Sähkökatkos tai Maailmanloppu Uzbekistanissa

Sähkökatkos Uzbekistanissa
Illallinen kynttilänvalossa

Sähkökatkos Uzbekistanissa.

Tämän päivän sähkökatkos oli aika erikoinen kokemus. Ei se, ettei täällä niitä olisi ikinä, mutta tavallisesti sähköt ovat poikki muutaman minuutin kerrallaan. Tämän päivän sähkökatkos kesti koko päivän, käsitti koko Uzbekistanin, osan Kirgisiaa ja Kazakstania, eikä kukaan osannut varautua siihen. 

Hirveällä vaivalla löydettiin yksi kynttilä koko asuntolasta. Onneksi tytöillä oli tulitikkuja ja keittiössä on kaasuhelloja, joten saimme tehtyä ruokaa. Päiväsaikana saimme ruokaa ravintolasta, koska suurin osa ruokapaikoista täällä grillaa sapuskat hiiligrilleissä. Ilmeisesti monilla on myös omat vesitankit.

Suurin osa kaupoista laitettiin kiinni. Lähikaupoista kynttilät ja tulitikut olivat loppuunmyyty hetkessä. Generaattorin olen nähnyt vain yhdessä apteekissa. 

Sen lisäksi, että yritimme navigoida asuntolan pilkkopimeissä käytävissä, toisesta ja kolmannesta kerroksesta loppui vesi (pumppu meni pois päältä). Some- ja netin aikana öljyä tuleen lisäsivät uutiset suljetusta lentokentästä, veden puutteesta Tashkentissa, kaaoksesta teillä (ei meillä ollut muuta erikoista kuin liikenneohjaajat valojen sijaan). Sisäministeriö lähetti puhelimiin kehotuksen noudattaa erityistä varovaisuutta lämmityksen ja ruoanlaiton kanssa (kaasulaitteita ne kaikki ovat).

Asiasta uutisoitiin lähinnä ulkomailla, koska oma verkosto oli kaatunut. Somessa sähkökatkos nimettiin maailmanlopuksi. 

Omaksi onneksemme asuntoloissa on nyt vain kourallinen tyttöjä ja poikia, koska Uzbekistanissa on voimassa karanteenitila, eli olemme online 24.1 – 24.2, joten täysimittaista paniikkia ei päässyt syntymään. Miespuolinen kollegani huolehtii pojista heidän asuntolassaan.

Sähkökatkos Uzbekistanissa.

Kännykkä on varsin kätevä kapine, niin kauan kuin akkua riittää. Sen takia, että käytin kaikilla tunneilla omaa kannettavaa ja puhelinta, niiden akut olivat aika lopussa. Todellinen paniikki iski silloin, kun netti alkoi pätkiä. Osa operaattoreista oli kokonaan maassa, joten puhelutkaan eivät toimineet.

Osittain huoli tarttui minuunkin, vaikka mun pitäisi olla immuuni sähkökatkoksille: 90-luvulla olen istunut kuukausia pimeässä, polttanut satoja kynttilöitä sekä reiän kämmeneen. 

Keräännyimme tyttöjen asuntolan toiselle kerrokselle illalliselle, soittelimme tyttöjen vanhemmille niistä puhelimista, joiden verkot ovat toimineet ja puhuimme niitä näitä. 

Suurin osa uutisoinnista kantautui korviini mieheni kautta, koska mun oma netti ei toiminut kunnolla. Ilmeisesti spekulointia asiasta oli paljon, johtuen poliittisesta tilanteesta, varmaa tietoa hyvin vähän. Tietoa oli saatavana maailman suurilta uutistoimituksilta, BBC, Reuters, Al jazeera jne. Näin mittava sähkökatkos on ylittänyt uutiskynnyksen monessa maassa, paitsi tietystikään ei Suomessa.

Tällaisessa tilanteessa huomaa, miten hauras ja sähköstä riippuvainen meidän yhteiskuntamme on. Puhelinverkkojen ja netin lisäksi virrat hävisivät metrosta Tashkentissa, joten se jouduttiin sulkemaan. Amirsoyssa, tunnetussa hiihtokeskuksessa, ihmiset jäivät köysiradan vaunuihin. Monessa kerrostalossa hisseistä jouduttiin pelastamaan asukkaita. Isoissa kaupungeissa oli teillä aikamoista kaaosta, koska liikenneohjaajia ei riittänyt jokaiseen risteykseen. Täällä Kokandissa huomasin, että pelastuslaitos hälytettiin töihin normaalia useammin. 

Loppujen lopuksi valot syttyivät taas, kun Uzbekistan sai omat voimalat veivattua käyntiin. Niin kuin ymmärsin uutisoinnista, maan verkosto piti ensin irrottaa naapurimaista, että omaa sähköä pääsee jakamaan vain maan sisäisesti.

Nyt viisaampana lähden huomenna kynttiläostoksille suurempaan kauppaan. Toivottavasti sähköt pysyvät päällä.

Sähkökatkos Uzbekistanissa.

Referenssit:

5 vastausta artikkeliin “Sähkökatkos tai Maailmanloppu Uzbekistanissa

 1. Meidän perhe on kai niin tottunut sähkökatkoihin, ettei tämäkään mitään erityistä kaoosta tai ahdistusta meillä aiheuttanut. Hauska muuten miten täällä uutisointiin niin päin, että valtaosa Kirgisiaa on ilman sähköjä ja vain osa Uzbekistania ja Kazakstania, ja siellä sitten ikäänkuin päinvastoin. Jokainen maa näemmä piti omaa tilannettaan kaikkein haastavimpana! 🙂 Tosin en täällä mistään maailmanlopusta kuullut puhetta enkä mitään salaliittoteorioitakaan, vaan päät pysyivät kylminä ja elämä jatkui ihan tavalliseen tapaan sen mitä oli mahdollista. Meidän lapset onnistuivat osin jopa jatkamaan etäkouluakin läpi sähkökatkon. Osa opettajista oli koululla missä generaattori mahdollisti opetuksen jatkumisen ja myös meillä on kotona generaattori mikä toki teki sähkökatkosta ylipäätään huomattavasti vähemmän dramaattisen. Generaattorin voimin saatiin talo pidettyä lämpimänä (täällä on tällä hetkellä aika kylmä sää ja kaasulämmitinkin tarvitsee sähköä pysyäkseen päällä) mutta internet ei silti generaattorinkaan voimin toiminut kuin pätkittäin. Meillä katko ei kuitenkaan onneksi lopulta kestänyt kovin kauaa, vain 4,5 tuntia, ja suureen osaan Bishkekiä sähköt palasivat nopeamminkin.

  Olen kiitollinen vuosista Sudanissa koska ne valmistivat meitä aika lailla kaikkeen! Oli huippua miten rennosti meidän lapsetkin suhtautuivat katkoon siinäkin vaiheessa kun emme olleet vielä laittaneet generaattoria päälle eikä ollut varmaa lähtisikö generaattori ylipäätään toimimaan ja kuinka pitkään dieseliä riittäisi, ja kuinka pitkä katkosta lopulta kehittyisi.

  1. Luulisin, että täällä paniikki syntyi juuri sen takia, etteivät ihmiset ole tottuneita sähkökatkoksiin tai muihin epämukavuuksiin. Kenelläkään ei ollut kynttilää tai taskulamppua puhumattakaan generaattoreista. Ainahan sähköä tulee seinästä ja vettä hanasta. Tietysti se, että netti ja puhelinlinjat katkesi, sai minutkin huolestumaan. Onneksi ilta sujui rauhallisesti.

   1. Niin, siis eivät varsinkaan tällaiset laajemmat sähkökatkot täällä Kirgisiassakaan ole mitään tuttuja juttuja, mutta meidän perhe pääsi niihin tottumaan kuuden vuoden aikana Sudanissa ja jo Jamaikalla ja Belizessä saimme hyvää harjoitusta tämäntyyppisiin yllätyksiin. Kuluneen puolentoista vuoden aikana mitä olemme asuneet täällä Kirgisiassa sähköt ovat katkenneet vähän pitemmäksi aikaa muutaman kerran, mitenkään tavallista se ei siis ole ainakaan meidän naapurustossa. Tähän asti puhelimen data on aina toiminut läpi katkojen, mutta tällä kertaa sekin yhteys katkoi, tuli ja meni – lähitornista kai loppui sieltäkin sähkö. Toisaalta puhelinlinjat toimivat kyllä täällä ongelmitta onneksi läpi koko katkon.

    Kirgisialaisilla on minusta ylipäätään hyvä asenne ja se taisi täällä kantaa yli yllättävän sähkökatkonkin! Generaattorit eivät täälläkään ole mitenkään tavallisia ainakaan omakotitaloissa. Meillä generaattori kuuluu kaikeksi onneksi ikäänkuin työsuhde-etuihin niin kuin moni muukin asumismukavuuteen ja turvallisuuteen liittyvä pieni ja isompi yksityiskohta.

    1. Lyhyemmät sähkökatkokset ovat laaja tekninen ongelma koko Keski-Aasiassa, koska sähkönjakeluverkosto alkaa olla 40 vuotta vanha. Eikä se nyt mikään suomalaista laatua ole. Tämä katkos oli todellakin historiallisissa mitoissa. Nyt jokaisen rautakaupan pihassa seisoo iso generaattorimainos 😂

     Uzbekistanilaiset tytöt ja naiset ainakin panikoi selvästi. Täytyy sanoa, että mullakin oli aika outo olo, kun oli pilkkopimeää eikä netti tai puhelin toiminut.

     Tashkentissa ei ollut sähköä pidempään kun meillä. Yksi meidän tytöistä soitti vanhemmilleen silloin, kun meille tuli jo sähköt, ja siellä oli vielä pimeää. Meillä Ferganan laaksossa sähköt palautuivat kaikista nopeammin.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.