Suunnitelmallisuus

suunnitelmallisuus vappu 2022

Suunnitelmallisuus. Onko se nyt niin ehdoton hyve?

Vapusta onkin jotain hyötyä

Tämä asia tuli mieleeni, kun olen törmäillyt siellä täällä Vappusuunnitelmani-postauksiin. Myös Vappu ilman suunnitelmia -postauksiin. Joitain viikkoja ennen vappuakin.

Ei minulla ole aikeissa arvostella kenenkään vappusuunnitelmia, suunnitelmien puutetta tai tapaa elää (tämä vastuuvapauslauseke on pakko laittaa, ettei kukaan taas ala ottamaan nokkiinsa vahingossa).

Ei minulla ikinä ole ollut mitään vappusuunnitelmia. Ei tulisi mieleenkään edes tehdä sellaisia. Vappu on omasta mielestäni vähän kuin välisesonkijuhla, sellainen yhden illan juttu. Jos sää on ollut kaunis tai vapaat osuivat niin, että ne pidensivät viikonloppua, niin on voinut tehdä jotain hauskaa. Ei tosin kovin suunnitelmallisesti. 

Suomessa on silloin aika viileää, joten kovin paljoa ulkona tekemistä ei voi suunnitella. 

Joskus olen käynyt toisten kutsumana joissakin tapahtumissa. Kerran olimme Pariisissa vappuna.

Pitääkö vapaitakin suunnitella?

Ei kyse ole tässä oikeasti vapusta. Tai mistään muusta juhlasta ylipäänsä. Eihän vappu ole edes pyhäpäivä, vaan tavallinen työpäivä muiden joukossa.

Kyse on suunnitelmallisuudesta, järjestelmällisyydestä tai pedantiudesta. Ihan miksi vain asian haluaa ilmaista. Hieman eri sävyä voi löytää jokaisesta ilmaisusta, jos haluaa.

Tuntuu siltä, että ihmiset ovat jakautuneet kahteen eri kuntaan: ne, jotka tykkäävät suunnitella ja ne, jotka haluavat elää spontaanisti. 

Hetkessä elämisessä on oma hohtonsa. Se vain on harvojen saavutettavissa. Yleensä on pakko ottaa vastuu omasta elämästä, joten meille kaikille kerääntyy velvollisuuksia, joita on hoidettavana. Työ, perhe, mutkikas arjen kuvioiden sommittelu. 

Sen takia, että arjen on oltava hyvin suunnitelmallista ja hyvässä järjestyksessä, josta omalla kohdallani huolehtii lukujärjestys, haluan ottaa juhlat niin huolettomasti kuin vain pystyn. 

Sen takia en tykkää suunnitella vapaita etukäteen. Silloin voin olla spontaani, luova ja huoleton.

Ei se tietysti aina käy näin, mutta onhan se kivaa, ettei paineita ole.

Hyviä ja huonoja puolia on sekä suunnitelmallisuudessa että spontaanisuudessa. 

Hyvin suunniteltujen vapaiden aikana kerkeää tehdä enemmän, mutta on vuorostaan pelko ylisuorittaa eikä saa levättyä tarpeeksi.

Toisaalta, jos mitään suunnitelmia ei ole, on vaarana olla tekemättä yhtään mitään järkevää. Silloin vapaat voivat valua hukkaan huomaamatta. Niinpä levänneen olon sijaan tulee vietettyä aikaa koneella tai puhelimessa surffailen netissä tai somessa silmät ristissä.

On yhtä tylsää polttaa päreensä siitä, että jokin vapaa-ajan suunnitelmista ei toteutunut, mutta täydellinen suunnittelemattomuus voi johtaa siihen, ettei mitään lomahaaveista tule koskaan toteutettua.

Tiedä sitten, missä reunassa kuuluu kulkea.

suunnitelmallisuus vappu 2022

Hauskaa vappua teille, jotka sitä viettävät🎈

Suunnitelmallisuus. Vappu 2022.

Lisää höpötyksiä ja vappuluettavaa:

Yksi vastaus artikkeliiin “Suunnitelmallisuus

Vastaa