Mehrigiyo Laventelipelto Kokandissa

Mehrigiyo Laventelipelto
Mehrigiyo Laventelipelto

Mehrigiyo Laventelipelto.

Toinen yllätys Uzbekistanissa ei ollutkaan se, että kamelit todellakin puuttuvat katukuvasta. Sen sijaan olen päässyt mukaan retkelle Laventelipelloille.

Laventelipelto on hieman kaupungin ulkopuolella oleva laventeliviljelmä sekä infokeskus ja hoitola, jossa pääsee tutustumaan ekologisiin hoitotuotteisiin ja luonnon parantaviin aineosiin, joita myydään Mehrigiyo-tuotemerkin alla. 

Kokandissa oleva Laventelipelto on ikään kuin lippulaivamyymälä. Mehrigiyolla on suuri kauppojen ketju ympäri Uzbekistania sekä oma nettikauppa. Tuotteita viedään myös Venäjälle, Kirgistaniin ja Kasakhstaniin. Viime vuonna yritys sai myös USDA Organic ja EU Organic sertifikaatit, joten nyt on määrä laajentaa vientiä USA:han, Omaniin, Saudi Arabiaan ja EU:hun. 

Tiloja, joilla laventelin lisäksi kasvatetaan ekologisia tuotteita lääketieteelliseen ja kosmeettisiin tarpeisiin, on yrityksellä ympäri Uzbekistania. Yrttejä ja kasveja kerätään myös vuorilla ja laaksoissa, mutta suurin osa on kuitenkin itse kasvatettua tarkan silmän alla.. 

Oli se tietysti hienokseltaan yllättävää, että ekoteollisuus on Uzbekistanissa niin pitkälle kehittynyt. Toisaalta se oli luonnollista: täältä päin lääketiede, sellaisenaan kuin me sen tunnemme, on joskus lähtenytkin.

Vuonna 1992 perustettu Mehrigiyo lähti liikkeelle yhden ihmisen tahdosta tehdä maailmasta kauniimpi ja terveempi. Hyvä aloite ei jäänyt pitkäksi aikaa huomaamattomaksi, vaan nykyaikaisen ja vaihtoehtoisen lääketieteen asiantuntijat yhdistivät voimansa. Siitä syntyi  muinaisen lääketieteen sekä modernin teknologian  saavutukset yhdistävä yritys, joka pystyi esittelemään terveyden ja kauneuden läpimurtotuotteita ensitöikseen Uzbekistanin markkinoille.

Yrityksenä Mehrigiyo ei jäänyt “makaamaan laakerinlehdillä”. Saavutettuaan suhteellisen lyhyessä ajassa kuluttajien luottamuksen Uzbekistanissa, he lähtivät kehittämään laatua ja pakkausteknologiaa sekä viemään tuotteita muualle maailmaan. 

Suurin osa viljelmistä sijaitsee kauempana kaupungista. Ferganan laakson hedelmällinen maaperä Tienšan-vuoriston ympäröimänä, Syr-Darja vesistö sekä erittäin mineralisoitunut Aksu-vuoristojoki, 300 aurinkoista päivää vuodessa, puhdas ilma, – näillä kaikilla tekijöillä on osansa aineosien ainutlaatuisessa koostumuksessa.

Tärkeä osa valmistusprosessia on kasvien erottaminen tarvittaviin osiin – pistokkaat, varret, lehdet, silmut, kukinnot ja siemenet. Lisäksi erilaiset biologisesti aktiiviset aineet vaativat eriasteista jauhatusta, kylmä- tai lämpökäsittelyä ja vetäytymistä. Siksi yritys on hyvin tarkka työntekijöidensä ammattitaidosta, johon kuuluu myös tuotannon kaikissa vaiheissa käytettävien nykyaikaisten ​​laitteiden ja tarvikkeiden hallinta.

Omalla tavallaan hauskaa, että kauneudenhoidossa ja osittain myös lääketieteessä palataan alkujuurille: usko luonnon parantavaan voimaan. En ole mikään nykytieteestä kieltäytyjä, mutta uskon, että puhtaalla ja tasapainoisella ruokavaliolla sekä kauneudenhoidolla pääsee puolet vähemmällä määrällä terveys- ja kauneusongelmia.

Nyt keskellä talvea laventelia ei pellolla ollut, mutta pääsimme sen sijaan tutustumaan talvipuutarhaan, jossa kasvatetaan banaaneja, papaijaa, kahvia ja monia itselleni eksoottisia sitrushedelmiä (kuten kumquat). Ainakin banaanit olivat aivan eri makuisia kuin kaupassa. 

Kiivi kasvaa siellä ihan vain pihalla.

Laventelipellon yhteydessä on sekä oma hoitola että kauppa, josta voi ostaa tuotteita mukaan, mutta yrityksellä on myös monia myyntipisteitä ympäri maata sekä verkkokauppa (kuten mainitsin yllä). Olihan se silti hauskempaa ostaa ne sieltä paikan päältä.

Tässä kuvassa on huone, jossa mustan kuminan siemenistä kylmäprässätään öljyjä. Tämä öljy menee aika moneen tarkoitukseen, ruoanlaitosta kosmetiikkaan ja lääkkeisiin. Öljyllä uskotaan olevan parantavia voimia moneen vaivaan.

Minua viehätti enemmän ravintolisä- ja kauneudenhoito-osasto, jossa tarjottiin teen erilaisia vaihtoehtoja, ravintolisiä, shampoita ja monikäyttöisiä öljyjä.

Poikkeuksellisesti, osa artikkelissa käytetystä kuvamateriaalista on saatu yritykseltä, koska nyt talvisella kuvaushetkellä pelto oli tietysti paljas. Sinne on pakko palata keväällä, kun laventeli puhkeaa kukkaan. 

Mehrigiyo Laventelipelto.

MEHRIGIYO (sivu on myös uzbekin ja englannin kielellä, mutta kielivalinta on piilotettu valikon sisälle)

Mehrigiyo Laventelipelto tuotteet

Referenssit:

7 vastausta artikkeliin “Mehrigiyo Laventelipelto Kokandissa

 1. Kiitos tästä 😀 Hienoa että siellä on tällaista ekopuolta kehitetty myös.
  Hauska yhteensattuma; oma suosikkipaikkani täällä meilläpäin on laventelifarmi 😀 Paljon pienempi yritys tosin kun tuo usbekkiversio. https://www.wanakalavenderfarm.com/

  1. Onneksi laventelifarmeja on maailmalla, muuten mistä olisimme saaneet näitä ihania tuotteita 😁

 2. Näyttääpä leventelipelto kauniilta!

  Itsekin uskon, että luonnossa on varmasti saatavissa huimasti erilaisia kasvinosia, joilla on lääkinnällisiä vaikutuksia. Muistan joskus Amazonin alueella, jossa paikallisen heimon jäsen kertoi alueen kasveista ja niiden lääkinnällisistä vaikutuksista.

  1. Ehkä kaikkia vaivoja ei pääse lääkitsemään yrteillä, mutta mielestäni ehkäiseminen onnistuu aika pitkälle kunnollisella ruokavaliolla sekä terveillä elintavoilla.

 3. Aivan mahtavat kuvat ja yllättävää! En olisi minäkään laventelipeltoa ihan sinne osannut arvata sijoittaa, ainahan ne ovat Provencessa.

  Kauan sitten minulla oli kiusallinen ihottuma peukalossa, joka kesti puolisen vuotta. Lääkärithän osaavat useimmiten kirjoittaa vain kortisonia avuksi. Hollantilainen ystäväni kehitti itse monenlaisia rasvoja luonnosta ja juurikin hänen valmistama pikkuruinen purnukka laventelilla poisti ihottuman viikossa, sen ikinä palaamatta.

  1. Luonnossa on voimia, joihin nykylääketieteellä ei ole vielä otetta.

   Laventeli on yllättävän helppohoitoinen kasvi. Olen törmännyt laventeliin Uzbekistanin ja Provencen lisäksi Krimillä, Maltalla, Italiassa, Puolassa ja Valko-Venäjällä.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.