Autoilun ekologisuuden parantaminen 

Autoilun ekologisuuden parantaminen Sortter - ekoauto kuvituskuva

Autoilun ekologisuuden parantaminen Sortter.

Yhteistyössä Sortter

Ekoautoilu. Voiko sellaista olla olemassa?

Viime aikoina autoilun vähentämisestä on keskusteltu paljon. Suomen oloissa se on kuitenkin varsin vaikeasti toteutettavissa oleva ratkaisu alla mainituista syistä. Miten autoilun ekologisuutta voi parantaa ilman, että kilometrien määrä laskee dramaattisesti?

Jokaisessa eri versiossa moottoreita, oli se sitten bensiini, diesel, sähkö tai hybridi, on omat hyvät ja huonot puolensa. Parannettavaa on valmistusprosessissa, osien ekologisuudessa, kestävyydessä sekä kierrätyksessä.

Autoilusta on erityisesti viime aikoina puhuttu paljon. Se on kallista ja se saastuttaa luontoa. Suomi ei kuitenkaan ole sellainen maa, jossa yksityisautoilusta olisi helppo luopua. Maakunnissa ei yksinkertaisesti pystytä järjestämään julkista liikennettä siihen malliin, että kaikkien asukkaiden tarpeet paikasta toiseen liikkumiseen tulisi katettua. Autottomana voi elää vain suurten kaupunkien keskustoissa. 

Jostain syystä ensimmäisenä ratkaisuna pidetään aina autoilun vähentämistä. Se on toki hyvä keino, mutta ei lainkaan ainoa. Autokannan uudistuminen on toinen hyvä vaihtoehto.

Nykyään autojen ekologisuuteen panostetaan huomattavasti enemmän kuin vuosikymmeniä sitten. Suomen autokanta on kuitenkin varsin iäkästä. Sen lisäksi, että vanhat autot saastuttavat enemmän vanhentuneen tekniikan vuoksi, ajettujen kilometrien myötä vanha auto alkaa pikkuhiljaa väljentyä. Mekaniikan kulumisesta ei pääse yli eikä ympäri. Huonossa kunnossa oleva moottori on vaaraksi luonnolle monella tavalla: sen päästöarvot nousevat,  öljyjä tippuu maahan ja pääsee sadeveden mukaan vesistöihin, ilmaan pääsee myös asiaan kuulumattomia päästöjä, kuten moottoriöljyn savuja, eli maallikon kielellä se alkaa polttaa öljyä.  

Autoilun ekologisuuden parantaminen Sortter - ekoauto kuvituskuva

Monesti ratkaisuna olisi uusi auto. Jos haluaa oikein panostaa ekologisuuteen, niin ehkä uusi hybridi- tai sähköauto. Ne ovat kuitenkin edelleen kalliimpia kuin tavalliset. Usein auton valinnassa on mentävä hinta edellä, jopa turvallisuuden kustannuksella. 

Tähän varteenotettavana ratkaisuna olisi autolaina. Sitä voi pyytää omasta pankista, mutta sen voi myös kilpailuttaa. Tässä asiassa on helpointa käyttää lainojen vertailuun erikoistunutta palvelua, kuten esimerkiksi Sortter. Näin kaikki lainantarjoajat tulevat kätevästi esille korkoineen, ehtoineen ja sivukuluineen.

Jos tähän saumaan joku kysyy, elänkö itse niin kuin opetan, niin kyllä. Minulla ei vielä aiemmin ollut mahdollisuutta ostaa uutta autoa käsirahalla, joten vuonna 2010 päätin ottaa ensimmäisen autolainan ja ostin ensimmäisen uuden autoni. Ennen sitä olin ajanut kaiken sortin romuilla, joihin tuli pienempiä ja isompia vikoja aina välillä. 

Täytyy sanoa, ettei paluuta vanhoihin autoihin enää ole. Vaikka autolaina pitää lyhentää kuukausittain, niin se seikka, ettei autossa ole mitään vikaa ja jos tulee, niin se mene takuulla, helpottaa arkea kummasti. Myös ajomukavuus ja turvallisuus paranevat puhumattakaan siitä, että uusi auto on huomattavasti ekologisempi kuin vanha.

Tämän hetken autoni on jo kolmas autolainalla ostettu auto. Vaihdan uuteen 3-5 vuoden välein. Varmaan teen samalla tavalla jatkossakin.

Koeajaessa Sortterin autolainaa huomasin, että lainaajien joukossa on myös tahoja, jotka tarjoavat lainoja käytettyjen autojen ostamiseen yksityisiltä, joten valikoimat eivät ole rajoitettuja autoliikkeisiin. Huomatkaa, ettei Sortter ole lainaaja, vaan lainojen vertailupalvelu, joten lainantarjoajien ehtoihin kannattaa tutustua huolella. 

Mukavaa ja turvallista matkaa teille!

Autoilun ekologisuuden parantaminen Sortter

Referenssit:

Autoilun ekologisuuden parantaminen Sortter

18 vastausta artikkeliin “Autoilun ekologisuuden parantaminen 

 1. Nyt kun bensan hinta on niin järkky, sitä etsii uusia vaihtoehtoja. Kiitos vinkistä ja kesäiloa!

 2. Koskaan en ole autoa omistanut mutta uskon että sitten kun muutan pois kaupungista tulee se vaihe vastaan. Kuitenkin tavoite on suosia pyörää/skoottia sekä julkisia mahd paljon, koska miksipä ei.

  1. Suomi on siinä kohdassa vaikea paikka, että päivittäiset työmatkat ovat pitkiä. Itsekin olen joskus matkustanut 25 km eestaas joka päivä. Bussi osoittautui varsin hankalaksi, joten vaihdoin kimppakyytiin.

 3. Suomessa autoa tosiaan tarvitsee moni, kun välimatkat ovat pitkiä. Meillekin auto on välttämätön, kun ei tarvittavaa julkista liikennettä ole.

  1. Se onkin ongelma: julkista liikennettä ei pystytä järjestämään, koska monessa paikassa väkeä ei ole tarpeeksi. Ei ilman omaa autoa oikein pärjää.

 4. Mulla ei ole ikinä ollut uutta autoa, enkä haluaisi ottaa lainaa sitä varten, autojen arvokin laskee niin nopeasti. Päästöjen kannalta uusi olisi tietysti ekologinen, mutta toisaalta jatkuvasti uuden valmistaminenkaan ei ole ihan ongelmatonta.

  Nykyään en onneksi itse tarvitsekaan enää autoa. Välillä se olisi kiva, että pääsisi vuorille patikoimaan ym, mutta just näin miljoonakaupungin keskustassa asuvana auton pitäminen olisi ihan hulluutta.
  Suomessa on hienoa kun uusiin taloyhtiöihin on tullut yhteiskäyttöautoja. Toimisi hyvin satunnaisiin tarpeisiin. Vielä kun se joukkoliikenne palvelisi harvempaan asutuillakin seuduilla.

  1. Se on totta. Valmistusprosesseja on syytä hiota aina kestävämpään suuntaa. Myös autoissa voi olla mahdollisuus moottorin vaihtoon uudempaan ja ekologisempaan.

   Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, lapsiperheen arki pakottaa auton ostoksille. Hyvin harvassa paikassa palvelut ovat järjestetty niin, että ilmankin pärjää. Toivottavasti kehitys menee siihen suuntaan, että koulut, kaupat ja harrastukset olisivat sijoitettu niin, ettei yksityistä autoilua tarvitsisi ja lapset pääsisivät kulkemaan turvallisesti koulujen ja harrastusten välille. Näin säästyy sekä aikaa että luontoa.

  2. On autossa käytetystä tekniikasta kiinni, kuinka ekologinen auto on. Välillä uusi ei ole paras vaihtoehto. Joissakin tapauksissa vanha on luonnolle haitaksi. Kuluttajan valppaudesta on kiinni, kuinka tarkkaan autojen valmistuksessa ollaan. Loppujen lopuksi valmistaja aina taipuu siihen, mitä kuluttaja vaatii.

 5. Kyllä se auto on tarpeen Suomessa, jos ei asu suurkaupungin ytimessä. Minusta on hyvä, että on vaihtoehtoja auton hankintaan. Se on kuitenkin aika kallis ostos ja ylläpitokin. Toivottavasti autoilusta tulee ekologisesti entistä järkevämpää.

 6. Me ostetiin just pari kuukautta sitten “uusi”auto, eli meille uusi, mutta käytettynä. Kyllä oli etsiminen ja aika paljon mietitytti, että halutaanko maksaa autosta saman verran kuin asumisesta 😀 Dieselillä mennään edelleen, mutta toivottavasti vielä jossain vaiheessa vaihdetaan kaasuun tai sähköön. 🙂 ainoatakaan 7paikkaista kaasuautoa en löytänyt käytettyjen markkinoilta vielä.

  1. Se onkin juuri vaikeaa, etteivät kaikki vaihtoehdot ole vielä käytettävissä. Markkinat kehittyvät hitaasti, koska vanhaa kanta on edelleen käytössä paljon. Muuten Uzbekistanissa suurin osa autoista käy kaasulla eikä bensalla.

 7. Meille kelpaa vain bioauto. Sähköautoon liittyy tällä hetkellä yksi iso ongelma, jonka takia sitä meille ei tule. Tavallinen auto on myös erittäin helppo muuttaa bioautoksi.

  1. Minulle bioauton käsite on aivan uusi. En ole perehtynyt asiaan, mutta heti tilaisuuden tullen pitäisi tutkia.

 8. Moikka. Hyvällä asenteella kirjoitettu. Kun lainaa kyselee autokaupasta, tulee aina sellainen huijattu olo. Tässä voi valita vapaasti. Naisen autonkorjaustaidot ovat muutenkin nollissa, pesuveden lisäyksessä mennään äärirajoilla. Kiitos.

 9. Joskus kestää vuosia tajuta ilmiselvä asia. Vanha auto alla on kuin painajainen. Jos ei muuta niin renkaat on loppu, akku ei lataa, ikkunan sähköt ei toimi, krhm! Alan olla samaa mieltä, uusi on aina uusi. Ja joka kuukausi tietää paljonko kulkeminen maksaa.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.