Kolhuja minimalismissa, ekologisuudessa ja maailmankuvassa

Minimalismi ja ekologisuus Uzbekistanissa - pictured the Palace of Khudáyár Khán

Minimalismi ja ekologisuus Uzbekistanissa.

Olen juuri kirjoittamassa artikkelia arkielämästä Uzbekistanissa ja mietin yleistä maailmanmenoa siellä ja muualla. 

Toisaalta kaikki on aika tavalla samanlaista, mutta taas toisaalta erilaista. Arjen hiljainen tieto ohjaa elämänmenoa ja näin on kaikkialla maailmassa. Päältäpäin katsottuna arki on aika samaa. Syvemmältä elämä kuitenkin erottuu kaikesta, mitä olen aikaisemmin nähnyt. 

Heti pitää sanoa, että arki täällä ei ole huonompi, mutta se on vain erilainen. En voi väittää, että ymmärrän kaiken. En koskaan pystykään, en ole samasta kulttuurista ja taustasta. En tiedä, miksi joku tietty perinne elää täällä, toinen kuihtuu. Miksi elämä on ottanut juuri sellaisen muodon. Enkä saa arvostella, koska minulta puuttuu syvällinen ymmärrys asiasta. 

Minimalismista Uzbekistanissa

Tätä käsitettä ei yleisesti tunneta. Toki pääkaupungissa on sen harrastajia, mutta heitä on varsin vähän. Minimalismiksi täällä mielletään skandinaavinen tapa elää ja sisustaa, jokseenkin sellainen kuin Modernon kuvissa.

Eri paikkakunnilla bling-blingin määrä vaihtelee suuresti, mutta se on edelleen valtatrendi pukeutumisessa. Kimallusta ja meikkiä pitää olla paljon. 

Minä jouduin tekemään aikamoisen kommervenkin saadakseni täältä sellaisia vaatteita, joita pystyn käyttämään. Osan olen tuonut Bishkekista. 

Olen myös joutunut uusimaan osan garderobistani, koska moni vaate ei ollut kovin sovelias täällä. En lähtenyt haastamaan paikallisia tapoja avonaisilla puseroilla ja lyhyillä hameilla. Suomessa, puhumattakaan Euroopasta, ne eivät olisi avonaisia eikä lyhyitä. Minä joudun myös jättämään suurimman osan näistä ostoksista tänne, koska komennuksen loputtua niille ei olisi enää käyttöä.

Näin sai kolhuja sekä minimalismi- että ekologisuustavoitteeni. En saanut näistä vaatteista mitään tietoa, missä ja mistä ne oli valmistettu, muutamaa lukuun ottamatta. 

Ekologisuus Uzbekistanissa

Se on suuri valtiollinen päänvaiva. Jokainen tavallisesta kadunmiehestä ministeriin tietää, että Uzbekistan tarvitsee hätäisesti ratkaisuja ekologisuuden parantamiseksi. Kovin nopeasti asiaa ei pysty edistämään monesta syystä.

Maa on edelleen köyhä, joten harvalla on varaa ostaa ruokakaupassa hullunhintaisia ekotuotteita. Niitä silti on. Eli prosessi käy.

Harvalla valitulla on myös varaa panostaa kestävyyteen ja eettisyyteen vaatekaupassa. Mutta näitäkin kauppoja on jo olemassa. Myös valtion toimesta paikallista tuotantoa kehitetään ja kannustetaan. 

Suurin ongelma on saastuttava teollisuus, jota ei noin vain siirretä muihin maihin. Joskus ekologisuutta parantavaa teknologiaa on olemassa, joskus ei. Määrittämällä tiukemmat säädökset teollisuudelle voi saada aikaiseksi myös tietyn alan alasajon. Näin Suomessakin on välillä käynyt. Yritykset eivät aina pysty vastaamaan niihin, vaikka haluaisivat. Joskus sen määrää kilpailukyvyn alentaminen, ja joskus sopivan teknologisen ratkaisun saavuttamattomuus.  

Menee vielä vuosikymmeniä ennen kuin nämä ongelmakohdat tulevat ratkaistuiksi. 

Maailmankuva

Maailmankuvani on muuttunut. Se elää aina uusien kokemusten myötä, mutta tällä kerralla kokemus oli hyvin poikkeava. Olen oivaltanut monia uusia asioita, olen kohdannut erilaisia ihmisiä ja kyseenalaistanut monia väitteitä. 

Tämä komennus on ollut todellakin oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Minulle aukeni elämän tuntemattomia puolia, vastaan tuli erilaisia mielipiteitä ja tapoja elää. En pysty sanomaan, kumpi on parempi, omani vai heidän. Se on makuasia. 

Minimalismi ja ekologisuus Uzbekistanissa.

Kaikki kuvat on otettu Khudáyár Khán:in palatsin puistossa Kokandissa.

Referenssit:

10 vastausta artikkeliin “Kolhuja minimalismissa, ekologisuudessa ja maailmankuvassa

 1. Uudet kokemukset rikastuttavat, vaikka se onkin harmillista, että joutuu jossain määrin luopumaan periaatteistaan. Hienoa, että Uzbekistankin on kuitenkin matkalla ekologisempaan suuntaan 👍

 2. Siinäpä vienti-idea Suomelle, ekokasvatus. Suomi on kärkimaita siinä, miten meillä hoidetaan esimerkiksi lajittelu sekä materiaalin hyötykäyttö. Mutta sinun vaatteisiin. Aina voi vaatteet tuoda mukanaan ja fiksata ne sopimaan tänne meille. Tai sitten voit pistää ne minulle tulemaan 😉

  1. Niin, se olisi hyvä idea! Tänne nyt tuodaan suomalaisen koululutusjärjestelmää. Seuraavaksi olisi hyvä tuota ekoilua.
   Vaatteista täällä ei ole vaikea päästä eroon, jos ne vaan mahtuu jollekin. Minä en itse pysty tuunaamaan nyt mitään, kun mulla ei ole ompelukonetta, ja osa on sellaisia, joita Maltalla en tule tarvitsemaan. Niin voi helposti käydä näin, että saat lähetyksen Uzbekistanista 😁.

 3. Tuo on kyllä asia mitä miettii ulkomaille muuttaessa, kuinka paljoa on järkeä roudata mukana kun niitä saa helposti kohdemaasta, ja mitä kaikkea sieltä sitten voi/kannattaa ostaa jos tietää ettei muualla käytä. Todella kinkkisiä asioita kyllä mutta uskon että jos päässä on jo minimalismi/eko ajattelu tulee niitä päätöksiä tehtyä vähän puolivahingossakin vähintään. Joskus miettinyt näitä kanssa täällä: https://jowisfreelife.blogspot.com/2019/03/yrita-ajatella-ministi.html

  1. Monesti toisen maan tarjonta yllättää runsaudella, välillä niukkuudella. Periaatteessa ei koskaan voi tietää etukäteen, mitä paikan päältä löytyy ja mitä ei, jos maa on uusi. Toki, Euroopan sisällä on yhtenäisempää. On suuri mahdollisuus, että eettisesti tuotettuja tavaroita löytyy, mm lähellä majapaikkaa.
   Euroopan ulkopuolella meno on edelleen epätasaista. Riippuu maasta, maakunnasta ja oman kukkaron paksuudesta, mitä voi ostaa. Omassa tapauksessa en voinut edes ottaa mukaan sellaisia vaatteita, mitä täällä tulin tarvitsemaan, koska minulla ei yksinkertaisesti ollut sellaisia.

 4. Itseään ei kannata liikaa piiskata. Kyllä tässä itsekin välillä miettii kuinka hyödyllistä tämä oma minimalistinen elämä on, kun samaan aikaan tehtaat laskevat päästöjään jokiin ja ruskohiilivoimala tupruttaa talvisin hengitysilman vaarallisiin lukemiin ja kaatopaikka kaikkine myrkkyjätteineen palaa välillä niin, ettei ikkunoita uskalla avata. Mutta kannetaan kortemme kekoon pala palalta siinä missä pystymme.
  Maailma muuttuu, pikkuhiljaa.

 5. On hyvä nähdä asioita monista eri näkökulmista, se opettaa. Ehkä sielläkin maa kehittyy ja vielä joskus vaikutetaan ekologisuuteen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.