Neutraliteettia ja rohkeita vetoja

Neutraliteettia ja rohkeita vetoja - Uzbekistan

Neutraliteettia ja rohkeita vetoja – Uzbekistan.

Vaikka Uzbekistan alleviivaa oman neutraalin asenteensa tässä konfliktissa ja asettaa toivonsa rauhanomaiseen ratkaisuun, hallitsevilta tahoilta on tullut jatkuvaa kritiikkiä sotatoimille.

Tutkiessani Uzbekistanilaista mediaa sillä saralla, miten siellä suhtaudutaan Ukrainan sodan tilanteeseen, huomasin, että maa ilmiselvästi yrittää pyristellä pois omasta NL-menneisyydestä. Vaikka virallinen kanta on neutraliteetti, ulkoministerinkin suusta on kuultu kehotus Venäjälle lopettaa sotatoimet välittömästi ja istua neuvottelupöytään. 

Samassa puheenvuorossa ulkoministeri Abdulaziz Kamilov väläytti, ettei Uzbekistan missään tapauksessa meinaa hylätä Ukrainaa sen takia, että joku (Putin) näin haluaa, niin äskettäin lähetetyn 28 tonnin humanitaarisen avun lisäksi on lähdössä lisää. Se oli jo suora kannanotto. 

Uzbekistanissa kukaan ei puhu erikoisoperaatiosta Ukrainassa, vaan kaikki sanovat sitä suoraan sodaksi, aina ulkoministeriötä myöten. Ei tiedetä, mitä Putin on puhunut presidentti Mirziyoyeville, mutta jälkeenpäin mediassa on ilmestynyt kaksi eri väittämää. Venäjän mediassa väitettiin, että Mirziyoyev ja Uzbekistan kannattavat Venäjää, ja Uzbekistanin mediassa kirjoitettiin, että maa pysyy neutraalina, mutta toivoo pikaista rauhanomaista ratkaisua konfliktiin. Venäjältä tulleista uhkauksista huolimatta Uzbekistanin valtamedia kommentoi hyvin sarkastisesti, ettei toisen maan hallituksella ole oikeutta osoittaa uzbekistanilaisille sormella, miten päin näiden kuuluu olla.  

Viime vuosina Uzbekistanissa on tehty paljon työtä sananvapauden puolesta, joten nyt saa kirjoittaa miltei mitä vain mistä vain. Tähän mennessä en ole törmännyt törkeyksiin (ainakaan suurissa medioissa), mutta suorat sanat sieltä löytyy. 

Jos jokin ilmiö on outo, niin se, että Venäjän media väittää, että Uzbekistan kannattaa Putinia ja hänen operaatiotaan Ukrainaa vastaan, mm. viitaten erilaisiin uzbekistanilaisiin lähteisiin ja medioihin. Oikeita linkkejä on tosin harvoin tarjolla. Itse olen tutkinut kyseisiä medioita: ne kattavat Venäjän “erikoisoperaation” uutisia hyvin suorasanaisesti ja lyhentämättä. “Erikoisoperaatio” kirjoitetaan siellä poikkeuksetta juuri näin, lainausmerkeissä. 

En myöskään huomannut, että siellä olisi siteerattuna venäläisten lähteitä, niin kuin Venäjän media väittää. Moni siteeraa ukrainalaista mediaa, mutta on myös autenttista materiaalia, esimerkiksi Gaeta.uz:in julkaisema reportaazi Ukrainasta.  

Uzbekistanissa on tällä hetkellä noin 1900 rekisteröityä mediaa, joten mielipiteitä riittää. Se on maalle tyypillistä: täällä on varsin vähän suuria yrityksiä ja ketjuja. Valtaosa yrityksistä on pieniä tai keskisuuria.

Toki suurin osa uutisista virallisissa lähteissä koskee Uzbekistanin kansalaisia ja heidän evakuointiaan Ukrainasta. Niiden on oltava varsin varovaisia sanomisissaan, koska niiden on tuettava hallituksen neutraliteetin asennetta. Pienemmät media vuorollaan eivät säästele sanojaan. 

Voi olla, että Uzbekistanissa on myös heitä, jotka kannattavat Putinia, mutta en ole itse törmännyt sellaiseen. Idioottimaisinta, mitä olen kuullut tähän mennessä, oli “Mitä tykkäät sodasta Ukrainassa?” Siis juuri tällaisin sanoin. Vastasin, etten tykkää lainkaan, enkä ole valmis keskustelemaan asiasta tuohon sävyyn. Se loppui siihen, varmaankin kuulostin aika epäkohteliaalta. En tosin kadu siitä. 

Neutraliteettia ja rohkeita vetoja - Uzbekistan

Neutraliteettia ja rohkeita vetoja – Uzbekistan.

Referenssit:

Visits: 269

4 vastausta artikkeliin “Neutraliteettia ja rohkeita vetoja

  1. Minä ole kyllä vakaasti sitä mieltä, että tässä asiassa neutraali=agression aiheuttajan puolella oleva. Hiljaisuus tai “ei-kummankaan-puolella-olo” tukevat vain ja ainoastaan hyökkääjää.

    Tällä perusteella Venäjä on valitettavasti oikeassa tuossa uutisoinnissaan.

    1. Minä olen eri mieltä tästä. Ottaen huomioon, että moni Keski-Aasian maa (kuten Uzbekistankin) on sidottu Venäjään strategisella sopimuksella, käytännössä niiden pitää lähettää omat joukot Ukrainaan taistelemaan Putinin puolella. Se, ettei ne sitä tee, lähettävät humanitaarista apua ja vieläpä vaativat sotatoimien lopettamista, on jo varsin rohkea teko. Johtajat täällä tiedostavat varsin hyvin, että tällainen asenne voi kääntyä heitä vastaan hetkenä minä hyvänsä. Näillä mailla ei ole mitään mahdollisuuksia puolustautua Venäjää vastaan, jos Putin sattuu kääntämään katsetta tänne päin. Eikä kukaan tule puolustamaan heitä.

  2. Mielenkiintoista lukea miten Uzbekistan suhtautuu sotaan. Asuinmaatani Israelia on kritisoitu siitä ettei se ole lähettänyt aseita Ukrainaan (paljon humanitaarista apua kyllå ja ison kenttäsairaalan) mutta syy sellaiseen liittyy Syyriaan ja Iraniin, ja Venäjän vaikutukseen Syyriassa, joten maan pitää olla neutraali, vaikka onkin kaikenpuolin tuota sotaa vastaan.

    1. Poliittiset sitoumukset vaikuttavat aika lailla siihen, mitä maa ja sen hallitus saa kertoa julkisuuteen. Tuntuu silti, että kaikki Venäjään strategisesti sitoutuneet maat pitäytyvät pois konfliktista, vaikka niiden olisi pitänyt mennä taistelemaan sen puolesta. Kyse ei olekaan edes Venäjästä itsestään, mutta Putinista, jonka liittolaiset alkavat olla aika vähissä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.