erialisia mutta paljon koettavaa ja nähtävää myös lasten kanssa.

 4. Hyviä valintoja kaikki ja kaikki itsellekin tuttuja. Gdanskissa en ole käynyt vuosikausiin ja se on ollut pitkään mielessä, tykkäsin tosi paljon.
  Täytyy tunnustaa, että itse en oikein jaksa innostua Suomen-matkailusta, mutta toisaalta kiersin aikoinaan Suomea niin paljon, ettei ole montaakaan kylää, jossa en olisi käynyt. Tosin nyt kun ollaan oltu vuosia poissa ja ollaan tällä tietoa menossa ensi vuonna vähän pidemmäksikin aikaa, olen jo tehnyt suunnitelmia joistakin kivoista kesäkohteista. Esim. Hamina ja Hailuoto ovat listalla.

  Ja hei jee, kiva löytää oma blogi täältä tägättynä, kiitos!! ❤️
  Tein muuten itse tämän 5 parasta ruokakohdetta Euroopassa -versiona, tosin englanniksi.

  1. Olitkin laittanut myös suoran linkin tuohon postaukseeni, luin niin innolla sun juttua ja säntäsin kommentoimaan, niin en huomannut eka. 😃

 5. Tuttuja ja toimivia reissukohteita kaikki, näistä ehkä oma suosikkini on eteläinen Portugali, jossa Algarven kauniin rannikon lisäksi on todella paljon mielenkiintoista nähtävää myös sisämaassa! Voisi itsekin harkita koostaa blogiin jotain vastaavaa listausta Euroopan suosikkikohteista, joita on kyllä paljon! Näkökulmaa rajaamalla suosikkien nostaminen on helpompaa – meidän tapauksessa se voisi olla esim parhaat matkakohteet vaellusta harrastaville tai vaikkapa pienpanimo-oluiden ystäville 😀

 6. Kiitos mahtavista ideoista. 3/5 näistä nähty ja olen itseasiassa miettinyt ideoita minne mennä isoäitini kanssa kun hän vielä pääsee matkustamaan. Viimeksi oltiin gdanskissa ja se oli ihan loistava vaihtoehto. Helppo liikkua paikasta toiseen ja tarpeeksi tekemistä pitkäksi viikonlopuksi.

 7. Mielenkiintoisia paikkoja ja tykkään siitä miten lista päättyi. Suomi on hieno paikka matkailla. Joka maassa toki omat hyvät puolensa 🙂

  1. Minua joskus ihmetyttää muuten, miksi Suomea ei arvosteta matkakohteena. Onni korona-onnettomuudessa, että kotimaan matkailu on noussut suosioon. Me itse vietämme ainakin heinäkuut Suomessa.

 8. Hyviä vaihtoehtoja kaikki! Gdansk kiinnostaisi erityisesti, siellä en ole vielä ehtinyt käymään. Sinne toisaalta riittäisi lyhytkin reissu, jopa viikonlopun aikana ehtisi varmasti nähdä kaupunkia kivasti. Suomen osalta Yyteri tosiaan on upea, kävin siellä itse asiassa pikaisesti eilen.

  1. Gdansk on juuri nyt parhaimmillaan. Uimaan vielä tuskin pääse (vesi on alle 15C), mutta muuten siellä on mukava ulkoilusää (20 kiepeillä) ja ranta on todella kaunis. Turussa asuessa vietimme siellä aika monta viikonloppua 🙂

   Gdansk on hyvin monipuolinen paikka, siellä on paljon katsottavaa. Kävimme siellä useita kymmeniä kertoja (usein työn takia), mutta joka käynti toi jotain uutta. Siellä on historiaa, kulttuuria, shoppailua, ulkoilua… Puolalaiset osaavat kokata niin, että pelkän maun perässä jaksaa lähteä merta edemmäs.

   Myös muut alueen kaupungit ovat käymisen arvoisia.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.