Oikeita tekoja

ukrainan sota 2-2022
Fragmentti kirjan May War kannesta

Sota Ukrainassa.

1.

Olen istunut eilisestä asti miettimässä, mistä voisin kirjoittaa postauksen. Mikään teema ei tunnu sopivan tähän vaikeaan hetkeen. Päässäni pyörii vain yksi aihe ja sen ympäri vain yksi ajatus: mitä voisin tehdä auttaakseni sotaa kärsiviä ihmisiä. Erityisesti, kun tälle sodalle ei ole mitään syytä, ei edes tekosyytä. Yhden mielipuolisen diktaattorin päätöksestä mennä sotimaan naapurin maaperälle, koska vaan voi. Koska silloin, kun Ukrainasta tulee NATO:n jäsen, siihen ei enää pääse käsiksi. Ukraina ärsyttää Putinia pelkällä olemassaolollaan.

Tälläisissä tapauksissa oma voimattomuus oikein suututtaa. 

Miksi kirjoittelen melkein samasta aiheesta, kuin eilen? Kirjoittaminen on minulle tapa jäsentää ajatuksiani ja ymmärtää maailmaa. Se auttaa minua myös päätösten teossa ja ratkaisujen löytämisessä.

Yksi valopilkku oli eilinen Tele2 Eesti:n lähettämä tekstari:

ukrainan sota 2-2022

Дорогой друг! Все клиенты Tele2, находящиеся в Украине, могут пользоваться роуминг-услугами (звонки, SMS, интернет) бесплатно. Не подлежат также оплате все международные звонки и SMS из сети Tele2 в Украину. Ценовое изменение не распространяется на номера со специальным тарифом. Поддерживаем Украину и остаемся на связи. Ваш Tele2

Kallis sõber! Kõik Ukrainas asuvad Tele2 kliendid saavad rändlusteenuseid (kõned, SMS, Internet) kasutada tasuta. Samuti ei kuulu tasumisele kõik rahvusvahelised kõned ja SMS-id Tele2 võrgust Ukrainasse. Hinnamuutus ei kehti erihinnaga numbrile. Toetame Ukrainat ja hoiame ühendust. Teie Tele2

Rakas ystävä! Kaikki Ukrainassa sijaitsevat Tele2:n asiakkaat voivat käyttää verkkovierailupalveluita (puhelut, tekstiviestit, Internet) ilmaiseksi. Kaikki ulkomaanpuhelut ja tekstiviestit Tele2-verkosta Ukrainaan ovat myös maksuttomia. Hintamuutos ei koske erikoishintaisia ​​huoneita. Tuemme Ukrainaa ja pidämme yhteyttä. Sinun Tele2

Minusta se oli oikein hieno ele. Tällaisista pienistä teoista elämä koostuu. Respect!

2.

Minun tavallaan pitäisi osata jatkaa normaalia elämää: minulla on työssäni oma vastuualue, joka on hoidettava. Mutta on se nyt vaikeaa keskittyä arkeen, kun tiedän, että keskellä Eurooppaa soditaan. Harmillista, ettei itsevaltiaiden aika ole vielä ohi.

Suomellekin tuli kiire miettiä NATO:n jäsenyyttä, vaikka tässä tilanteessa on jo aika myöhässä. Minua huolestuttaa Suomen hutera asema yhtä paljon kuin Venäjän aloittama sota Ukrainassa. Vuosikymmenten jahkailu uhkaa kostautua. 

Joensuussa olevia uzbekistanilaisia vaihto-oppilaita joudutiin varoittamaan siitä, että heidän alueellaan on meneillään armeijan harjoituksia, etteivät he turhaan pelästyisi. Mitä emme heille vielä kertoneet, on se, että olemme valmiudessa evakuoimaan heidät hetkenä minä tahansa, jos tilanne muuttuu Suomen maaperällä millään tavalla.

Näillä pojilla on paikka, mihin paeta. Mitä tapahtuisi omille sukulaisilleni ja ystävilleni Suomessa, jos tilanne yhtäkkiä muuttuisi? Heillä ei edes ole, mihin lähteä pakoon. Olemme myös asustamassa etelärannikkoa, kaikkein haavoittuvinta aluetta heti itärajan jälkeen. 

Uzbekistanissakaan ei puhuta mistään muusta kun Ukrainan sodasta. Tilanteen järjettömyys surettaa tavallista kansaa. 

Niin tai näin, minun pitää mennä takaisin omiin hommiin ja yrittää hoitaa ne pois päiväjärjestyksestä. 

Sota Ukrainassa.

Referenssit:

3 vastausta artikkeliin “Oikeita tekoja

Vastaa