Epäsuotuisa postaus terveydestä

Epäsuotuisa postaus terveydestä.

Laihduttaminen

Kyllä minä tiedän, että laihduttaminen on tätä nykyään melkein syntiä. Silti olen vahvasti sitä mieltä, että terveissä rajoissa oleva elopaino on huomattavasti mukavampi asia, kuin säkillinen rasvaa, jota joutuu raahaamaan mukanaan koko ajan. Ja niin se on, se on rasvaa. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. En minäkään haluaisi kantaa sitä taakkaa, joten ymmärrän hyvin, että joku haluaa päästä siitä eroon. Terveellisemmän elämäntavan tavoittelu on normaalia eikä siitä tarvitse tehdä numeroa.

Ollaan sentään rehellisiä: ylimääräiset rasvakilot, erityisesti kun niitä kertyy monta kymmentä, heikentävät sekä terveyttä että suorituskykyä. Uskon, että on olemassa ihmisiä, joiden keho kestää ylipainoa paremmin kuin toisten, mutta lääketieteellinen statistiikka kertoo, että ylipaino on terveysriski. En lähde puhumaan ketään ympäri pudottamaan painoa tai mitään muuta. Se on jokaisen oma asia. Olen vastuussa vain itsestäni ja omista alaikäisistä lapsistani. Toivon kuitenkin, ettei kukaan lähde tuomitsemaan heitä, jotka aikovat vähentää omaa painoaan tietoisesti. Oli sitten syy mikä tahansa.

En myöskään osaa neuvoa, miten painoa pystyy pudottamaan. Itse olen vain huomannut, että ylipainon taustalla on mitä useammin henkisiä ongelmia. Itse huomaan  lihovani silloin, kun minua piinaa stressi, erilaiset huolet ja niistä johtuva unettomuus. Myös epäsäännöllinen vuorokausirytmi ja unen vähäisyys aiheuttavat minulle painon nousua. 

Ainoa keino pudottaa painoa on minulle fyysisen aktiivisuustason nostaminen. Mikään muu kuin liikkuminen ei ole koskaan tuottanut tulosta. En laihdu dieetillä. Paino putosi vain silloin, kun olin näkemässä nälkää useita kuukausia kerrallaan (ei omasta tahdosta kuitenkaan).

Jos kuulen, että joku haluaa pudottaa ylimääräisiä kiloja, erityisesti jos niitä oikeasti on olemassa, kannustan, kuuntelen ja tsemppaan. Olen pelkästään iloinen siitä, että jollakin riittää tahtoa elää terveellisemmin. Jos joku on sitä mieltä, että liikunta ja tasapainoinen ruokavalio on haitaksi, niin saa kivittää ihan rauhassa. 

Laihduttaminen onnistuu vain siten, että sisääntulevan energian määrä laskee ja kulutus nousee. Se on fysiikan laki. Tyhjenevät rasvavarastot pitää myös korvata jollain, koska muuten ne kaikki tulevat takaisin. Eli pitää kasvattaa lihasmassaa. Sen takia kaikissa laihdutusohjelmissa osallistujat joutuvat rankkoihin treeneihin. Täten laihduttaminen on hikeä ja kyyneleitä, jos sen haluaa suorittaa nopeasti. 

Paras mittari omalle painolle on se, että on sinut oman mielensä ja peilikuvansa kanssa. 

Kehopositiivisuus on paljon muuta kuin omien läskien hyväksyminen. Maailmalla asialla tarkoitetaan sitä, että jokainen ihminen on kaunis sellaisenaan. Se on myös sitä, ettei laihan tarvitse hävetä muotojaan ja kuunnella siitä vitsejä. Sitä, ettei värillä ole väliä. Sitäkin, että lääkäri saa kertoa hengenvaarallisen lihavalle ihmiselle, että tämän täytyy laihduttaa.

Omasta mielestäni itseään pitää osata arvostaa, mutta se ei tarkoita, etteikö voisi pyrkiä parempaan tai terveellisempään minään.

Ehkäisy

Jos mennään nettiin etsimään artikkeleita ehkäisykeinoista, niin useimmiten törmää valituksiin siotä, miten hormonaaliset ehkäisyt ovat pilanneet elämän. Mutta jostain syystä lääkärit edelleen suosittelevat niitä pitkäaikaiskäytössä ja erityisesti vakituisessa parisuhteissa oleville naisille. Kuka on väärässä: suuri nettiyleisö vai lääketiede? 

Painon nousuja, mielialamuutoksia ja haluttomuutta liitetään helposti hormoneihin. Toki osalla naisista tämä pitää paikkansa. Nämä ilmiöt voivat liittyä myös muihin seikkoihin, joista helposti unohdetaan mainita.

Itse olen käyttänyt pillereitä 25 vuotta. Näihin vuosiin on mahtunut kaikenlaista: mielialan laskuja ja nousuja, painon nouseminen ja laskeminen, ylä- ja alamäkiä terveydessä. Minulle e-pillerit aiheuttavat myös oudon sivuvaikutusten: migreenini on helpottanut tietyn valmisteen aloittamisen jälkeen.   

Rokotevastaisuus

Enkä tarkoita nyt koronaa. Yleisesti ottaen, osa kansasta (noin 25%) voisi jättää rokotteet ottamatta, jos loppu, eli 75%, on rokotettu. Tämä tosiasia ei missään tapauksessa saisi johtaa siihen, että yhä useammat voisivat jättäytyä rokotuttamasta itseään tai lapsiaan kuvittelemalla, että riittävän moni muu sen tekee. En tässä lähde väittelyyn juuri koronarokotteen toimivuudesta, mutta monen muunkin rokotteen kohdalla taudin eston tehokkuus riippuu juuri siitä, kuinka moni ihminen on rokotettu. 

Näin esimerkiksi rokkotautien levittäytyminen estyy tehokkaasti, jos suurin osa ihmisistä on tautia vastaan rokotettu. Rokkotauteja vastaan rokotukset aloitettiin Suomessa 1960-luvulla. Vesirokon rokote otettiin Suomessa neuvolan rokoteohjelmaan vuonna 2006, joten sitäkään ei tarvitse nyt sairastaa. 

Tauti ei ole vaarallinen lapsille, mutta aikuisilla taudinkuva on varsin vakava. Kuten suurin osa muita rokoista, tauti on hengenvaarallinen sikiöille. Se aiheuttaa keskenmenoja ja sikiön kehityshäiriöitä. 

Valtaosa rokkotaudeista on hävitetty miltei kokonaan rokotteella, ainakin Suomessa ja Euroopassa. Se edellytti, että liki 90% lapsista sai rokotteen kansallisen ohjelman mukaisesti. 

Vaikka yllä mainituista taudeista ei olisi lapsille terveydellistä vahinkoa, niiden potemisesta aiheutuu taloudellista vahinkoa. Sekä lapsi että vanhempi joutuu olemaan 1-2 vk kotioloissa hoitamassa asiaa pois päiväjärjestyksestä. Silloin, kun taudit pääsevät kulkemaan epidemioina, vahinko alkaa olla hyvin suuri. 

Epäsuotuisa postaus terveydestä.

Epäsuotuisa postaus terveydestä.

Referenssit:

Visits: 415

2 vastausta artikkeliin “Epäsuotuisa postaus terveydestä

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.