Euroviisut, urheilua, kukkia ja Ukraina

Euroviisut, urheilua, kukkia ja Ukraina

Euroviisut, urheilua, kukkia ja Ukraina.

Olen jollain tavalla aavistanut, että Ukraina voittaa Euroviisut tänä vuotta. Biisi oli suhteellisen kelpo ja vaa’alla painoi halu kannustaa sodan repimää maata. Toisaalta tuntuu siltä, että tämäntapaiset kappaleet ovat nyt Euroviisujen suosikeissa. Jotain hieman omaperäisempää kuin ennen. Sen on todistanut myös viimevuotinen Italian voitto.

Uudenlaisen kauden on avannut Suomi vuonna 2006 ja siitä lähtien pop-henkinen musa oli jokseenkin pois laskusta. Biisistä odotettiin joko omaperäisyyttä tai syvällisempää sanomaa. Omasta mielestäni se teki Euroviisuista kiinnostavampia.  

Euroviisut, urheilu, kukat ja Ukraina

Omalla tavallaan ajatus tuntuu hullulta. Vieressä käydään sotaa ja täällä sitten lauletaan kilpaa. Todellisuudessa se on ihmisille valonpilkku mustassa taivaassa, toivon merkki, lupaus siitä, että sota joskus loppuu. Myös näyte siitä, että Ukraina ja sen kulttuuri elää. Sen kiteytti myös Oleg Psyuk omassa kilpailun jälkeisessä haastattelussa.

Ihmiset palaavat pommitettuun Kiovaan, raivaavat katuja, siivoavat metroa ja istuttavat kukkia pientareille. Toimiva metro on asia, joka tuo heidät lähelle normaalia arkea. Niin hullulta kuin se tuntuukin. Tietysti voi helposti käydä niin, että Kiovaan taas tulee hälytyksiä ja sodan keskellä pommitusten uhka on aina suuri. Sen ei kuitenkaan anneta häiritä.

Euroviisut, urheilu, kukat ja Ukraina

Samalla tavalla toivoa antavat Ukrainan osallistumiset urheilukisoihin. Ukrainalaiset eivät lannistu paineiden alla. 

Ukrainan pakolaiset hakeutuvat töihin heti saapumisen jälkeen. On erittäin tärkeä ylläpitää arkea mahdollisimman normaalina.

Itseäni järkytti sota-asiantuntijan haastattelu lehdessä, jossa hän kehui, että sodassa menee niin hyvin, että elokuussa koittaa käännekohta ja voittoa voi odottaa vuoden loppuun mennessä. Sehän on vielä päälle puoli vuotta kärsimystä, tuhoa ja kuolemia. Nyt mennään vasta kolmatta kuukautta. Mitä Ukrainasta jää jäljelle vuoden kestävän sodan jälkeen? Putin voi roiskaista ohjuksia mihin tahansa ihan vain ilkeyttään.

Euroviisut, urheilu, kukat ja Ukraina

Ne ihmiset, joilla on paikka, mihin palata, varmasti palaavat kotiinsa vuoden lopussa. He, joiden kodit ja kaupungit on pommitettu maan tasalle, tulevat edelleen tarvitsemaan apua ja kattoa päänsä ylle. 

Tähän saumaan haluan kehottaa suomalaisia työnantajia olemaan pelkäämättä ukrainalaisia työnhakijoita ja heidän kielen osaamattomuutta. Nekin kandidaatit, joilla englanti ei taivu, tulevat oppimaan suomea varsin nopeasti. Ukrainan kieli on kieliopin vaikeusasteeltaan verrattavissa venäjään, joten suomi ei ole heille kuin 2-3 kuukauden rupeama. 

Korkeasti koulutetuista ukrainalaisista melkein kaikki osaavat ainakin englantia kohtuullisen hyvin. Koulutuksen taso on ollut Ukrainassa eurooppalaista tasoa viimeiset 30 vuotta. Minulla on asiasta virallinen Opetushallituksen allekirjoittama todistus. 

Ukrainalaiset eivät tarvitse eivätkä halua sääliä, he tarvitsevat mahdollisuuden olla avuksi eurooppalaisille yhteiskunnille, jotka heitä auttavat. Antakaa heille se mahdollisuus!

Euroviisut, urheilua, kukkia ja Ukraina.

Referenssit:

Kuvitus: Happy Color®

Visits: 107

Yksi vastaus artikkeliiin “Euroviisut, urheilua, kukkia ja Ukraina

  1. Kieltämättä tuo sota-asiantuntijan lausunto on aika hurja, kun vielä todetaan, että “It is the most…optimistic prediction”. Luulen muuten, että monet suomalaiset työnantajat suhtautuvat varsin positiivisesti ukrainalaisiin jo ihan pelkästään omaan kokemukseensa perustuen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.