Muutama kummallinen asia Maltalla

Muutama kummallinen asia Maltalla

Muutama kummallinen asia Maltalla.

Siis meidän näkökulmasta. Heille asiat ovat tietysti arkipäivää. 

1. Pikkukaupunkien suojatiet

Niitä ei juurikaan ole. Qalan kaupungissa ei ollut ensimmäistäkään. Kuitenkin auto- ja jalankulkuliikenne näyttää sujuvan siellä, vaikka jalkakäytäviä ei ollutkaan ihan joka paikassa. Aivan keskellä pääkaupunkia Victoriaa ihmiset ylittävät ajotien milloin missäkin paikassa, mikä ei näyttänyt häiritsevän autoilijoita eikä poliiseja, joiden asema oli sen saman kadun päässä. 

Onnettomuuksien määrä on tuntematon.

cat crossing Zurrieq
Cat Crossing -merkki Zurrieqissa

2. Valvontakamerat

Kameroita täällä on joka paikassa. Rikollisuus tosin lähentelee nollaa (ainakin Gozolla).

Naapurikin ruuvasi sellaisen omaan kattoterassiin. Olen pitkään ihmetellyt, mitä varten. Päälle sata vuotta vanhassa talossa asui vanhan papan lisäksi hänen sitäkin vanhempi isosiskonsa. Varastettavaa heillä ei näyttänyt olevan. Kamera osoitti kaiken lisäksi kadulle. 

Eräänä kauniina kertana rohkenin kysyä asiasta. Vastaus oli, että nyt kun on asennettu uusi, kirkas katuvalo sekä kamera, niin kukaan ei voi ajaa vahingossa kissan päälle. Jos ajaa, niin joutuu maksamaan sakot, koska näkyvyys on nyt hyvä. 

cat crossing Qala
Slow Cat Crossing -liikennemerkki Qalassa

3. Kaikki paikat lukossa

Kaikki paikat ovat lukossa, monessa paikassa ovia asennettu pari-kolme sekä valvontajärjestelmiä on käytössä. Niin ja avaimet roikkuu lukoista. Välillä päiväkausia.

Muutama kummallinen asia Maltalla

4. Paitsi autojen ikkunat

Nämä ovat aina ruuvattu alas ja avaimet roikkuvat virtalukoissa. Maltan puolella se on harvinaisempaa, mutta Gozolla näky oli hyvin yleinen myös vilkkailla pääkaupungin kaduilla. 

5. Vesipullot

Jokaisen talon edessä on muutama vesipullo, muovisia kertakäyttöastioita nykyään. Niiden uskotaan estävän koiria pissimästä seinille ja oville. Kukaan ei pysty todistamaan, että se toimii, mutta näin tehdään silti. 

Kumpi pitää talon edustan siistinä, vesipullot tai viikoittainen pesu, on vaikea sanoa 😉.

Muutama kummallinen asia Maltalla

6. Kengät

Kengät usein jätetään ulos. Myös kerrostaloissa välillä kenkähylly on rappukäytävässä. Johtuuko se siitä, ettei kotiin haluta pölyä, vai onko se jokin kulttuuriasia, kuten Kiinassakin, en tiedä. Ei ollut vielä keneltä kysyä.

7. Paljain jaloin

Ihmiset kävelevät paljon paljain jaloin. Kaikkein eniten olen sitä nähnyt lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Minne varvastossut jäi, on suuri mysteeri. 

Muutama kummallinen asia Maltalla

Kuvilla ei ole mitään tekemistä sisällön kanssa, paitsi kissojen tapauksessa 😁 Kaikki kuvat ovat kuitenkin otettu Maltalla.

Muutama kummallinen asia Maltalla.

Referenssit:

Visits: 326

14 vastausta artikkeliin “Muutama kummallinen asia Maltalla

 1. Mielenkiintoinen yksityiskohta tuo paljasjaloin kävely. Lapsena ei paljon kenkiä käytetty, nyt ovat jalkapohjat niin arat ettei kävely ilman kenkiä taitaisi onnistua.

  1. Mä yhtäkkiä tajusin, miksi porukka tallustelee paljain jaloin. Kylmä kivilattia tai varjoinen jalkakäytävä viilentää jalkapohjia mukavasti helteissä. Eilen tulimme kotiin kuuman patikointipäivän jälkeen, ja itsekin juoksin pitkään ilman tossuja, koska kivilaatat olivat vaan niin mukavan viileitä.

 2. Kerrassaan ihana postaus. Tyhjät vesipullot ja koirien pissaus, hih, kaikkea sitä voi ihmiset kollektiivisesti uskoa, taikuskoisuus on niin mielenkiintoinen juttu

 3. Näistä jutuista saisi romaanin aikaan! Tuo vesipullojuttu oli itselleni ainakin uusi, ihan uskomatonta, että se tehdään koiran pissaamisen estämiseksi.

  Yksi mainitsemisen arvoinen hassu asia on jätteen keräys. Ainakin silloin, kun itse asuin Maltalla, eri roskat piti lajitella erivärisiin pusseihin, ja tietyn väriset pussit vietiin kadun varteen aina tiettynä päivänä tiettyyn aikaan. Ja lasijäte kerättiin tyyliin kuukauden ensimmäisenä perjantaina klo 8, ja jos sen unohdit, niin sait säilytellä tyhjiä viinipulloja taas kuukauden 😀

  1. Aivan! Jätekierrätys on Maltalla juuri sellainen tähän päivään asti. Se on muuten kummallista, miten asioihin tottuu eikä ne ihmetytä enää hetken päästä.

   Tähän outoon kierrätystapaan on tosin oma syynsä: lämpimissä maissa jäte pilaantuu nopeasti. Jos sitä ei ole mahdollisuuksia kerätä joka päivä, niin sekä sotku että hajuhaitat ovat merkittäviä – tuhoeläimet repii kaikki auki, mm. jäteastioissa. Maltalla ei ole tarpeeksi tilaa pitää suljettuja roska-astioita kaduilla ja pihoilla. Sen takia heillä on edelleen se keräyssysteemi käytössä. On paikkoja, joissa on mm. jäteastiat, mutta niitä on tosi vähän. Meidän alueella biojäte voi kierrättää sekä puseihin että astiaan.

 4. Itselleni on jäänyt aikoinaan tekemältämme Maltan vierailulta bussimatka Marsaxlokkiin, ne todella kapeat kadut ja se miten bussi sovitteli itseään pysäköityjen autojen lomassa kuitenkin pikkuhiljaa eteenpäin!
  Niin, ja kieltämättä ne kissat, joita näytetttiin ruokkivan jotenkin kollektiivisestikin pienissä “kissakylissä”.

  1. Se on totta, moderni elämä busseineen ja autoineen on aika vaikea soveltaa keskiaikaiseen rakennuskantaan. Nämä vanhemmat alueet ovat myös huomattavasti mielenkiintoisempia, kun uudehkoja seutuja. Niitäkin, kuten uusia moottoriteitäkin (ihan oikeasti!), Maltalta löytyy. Välillä tosi hienojakin.

   Kissa on jonkin sortin kansalliseläin täällä. Heistä huolehditaan ja ruokitaan. Suurin osa kissakantaa asuu enemmän tai vähemmän ulkona, jos ulkotiloiksi lasketaan myös vanhoja, asumattomia rakennuksia. Osa on ihan oikeita kotikissoja, vaikka ne viettää paljon aikaa ulkona. Päällepäin eroa on aika vaikeaa huomata.

 5. Ihan mahtavia huomioita! Mua tietty lämmitti eniten tuo, että vahditaan tarkasti, ettei kissojen päälle saa ajaa.
  Samoin tykkään kävellä paljain jaloin, mutten juurikaan kehtaa enää, Maltalla siis voisin. Tai no, jos sielläkin tekee niin ainoastaan nuoret aikuiset niin…

  Toi vesipullot ja koirat oli vähän häh?!
  En keksi siinä muuta ideaa kuin sen, että koira ei pissaisi juomaveteen, joten siksi ei pullojen lähellekään.

  Mulle tuli myös Maltalla tunne, että se on yhtä turvallinen kuin Belgrad, joka on mielestäni ehdottomasti turvallisimpia pääkaupunkeja. Turistialueilla ehkä känniset turret sotkevat paikkoja, joten se voisi selittää kameroita.

  1. Ai etkö ole nuori aikuinen? Höpö-höpö. Vastahan olet täyttänyt 18 😁.

   Täällä todellakin tuntee olonsa turvalliseksi, mutta se ei johdu kameroista mielestäni. Saarella vallitseva ilmapiiri saa oloni rennoksi ja kotoisaksi.

  2. Hauskoja faktoja.

   Ite oon tasan kerran yhtenä kessäiltana kävellyt kaupungilla ilman kenkiä, puhelinta ja avaimia, kun turhauduin jossain tilanteessa ja lähdin pois.

   1. Mä olen kävellyt paljon ilman kenkiä kaupungilla. Mulla ei yleensä ollut puhelinta eikä avaimia mukana silloin. Ei sen pahemmin lompakkoakaan. Opiskelija-aikoina kun oltiin juhlimassa jossain, pikkutunneilla piikkareilla oli jo aika tukala olo, erityisesti jos kotiin oli parin tunnin kävelymatkaa. Kännyköitä ei silloin ollut, eikä avaimia yleensä tarvinnut. Lompakko, jossa koko yhteinen juhlakassa oli, uskoteltiin yleensä porukan pojille, joilla oli taskut.

 6. Voiko valvontakamerat osittain myös olla syy siihen, että rikollisuutta on niin vähän? Tuo on muuten yllättävää, että paljain jaloin kuljetaan paljon, sillä itse ainakin pelkäisin lasinsiruja tms, joita aina voi olla.

  1. Minä uskon, että Maltan omaa rikollisuutta supistaa enimmäkseen maan pikkuruinen koko, kun valvontakamerat. Puolen miljoonan asukkaan maassa kaikki tuntee toisiaaa eikä varastetuille tavaroille ole markkina. Henkilörikoksiakaan ei ole mitään mahiksia pitää salassa. Aina joku näkee. Epäilen, että valvontakamerat oikeasti ovat sitä varten, ettei känniset turistit pissaa talojen nurkkiin.

   Aika tavalla ihmiset huolehtii täällä, ettei lasinsiruja tai muuta roskaa ole kaduilla. Toinen yhtä huoliteltu paikka oli Barbados. Sielläkään kenkiä ei oikeasti olisi tarvittu.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.